26.4.2021

Koronaepidemian vaikutukset Museokortin käyttöön – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Kokosimme vastauksia asiakkaiden usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen Museokorttiin ja koronavirusepidemiaan.

Epidemiatilanne on koetellut meitä jokaista monella tapaa. Tilanteen normalisoitumista odotetaan niin museoissa, kodeissa kuin Museokortti-palvelussakin.

Kulttuurisektoriin kohdistuvat rajoitteet ovat olleet henkisesti ja taloudellisesti raskaita koko toimialalle. Museoiden alueelliset aukiolo- ja kävijärajoitukset ja muut toimet leviämisvaiheen alueilla asetettiin ihmisten turvallisuuden ja terveyden edistämiseksi. Rajoitusten tavoitteena on päästä tavallisen arjen ja kulttuuriharrastusten pariin.


1. Kuluuko uuden Museokorttini käyttöaika museoiden ollessa suljettuina alueellani? Voinko ottaa korttini vasta myöhemmin käyttöön?


Täysin uuden Museokortin 12 kuukauden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä – se ei kulu ennen käyttöä. Voit huoletta hankkia Museokortin nyt ja ottaa sen käyttöön, kun sinulle parhaiten sopii.

Jos olet saanut Museokortin esimerkiksi joululahjaksi, etkä ole päässyt käyttämään sitä, ei hätää – voimassaolo alkaa vasta ensimmäisestä museovierailustasi. Voit rauhassa odottaa parempia aikoja.


2. Miten turvallisuudesta huolehditaan museokohteissa?


Museotilat ovat avaria, ja niissä vierailevien asiakkaiden on mahdollista noudattaa kaikkia viranomaisten määrittämiä turvallisuusohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Museoissa työskennellään monipuolisin toimenpiteiden museokävijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Toimenpiteet kohdistuvat erityisesti kävijämäärien rajoituksiin, siisteyden ja hygienian tehostamiseen sekä turvavälien ylläpitämiseen. Lue ohjeita turvalliseen museokäyntiin >


3. Miten museot pärjäävät haastavassa taloudellisessa tilanteessa? Voinko tukea museoita?


Kuten monet muut kulttuurialan toimijat, myös museoissa eletään taloudellisesti haastavassa toimintaympäristössä.

Museokortin omistajana tuet jo museoita taloudellisesti: Museokortti-tulot palautetaan museoille aina riippumatta siitä, ovatko museokohteet suljettuina. Osoittaaksesi tukesi sinun ei siis tarvitse tehdä mitään, mutta voit halutessasi ostaa Museokortin lahjaksi tai jatkaa voimassaoloa myös epidemian aikana.


4. Voinko saada lisäaikaa Museokortilleni, jos en pysty käyttämään korttiani?


Valitettavasti myös vuosi 2021 on alkanut poikkeuksellisesti ja osa museoista on joutunut pitämään oviaan suljettuina. Epidemia on rajoittanut arkeamme sekä sosiaalisten kontaktiemme määrää. Ymmärrämme koronatilanteen rajoittavan vaikutuksen esimerkiksi museoharrastukseen ja tarpeen pidentää Museokortin voimassaoloa epidemiatilanteen vuoksi.

Haluamme tarjota mahdollisuuden ylimääräiseen voimassaolojaksoon sitä tarvitseville asiakkaillemme, joiden Museokortti on ollut voimassa aukiolorajoitusten aikana.

Mahdollisuus ylimääräisen voimassaolojakson valintaan löytyy Oma Museokortti -sivustolta, jonne kirjaudutaan kortin numeron kanssa. Lue lisää >



5. Mistä löydän tiedon museon mahdollisista poikkeusaikatauluista?


Nopeasti muuttuvassa tilanteessa luotettavimpia tietolähteitä ovat museokohteen omat verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat. Suosittelemme tarkistamaan tiedot näistä kanavista ennen museovierailua.

Jokainen Museokortti-kohde on itsenäinen organisaatio, joka tekee päätökset omista aukioloajoistaan itsenäisesti tai viranomaismääräysten pohjalta. Museokortti-järjestelmän edustajat eivät voi vaikuttaa kohteiden aukioloaikoihin tai -rajoituksiin.


6. Mihin Museokortin myyntitulot menevät, kun museoiden aukioloja on rajoitettu?


Museokortin myyntitulot palautetaan aina suomalaisille museoille riippumatta museoiden aukiolorajoituksista, eikä järjestelmällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia. Viime vuonna Museokortti tuloutti museoille yhteensä 10,1 miljoonaa euroa.


P.S. Innostavia museoelämyksiä voi kokea myös verkossa. Katso Museokortin vinkit kiehtoviin virtuaalimuseoihin, inspiroiviin podcasteihin, kotona koettaviin etäopastuksiin ja lue uusimmat poiminnat täältä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp