4.10.2022

Nämä syksyn näyttelyt on nähtävä – tarjolla huippuosaamista, joka ei jätä kylmäksi

Syksyn uutuusnäyttelyt tarjovat valtavasti nähtävää koko maassa. Helsingissä ihastellaan kuvanveistäjä Eila Hiltusen mittavaa elämäntyötä, Tampereella nähdään Brad Pittin ja Nick Caven teosten tähdittämä, taiteilija Thomas Houseagon näyttely ja Salossa nostetaan valokeilaan ihmisen paras ystävä.

Syksy tuo runsaasti nähtävää taiteen, muotoilun ja historian ystäville. Tarjolla on kansainvälisen veistostaiteen huippunimiä, Erik Bruunin julisteita, Aino ja Alvar Aallon muotoiluaarteita, EGS:in katutaidetta, nostalgisia valokuvia, nykytaidetta, antiikin Roomaa ja paljon muuta. Kokosimme vinkit Museokortti-museoiden syksyn puhutuimpiin näyttelyihin.

Piristä pimenevää vuodenaikaa syksyn kiehtovimmilla näyttelyillä! Innostutko kansainvälisen veistostaiteen huippunimistä vai sytytkö kotimaisista klassikoista? Haluatko nähdä nykytaiteen uusimpia tuulia vai kenties pelkästään koira-aiheisia teoksia? Entäpä sykkiikö sydämesi tuoreelle valokuvataiteelle vai heittäydytkö mielummin nostalgian vietäväksi?

Täytä arkesi inspiroivilla elämyksillä ja lähde syksyiselle museokierrokselle. Kokosimme tähän artikkeliin vinkit tämän hetken kiinnostavimpiin näyttelyihin. Museokortilla koet nämä ja satoja muita näyttelyitä ympäri Suomen.


Osta Museokortti


Katso myös laajemmat koonnit syksyn näyttelyistä:


Koe kansainvälisiä huippunimiä, kotimaisia klassikoita ja uusia tuulia taidenäyttelyissä

Museot tarjoavat syksyn uutuusnäyttelyissään maailmanluokan taidetta Suomesta ja ulkomailta. Pysähdy pohtimaan elämän suuria kysymyksiä belgialaisen Hans Op de Beeckin näyttelyssä Amos Rexissä Helsingissä. Vaikutu brittiläisen kuvanveistäjä Thomas Houseagon veistosten äärellä Sara Hildénin taidemuseossa, jossa on myös ensimmäistä kertaa nähtävillä näyttelijä Brad Pittin ja muusikko Nick Caven kuvataidetta.

Ihaile Eila Hiltusen näkemyksellistä veistostaidetta Didrichsenin taidemuseossa ja ruskan värejä 1920-luvun maalaustaiteessa Tikanojan taidekodin uutuusnäyttelyssä. Riemastu Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän vuosituhannen alun värikkäistä teoksista Turun taidemuseossa, koiria-aiheisesta taiteesta Salon taidemuseo Veturitallissa sekä nykytaiteen uusimmista virtauksista useissa eri näyttelyissä.Sara Hildenin taidenäyttelyssä nähdään kuvanveistäjä Thomas Houseagon teoksia ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Houseagon teosten rinnalla nähdään ensiesittelyssä tunnettujen maailmantähtien, Brad Pittin ja Nick Caven kuvataidetta. Kuva: Jussi Koivunen.

Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 18.9.2022–15.1.2023

Sara Hildénin taidemuseon syysnäyttely tuo brittiläisen kuvanveistäjä Thomas Houseagon teoksia nähtäväksi ensi kertaa Pohjoismaihin. Los Angelesissa asuva ja työskentelevä taiteilija on sukupolvensa merkittävimpiä kuvanveistäjiä. Taiteilija tunnetaan omaperäisestä ilmaisustaan, jossa ihmishahmo yhdistyy arkkitehtoniseen rakenteeseen.

Houseagolle luovuus on perustavanlaatuinen inhimillinen ominaisuus, joka virtaa meissä kaikissa. Sara Hildénin taidemuseossa hän tuo esille omien töidensä ohella luovien yhteistyökumppaniensa teoksia. Houseago esittelee veistoksiaan ja maalauksiaan Nick Caven keraamisten figuriinien ja Brad Pittin veistosten rinnalla. Musiikin ja elokuvataiteen saralla tunnetuiksi tulleet Cave ja Pitt tuovat nyt ensimmäistä kertaa ikinä näytteille kuvataidettaan – teoksia, jotka ovat syntyneet dialogissa Thomas Houseagon kanssa.

Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Houseagon suurikokoisia, ekspressiivisiä Visions-sarjansa maalauksia.

Lue lisää >Kuvanveistäjä Eila Hiltunen on taiteilija yhden Suomen tunnetuimman nähtävyyden, Sibelius-monumentin takana. Didrichsenin taidemuseon näyttely esittelee sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Hiltusen uraa 1940-luvulta 2000-luvun alkuun. Kuva: Otso Pietinen, 1960.

Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 10.9.2022–29.1.2023

Sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Eila Hiltusen syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta. Taiteilijan perillisten ja Didrichsenin taidemuseon laatima juhlanäyttely esittelee Hiltusen 1940-luvulla alkanutta taiteilijanuraa sen loppuun asti.

Eila Hiltunen luonnehti kuvanveistäjää ”materian runoilijaksi”. Hiltunen piti itseään erityisesti monumenttien luojana, ja hänen tunnetuin työnsä onkin suosituksi nähtävyydeksi muodostunut Sibelius-monumentti Helsingissä. Eri materiaalit pintakäsittelyineen korostuvat työskentelyssä ja tuovat esiin kuvanveistäjän näkemyksellisyyden. Näyttely käsittää laajan valikoiman Hiltusen varhaisia pronssiveistoksia, 1950-luvun kubismivaikutteista kuvanveistoa sekä myöhäisempiä, suoraan metalliin työstettyjä, muodoltaan avoimia abstrakteja teoksia.

Lue lisää >Belgialaistaiteilija Hans Op de Beeckin lähes kokonaan harmaan sävyinen tuotanto pohtii niin arkisia hetkiä kuin elämän suuriakin kysymyksiä. Kuva: Studio Hans Op de Beeck.

Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati

Amos Rex, Helsinki | 21.9.2022–26.2.2023

Amos Rexin näyttelysalit täyttyvät syksyllä belgialaisen Hans Op de Beeckin vaikuttavista teoksista, joita nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Belgialaistaiteilija on tunnettu tilan haltuunottavista installaatioista ja pysäytettyjä hetkiä kuvaavista veistoksista.

Taiteilijan monipuolinen tuotanto koostuu lähes kokonaan harmaan eri sävyisistä teoksista, jotka luovat kokemuksellisen kokonaisuuden. Veistosten lisäksi esillä on myös installaatioita, animaatiota, piirroksia, maalauksia, tekstejä, valokuvia ja jopa oopperaa. Monimediaalisissa teoksissa toistuu yhteiskuntamme reflektointi sekä universaalit kysymykset olemassaolosta ja kuolevaisuudesta.

Lue lisää >Tänä syksynä Salon taidemuseo Veturitallin näyttelysalit valtaa laajin koira-aiheinen näyttely, mitä Suomessa on koskaan nähty. Kuva: Elina Ruohonen, Try me, Salon taidemuseo – Veturitalli.

ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat

Salon taidemuseo - Veturitalli, Salo | 24.9.2022–8.1.2023

Ihmisen paras ystävä valtaa Salon taidemuseo Veturitallin tänä syksynä! Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa. Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttely kertoo suhteemme ainutlaatuisuudesta.

Kuvataiteessa koiria esiintyy hämmästyttävän paljon, mutta hahmoina ne ovat niin arkisia ja tavallisia, että saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund nostaakin koirat esiin niiden työtehtävien ja roolien alta, katseen kohteeksi ja pääosaan. Esillä on koira-aiheista taidetta mayakulttuurin aikaisista veistoksista nykytaiteeseen. Kattava näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus, mitä Suomessa on koskaan nähty.

Lue lisää >Nanna Susi: Raivoisa rakkaus, 2022.

Nanna Susi: Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahti | 7.10.2022–2.4.2023

Aikamme merkittävimpiin kotimaisiin maalareihin kuuluvan Nanna Suden taidetta voi ihailla tänä syksynä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa. Värikylläisistä, ekspressiivisistä maalauksistaan tunnetun taiteilijan laajassa näyttelyssä esitellään taiteilijan vuosina 2020–2022 syntyneitä teoksia. Näyttelyn nimi, Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus, kuvaa taiteilijan suhdetta taiteen tekemiseen – taidetta tehdään herkkyydellä, intohimoisesti ja välillä suorastaan raivoisasti.

Lue lisää >Marja Helander: Trambo, 2014, Wihurin rahaston kokoelma

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki| 7.10.2022–2.4.2023

Näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston merkittävää nykytaidekokoelmaa, painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä työskentelevien taiteilijoiden teoksiin. Yli 3400 teosta sisältävästä kokoelmasta on nostettu esille erityisesti Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä asuvien taiteilijoiden teoksia. Teosten aiheet käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta.

Lue lisää >Mika Taanilan teosten raaka-aineena ovat menneisyydestä jäljelle jääneet tallenteet, elokuvat, populaarikulttuurin tuotteet, teknologia ja taide. Kuva: Ars Nova.

Mika Taanila: Film Reader

Ars Nova, Turku | 26.11.2022–2.4.2023

Palkitun ja kansainvälistäkin tunnustusta saaneen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Mika Taanilan tuotanto koostuu monipuolisesti eri taiteen keinoista. Taanilan taide syntyy kierrättämällä, koostamalla, leikkaamalla ja miksaamalla arkistomateriaalia uuteen muotoon.

Näyttely on läpileikkaus Taanilan tuotantoon: esillä on elokuvakirjoista tehtyjä kollaaseja, liikkuvan kuvan installaatioita, ääniteos sekä ilman kameraa tehtyjä valokuvia.

Lue lisää >Viggo Wallensköld: Peili, 1997 © Kuva: HAM/Kirsi Halkola


Viggo Wallenskoldin maalausten hahmoissa on jotain tuttua, mutta samalla jotain epätavallista. Kuva: HAM Helsingin taidemuseo.

Viggo Wallensköld

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki | 9.9.2022–12.3.2023


HAM avaa syyskautensa Viggo Wallensköldin (s. 1969) yksityisnäyttelyllä. Wallensköldin teosten kuvitteelliset hahmot ovat epätavallisia ja omalaatuisia, mutta samalla niissä on jotain tuttua. Palkittu kuvataiteilija nostaa teoksissaan esiin hyväksyntää ulkopuolisuuden kokemuksille omintakeisten hahmojen kautta.

Näyttely kokoaa yli sata taiteilijan teosta eri kokoelmista. Esillä on öljymaalauksia, akryylimaalauksia ja piirustuksia, sekä otteita ja alkuperäiskuvituksia taiteilijan kirjallisuustuotannosta.

Lue lisää >
Greta Hällfors-Sipilän & Sulho Sipilän näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja yhteiseloa 1910-luvulta 1940-luvulle noin 60 eri kokoelmista lainatun teoksen voimin. Kuvat: Turun taidemuseo

Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä

Turun taidemuseo, Turku | 16.9.2022–15.1.2023


Riemastuttava taiteilijapariskunta Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä vaikuttivat 1910-luvun Suomessa. Leikkisän värisissä ja uusia muotoja kokeilevissa teoksissaan taiteilijat kuvasivat usein toisiaan, kotikaupunkiaan ja sen huvituksia.

Näyttely esittelee noin 60 teosta ja ennakkoluulottoman pariskunnan yhteiseloa 1910-luvulta 1940-luvulle asti.

Lue lisää >


Suomen tunnetuimpiin muotoilijoihin kuuluvan Tapio Wirkkalan veistoksia pääsee ihailemaan tästä syksystä lähtien Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma / EMMA.

Tapio Wirkkala – Muoto

EMMA - Espoon modernin taiteen museo | 5.10.2022–6.10.2024

Muotoilijana tunnettu Tapio Wirkkala oli poikkeuksellisen laaja-alainen taiteilija, jonka työ ulottui graafisesta suunnittelusta esine- ja tuotemuotoiluun, näyttely- ja rakennussuunnitteluun sekä veistoksiin ja ympäristötaiteeseen. Hän oli myös maamme ensimmäisiä täysin abstrakteja veistoksia toteuttaneita taiteilijoita.

Muoto on näyttely Wirkkalan veistoksista sekä hänen muotokielensä veistoksellisuudesta. Samojen muotojen voi nähdä toistuvan esillä olevissa Wirkkalan suunnittelemissa veistoksissa ja esineissä. Wirkkalan muotokieli vaihteli mittakaavasta, materiaalista ja käyttötarkoituksesta riippuen. Lähtökohtana oli usein luontoon liittyvä aihe, mutta ei sellaisenaan, vaan Wirkkalan muotokielelle oli tunnusomaista jatkuvan muutoksen ja liikkeen ilmentäminen.

Lue lisää >This Could Go on Forever -näyttely käsittelee dokumentaarisesti graffitin siirtymistä seinältä lasitaiteeseen.Kuva: Marko Rantanen

This Could Go on Forever

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 24.9.2022–5.3.2023

EGS-kirjainyhdistelmää on nähty junissa, tunneleissa ja seinillä yli 40 maassa. Suomen tunnetuimman graffititaiteilijan teoksia on ollut esillä myös museoissa ja gallerioissa ja nykyään hänet tunnetaan myös lasitaiteilijana.

This Could Go on Forever -näyttely kertoo kolmen kirjaimen matkoista eri ympäristöissä, toteutettuna eri materiaaleilla. Teoskokonaisuuden muodostavat prosessia esittelevä dokumenttifilmi, valokuvat graffiteista sekä niiden pohjalta tehdyt kolmiosaiset lasiveistokset.

Lue lisää >Emma Jääskeläinen: Heavy Thinker, 2022.

Vuoden nuori taiteilija 2022 - Emma Jääskeläinen

Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa | 1.10.2022–29.1.2023

Vuoden nuori taiteilija 2022 Emma Jääskeläinen (s. 1988) tunnetaan massiivisen monumentaalisista kiviveistoksistaan, joiden materiaalina hän käyttää klassisia kivilajeja, päivittäen materiaalit nykytaiteen kielelle. Monumentaalisten kiviteosten työstäminen on hidasta, jopa vuosia kestävää. Jääskeläinen välttää teoksissaan liiallista vakavuutta käyttämällä yllättäviäkin materiaalivalintoja. Suomenlampaan villa, lasi, sormus, chilipalko, tekoturkis tai lippalakki ovat kaikki päätyneet taiteilijan teoksiin. Taskuun mahtuva monumentaaliveistos kuvastaa hyvin sitä, miten Emma Jääskeläinen leikittelee mittakaavalla.

Lue lisää >Utagawa Kuniyoshi Kohtaus kabuki-näytelmästä (1850–1870) Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Kirsikkapuun alla – Japanilaisia puupiirroksia

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 6.10.2022–15.1.2023

Sinebrychoffin taidemuseossa on lokakuussa mahdollisuus sukeltaa japanilaiseen kulttuuriin kiehtovien ja värikkäiden puupiirrosten kautta. Värikkäät ja rytmikkäästi sommitellut puupiirrokset ovat suurimmilta osin Edo-kaudelta 150–400 vuoden takaa, jolloin porvarisluokka vaurastui ja kontakteja ulkomaailmaan rajoitettiin. Samalla ja puupiirrosten aiheissa yleistyi ukiyo, käsillä olevaan hetkeen ja sen tarjoamiin elämyksiin tarttuminen.

Lue lisää >Kimmo Kaivanto: Monumentti muistomerkille, 1970, serigrafia, 70 x 50 cm. Kimmo Kaivanto säätiö.

Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala | 17.9.2022–8.1.2023

Monipuolinen tamperelaistaiteilija Kimmo Kaivanto tarkasteli kriittisesti maailman ongelmia taiteen keinoin 1960-luvun lopulla.

Sekä taidemaalarina, taidegraafikkona että kuvanveistäjänä tunnettu Kaivanto oli yksi sukupolvensa merkittävimmistä suomalaisista kuvataiteilijoista, joka muistetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksista.

Esillä on piirroksia ja luonnoksia, jotka vievät taiteilijan kuvallisen ja yhteiskunnallisen ajattelun lähteille. Esillä on sekä poliittisia serigrafiaa, veistoksia, maalauksia ja kollaaseja.

Lue lisää >Tanssit Hyvinkäällä. Yrjö Saarinen 1938.

Tanssi! Liikettä kuvatai­teessa 1880–2022

Oulun taidemuseo, Oulu | 8.10.2022–15.1.2023

Kuinka tanssin liikkeen saa vangittua taideteokseen? Hyppää tanssin pyörteisiin Oulun taidemuseossa, jossa liikkeen voimaan pureudutaan lähes 60 taiteilijan voimin. HAMissa aiemmin tänä vuonna esillä ollut näyttely esittelee suomalaisten museokokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia 1800-lopulta nykypäivään.

Näyttelyn teoksissa vuorottelevat eri aikakaudet, näkemykset, tekniikat ja tyylit. Tanssi voi ilmaista meille vapauteen, harmoniaan, identiteettiin tai sukupuolirooleihin liittyviä pohdintoja Suomalaisten kokoelmien helmistä esillä ovat muun muassa Kalervo Palsa, Laila Pullinen, Eino Ruutsalo, Hugo Simberg, Ellen Thesleff ja Venny Soldan-Brofeldt.

Lue lisää >Tyko Sallinen: Lauantai-ilta. 1920, öljy kankaalle. Kuva/foto/photo: Mikko Lehtimäki

Sävyjä 1920-luvun paletilta

Tikanojan taidekoti, Vaasa | 16.9.2022–19.11.2023

Koe ruskan värit Tikanojan taidekodin näyttelyssä, joka tutustuttaa 1920-luvun väri-ilmaisuun. Suomalaisessa kuvataiteessa 1910-luvulla suosiota saaneiden murrettujen ja maanläheisten värien käyttö jatkui 1920-luvulla.

Museon kokoelmista kootussa näyttelyssä on esillä teoksia muun muassa Tyko Salliselta, Werner Åströmilta, Alvar Cawénilta ja Wäinö Aaltoselta.

Lue lisää >


Designaarteita, keräilyharvinaisuuksia, tunnettua grafiikkaa ja Aalto-klassikoita

Syksyn uutuusnäyttelyt tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä designin ja muotoilun ystäville. Koe maailman suurimman yksityisen Aalto-kokoelman klassikoita Helsingin taidehallissa, tutustu Kyösti Kakkosen merkittävään designkokoelmaan Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa, näe Erik Bruunin rakastetut julisteet Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa ja uppoudu ikivanhaan lasinpuhalluksen taitoon Suomen käsityön museossa Jyväskylässä sekä Suomen lasimuseossa Riihimäellä.Aallot – Aino ja Alvar keräilijän silmin

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 10.9.2022–23.10.2022

Helsingin Taidehallin syysnäyttely esittelee Aaltojen klassikoita ja harvinaisuuksia maailman suurimmasta yksityisestä Aalto-kokoelmasta. Esillä on huonekalujen prototyyppejä, valaisimien varhaisia versioita, materiaalikokeiluja, lasiesineistöä ja Paimion parantolan alkuperäiskalusteita.

Näyttelyssä on esillä huonekaluja ajalta ennen huonekalujen valmistuksen koneellistumista. 1920-luvulta 1960-luvun puoliväliin ulottuva tuotantotapa näkyy esimerkiksi kalusteiden siroudessa.

Lue lisää >Kukapa ei tuntisi luonnonsuojelujulisteessa hymyilevää saimaannorppaa tai virvokemainoksen houkuttelevasti kuplivaa limonadipulloa? Erik Bruunin rakastettuja töitä esillä tänä syksynä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa. Kuva: Karoliina Redsven/Malva.

Erik Bruun, luonnollisesti

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahti | 16.9.2022–29.4.2023

Kun työ on hauskaa ja se on intohimo, siihen ei kyllästy millään. Graafikkomestari Erik Bruun on työskennellyt vuosikymmenet toiveammatissaan ja jatkaa edelleen piirtämistä. Hänen kynästään on lähtenyt lukematon määrä julisteita, postimerkkejä, etikettejä ja muuta käyttögrafiikkaa, jotka ovat kulkeneet lähes kaikkien suomalaisten käsiin. Malvan näyttelyssä on esillä Bruunin luomuksia koko tämän koko 70-vuotisen uran varrelta.

Lue lisää >Liisa Hallamaa (1925–2008), sommitelma lautasia. Collection Kakkonen / EMMA –Espoon modernin taiteen museo.

Collection Kakkonen

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 9.11.2022–

Kansainvälisestikin merkittävä designkokoelma Collection Kakkonen avautuu marraskuussa Näyttelykeskus WeeGeen uusiin tiloihin. Näyttely esittelee suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen aarteita Kyösti Kakkosen kokoelmasta modernismista nykypäivään. Näyttelyn keskeisiä taiteilijoita on muun muassa Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva ja Helena Tynell.

Lue lisää >
Suomen käsityön museossa on esillä ikivanhaa käsityötaitoa nykyaikaisella otteella.

BLOUN - Vapaasti puhallettua lasia

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 3.9.2022–13.10.2022

Suomen käsityön museossa on esillä ikivanhaa käsityötaitoa nykyaikaisella otteella. Sastamalaisen lasinpuhaltamo BLOUNin yksilölliset lasiesineet on valmistettu kierrätyslasista.

Esineet muotoillaan vapaasti puhaltaen, ilman muotteja tai koneita, aivan kuten lasinpuhaltajat ovat tehneet jo kahdentuhannen vuoden ajan. Bloun haluaa vaalia tätä ikivanhaa käsityötaitoa yhdistäen sen nykyaikaiseen muotoiluun.

Lue lisää >Umppa Niinivaara: Anemoniamania, 2022.

Umppa Niinivaara: Anemoniamania

Turun taidemuseo , Turku

16.9.2022–13.11.2022

Umppa Niinivaaran työskentelyä kuvanveistäjänä leimaa eri materiaalien käyttö ja jatkuva uteliaisuus uuden löytämistä ja oppimista kohtaan. Viime vuosina Niinivaara on keskittynyt haastavan rakukeramiikan tutkimiseen.

Niinivaaran taiteen suurin innoittaja on luontokokemus. Orgaaniset muodot hakevat esikuvansa luonnossa löytyvistä ilmiöistä.

Lue lisää >Marjut Tuulia Nummisen lasitaidetta pääsee ihastelemaan syksyn näyttelyssä Riihimäellä. Kuva: Suomen lasimuseo.

Aamunkoiton jumalattaret – Marjut Tuulia Numminen

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 2.9.2022

Marjut Tuulia Nummisen korkeavärähteisissä teoksissa yhdistyy puhallettu ja lampputekniikalla valmistettu lasi kiviin ja luonnonkristalleihin. Numminen saa inspiraatiota luonnosta ja uneksien sekä valmistaa suurimman osan teoksistaan Janakkalassa omalla studiollaan.

Lue lisää >


Lähde nostalgiamatkalle menneeseen ja historian pyörteisiin – ikonisia bändikuvia, postimyynnin historiaa, leluponeja ja antiikin Roomaa

Syysnäyttelyissä matkustetaan nostalgiselle matkalle menneisyyteen monipuolisten teemojen kautta. Muistele Jouko Lehtolan legendaarisia artisti- ja bändikuvia Emil Aaltosen museossa Tampereella ja sukella Mauri Kunnaksen rakastettujen kirjojen maailmaan Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa. Uppoudu My Little Pony -lelusarjan suloiseen maailmaan Museo Leikissä, hyppää 80-luvun demoskenen maailmaan Vapriikissa Tampereella tai tutustu roomalaisen imperiumin isänä pidetyn Julius Caesarin tarinaan Kuopion museossa.Valokuvaaja Jouko Lehtolan artisti- ja bändivalokuvia on esillä Emil Aaltosen museossa Tampereella.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia -valokuvanäyttely

Emil Aaltosen museo, Tampere | 17.9.2022–18.12.2022

Jo lehtikuvaajana mainetta kerännyt valokuvataiteilija Jouko Lehtola kuvasi etenkin nuorisokulttuuria ja yhteiskunnallisia aiheita sivuavia valokuvasarjoja. Lehtolasta tuli monen artistin luottokuvaaja, ja hänen taidettaan voi ihastella sadoissa levynkansissa sekä artisti- ja bändikuvissa. Emil Aaltosen museossa esillä oleva näyttely kokoaa yhteen taiteilijan valokuvia vuosilta 1986–2006.

Lue lisää >Kuva: Näyttelykeskus WeeGee

Mauri Kunnas -näyttely

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 7.10.2022


Näyttelykeskus WeeGeen uusi Mauri Kunnas -näyttely hemmottelee etenkin perheen pienimpiä, mutta tarjoaa elämyksiä myös vanhemmille Mauri Kunnaksen rakastettujen kirjojen ystäville.

Näyttely tarjoaa yleisölle mahdollisuuden astua Mauri Kunnaksen rakastettujen kirjojen tunnelmiin ja se esittelee taiteilijan ja hänen työskentelymetodinsa. Näyttelyssä on esillä ennennäkemättömiä ja moniaistillisia elämyksiä kaikille Kunnaksen teosten ystäville, iästä riippumatta.

Lue lisää >Kuopion museon näyttely Julius Caesarista piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta. Kuva: Kuopion museo

Julius Caesar - kunniasta kuolemattomuuteen

Kuopion museo, Kuopio | 16.9.2022–26.3.2023

Julius Caesar onnistui saavuttamaan ennennäkemättömän vallan Rooman valtakunnassa ja häntä voidaankin pitää roomalaisen imperiumin isänä. Näyttely piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta. Huikea kokonaisuus sisältää alkuperäisesineistöä Italiasta ja Saksasta sekä aikakauden esineistöä Suomesta. Caesar on ollut suosittu hahmo myös taiteessa ja kirjallisuudessa ja hänen legendansa on innoittanut taiteilijoita kautta aikojen. Näyttelyssä esitellään myös tätä perintöä.

Lue lisää >Museo Leikin mininäyttelyssä sukelletaan My Little Pony -lelusarjan värikkääseen maailmaan.

Poniystävyys on ikuista!

Museo Leikki, Espoo | 4.10.2022–31.3.2023

Museo Leikissä avautuu lokakuun alussa uusi mininäyttely Poniystävyys on ikuista!, joka on kunnianosoitus My Little Pony -lelusarjan 40 vuotta kestäneelle söpöilylle.

Mininäyttely tarjoaa kurkistuksen My Little Pony -lelusarjan historiaan, mutta myös nykyhetken ilmiöihin, kuten ponien ja oheistuotteiden keräilyyn, Mari Kasurisen upeaan ponitaiteeseen ja sekä ponien ympärille syntyneeseen yhteisöllisyyteen.

Lue lisää >Valokuvaaja Kimmo Taskisen valloittavia autovalokuvia on nähtävillä Savonlinnassa. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Ajettiinpa ennenkin – Kimmo Taskisen autovalokuvia

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 30.9.2022–15.1.2023

Valloittavat Kimmo Taskisen autovalokuvat vievät matkalle menneeseen. Esillä olevista kuvista noin puolet on kuvattu tätä näyttelyä varten ja loput on valittu pitämään kokonaisuus mahdollisimman ehjänä. Esillä on myös pari Savonlinnaan rekisteröityä autovanhusta 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.

Lue lisää >Theodore Jack, Levittown, Pennysylvania, 1968.

Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 16.9.2022–8.1.2023

Robert F. Kennedyn viimeistä matkaa käsittelevä näyttely vie historiallisiin tapahtumiin 1960-luvulle ja tarkastelee valokuvaa muistelun välikappaleena.

Kennedyn ruumista kuljettaneen hautajaisjunan matkaa seurasi tuhannet ihmiset, jotka tallensivat historiallista tapahtumaa. Junassa oli Look-lehdelle työskennellyt valokuvaaja Paul Fusco, jonka kuvasarjasta taiteilija Rein Jelle Terpstra kiinnostui vuosia myöhemmin.

Näyttely koostuu Terpstran ihmisiltä keräämistä valokuvista ja kaitafilmeistä sekä Fuscon kuvasarjasta, joissa radan varteen kerääntyneet ihmiset jättävät jäähyväisiään murhatulle senaattorille. Näyttelyssä muistojunan historiallisen matka on uudelleenrakennettu.

Lue lisää >
Tutustu pakettien ihmeelliseen maailmaan Postimuseossa! Toiminnallisessa näyttelyssä riittää paljon nähtävää, nostalgisoitavaa ja kokeiltavaa. Kuva: Postimuseo.


Paketoidut unelmat

Postimuseo, Tampere | 14.10.2022–17.9.2023

Sukella pakettien maailmaan, postimyynnin nostalgiaan ja nykyhetken verkkokaupan ilmiöihin. Miltä tulevaisuus näyttää postimyynnin osalta ja millaiset ovat kulutustottumuksemme?

Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee tutkimaan vuosikymmenten suosikkituotteita, voi hypätä virtuaalilasien ja sähkörahtiskootterin puikkoihin jakelukierrokselle ja kokeilla miltä omat kasvot näyttävät postimyyntikatalogien kannessa.

Lue lisää >Suomi ja Pohjoismaat ovat 80-luvun demoskenen synnyinsijoja. Museokeskus Vapriikki esittelee tämän alakulttuurin teoksia. Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Pixeled Years

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 21.9.2022–15.1.2023

Pixeled Years -näyttely esittelee suomalaisen Commodore 64 -demoskenen pikseligrafiikkaa 80-luvulta nykypäivään. Demoskene syntyi 80-luvulla tietokoneharrastajien keskuudessa. Alakulttuurissa toteutetaan ohjelmoiden sekä musiikin ja grafiikan keinoin tietokoneelle näyttäviä visuaalisia demoja.

Lue lisää >no-no, koreografia Kenneth Kvarnström, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä, 1996.

Syvää liikettä – suomalaisen nykytanssin kansainvälinen historia

Teatterimuseo, Helsinki | 3.11.2021–8.1.2023

Teatterimuseossa marraskuussa alkavassa näyttelyssä tutustutaan suomalaisen nykytanssin kansainväliseen historiaan 1900-luvun alusta 2000-luvulle saakka. Esillä arkistolöytöjä sekä uusia avauksia nykykentältä. Monet näyttelyssä mainitut teokset heräävät eloon nykytanssikoosteessa, jossa on mukana teoksia 1980–2000-luvuilta.

Lue lisää >Villa Gyllenbergin salongista.

Ajan hengessä – kokoelma Ane Gyllengerg

Villa Gyllenberg, Helsinki | 15.10.2022–26.3.2023

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Villa Gyllenberg on Signe ja Ane Gyllenbergin 1900-luvun puolivälin porvariskoti, jossa on esillä säätiön mittava taidekokoelma. Puolisoista Ane oli innokkaampi keräilijä. Taidekokoelma käsittää yli 400 teosta, johon kuuluu pääasiassa suomalaisten taiteilijoiden teoksia, mutta myös kansainvälisesti suuntautuneiden naistaiteilijoiden teoksia.

Ajan hengessä – kokoelma Ane Gyllenberg tarkastelee kotimuseon ja sisustusta osana aikansa tyyli-ihanteita ja kurkistaa kolmeen aikakauteen. Näyttely esittelee sitä, kuinka ajan henki vaikuttaa siihen, miten ihmiset sisustavat, ja minkälaisesta taiteesta pidetään.


Lue lisää >Tex Willer kohtaa Heimo Vesan Karkkilassa.

Tex Willer & Fingerpori -yhteisnäyttely

Karkkilan ruukkimuseo Senkka: Suomen Valimomuseo Karkkila | 19.8.2022–6.11.2022

Tex Willer kohtaa Heimo Vesan Karkkilan ruukkimuseo Senkan uutuusnäyttelyssä. 1800-luvun lopun Villiin länteen sijoittuva Tex Willer on Suomen yksi pitkäikäisimmistä ja suosituimmista käännössarjakuvista.

Fingerpori puolestaan on suosituin kotimainen sarjakuva, joka sijoittuu nykyajan kuvitteelliseen Fingerporin kaupunkiin. Kahden sarjakuvan yhteisnäyttelyssä on esillä sarjakuvataidetta, originaalipiirustuksia, keräilyesineitä, tietoa sekä lautapelejä, joista osa on vapaasti pelattavissa.

Lue lisää >


Katso kaikki näyttelyt >


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp