5.4.2019

Kuvat: Porin taidemuseo (vas. ylhäällä ja oik.) ja Rauman merimuseo (vas. alhaalla).

Suuntaa Satakunnan museoihin – löydät kontattavan tilateoksen, satamakaupungin historiaa ja taiteenkeräilijän aarteita

Museokierros Satakunnassa odottaa sinua! Kokosimme näyttelyvinkkejä Satakunnan suunnalle. Tartu vinkkeihin ja kierrä nämä Porissa, Raumalla ja Niinisalossa sijaitsevat näyttelyt.

Satakunnan museoiden näyttelyt tarjoavat monimuotoista taidetta kontattavasta tilateoksesta kiehtoviin, aiheiltaan vaihteleviin maalauksiin, muotokuviin ja valokuviin sekä löytöretkien aikaisiin karttakokoelmiin.


Mielen silmin (22.3.2019–25.8.2019) /// Porin taidemuseo

Keräilijän kokoelmia tarjolla Porin taidemuseossa! Keräilijän katse -sarjan viides näyttely kannustaa katsojaa altistumaan, eläytymään, jopa antautumaan ja lumoutumaan taiteelle. Taiteenkeräilijän Arto Jurttilan Mielen silmin -näyttely ja sen taideteokset haastavat katsojan havainnot ja ymmärryksen. Keskiössä ovat yksittäiset teokset ja niiden subjektiivinen kohtaaminen – katsojan ja teosten välinen dialogi sekä teosten ja näyttelykokonaisuuden välinen vuorovaikutus.

– Ensimmäiset hankintani olivat varsin konventionaalisia. Sitä mukaa kun näkemykseni elämästä, työstä, ihmisten välisistä suhteista ja niiden dynamiikasta eri konteksteissa laajeni, alkoi myös toisensisältöinen taide puhutella minua, kertoo taiteenkeräilijä Arto Jurttila.

Jurttila kertoo löytäneensä kerta toisensa jälkeen taiteen avulla uusille alueille, katsomisen ja ymmärryksen rajoille.

Porin taidemuseo käynnisti vuonna 2006 yksityis- ja tallennekokoelmia esittelevän näyttelysarjan Keräilijän katse. Jo sarjan ensimmäisessä näyttelyssä oli esillä useita teoksia sittemmin 500 taideteoksen laajuuteen kasvaneesta Jurttilan kokoelmasta.

Teokset: Elina Brotherus, The Persimmon Tree, 2010 / Porin taidemuseo ja Anna Retulainen, Whistlejacket, 2012 / Porin taidemuseo

Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta (22.3.2019–25.8.2019) /// Porin taidemuseo 

Miten taide koskettaa vastasyntynyttä? Ryömi, konti – viesti vauvuudesta -näyttely on kontattava tilateos, jonka lähtökohtana, keskipisteenä ja kokijana on vauva. Näyttely on erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. 

Näyttelytilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Lattialla on tyynymäisiä teoksia, joiden päällä voi kontata ja liikkua. Niiden pinnalla olevat viivat muodostavat vauvan liikeradan, ja niissä on kosketustuntuman antavia ja ääniä tuottavia materiaaleja. 

Osa näyttelyn kokemisesta on mahdollista vain vauvoille. Aikuiselta näyttely vaatii antautumista leikkiin ja oivallukseen. Näyttely kannustaa ottamaan esimerkkiä vauvasta! 

Maailmaa kartoittamassa (14.2.2019–28.7.2019) /// Luontotalo Arkki

Jos löytöretket kiinnostavat, tiesi vie Luontotalo Arkkiin. Suuret löytöretket alkoivat Euroopassa 1400-luvulla ja jatkuivat pohjoisessa 1900-luvun alkupuolelle asti. Löytöretket muuttivat eurooppalaisten käsitykset maailmasta. 

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen kokoelmiin kuuluu noin 400 historiallista karttaa ja kuvaa. Ne ajoittuvat suurten löytöretkien vilkkaimmille vuosisadoille. Maailmaa kartoittamassa -näyttelyyn on valittu esimerkkejä tästä kokonaisuudesta. Vanhat kartat paljastavat, kuinka pohjoisen pallonpuoliskon alueet piirtyivät paperille vuosisatojen kuluessa. Vähitellen luulo korvautui tiedolla ja kartat tarkentuivat moderniin muotoonsa.

404 ruutua – Lehtikuvia Satakunnan kansan rakennuskulttuurista (1.3.2019–4.8.2019) /// Satakunnan Museo

Satakunnan museossa näet valokuvina satakuntalaista rakennuskulttuuria 1960–1990-luvuilta. 404 ruutua -näyttelyn valokuvat kattavat sekä nykyisen että entisen Satakunnan alueen kunnat. Näyttelyssä on esillä lisäksi valokuviin liittyviä lehtileikkeitä, jotka kertovat rakennusten lisäksi myös muista aikoinaan ajankohtaisista asioista, kuten Kekkosen vierailusta Villa Maireaan vuonna 1972.

Näyttelyssä näkyy suuri yhteiskunnallinen muutos: 1960-luvun maatalousvaltaisuus vaihtui voimakkaan teollistumisen myötä kaupunkien kasvutarinaksi. Rakennukset olivat yksi näkyvä osa tätä tarinaa. 

Elon merkkejä (8.3.2018–1.1.2030) /// Satakunnan Museo

Kiinnostaisiko kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia tai ihastella pukumuodin vaiheita? Näiden asioiden tekeminen onnistuu Satakunnan museon Elon merkkejä -näyttelyssä, jossa esitellään Satakunnan historiaa. Näyttely kertoo menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle!

Toisaalla (16.2.2019–12.5.2019) /// Rauman taidemuseo

Pimeästä kerroksellisiin väreihin ja muotoon sukelletaan Toisaalla-näyttelyssä, joka venyttää maalauksen rajoja ja esittelee erilaisia tunnetiloja. Maalatut pinnat sulkevat sisäänsä muodon, ne lomittuvat, nousevat pintaan, avaavat taustan avaruutta tai kertovat tarinaa. 

Viiden taiteilijan, Tapio Haapalan, Mollu Heinon, Arja-Riitta Ihalaisen, Kirsi Jaakkolan ja Samu Raatikaisen, tuoreet teokset kertovat tilanteista ja maailmoista, jotka ovat jossain muualla, toisaalla. Näyttelyn taiteilijoita yhdistää länsisuomalaisuus ja pitkä ajallinen jatkumo omien teemojen tutkimisessa.

Suojasta maailmalle – Rauman sataman historiaa (24.3.2018–30.9.2019) /// Rauman merimuseo

Satamista kiinnostuneille on tarjolla Suojasta maailmalle -näyttely, joka käsittelee Rauman sataman historiaa eri näkökulmista. Aiheena on niin työ, maiseman muutos, poikkeusolot kuin myös kaupunkilaisten satama.

Aiemmin avointa ja nykyään suljettua aluetta esitellään esineiden, karttojen, valokuvien ja videoiden avulla.

– Rauma on merikaupunki ja satamakaupunki, mutta aloimme miettiä, miten se näkyy tavallisen kaupunkilaisen arkielämässä. Jos työ-, opiskelupaikka tai koti ei ole satama- ja telakka-alueen läheisyydessä, merestä eläminen ei todennäköisesti näy mitenkään. Nykyään, kun satama-alue on tiukasti aidattu, sataman olemassaolo on helppo unohtaa. Sataman merkitys Raumalle on kuitenkin kautta aikojen ollut ratkaiseva, summaa museonjohtaja Anna Meronen.

Katseen kohteena: sinä, minä, hän (18.5.2018–28.4.2019) /// Kankaanpään kaupunginmuseo

Näyttely nostaa esiin alati taiteilijoita kiehtovan kuvauskohteen eli ihmisen. Valokuvan keksiminen ja abstraktin taiteen synty olivat muotokuvataiteen murroskohtia, mutta ihmisen kuvaaminen taiteessa ei silti koskaan kadonnut. Nykytaide on tuonut uusia tarkastelutapoja, näköisyyden sijaan moni taiteilija valottaa ihmisen identiteettiä yhä monipuolisemmin.

Tekijät ovat kautta aikain tehneet myös omakuvia, joissa he nostavat esiin omia sisäisiä tuntemuksiaan. Omakuvien mahdollisuus on avautunut nykytekniikan myötä myös jokaiselle meistä. Selfiet kertovat itsestämme sen, millaisena haluamme muiden meidät näkevän.

 

Katso kaikki Satakunnan museoiden näyttelyt täältä!


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp