27.3.2020

Tutustu museoiden näyttelyihin kuuntelemalla ääniopastuksia. Kuuntele nyt – koe paikan päällä myöhemmin, kun museot ovat taas avoinna.

Rentoudu kulttuurin äärellä kuunnellen museoiden podcasteja ja ääniopastuksia

Lähde museoiden ääniopastusten ja podcastien saattelemana matkalle Suomen taiteen tarinaan, Turun linnan keskiaikaan sekä taiteilijaperheiden arkeen. Laita kuulokkeet korville ja rentoudu kulttuurin äärellä. Luvassa ainutlaatuisia tarinoita, joita ei kannata jättää kuuntelematta.

Museoiden ääniopastuksia ja podcasteja voit kuunnella milloin ja missä tahansa. Kuuntele nyt ja koe paikan päällä myöhemmin, kun museot ovat taas avoinna. Katso Museokortin tärpit museoiden tarinoihin.


1. Kuva ois kiva -podcast

Suomen valokuvataiteen museo


Kuva ois kiva -asiantuntijapodcastissa käsitellään valokuvausta eri näkökulmista.

Kuva ois kiva on Suomen valokuvataiteen museon podcast. Jokaisessa jaksossa valokuvausta käsitellään eri näkökulmista ja avataan sen kulttuurisia, yhteiskunnallisia sekä historiallisia vaikutuksia.

Vieraina podcastissa on valokuvaajia ja tutkijoita sekä Valokuvataiteen museon asiantuntijoita. Jaksoissa kuullaan myös osia museon äänitearkistosta.

Kuuntele Kuva ois kiva -podcastia >


2. Serlachiuksen taide ja tarinat

Serlachius-museo Gustaf & Gösta


Olga Gummerus-Ehrström, Omakuva, 1911, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi.

Taidemuseo Göstan ainutlaatuisessa miljöössä nähdään Suomen taiteen kultakauden teoksia, vanhaa eurooppalaista sekä puhuttelevaa nykytaidetta. Serlachius-museo Gustafissa pääroolissa puolestaan ovat tarinat. Sen näyttelyt liittyvät usein pienen taidekaupungin historiaan ja elämään.

Tutustu ääniopastusten kautta Serlachius-museoiden historiaan, arkkitehtuuriin sekä kokoelman klassikkoteoksiin. Kuuntele myös tarinoita taiteilijapariskunnan elämän varrelta, Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide -näyttelyyn liittyen.

Kuuntele Serlachius-museoiden äänitarinoita >


3. Mieliala-podcast

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo

Mieliala Helsinki 1939-1945 -näyttelyn logo

Mieliala-podcast-sarjassa käsitellään muun muassa sodan mielialatiedustelun maailmaa.

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä sekä tieteen ja taiteen evakuointeihin.

Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti. Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Kuuntele Mieliala-podcast >


4. Turun linnan keskiaikaiset huoneet -ääniopastus

Turun linna


Kierrä ääniopastuksella Turun linnan keskiaikaiset huoneet.

Lähde mielenkiintoiselle ääniopastukselle Turun linnan keskiaikaan. Ääniopastuksen myötä pääsee tekemään kierroksen linnan keskiaikaisen osan huoneisiin.

Voit valita koko kierroksen tai yksittäisiä huoneita oman mielenkiinnon mukaan. Kuuntele, mitä äänioppaalla on kerrottavaa vanginvartijan huoneesta, keskiaikaisesta kuninkaansalista tai nunnakappelista.

Kuuntele Turun linnan ääniopastus >


5. Suomen taiteen tarina -ääniopastus

Ateneumin taidemuseo


Ateneumin ääniopastuksella pääset hyppäämään Suomen taiteen tarinaan.

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely koostuu maan rakastetuimmista klassikoista.

Ääniopas esittelee kokoelmanäyttelyn keskeisiä merkkiteoksia näyttelysalien teemojen mukaisesti. Ateneumin sivuille on listattu kuvina näyttelyn teoksia ja niihin liittyvät ääniopastusosiot.

Kuuntele Ateuneumin Suomen taiteen tarina -ääniopastus >


6. Ääniopastus kotimuseoon

Sinebrychoffin taidemuseo


Tutustu Sinebrychoffien kotiin ääniopastuksella. Kuva: Sinebrychoffin taidemuseo

Kuinka Bulevardi 40:ssä elettiin sata vuotta sitten? Millä huonekaluista on kuninkaallinen menneisyys? Mikä muotokuvista oli Paul Sinebrychoffille se kaikkein rakkain?

Sali salilta etenevä ääniopastus johdattaa Paul ja Fanny Sinerbychoffin kotiin, taidekokoelmien syntymiseen, pariskunnan välisiin jännitteisiin ja varakkaan panimosuvun elämäntapaan. Voit kuunnella opastuksen osissa tai kokonaisuutena.

Kuuntele Sinebrychoffin taidemuseon -ääniopastus >


7. Ääniopastus Gallen-Kalelloiden perheeseen

Gallen-Kallelan Museo


Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona.

Miten Gallen-Kalleloiden perhe huvitteli Tarvaspäässä? Mitä ajan teknisiä uutuuksia ateljeelinnassa kokeiltiin? Mitkä suunnitelmat jäivät toteutumatta ja miksi tornin ylintä huonetta kutsutaan munkinkammioksi? Millainen oli Gallen-Kallelan ehdotus Suomen lipuksi?

Ääniopastuksessa on esitelty 22 kohdetta. Tarinoita ja tietoa saa Gallen-Kallelan perheestä, museorakennuksesta ja sen pihapiiristä sekä muutamista valikoiduista taideteoksista.

Kuuntele Gallen-Kallelan Museon ääniopastus >


8. Unelmien kuteita -ääniopastus

Teatterimuseo


Teatterimuseon Backstage-näyttely johdattaa näyttämön taakse ja näyttää, mitä kaikkea teatteriesityksen tekemiseen tarvitaan.

Unelmien kuteita -ääniopastuksen kohtaukset vievät kuulijansa Teatterimuseon pukunäyttelyn maailmaan. Pukunäyttelyn teemaosioista valitut puvut puhkeavat puhumaan, kohtaus näytelmästä herää eloon.

Kunkin kohtauksen kohdalla on kerrottu näyttelijä, joka rooliasua alunperin näyttämöllä kantoi. Äänessä ovat näyttelijät Henry Hanikka ja Helena Kallio.

Kuuntele Teatterimuseon Unelmien kuteita -ääniopastus >


9. Ääniopastus Fiskarsin ruukkikylän historiaan

Fiskarsin museo


Kuuntele ääniopastus Fiskarsin museoon ja tutustu ainutlaatuisen ruukkikylän historiaan.

Fiskarsin museossa tutustut kuuluisan Fiskarsin ruukkikylän historiaan ja kyläläisten elämään 1600-luvulta tähän päivään.

Kuuntele opastettu kierros Fiskarsin museoon. Kierroksella esitellään Fiskarsin ja sen perustajien historiaa sekä ruukin teollisuutta, sairaanhoitoa, kouluja. Opi myös entisajan ammateista ja pukeutumisesta sekä Fiskarsin vilkkaasta vapaa-ajasta ja yhdistoiminnasta.

Kuuntele Fiskarsin museon ääniopastus >


10. Ääniopastus Luostarinmäen kortteliin vuoteen 1828

Luostarinmäki


Luostarinmäellä yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan, ja korttelin kujat, pihat ja kodit muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia.

Luostarinmäen museokortteli on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 Turun palossa. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja korttelin kujat, pihat ja kodit muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia.

Ääniopastuksen myötä pääsee matkaamaan Luostarinmäen korttelin kujille vuoteen 1828. Opastuksella kuulet muun muassa korttelissa sijaitsevista osoitekilvistä ja katulyhdyistä, ja talojen katupeileistä ja turvekatoista.

Kuuntele Luostarinmäen ääniopastus >


11. Ääniopastus Apteekkimuseossa & Qwenselin talossa

Apteekkimuseo & Qwenselin talo


Qwenselin talo on 1700-luvun säätyläiskoti, joka kätkee sisäänsä ajan hengen mukaan sisustettuja huoneita. Kuva: Tuulevi ja Henrik Aschanin Kesäkasi-seikkailulta.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden. Turun vanhin säilynyt puutalo Qwenselin talo esittelee 1700-luvun herrasväen asumista, ja Apteekkimuseo johdattaa lääkkeiden, terveyden ja sairauksien historiaan.

Lähde ääniopastuskierrokselle Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon. Tutustu Qwenselin talon huoneisiin ja Apteekkimuseon puolella muun muaassa offisiiniin ja herbahuoneeseen. Ääniopastuksella Pippingin perheen Elsa-piika kertoo 1700-luvun herrasväen asumisesta ja elämästä sekä apteekkitoiminnasta.

Kuuntele Apteekkimuseon ja Qwenselin talon ääniopastus >


12. Kohti tuntematonta -äänitarinoita

Vantaan kaupunginmuseo


Kohti tuntematonta -näyttely käsittelee kuolemaan valmistautumista, itse kuoleman hetkeä, hautausta, surua ja muistamista sekä sitä mitä meistä jää jäljelle kuoleman jälkeen.

Kuolemaa käsittelevä Kohti tuntematonta -näyttely alkaa valkoisesta, sairaalamaisesta huoneesta. Näyttely pohtii myös, miten kuolema on aikojen saatossa muuttunut, ja millaisia tapoja ja uskomuksia on siihen liitetty.

Kuuntele Kohti tuntematonta -näyttelyn äänitarinoita >


Lisää digitaalisia opastuksia löydät Suomen museoliiton Seinätön museo -palvelusta >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp