4.9.2020

Tutustu Museokortilla maailmankuulun Vincent van Goghin matkaan taiteilijaksi – laajin Suomessa nähty Van Gogh -näyttely nyt Didrichsenillä

Vincent van Gogh -näyttely on nyt nähtävissä Didrichsenin taidemuseossa, joka sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa. Vasen kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti. Oikea kuva: Rik Klein Gotink / Kröller-Müller Museum. Teos: Vincent van Gogh: Omakuva, 1887, Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat.

Didrichsenin taidemuseon odotetun Vincent van Gogh -näyttelyn suunnittelu aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten. Kyseessä on laajin Suomessa nähty Vincent van Goghin teosten kokonaisuus ja ensimmäinen yksinomaan Van Goghin taiteeseen keskittyvä näyttely Suomessa. Nappaa Museokortti matkaan mukaan ja tutustu ennenäkemättömään näyttelyyn.

Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlavuosi huipentuu lauantaina 5. syyskuuta avautuneeseen Tie taiteilijaksi -näyttelyyn, joka esittelee maailmankuulun Vincent van Goghin (1853–1890) teoksia.


Didrichsen taidemuseon näyttely Tie taiteilijaksi esittelee nelisenkymmentä Vincent van Goghin piirosta uran alkuvaiheesta. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Näyttelyssä uppoudutaan Van Goghin taiteilijauran alkutaipaleeseen ja esitellään monivaiheista matkaa taiteilijaksi. Esillä on vuosien 1881–1886 piirustuksia, joissa teemoina näkyvät maalaisväestön ja maatyön kuvaus, hollantilaiset maisemat sekä muotokuvat.

Piirustuksien kronologinen järjestys näyttelyssä mahdollistaa taiteilijan teosten kehittymisen seuraamisen. Tie taiteilijaksi -näyttely huipentuu Didrichsenin taidemuseon parkettisaliin, jossa on esillä kaksi öljyväriteosta taiteilijan viimeisiltä vuosilta. Teokset edustavat Van Goghin taiteellista huippua ja muotokieltä, josta ennen kaikkea taiteilija maailmalla tunnetaan.

Oikealla Vincent van Goghin teos Katu, Auvers-sur-Oise (1890) ja vasemmalla teos Omakuva (1887). Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Toinen näytillä olevista öljyväriteoksista on Suomen ainoa Van Gogh -teos, Ateneumin taidemuseon Katu, Auvers-sur-Oise (1890). Teos Omakuva vuodelta 1887 puolestaan on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta samoin kuin näyttelyn 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö.


Van Goghin piirrokset lainattiin hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

”Tuli tunne siitä, että taiteilijan läsnäolo on todella vahva”


Van Gogh oli pääosin itseoppinut taiteilija, joka harjoitteli kiivaasti ensin piirtämistä ja myöhemmin maalaamista. Taiteilijauran alkuvaiheen teosten joukosta löytyy kömpelöiksikin kutsuttuja versioita, joissa piirroksissa esiintyvien mallien jalkojen ja käsien mittasuhteet hakevat vielä paikkaansa.



Van Gogh piirsi mallejaan läheltä, mikä saattoi aiheuttaa toisinaan mittasuhteiden hapuilua. Teos: VIncent van Gogh: Tyttö tulisijan äärellä (1881). Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Van Gogh käytti teoksissaan apuvälineenään perspektiivikehystä, jonka läpi katsottiin mallia piirtäessä. Didrichesin taidemuseon kehyksen läpi voi katsoa merimaisemaa Van Goghin silmin. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Tekniikoiltaan Van Gogh ei keskittynyt vain yhteen, kuten vesiväriin, litografialiituun tai painomusteeseen, vaan hän yhdisteli ja kokeili erilaisia menetelmiä. Taiteilijan piirrokset eivät myöskään ole luonnoksia maalauksista, vaan itsenäisiä, valmiita teoksia.

Taidehistorioitsija Minna Tuominen matkasi viime syksynä Kröller-Müller-museoon Hollantiin tutkimaan lainaan saatavia Van Goghin teoksia.

– Piirrokset ovat kuin päiväkirjamerkintöjä, eli niistä voi saada hyvin paljon tietoa ja tunnetta. Niistä voi nähdä sitä kehityskaarta, mitä Vincent van Gogh on omassa intohimossaan ja työskentelyssään sekä hakenut että myös uudemman ja uudemman kerran myöskin voittanut, Tuominen kuvailee teoksia.

Taidehistorioitsija Minna Tuominen on tutkinut Vincent van Goghin teoksia, jotka ovat esillä nyt Didrichsenin taidemuseossa. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Tuominen pääsi katsomaan Van Goghin piirroksia läheltä Kröller-Müller-museossa. Hän kertoo liikuttuneen nähdessään teokset lähietäisyydeltä ilman lasia ja ilman kehyksiä.

– Kun sai katsoa läheltä teoksia, tuli tunne siitä, että taiteilijan läsnäolo on todella vahva. Voi aivan eri tavalla piirtämisen kautta, jos vertaa maalaukseen, pyrkiä purkamaan sitä, mitä piirtäjä on hakenut. Jatkuva muodonhaku ja passio on teoksissa todella läsnä.


Näyttelyn teokset ovat ripustettu koronologiseen järjestykseen, jotta voi seurata Van Goghin matkaa taiteilijaksi. Teos: Vincent van Gogh: Tuulimyllyjä Dordrechtissa, 1881, Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: RIk Klein Gotink

Vuosia valmisteilla olleen Van Gogh -näyttelyn teosten saapuminen Suomeen varmistui vasta viime hetkellä


Näyttelyn suunnittelu aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten. Teokset saatiin lainaan hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta, jonka kokoelmissa on yli 90 Van Goghin maalausta ja yli 180 taiteilijan piirustusta.

Tiivistynyt koronatilanne aiheutti vaikeuksia teosten kuljettamisesta Hollannista Suomeen. Oli lähellä, että Dirichsenin taidemuseo ei olisi pystynyt järjestämään jo vuosia haaveena ollutta Vincent van Gogh -näyttelyä.

– Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että näyttely on voitu toteuttaa. Aina viimeiseen asti emme tienneet varmuudella, saammeko teokset Suomeen, museonjohtaja Maria Didrichsen kertoo.

Tie taiteilijaksi -näyttely on Suomessa ennennäkemätön. Vastaavanlaista yksinomaan Van Goghin taiteeseen keskittyvää näyttelyä ei ole ollut koskaan aiemmin Suomessa. Näyttely on myös laajin Suomessa esillä ollut Van Goghin teosten kokonaisuus.



Didrichsenin taidemuseo viettää 55-vuotisjuhlavuottaan. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

– Tämä on meidän kaikkien aikojen suurin projekti ja olemme todella iloisia, että nyt saamme toteuttaa ja avata näyttelyn. Etenkin korona-aikana, kun ihmiset eivät pääse muutenkaan matkustamaan kovinkaan paljon, on todella hienoa, että Van Goghin taidetta pääsee täällä kotimaassa katsomaan.

Teokset on lainattu Didrichsenin taidemuseolle viideksi kuukaudeksi. Valolle, kosteudelle ja lämpötilojen vaihteluille herkät teokset palautetaan näyttelyn jälkeen Kröller-Müller-museoon, jossa ne laitetaan karanteeniin vuodeksi tai jopa kahdeksi. Herkät paperiteokset tarvitsevat lepoajan ennen seuraavaa lainaa.


Didrichsenin taidemuseo sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

55 vuotta Didrichsenin taidemuseon avautumisesta – juhlanäyttely esillä alakerrassa


Vincent van Gogh -näyttelyn rinnalla on Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlanäyttely museon omasta kokoelmasta.

Didrichsenin kokoelma on syntynyt rakkaudesta taiteeseen. Taiteenkeräilijät Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen kartuttivat mittavan taidekokoelman ja perustivat museon kotinsa yhteyteen vuonna 1965. Aluksi pariskunta keräsi vanhempaa suomalaista taidetta, ja vähitellen kiinnostus siirtyi vanhoista mestareista moderniin maalaustaiteeseen.

Museon alakerran näyttelysaleissa esillä oleva juhlanäyttely esittelee teoksia muun muassa Pablo Picassolta, Wassily Kandinskyltä ja Helene Schjerfbeckiltä.



Didrichsen 55-vuotta -juhlanäyttely on esillä museon alakerrassa.

Turvallisesti museoon – kävijämäärää on rajoitettu


Didrichsenin taidemuseo huolehtii museokävijöiden turvallisuudesta monipuolisin toimenpitein. Museon samanaikaisten kävijöiden määrä rajataan puoleen normaalista, jotta voidaan välttää ruuhkaa ja turvavälit on mahdollista pitää näyttelyyn tutustuttaessa. Näyttelyyn jonottaminen tapahtuu turvallisuussyistä museon ulkopuolella.

Otathan muut huomioon museokäynneillä: vieraile museossa vain terveenä, pidä muihin museokävijöihin ja museohenkilökuntaan 1–2 metrin turvaväli ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Museokortti vinkkaa myös Museokortin omistajia lataamaan Museokortti-sovelluksen puhelimeen, jolloin Museokorttia voi käyttää digitaalisesti, mikä ei edellytä fyysistä kontaktia. Lue lisää ja lataa Museokortti-sovellus >


Koe syksyn kiinnostavimmat näyttelyt – osta Museokortti >



Museokortilla sisäänpääsy syksyn odotetuimpaan näyttelyyn! Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Aukioloajat ja osoite



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp