13.9.2022

Ikonisia valokuvia, värikästä maalaustaidetta ja Aalto-designia – nämä kotimaiset uutuusnäyttelyt hurmaavat

Syksyn uutuusnäyttelyissä uppoudutaan legendaaristen levynkansien maailmaan, tutustutaan palkitun Viggo Wallensköldin maalausten omalaatuisiin hahmoihin ja luodaan katsaus Aino ja Alvar Aallon designklassikoihin ja harvinaisuuksiin.

Syksy tuo runsaasti nähtävää kotimaisen taiteen, muotoilun ja historian ystäville. Tarjolla on Aino ja Alvar Aallon muotoiluaarteita, väreillä iloittelevaa maalaustaidetta, EGS:in katutaidetta, ikonisia levynkansia, vaikuttavaa videotaidetta ja paljon muuta. Kokosimme vinkit Museokortti-museoiden kotimaisiin uutuusnäyttelyihin.

Syksyn kotimaisissa uutuusnäyttelyissä syvennytään pohtimaan ihmisten luontosuhdetta, erilaisuuden kokemista, inhimillisyyttä, sekä tärkeitä ympäristökysymyksiä. Tarjolla on valtava määrä kiinnostavaa nähtävää klassisesta taiteesta nykytaiteeseen ja designklassikoista koskettaviin ääniveistoksiin.

Innostutko kotimaisesen maalaustaiteen klassikoista vai sykkiikö sydämesi puhuttelevalle videotaiteelle? Muistatko Commodore 64 -demoskenen tai HIMin ikonisen Razorblade Romance -levyn kansikuvan? Täytä arkesi inspiroivilla elämyksillä ja lähde syksyiselle museokierrokselle. Kokosimme vinkit Museokortti-museoiden uutuusnäyttelyihin. Katso alla olevasta linkistä myös kansainväliset uutuusnäyttelyt.

Syksy tuo kansainvälisiä huippunimiä ensi kertaa Suomeen – koe nämä huikeat uutuusnäyttelyt! >

Osta Museokortti


Koe syksyn väriloisto museoissa – esillä kotimaisia klassikoita ja uusia tuulia


Koe väreillä iloittelevaa maalaustaidetta Magnus Enckellin ja muiden koloristien teosten kautta Amos Rexissä, ihaile ruskan värejä 1920-luvun maalaustaiteessa Tikanojan taidekodin uutuusnäyttelyssä ja riemastu Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän vuosituhannen alun värikkäistä teoksista Turun taidemuseossa.


Hyppää tanssin pyörteisiin 60 taiteilijan voimin Oulun taidemuseossa, ihaile Marjatta Holman minimalistisen monumentaalisia öljy- ja temperamaalauksia Turun Ars Novassa ja vaikutu Anne Tompurin mustavalkoisien maalausten äärellä Lappeenrannan taidemuseossa.



Viggo Wallensköld: Peili, 1997 © Kuva: HAM/Kirsi Halkola


Viggo Wallenskoldin maalausten hahmoissa on jotain tuttua, mutta samalla jotain epätavallista. Kuva: HAM Helsingin taidemuseo.

Viggo Wallensköld

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki | 9.9.2022–12.3.2023


HAM avaa syyskautensa Viggo Wallensköldin (s. 1969) yksityisnäyttelyllä. Wallensköldin teosten kuvitteelliset hahmot ovat epätavallisia ja omalaatuisia, mutta samalla niissä on jotain tuttua. Palkittu kuvataiteilija nostaa teoksissaan esiin hyväksyntää ulkopuolisuuden kokemuksille omintakeisten hahmojen kautta.

Näyttely kokoaa yli sata taiteilijan teosta eri kokoelmista. Esillä on öljymaalauksia, akryylimaalauksia ja piirustuksia, sekä otteita ja alkuperäiskuvituksia taiteilijan kirjallisuustuotannosta.

Lue lisää >



Greta Hällfors-Sipilän & Sulho Sipilän näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja yhteiseloa 1910-luvulta 1940-luvulle noin 60 eri kokoelmista lainatun teoksen voimin. Kuvat: Turun taidemuseo

Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä

Turun taidemuseo, Turku | 16.9.2022–15.1.2023


Riemastuttava taiteilijapariskunta Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä vaikuttivat 1910-luvun Suomessa. Leikkisän värisissä ja uusia muotoja kokeilevissa teoksissaan taiteilijat kuvasivat usein toisiaan, kotikaupunkiaan ja sen huvituksia.

Näyttely esittelee noin 60 teosta ja ennakkoluulottoman pariskunnan yhteiseloa 1910-luvulta 1940-luvulle asti.

Lue lisää >


Marjatta Holma: Maalauksia

Ars Nova, Turku | 28.10.2022–12.2.2023


Marjatta Holman työhuoneella. Kuva: Ars Nova

Turkulaisen taiteilijan Marjatta Holman (s. 1976) näyttelyssä on esillä uusia ja muutamia vanhempia minimalistisen monumentaalisia öljy- ja temperamaalauksia. Näyttelyn tilalliset teokset syntyvät erilaisille materiaaleille, kuten pellava- ja puuvillakankaille ja puulevyille.

Holman maalauksissa olennaista onkin itse maalaamisen tapahtuma, vuorovaikus tilan kanssa sekä maalauksen materiaalit.

Lue lisää >



Amos Rexin väritaidetta esittelevän kokoelmanäyttelyn teoksista iso osa on Magnus Enckellin maalauksia. Kuva: Amos Rex.

Sigurd Frosterus -kokoelma

Amos Rex, Helsinki | 21.9.2022

Vastapainona Hans Op de Beeckin harmaalle maailmalle Amos Rex tuo Sigurd Frosteruksen värikkään taidekokoelman piristämään pimeneviä syyspäiviä. Puolet teoksista on Magnus Enckellin (1870–1925) ja Alfred Wilhelm Finchin (1854–1930) maalaamia.

Kokoelma on yksi Suomen ensimmäisiä ja merkittävimpiä modernin taiteen yksityiskokoelmia. Teoksia yhdistää kolorismi, eli väritaide, joka syntyi 1900-luvun alkupuolella Euroopassa. Sigurd Frosterus toimi arkkitehtina ja tunnetuin hänen suunnittelemistaan rakennuksista on Stockmannin tavaratalo Helsingissä.

Lue lisää >


Tanssit Hyvinkäällä. Yrjö Saarinen 1938.

Tanssi! Liikettä kuvatai­teessa 1880–2022

Oulun taidemuseo, Oulu | 8.10.2022–15.1.2023

Kuinka tanssin liikkeen saa vangittua taideteokseen? Hyppää tanssin pyörteisiin Oulun taidemuseossa, jossa liikkeen voimaan pureudutaan lähes 60 taiteilijan voimin. HAMissa aiemmin tänä vuonna esillä ollut näyttely esittelee suomalaisten museokokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia 1800-lopulta nykypäivään.

Näyttelyn teoksissa vuorottelevat eri aikakaudet, näkemykset, tekniikat ja tyylit. Tanssi voi ilmaista meille vapauteen, harmoniaan, identiteettiin tai sukupuolirooleihin liittyviä pohdintoja Suomalaisten kokoelmien helmistä esillä ovat muun muassa Kalervo Palsa, Laila Pullinen, Eino Ruutsalo, Hugo Simberg, Ellen Thesleff ja Venny Soldan-Brofeldt.

Lue lisää >



Tyko Sallinen: Lauantai-ilta. 1920, öljy kankaalle. Kuva/foto/photo: Mikko Lehtimäki

Sävyjä 1920-luvun paletilta

Tikanojan taidekoti, Vaasa | 16.9.2022–19.11.2023

Koe ruskan värit Tikanojan taidekodin näyttelyssä, joka tutustuttaa 1920-luvun väri-ilmaisuun. Suomalaisessa kuvataiteessa 1910-luvulla suosiota saaneiden murrettujen ja maanläheisten värien käyttö jatkui 1920-luvulla.

Museon kokoelmista kootussa näyttelyssä on esillä teoksia muun muassa Tyko Salliselta, Werner Åströmilta, Alvar Cawénilta ja Wäinö Aaltoselta.

Lue lisää >


Anne Tompuri

Lappeenrannan taidemuseo, Lappeenranta | 24.9.2022–15.1.2023


Anne Tompuri, Kasvot, 2015. Kuva: Tommi Kähärä.

Mustan ja valkoisen sävyt vuorottelevat Anne Tompurin kolmiulotteisissa maalauksissa. Uransa alkupuolella Tompuri maalasi suuria ”mekkomaalauksia”, joihin hän palaa Lappeenrannan taidemuseon retrospektiivisessä näyttelyssään. Tällä kertaa aihe esiintyy kolmiulotteisten maalausten muodossa.

Maalaustekniikkana Tompuri käyttää guassia ja pigmenttiä kankaalle.

Lue lisää >




Emotions Faced. Kuva: Sibelius-museo

Emotions Faced

Sibelius-museo, Turku | 15.9.2022–16.10.2022

Sibelius-museon konserttisali täyttyy kuukaudeksi Tinni Snåren suurikokoisilla teoksilla, jotka kuvaavat kasvoja ja eri tunnetiloja.

Taitelija käyttää maalauksissaan akryyliä ja kalkkivärisekoittetta luoden persoonallisen tyylin. Snåren teoksia on kuvattu ”hyvin persoonallisiksi ja herkiksi sisältäen häivähdyksen miellyttävää graffitia”.

Lue lisää >





Designaarteita, keräilyharvinaisuuksia ja Aalto-klassikoita


Syksyn uutuusnäyttelyt tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä designin ja muotoilun ystäville. Koe maailman suurimman yksityisen Aalto-kokoelman klassikoita Helsingin taidehallissa, tutustu Kyösti Kakkosen merkittävään designkokoelmaan Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa ja uppoudu ikivanhaan lasinpuhalluksen taitoon Suomen käsityön museossa Jyväskylässä sekä Suomen lasimuseossa Riihimäellä.



Aallot – Aino ja Alvar keräilijän silmin

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 10.9.2022–23.10.2022

Helsingin Taidehallin syysnäyttely esittelee Aaltojen klassikoita ja harvinaisuuksia maailman suurimmasta yksityisestä Aalto-kokoelmasta. Esillä on huonekalujen prototyyppejä, valaisimien varhaisia versioita, materiaalikokeiluja, lasiesineistöä ja Paimion parantolan alkuperäiskalusteita.

Näyttelyssä on esillä huonekaluja ajalta ennen huonekalujen valmistuksen koneellistumista. 1920-luvulta 1960-luvun puoliväliin ulottuva tuotantotapa näkyy esimerkiksi kalusteiden siroudessa.

Lue lisää >



Liisa Hallamaa (1925–2008), sommitelma lautasia. Collection Kakkonen / EMMA –Espoon modernin taiteen museo.

Collection Kakkonen

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 9.11.2022–

Kansainvälisestikin merkittävä designkokoelma Collection Kakkonen avautuu marraskuussa Näyttelykeskus WeeGeen uusiin tiloihin. Näyttely esittelee suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen aarteita Kyösti Kakkosen kokoelmasta modernismista nykypäivään. Näyttelyn keskeisiä taiteilijoita on muun muassa Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva ja Helena Tynell.

Lue lisää >




Suomen käsityön museossa on esillä ikivanhaa käsityötaitoa nykyaikaisella otteella.

BLOUN - Vapaasti puhallettua lasia

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 3.9.2022–13.10.2022

Suomen käsityön museossa on esillä ikivanhaa käsityötaitoa nykyaikaisella otteella. Sastamalaisen lasinpuhaltamo BLOUNin yksilölliset lasiesineet on valmistetu kierrätyslasista.

Esineet muotoillaan vapaasti puhaltaen, ilman muotteja tai koneita, aivan kuten lasinpuhaltajat ovat tehneet jo kahdentuhannen vuoden ajan. Bloun haluaa vaalia tätä ikivanhaa käsityötaitoa yhdistäen sen nykyaikaiseen muotoiluun.

Lue lisää >



Umppa Niinivaara: Anemoniamania, 2022.

Umppa Niinivaara: Anemoniamania

Turun taidemuseo , Turku

16.9.2022–13.11.2022


Umppa Niinivaaran työskentelyä kuvanveistäjänä leimaa eri materiaalien käyttö ja jatkuva uteliaisuus uuden löytämistä ja oppimista kohtaan. Viime vuosina Niinivaara on keskittynyt haastavan rakukeramiikan tutkimiseen.


Niinivaaran taiteen suurin innoittaja on luontokokemus. Orgaaniset muodot hakevat esikuvansa luonnossa löytyvistä ilmiöistä.


Lue lisää >


Marjut Tuulia Nummisen lasitaidetta pääsee ihastelemaan syksyn näyttelyssä Riihimäellä. Kuva: Suomen lasimuseo.

Aamunkoiton jumalattaret – Marjut Tuulia Numminen

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 2.9.2022

Marjut Tuulia Nummisen korkeavärähteisissä teoksissa yhdistyy puhallettu ja lampputekniikalla valmistettu lasi kiviin ja luonnonkristalleihin. Numminen saa inspiraatiota luonnosta ja uneksien sekä valmistaa suurimman osan teoksistaan Janakkalassa omalla studiollaan.

Lue lisää >



Tarkastele ihmisen ja luonnon suhdetta nykytaiteen keinoin


Luontoa sekä ihmisen ja luonnon suhdetta käsitellään monissa uutuusnäyttelyissä. Tutustu pohjois-suomalaiseen nykytaiteeseen Kiasmassa, vaikutu palkitun taiteilijaryhmä IC-98:n videotaiteen äärellä Taikassa Hyvinkäällä, uppoudu Mika Taanilan liikkuvan kuvan installaatioihin Ars Novassa Turussa ja koe meditatiivinen metalli-ääniveistos Seinäjoen taidehalllissa.



Marja Helander: Trambo, 2014, Wihurin rahaston kokoelma

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki| 7.10.2022–2.4.2023

Näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston merkittävää nykytaidekokoelmaa, painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä työskentelevien taiteilijoiden teoksiin. Yli 3400 teosta sisältävästä kokoelmasta on nostettu esille erityisesti Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä asuvien taiteilijoiden teoksia. Teosten aiheet käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta.

Lue lisää >



IC-98 :n Aarremaat-animaatioteos pohtii mahdollisuutta uuteen yhteyteen luonnon kanssa.

IC-98 - Haavoitettu maa

Museokeskus Taika, Hyvinkää | 15.9.2022–8.1.2023

Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostaman taiteilijaryhmä IC-98:n Haavoitettu -näyttely tarkastelee ihmisen ja luonnon suhdetta sekä ihmisen ympäristöönsä jättämiä jälkiä.

Palkitun taiteilijaryhmän tummanpuhuvat animaatiot ja elektroakustinen äänimaisema luovat dystooppisen maailman, jonka keskiössä on ihmisen luontosuhteen ongelmallisuus. Ison näyttelysalin seinään heijastettava Aarremaat-animaatioteos pohtii mahdollisuutta uuteen yhteyteen luonnon kanssa.

Lue lisää >


Mika Taanilan teosten raaka-aineena ovat menneisyydestä jäljelle jääneet tallenteet, elokuvat, populaarikulttuurin tuotteet, teknologia ja taide. Kuva: Ars Nova.

Mika Taanila: Film Reader

Ars Nova, Turku | 26.11.2022–2.4.2023

Palkitun ja kansainvälistäkin tunnustusta saaneen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Mika Taanilantuotanto koostuu monipuolisesti eri taiteen keinoista. Taanilan taide syntyy kierrättämällä, koostamalla, leikkaamalla ja miksaamalla arkistomateriaalia uuteen muotoon.

Näyttely on läpileikkaus Taanilan tuotantoon: esillä on elokuvakirjoista tehtyjä kollaaseja, liikkuvan kuvan installaatioita, ääniteos sekä ilman kameraa tehtyjä valokuvia.

Lue lisää >



Jan Pohribný, 2018. Davna role.

H2O VEDEN HENKI – Spirit of Water

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 19.8.2022–18.9.2022

H2O Veden henki tarkastelee veden roolia osana nykytaiteen sanastoa. Vesi on kaiken elävän selviytymisen kannalta perusedellytys. Neljäntoista taiteilijan eri tekniikoin valmistamien teosten yhteinen nimittäjä on vesi.

Lue lisää >



Ääniveistoksen resonoiva pinta rakentuu metallilevyistä, jotka ovat käyneet läpi oman syklinsä osaksi valmista teosta.

Ida Sofia Fleming & Vesa Rahikainen: Välitila

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 22.9.2022–28.1.2023

Ida Sofia Flemingin ja Vesa Rahikaisen Välitila-näyttelyssä pääsee lähelle vaikuttavaa metalli-ääniveistosta. Meditatiivinen tunnelma on läsnä tilallisessa taidekokemuksessa. Teoksen ohella näyttely täydentyy prosessin dokumentaatiolla.

Lue lisää >


Keskustelupuisto

Lönnströmin taidemuseo, Rauma | 12.9.2020 –31.12.2024

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä on pelin muotoinen yhteisöllinen nykytaideteos, eri-ikäisen raumalaisen toteuttama julkinen puisto. Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen onpelillinen nykytaideprojekti ja kaikille avoin tila. Keskustelupuisto on Ars Fennica-palkitun taiteilijaduon pitkäkestoisin ja ensimmäinen julkiseen tilaan sijoittuva taideteos.

Lue lisää >



Petri Eskelinen: Halaamisen mekaniikka (2014).

Petri Eskelinen: Replikaatiokriisi

Rauman taidemuseo, Rauma |15.10.2022–15.1.2023

Palkittu ja yleisön rakastama kuvanveistäjä Petri Eskelinen (s. 1975) pohtii teostensa kautta luonnon ja ihmisen suhdetta. Näyttelyssä on esillä lempeitä, vuorovaikutuksen ja myötäelämisen taitoja käsitteleviä mekaanisia puuveistoksia.

Eskeliseltä nähdään näyttelyssä myös piirroksia sekä pienoismaailmoja, joissa korostuu taiteilijan kiinnostus ihmisen ja luonnon suhteeseen.

Lue lisää >


Lähde nostalgiamatkalle menneeseen – ikonisia levynkansia, postimyynnin historiaa, pikseleitä ja vanhoja autoja


Syysnäyttelyissä matkustetaan nostalgiselle matkalle menneisyyteen monipuolisten teemojen kautta. Muistele legendaarisissa levynkansissa nähtyjä artisti- ja bändikuvia
Emil Aaltosen museossa Tampereella, heitä vanhentuneet sukupuolinormit vitriiniin avoimuuden tieltä Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa, sukella postipakettien maailmaan Postimuseossa tai hyppää 80-luvun demoskenen maailmaan Vapriikissa Tampereella.



Valokuvaaja Jouko Lehtolan artisti- ja bändivalokuvia on esillä Emil Aaltosen museossa Tampereella.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia -valokuvanäyttely

Emil Aaltosen museo, Tampere | 17.9.2022–18.12.2022

Jo lehtikuvaajana mainetta kerännyt valokuvataiteilija Jouko Lehtola kuvasi etenkin nuorisokulttuuria ja yhteiskunnallisia aiheita sivuavia valokuvasarjoja. Lehtolasta tuli monen artistin luottokuvaaja, ja hänen taidettaan voi ihastella sadoissa levynkansissa sekä artisti- ja bändikuvissa. Emil Aaltosen museossa esillä oleva näyttely kokoaa yhteen taiteilijan valokuvia vuosilta 1986–2006.

Lue lisää >



Valokuvaaja Kimmo Taskisen valloittavia autovalokuvia on nähtävillä Savonlinnassa. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Ajettiinpa ennenkin – Kimmo Taskisen autovalokuvia

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 30.9.2022–15.1.2023

Valloittavat Kimmo Taskisen autovalokuvat vievät maltkalle menneeseen. Esillä olevista kuvista noin puolet on kuvattu tätä näyttelyä varten ja loput on valittu pitämään kokonaisuus mahdollisimman ehjänä. Esillä on myös pari Savonlinnaan rekisteröityä autovanhusta 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.

Lue lisää >



Jaakko Kilpiäinen, Suojärven kunnantalo, 2003. Arkkitehti Heikki Siikonen, 1939.

Jaakko Kilpiäinen: Valkoinen haave

Kajaanin taidemuseo, Kajaani | 15.9.2022–13.11.2022


Valokuvaaja Jaakko Kilpiäinen on kuvannut suomalaista funkisarkkitehtuuria 2000-luvun alusta lähtien. Näyttelyn tavoitteena on herättää ajatuksia suomalaista rakennusperintöä kohtaan muutenkin kuin tunnettujen kohteiden kautta.

Lue lisää >



Tutustu pakettien ihmeelliseen maailmaan Postimuseossa! Toiminnallisessa näyttelyssä riittää paljon nähtävää, nostalgisoitavaa ja kokeiltavaa. Kuva: Postimuseo.


Paketoidut unelmat

Postimuseo, Tampere | 14.10.2022–17.9.2023

Sukella pakettien maailmaan, postimyynnin nostalgiaan ja nykyhetken verkkokaupan ilmiöihin. Miltä tulevaisuus näyttää postimyynnin osalta ja millaiset ovat kulutustottumuksemme?

Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee tutkimaan vuosikymmenten suosikkituotteita, voi hypätä virtuaalilasien ja sähkörahtiskootterin puikkoihin jakelukierrokselle ja kokeilla miltä omat kasvot näyttävät postimyyntikatalogien kannessa.

Lue lisää >



Suomi ja Pohjoismaat ovat 80-luvun demoskenen synnyinsijoja. Museokeskus Vapriikki esittelee tämän alakulttuurin teoksia. Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Pixeled Years

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 21.9.2022–15.1.2023

Pixeled Years -näyttely esittelee suomalaisen Commodore 64 -demoskenen pikseligrafiikkaa 80-luvulta nykypäivään. Demoskene syntyi 80-luvulla tietokoneharrastajien keskuudessa. Alakulttuurissa toteutetaan ohjelmoiden sekä musiikin ja grafiikan keinoin tietokoneelle näyttäviä visuaalisia demoja.

Lue lisää >


Makeaa mahan täydeltä

Etelä-Karjalan museo, Lappeenranta | 30.10.2021–2.10.2022

Chymos juhlajuoma. Kuva: Etelä-Karjalan museo.

Näyttelyssä sukelletaan nostalgiselle matkalle eteläkarjalaisten elintarvike- ja juomateollisuusyritysten valmistamien tuotteiden maailmaan. Punaisista ja valkoisista raidoistaan tunnetuista Chymoksen Marianneista ja merkkareista paikallisiin panimo- ja maitotuotteisiin.

Lue lisää >


Neulanreiästä

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 17.9.2022–4.12.2022

Suomen käsityön museossa on esillä syksyllä neulanreikäkameralla otettuja unenomaisia valokuvia. Näyttely johdattaa valokuvauksen juurille, kiehtovaan camera obscura – valokuvaustekniikkaan, johon tarvitaan ainoastaan valotiivis laatikko, jossa on reikä valon kulkua varten.

Näyttelyssä on esillä tietoa neulanreikäkameran rakentamisesta ja sillä kuvaamisesta, mielikuvituksellisia kameroita sekä kuvaajien neulanreikien kautta ottamia valokuvia.

Lue lisää >



no-no, koreografia Kenneth Kvarnström, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä, 1996.

Syvää liikettä – suomalaisen nykytanssin kansainvälinen historia

Teatterimuseo, Helsinki| 3.11.2021–8.1.2023

Teatterimuseossa marraskuussa alkavassa näyttelyssä tutustutaan suomalaisen nykytanssin kansainväliseen historiaan 1900-luvun alusta 2000-luvulle saakka. Esillä arkistolöytöjä sekä uusia avauksia nykykentältä. Monet näyttelyssä mainitut teokset heräävät eloon nykytanssikoosteessa, jossa on mukana teoksia 1980–2000-luvuilta.

Lue lisää >





Koristeellinen kapioarkkuja tehtiin 1810-1830 -luvuilla.

Kapion arvoinen arkku – Wäkewien Waimojen tarinoita 200 vuoden takaa

Lapin maakuntamuseo, Rovaniemi | 9.9.2022–14.5.2023

Peräpohjolan eri paikkakunnilla esiintyi oma talonpoikainen koristemaalaustyyli 1800-luvun alkupuolella. Arkkujen ulkopuolet on koristeltu värikkäillä kasviaiheilla ja sisäkanteen on kirjoitettu omistajan nimi. Näyttely esittelee 15 kapioarkkua ja arkkujen omistajien tarinoita 200 vuoden takaa.

Lue lisää >



Moottorin pärinää ja pauketta tarjoaa moottoripyöräilyyn keskittynyt näyttely Kajaanissa. Kuva: Kainuun Museo.

Pärinää ja pauketta

Kainuun Museo, Kajaani | 28.9.2022–25.1.2023

Kainuussa on Moottorikerho, joka perustettiin vuonna 1947. Kainuun museossa pääsee tutustumaan suosittuihin harrastusmuotoihin niin moottoripyöräilyn kuin moottorikelkkailunkin parissa. Näyttely on Kainuun Moottorikerhon 75-vuotisjuhlanäyttely.

Lue lisää >


Vanhentuneet sukupuolinormit jätetään vitriiniin ja tarinan suunta on muutettu avoimeksi. Kuva: Etelä-Karjalan museo.

Esihistoriallisten asenteiden museo

Etelä-Karjalan museo, Lappeenranta | 22.10.2022–6.4.2023

Kautta historian ihmisiä on kohdeltu eri tavoin riippuen siitä, mikä heidän sukupuolensa on. Kiinnostava näyttely nostaa tarinoiden muodossa esiin vanhentuneet sukupuolinormit, jotka edelleen tuntuvat olevan vahvasti läsnä niin Suomessa kuin maailmallakin.


Lue lisää >


FOLKDRÄKT – Sata vuotta Bragen järjestelmällistä kansallispukutyötä

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 23.9.2022–19.3.2023


Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun järjestelmällinen kansallispukutyö aloitettiin suomenruotsalaisessa kansankulttuuriyhdistyksessä Föreningen Bragessa. Juhlavuoden kunniaksi Brage on koonnut näyttelyn kansanpukutyön historiasta.

Lue lisää >



Katja Eydel: Alakoulu, sarjasta Koulutus, 2019.

Katja Eydel: Koulutus

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 16.9.2022–6.11.2022

Valokuvataiteilija Katja Eydel tarkastelee tiloja, joissa yksilöistä koulitaan kunnon kansalaisia. Eydel pohtii miten identiteetti muovautuu sosiaalisten rakenteiden, kuten valtion ylläpitämien instituutioiden ja muiden organisaatioiden toiminnan kautta.

Lue lisää >



Villa Gyllenbergin salongista.

Ajan hengessä – kokoelma Ane Gyllengerg

Villa Gyllenberg, Helsinki | 15.10.2022–26.3.2023

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Villa Gyllenberg on Signe ja Ane Gyllenbergin 1900-luvun puolivälin porvariskoti, jossa on esillä säätiön mittava taidekokoelma. Puolisoista Ane oli innokkaampi keräilijä. Taidekokoelma käsittää yli 400 teosta, johon kuuluu pääasiassa suomalaisten taiteilijoiden teoksia, mutta myös kansainvälisesti suuntautuneiden naistaiteilijoiden teoksia.

Ajan hengessä – kokoelma Ane Gyllenberg tarkastelee kotimuseon ja sisustusta osana aikansa tyyli-ihanteita ja kurkistaa kolmeen aikakauteen. Näyttely esittelee sitä, kuinka ajan henki vaikuttaa siihen, miten ihmiset sisustavat, ja minkälaisesta taiteesta pidetään.


Lue lisää >


Onni yksillä – kirjailijakohtaloita

Taiteilijakoti Erkkola, Tuusula | 21.9.2022–11.12.2022

Taiteilijakoti Erkkolan syksyn näyttelyssä esitellään suomalaisia kirjailijakohtaloita. Näyttely on osa Minä elän! – Aleksis Kivi 150 vuotta kuolemasta -merkkivuotta. Runoilijat ja kirjailijat, kuten L. Onerva, Eino Leino, Saima Harmaja ja Mika Waltari esitellään ja nähtävillä on myös kirjailijamuotokuvia julkisista ja yksityisistä kokoelmista.

Lue lisää >


Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa

Järvenpään taidemuseo, Järvenpää | 16.10.2022–26.2.2023

Järvenpäässä sijaitsee viiden taiteilijaperheen aloitteesta valmistunut ateljeerivitalo, jota asutti 1960-luvun keskeisiä taide-elämän vaikuttajia perheineen. Näyttely esittelee taideteoksia ja valokuvia taiteilijoiden työhuoneista ja taiteilijatalon arkkitehtuurista. Talossa ovat syntyneet muun muassa Hannu Hyrskeen humoristiset hahmot.

Lue lisää >


Yhteiskunnallisia aiheita ja rakastettuja kuvituksia – koe katutaidetta, grafiikkaa, sarjakuvia ja kuvituksia


Museoiden syysnäyttelyissä on esillä myös katutaidetta. Tarkastele EGSin graffitien siirtymistä seiniltä lasiveistoksiin Serlachius-museo Göstassa Mäntässä ja pohdi yhteiskunnallisia aiheita Kimmo Kaivannon taiteen kautta Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla.

Myös sarjakuvan ystäville tarjolla on nähtävää, kun Tex Willer kohtaa Fingerporin Heimo Vesan Karkkilan ruukkimuseo Senkan uutuusnäyttelyssä. Näyttelykeskus WeeGeen uudessa Mauri Kunnas -näyttelyssä tutustutaan rakastetun kirjailijan elämäntyöhön ja hänen luomiinsa hahmoihin.


This Could Go on Forever -näyttely käsittelee dokumentaarisesti graffitin siirtymistä seinältä lasitaiteeseen.Kuva: Marko Rantanen

This Could Go on Forever

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 24.9.2022–5.3.2023

EGS-kirjainyhdistelmää on nähty junissa, tunneleissa ja seinillä yli 40 maassa. Suomen tunnetuimman graffititaiteilijan teoksia on ollut esillä myös museoissa ja gallerioissa ja nykyään hänet tunnetaan myös lasitaiteilijana.

This Could Go on Forever -näyttely kertoo kolmen kirjaimen matkoista eri ympäristöissä, toteutettuna eri materiaaleilla. Teoskokonaisuuden muodostavat prosessia esittelevä dokumenttifilmi, valokuvat graffiteista sekä niiden pohjalta tehdyt kolmiosaiset lasiveistokset.

Lue lisää >


Kimmo Kaivanto – Politiikka ja poesia

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala | 17.9.2022–8.1.2023


Kimmo Kaivanto: Monumentti muistomerkille, 1970, serigrafia, 70 x 50 cm. Kimmo Kaivanto säätiö.

Monipuolinen tamperelaistaiteilija Kimmo Kaivanto tarkasteli kriittisesti maailman ongelmia taiteen keinoin 1960-luvun lopulla.

Sekä taidemaalarina, taidegraafikkona että kuvanveistäjänä tunnettu Kaivanto oli yksi sukupolvensa merkittävimmistä suomalaisista kuvataiteilijoista, joka muistetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksista.

Esillä on piirroksia ja luonnoksia, jotka vievät taiteilijan kuvallisen ja yhteiskunnallisen ajattelun lähteille. Esillä on sekä poliittisia serigrafiaa, veistoksia, maalauksia ja kollaasieja.

Lue lisää >


AAVEISTA TOTTA – Graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 23.9.2022–8.1.2023

Retrospektiivinen näyttely esittelee graafikko Jussi Karjalaisen töitä parikymmentä vuotta kestäneen uran varrelta. Palkittu graafinen suunnittelija ja kuvittaja on tehnyt levynkansia esimerkiksi PMMP:lle. Nähtävänä on runsaasti tuttuja ja tuntemattomampia kirjoja, levyjä ja julisteita jopa t-paitoja.

Lue lisää >



Kuva: Näyttelykeskus WeeGee

Mauri Kunnas -näyttely

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 7.10.2022


Näyttelykeskus WeeGeen uusi Mauri Kunnas -näyttely hemmottelee etenkin perheen pienimpiä, mutta tarjoaa elämyksiä myös vanhemmille Mauri Kunnaksen rakastettujen kirjojen ystäville.

Näyttely tarjoaa yleisölle mahdollisuuden astua Mauri Kunnaksen rakastettujen kirjojen tunnelmiin ja se esittelee taiteilijan ja hänen työskentelymetodinsa. Näyttelyssä on esillä ennennäkemättömiä ja moniaistillisia elämyksiä kaikille Kunnaksen teosten ystäville, iästä riippumatta.

Lue lisää >



Tex Willer kohtaa Heimo Vesan Karkkilassa.

Tex Willer & Fingerpori -yhteisnäyttely

Karkkilan ruukkimuseo Senkka: Suomen Valimomuseo Karkkila | 19.8.2022–6.11.2022

Tex Willer kohtaa Heimo Vesan Karkkilan ruukkimuseo Senkan uutuusnäyttelyssä. 1800-luvun lopun Villiin länteen sijoittuva Tex Willer on Suomen yksi pitkäikäisimmistä ja suosituimmista käännössarjakuvista.

Fingerpori puolestaan on suosituin kotimainen sarjakuva, joka sijoittuu nykyajan kuvitteelliseen Fingerporin kaupunkiin. Kahden sarjakuvan yhteisnäyttelyssä on esillä sarjakuvataidetta, originaalipiirustuksia, keräilyesineitä, tietoa sekä lautapelejä, joista osa on vapaasti pelattavissa.

Lue lisää >



Kohtaa luonto ja eläimet uutuusnäyttelyissä


Perehdy eri eläinlajien rakennustaituruutta esittelevänä näyttelyyn Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä, tutustu liito-oravien maailmaan Porissa ja ihaile vuoden luontokuvia tuoreeltaan Riihisaaressa Savonlinnassa.


Eri eläinlajien rakennustaituruutta esittelevä näyttely avautui silloiseen Suomen Rakennustaiteen Museoon vuonna 1995. Mitä näyttelyn suunnittelija Juhani Pallasmaa ajattelee eläinten arkkitehtuurista nyt lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin? Kuva: Arkkitehtuurimuseo.

Studio: Näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki | 1.9.2022–30.10.2022

Lähes kolmekymmentä vuotta sitten Suomen Rakennustaiteen Museossa avautui ainutlaatuinen Eläinten arkkitehtuuri -näyttely. Usean eläinluokan rakennustaituruutta esittelevä näyttely oli maailmanlaajuisesti merkittävä.

Arkkitehtuurimuseon studiossa on esillä videotallenne, jossa näyttelyn suunnittelija Juhani Pallasmaa keskustelee nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin väitöskirjatutkija Alonzo Heinon kanssa ihmisen aiheuttamasta ympäristön muokkaamisesta ja lajikadosta.

Lue lisää >



Liito-orava syö raidan lehtiä, Heimo Rajaniemi.

Liidossa

Luontotalo Arkki, Pori | 9.9.2022–10.1.2023

Tiesitkö, että liito-orava esiintyy Euroopan unionin alueella vain Suomessa ja Virossa? Porin Luontotalo Arkin uutuusnäyttely kertoo liito-oravasta, Euroopan ainoasta liitävästä nisäkkäästä. Suurin syy uhanalaisen liito-oravakannan nopeaan taantumiseen on sopivien elinympäristöjen väheneminen.

Lue lisää >



Vuoden luontokuva 2022 -kilpailun voittajakuvat ovat tuoreeltaan nähtävillä Savonlinnan Riihisaaressa lokakuussa. Kuvassa on Vuoden luontokuva 2019, Ville Heikkisen "Karhu ja korppi".

Vuoden luontokuva 2022

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 25.10.2022–18.12.2022

Vuoden Luontokuva 2022 -kilpailuun lähetettiin yli 11 000 kuvaa, joista voittaja julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa Suomen Luontokeskus Haltiassa lauantaina 22.10.2022. Vuoden luontokuva 2022 -kilpailun voittajakuvat tulevat tuoreeltaan esille Riihisaareen.

Edellisen kerran Vuoden luontokuvia on ollut esillä Riihisaaren näyttelyssä vuonna 2019, jolloin kisan voitti Ville Heikkinen kuvallaan ”Karhu ja korppi”.

Lue lisää >



Ei mikään turha puro -näyttely esittelee Markku Könkkölän luontovalokuvia.

Ei mikään turha puro

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Luontomuseo, Jyväskylä | 26.8.2022–18.12.2022

Valokuvaaja Markku Könkkölän valokuvien teemana ovat pienvedet ja luonto niiden äärellä. Kuvissa tarkastellaan veden eri olomuotoja ja pienvesistöjen merkitystä kasvillisuudelle ja eläimille. Kaikki näyttelyn kuvat on otettu Keski-Suomessa.

Lue lisää >


Aallon alla, ilman päällä

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski | 10.9.2022–6.11.2022

Työryhmä Tini Sauvo, Tero Makkonen, Esa Lindroos tuovat Voipaalan taidekeskukseen lintukansaa ja veden väkeä yhdistäen ääntä, veistoksia ja valokuvia.

Lue lisää >



Kolilaistaiteilija Leena Reittu tutkii suhdettaan puuhun.

Minne johtaa metsätie -taidenäyttely

Kolin luontokeskus Ukko, Lieksa | 4.9.2022–28.12.2022

Kolin luontokeskus Ukossa on esillä kuvanveistäjä Leena Reitun (s.1991) valokuvista ja veistoksista koostuva taidenäyttely. Teosten avulla Reittu pyrkii tutkimaan omaa suhdettaan puumateriaaliin asettaen puun ja sen alkuperän valokeilaan.

Lue lisää >


Hanna Hartikaisen riemastuttavat lampaat on esillä Sarka-museossa Loimaalla.


Hyvällä tuulella

Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa | 8.9.2022–11.12.2022


Hanna Hartikaisen herttaiset luonto- ja eläinaiheiset akryylimaalaukset ilahdutttavat Hyvällä tuulella -taidenäyttely ilahduttaa Sarka-museon ravintolasalissa. Hartikainen on itseoppinut taiteilija, jolla kipinä akryylimaalaukseen syttyi aikuisiällä. Hyvällä tuulella -näyttely pyrkii nimensä mukaisesti välittämään katsojilleen hyvää mieltä ja positiivisia ajatuksia.



Lisää uutuusnäyttelyitä

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp