25.1.2023

Näyttelykevät täynnä kotimaisia suurnimiä Tom of Finlandista Edelfeltiin – katso menovinkit!

Nyt on hyvä aika aktivoida Museokortti! Kevät on täynnä kiinnostavia näyttelyitä kotimaisista klassikoista uudempaan tuotantoon. Kuvan teokset: (Vas.) Tom of Finland, Untitled, 1981.(Kesk.) Elina Brotherus, Yellow Still Life, 2021. (Oik.) Edelfelt, Albert, Omakuva 1600-luvun asussa, 1889.

Vuosi 2023 tarjoaa erityisen kiinnostavan näyttelyvalikoiman. Heti keväällä luvassa on katsaus maailmankuulujen suomalaistaiteilijoiden tarinoihin: Ateneumissa nähdään Albert Edelfelt -näyttely, Kiasma esittelee Tom of Finlandin ja Didrichsenin taidemuseossa esillä on Elina Brotheruksen valokuvia.

Museoiden kevät tulee pitämään sisällään ennennäkemättömiä elämyksiä. Luvassa suomalaisia klassikoita, kotimaista huippuvalokuvataidetta sekä uuden sukupolven taiteilijoita.


Suosikkikohde avautuu jälleen – uusi kokoelmanäyttely ja katsaus Edelfeltin elämään



Tove Janssonin Omakuva (1942) on osa Ateneumin uutta kokoelmanäyttelyä. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Maaliskuusta 2022 suljettuna ollut Ateneum avaa ovensa jälleen huhtikuussa, jolloin esillä on uusi kokoelmanäyttely. Toukokuussa nähdään odotettu Albert Edelfelt -näyttely.

Ajan kysymys
Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 14.4.2023 alkaen

Ateneumin kokoelmanäyttely Ajan kysymys valottaa nykyhetken suuria kysymyksiä kuvataiteen kautta. Näyttelyteemoja on neljä: Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa.

Näyttely katsoo Ateneumin neljältä eri vuosisadalta teoksia sisältävää kokoelmaa ja etenkin sen muodostumista uusin silmin.

Lue lisää >



Ateneumin kevään näyttelyssä pääsee tutustumaan kansallistaiteilija Edelfeltiin. Teos: Edelfelt, Albert: Tyttöjä veneessä (1886), Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Albert Edelfelt
Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 5.5.2023–17.9.2023

Albert Edelfeltin (1854–1905) kattava näyttely esittelee Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan kansainvälisestä näkökulmasta.

Edelfelt matkusteli useissa Euroopan maissa ja Pohjoismaissa sekä asui suuren osan elämästään Pariisissa, jossa tutustui moniin aikansa johtaviin taiteilijoihin, kulttuuri- ja tiede-elämän merkkihenkilöihin sekä taiteen keräilijöihin ja taidekauppiaisiin.

Lue lisää >

Tutustu maailmankuulun suomalaistaiteilijan tarinaan Kiasmassa



Kiasman kevään suurnäyttelynä nähdään Tom of Finland näyttely. Teos: Tom of Finland, Untitled, 1981.

Huhtikuussa nähdään Tom of Finland -näyttely, joka tuo maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluvan Tom of Finlandin teokset ja elämäntarinan ennennäkemättömässä laajuudessa Kiasmaan.

Tom of Finland
Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 28.4.2023–29.10.2023

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Näyttely kattaa Touko Valio Laaksosen (1920–1991) kuuden vuosikymmenen mittaisen uran. Taiteilijamatkaa esitellään teoksissa esiintyvien hahmojen, kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi, kautta.


Kevät täynnä uuden sukupolven taiteilijoita Amos Rexissä ja Taidehallissa


Amos Rexissä avautuu maaliskuussa Generation 2023 -näyttely. Myös Taidehallissa nähdään uuden sukupolven taiteilijoita Nuoret 2023 -näyttelyssä huhti-toukokuussa.

Generation 2023
Amos Rex, Helsinki | 29.3.–20.8.2023

Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 50 taiteilijaa tai työparia yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotuksen joukosta. Nuoret taiteilijat ovat 15–23-vuotiaita.

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, taidegrafiikka, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä mediataidetta. Esille nousee ajankohtaisia teemoja ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä.

Nuoret 2023
Helsingin Taidehalli, Helsinki | 22.4.–28.5.2023

Nuoret 2023 on uuden sukupolven taiteilijoita esittelevä näyttelykokonaisuus. Näyttelyn teokset valittiin avoimella haulla, johon saapui hakemuksia ennätysmäärä, kaikkiaan 658 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Kuvataiteilija Emma Ainalan johtama jury valitsi näyttelyyn yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.



Elina Brotheruksen valokuvasarjan pääsee näkemään Didrichsenin taidemuseossa. Kuva: Yellow Still Life, 2021, Elina Brotherus


Koe huippuvalokuvataidetta ja tatuointitarinoita



Tutustu kiinnostaviin tatuointitarinoihin Hotelli- ja ravintolamuseon uudessa näyttelyssä! Kuva: Meeri Koutaniemi

Didrichsenin taidemuseossa avautuu helmikuussa huippuvalokuvaaja Elina Brotheruksen näyttely. Hotelli- ja ravintolamuseossa nähdään rakastetun Meeri Koutaniemen valokuvia – aiheena tällä kertaa tautoinnit ja tarinat niiden takana. Palkitun valokuvataiteilijan Susanna Majurin teokset ovat esillä Eemil Aaltosen museossa.

FOOD TATTOO – Lentävä karjalanpiirakka ja muita tatuointitarinoita
Hotelli- ja ravintolamuseo, Helsinki | 27.1.2023 – 7.1.2024

FOOD TATTOO -näyttely esittelee nimensä mukaisesti erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla.

Museolle jaettiin näyttelyä varten yli 100 erilaista ruoka- ja juomatatuointia ja niihin liittyvää tarinaa. Meeri Koutaniemi valokuvasi näyttelyyn valikoidut tatuoinnit.

Lue lisää >

Elina Brotherus – Vierailija
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 11.2.–28.5.2023

Didrichsenin taidemuseossa avautuu helmikuussa Elina Brotheruksen näyttely, jossa nähdään ensimmäistä kertaa Brotheruksen Didrichsenillä vuosina 2021–2022 kuvaama valokuvasarja Visitor (Villa Didrichsen). Valokuvasarjan lähtökohtana on ollut Brotheruksen vapaus leikitellä museorakennuksen arkkitehtuurin, interiöörin ja museon taidekokoelman kanssa. Taiteilija luo kuviinsa vaihtoehtoisen todellisuuden rakennuksen tunnetun historian rinnalle.

Brotherus on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista nykyvalokuvaajista. Näyttely rinnastaa Brotheruksen uutta tuotantoa ja keskeisiä teemoja pitkän uran varrelta.

Susanna Majuri: Veden tuntu -valokuvanäyttely
Emil Aaltosen museo, Tampere | 21.1.–2.4.2023

Palkitun valokuvataiteilijan Susanna Majurin (1978–2020) taianomainen valokuvanäyttely täyttää Emil Aaltosen museon. Majurin valokuvissa toistuvat vesi ja pohjoinen elementteinä. Niitä nähdään niin maisemana kuin myös mielentilana. Teoksissa korostuvat tarinat, ja taiteilija käsittelee niissä itselleen tärkeitä teemoja.

Lue lisää >



Valokuvataiteilija Susanna Majurin taianomaiseen maailmaan pääset sukeltamaan Emil Aaltosen museossa. Kuva: Susanna Majuri, Lapset ja taivas, 2017.

Katso myös nämä kiinnostavat uutuusnäyttelyt!

Salon taidemuseo Veturitallin esitellään Ben Renvallin pienoisveistoksia. Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa avautuu huippumuotoilijan Klaus Haapaniemen soolonäyttely. Käsityötä nähdään Jyväskylässä Elina Heleniuksen näyttelyssä.


Kuvanveistäjä Ben Renvallin pienveistosnäyttelyn koet Salon taidemuseossa. Teos: Ben Renvall, Kalvea impi, 1945

Elämää elävästi ja todesti – Kuvanveistäjä Ben Renvall 1903–1979
Salon taidemuseon Veturitalli, Salo | 28.1.2023–23.4.2023

Salon taidemuseo Veturitallin kevätnäyttelynä nähdään salolaislähtöisen kuvanveistäjä Ben Renvallin (1903–1979) pienoisveistoksia. Monipuolisten materiaalien taituri on tunnettu herkistä naisfiguuriveistoksistaan. Renvall on suunnitellut myös vuonna 1944 kipsisen Jussi-patsaan, joka on Euroopan vanhimpia elokuvapalkintoja.

Lue lisää >

Elina Helenius – Kudottuja näkymiä
Suomen käsityön museo, Jyväskylä|14.1.2023–23.4.2023

Kudottuja näkymiä -näyttely on elämyksellinen kokonaisuus tekstiilitaiteilija ja muotoilija Elina Heleniuksen sisustustekstiilejä ja ryijyjä. Näyttelyssä pääsee nauttimaan väriloistosta ja kiinnostavista materiaaleista. Keskiössä on myös tunneaistimukset.

Lue lisää >



Kuvassa Elena Heleniuksen tekemä matto Summer. Heleniuksen sisustustekstiili- ja ryijynäyttely on esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Kuva: Jarkko Översti

Klaus Haapaniemi: Vaeltajat
Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahti | 3.3.2023–3.9.2023

Rakastettu, kansainvälisesti tunnettu huippumuotoilija Klaus Haapaniemi tuo Malvaan taianomaisen vaeltajien leirin, joka kuljettaa kävijän tuntemattomaan ja kiehtovaan maisemaan. Näyttelyyn kohoaa Haapaniemen kankailla katettuja telttoja muistuttavia tekstiiliteoksia, jotka kätkevät sisäänsä lasiveistoksia.

Lue lisää >



Kaija Aarikan tuotantoa nähdään Helsingin Taidehallissa 9.9.2023 alkaen. Kuvassa Kaija Aarikan Tuliainen-peltipurkkeja vuodelta 1968.

Syksyllä luvassa lisää suomalaisia huippunimiä


Syksyllä Helsingin Taidehalli täyttyy puolestaan Kaija Aarikan monipuolisesta muotoilusta. Värikkäässä näyttelyssä syvennytään Aarikan mittavaan, 60 vuotta kestäneeseen muotoilijauraan. Aarikka tunnetaan erityisesti korujen, koriste-esineiden ja kodin pienesineistön suunnittelijana. Näyttely on esillä 9.9.2023–7.1.2024.

Didrichsenin syksyssä nähdään Rafael Wardin näyttely, joka esittelee rakastettuja teoksia Wardin pitkän uran varrelta. Wardin näyttelyyn pääsee tutustumaan Didrichsenin taidemuseossa 9.9.2023–28.1.2024.

Katso kaikki näyttelyt

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp