31.12.2020

Museoiden podcastit vievät matkalle muinaiseen Egyptiin, antiikin Roomaan ja kulttuurikeitaalle Helsinkiin!

Haluaisitko tietää, miten suositut näyttelyt ovat syntyneet tai syventyä näyttelyiden kiehtoviin teemoihin? Museoiden podcasteissa pääset uppoutumaan jännittäviin aiheisiin ja kurkistamaan kulisseihin. Kuuntele nyt ja koe näyttelyelämys paikan päällä museossa myöhemmin.

Museoiden podcasteja voit kuunnella milloin ja missä tahansa. Laita kuulokkeet korville, sulje silmäsi ja pääset matkalle podcastien saattelemana.


1. Elämää ja kuoleman jälkeistä elämää -podcast

Amos Rex


Amos Rexin Egyptin loisto -näyttely pohjautuu Italian Torinossa toimivan Museo Egizion kokoelmaan, joka on yksi tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella.

Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että elämä jatkuu kuoleman jälkeen. Amos Rexin Egyptin loisto -näyttelyn aiheista kumpuavassa podcastissa kuulet elämästä ja uskomuksista muinaisessa Egyptissä.

Egyptin loisto -näyttelyssä tutkitaan entisaikojen egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa, uskontoa ja valtiorakennetta sekä ihmisten käyttämiä tavallisia arkiesineitä. Näyttelyssä on esillä muun muassa ikiaikaisia sandaaleja, vanhoja verokuitteja ja kuolleiden kirjoja. Jokaisella näyttelyn esineellä on oma ainutlaatuinen tarinansa.

Podcastissa on jaksoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kuuntele


2. Kulttuurikeidas Helsingissä -podcast

Didrichsenin taidemuseo


Didrichsenin taidemuseo sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Didrichsenin taidemuseon podcastin ensimmäisessä jaksossa Jenny Didrichsen, museon perustajien Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin lapsenlapsi, kertoo museon perustamisesta, sen upean taidekokoelman rakentamisesta sekä talon rakentamiseen johtaneista yllättävistä tapahtumista.

– Museo on ensimmäinen koti jossa muistan asuneeni ja sillä on erityinen paikka sydämessäni. Halusin jakaa tämän tarinan isovanhempieni muistoksi ja kunnioituksen osoituksena heidän jättämäänsä kulttuuriperintöä kohtaan, Jenny Didrichsen kertoo.

Taidemuseon uusi podcast kertoo tarinan siitä, miten taidetta rakastavan pariskunnan toiminta johti museon syntymiseen, ja miten siitä on tullut monen suomalaisen lempimuseo.

Kuuntele


3. EMMA x Artpod

Espoon modernin taiteen museo EMMA



EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designina.

Espoon modernin taiteen museo EMMAn taidepodcastissa käsitellään näyttelyiden vaihtuvia teemoja. Aiemmissa jaksoissa on syvennytään taiteeseen ilmastokriisin aikana, ystävyyteen, ihmiseen ja luontoon sekä taidekokoelmiin.

Kuuntele


4. Kuva ois kiva -podcast

Suomen valokuvataiteen museo


Kuva ois kiva -asiantuntijapodcastissa käsitellään valokuvausta eri näkökulmista.

Kuva ois kiva on Suomen valokuvataiteen museon podcast. Jokaisessa jaksossa valokuvausta käsitellään eri näkökulmista ja avataan sen kulttuurisia, yhteiskunnallisia sekä historiallisia vaikutuksia.

Vieraina podcastissa on valokuvaajia ja tutkijoita sekä Valokuvataiteen museon asiantuntijoita. Jaksoissa kuullaan myös osia museon äänitearkistosta.

Kuuntele


5. Museojuttu-podcast

Museokeskus Vapriikki


Museojutun ensimmäisessä podcastissa, Teatterikaupunki – muistoja lavalta, tutkija Katri Pyysalo haastattelee kahta tamperelaista veteraaninäyttelijää, Liisa Roinetta ja Seppo Mäkeä. Millaisia huippuhetkiä ja kommelluksia muistuu mieleen parin pitkän uran varrelta?

Museojuttu-podcastissa pääsee mukaan mielikuvamatkalle museokeskus Vapriikin näyttelyiden aiheisiin ja syntyperiin. Museojutussa avataan portit antiikin Roomaan, noustaan estradille teatterikaupungissa ja lähdetään ruokamatkalle 70-luvulle. Museojutusta julkaistaan uusi jakso joka kuukausi.

Kuuntele


6. Mieliala-podcast

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo

Mieliala Helsinki 1939-1945 -näyttelyn logo

Mieliala-podcast-sarjassa käsitellään muun muassa sodan mielialatiedustelun maailmaa.

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä sekä tieteen ja taiteen evakuointeihin.

Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti. Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Kuuntele


7. Avajaiset-podcast

Krista Launonen & Milla Muurimäki


Avajaiset-podcast vie Vincent van Gogh -näyttelyn avajaisiin kuin myös Egyptin loisto -avajaisiin.

Kiinnostaako näyttelyavajaiset? Avajaiset on taidepodcast, joka esittelee, analysoi ja kritisoi ajankohtaisia taidenäyttelyitä ja -ilmiöitä. Podcastissa nautitaan avajaistarjoilusta ja ruodimme samalla puhuttelevimmat teokset. Äänessä taiteen moniottelija Krista Launonen ja muodin ammattilainen Milla Muurimäki.

Kuuntele


Haluatko kuunnella museoiden ääniopastuksia? Katso vinkit!

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp