Lapin museoseikkailulla matkustettiin 600 kilometriä ja kierrettiin kuusi Lapin Museokortti-kohdetta.

Yli puoli miljoonaa suomalaista seurasi kesällä Museokortin seikkailijoita – ”Erilainen ja todella koukuttava kampanja”

350 hakemusta, 10 museoseikkailua, 13 300 kilometriä, 36 kaupunkia ja 100 museota. Museokortin markkinointikampanjassa seikkailijat kiersivät kotimaan museoita innostaen ihmisiä unelmiensa museokierroksille. Seikkailija-kampanja esitteli museoiden upeita sisältöjä uudella tavalla tavoittaen yli puoli miljoonaa suomalaista. Seikkailijoiden tuottamia videoita katsottiin lähes 7 500 tuntia.

Museokortin brändilähettiläskampanjassa etsittiin seikkailijoita toteuttamaan unelmiensa museokierroksia Suomen suvessa. Peräti 350 seikkailusuunnitelman joukosta valittiin kymmenen seikkailua toteutettavaksi. Yhteensä 24 seikkailijan matkassa päästiin kesän mittaan tutustumaan sataan kiehtovaan museokohteeseen – Ahvenanmaalta Inariin.

Matkaan lähti perheitä, pariskuntia, yksin matkustavia sekä kaveruksia. Seikkailijoiden reittisuunnitelmat kattoivat lähes koko Suomen, ja kesän aikana vierailtiin 36 kaupungissa. Kampanjan tavoite oli kertoa kotimaan kätketyistä aarteista, esitellä museoiden sisältöjä eri museokävijöiden silmin ja innostaa näin ihmisiä museokierroksille.


Museokortin seuraajat pääsivät vaikuttamaan kihlaparin Demi Auloksen (kuvassa) ja Jarkko Koskisen yllätysseikkailun etenemiseen äänestämällä vierailtavia museokohteita. Viimeiseksi museokohteeksi valikoitui Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa. "Erityisesti taustatyö museoiden ja reittien valinnassa sekä yllätyksenä tullut kryptisyys äänestyksissä oli erinomaista", Aulos kiitteli.

Kampanjan sisällöt tavoittivat yli puoli miljoonaa suomalaista – seikkailuvideoita katsottiin lähes 7 500 tuntia

"Paikallislehti ja paikallisradio huomioivat seikkailumme, joka nosti Naamakatit paikkakunnalla puheenaiheeksi", Aki Pulkkanen kertoo museoseikkailusta saamastaan palautteesta. Kuvassa lapset Joona ja Anni.

Seikkailuja seurattiin Museokortin kanavissa kesäkuun lopusta syyskuun alkuun asti niin seikkailuvideoina, postikorttiterveisinä, blogiteksteinä kuin myös taitettuna lehtenä.

Seikkailijoiden sisällöt tavoittivat Facebookin kautta yli puoli miljoonaa suomalaista. Myös Museokortin Museot.fi -verkkosivuilla vierailtiin Seikkailija-kampanjan aikaan lähes puoli miljoonaa kertaa.

Facebookissa julkaistuja seikkailusisältöjä klikattiin, kommentoitiin ja jaettiin sekä niihin reagoitiin yhteensä yli 1,2 miljoonaa kertaa. Eniten suosiota tavoittivat seikkailijoiden tuottamat videojulkaisut, joita katsottiin lähes 7 500 tuntia.

– Kampanja onnistui yli odotusten! Seikkailijoiden tuottama sisältö oli laadukasta ja mukaansatempaavaa ja saimme siitä paljon positiivista palautetta sekä museoilta että asiakkailtamme. Näyttää siltä, että kampanja innosti myös Museokortin omistajia museovierailuihin. Museokortin käyttö kesäkuukausina nousi 55% edelliseen vuoteen verrattuna, Museokortin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Marjo Vänttinen iloitsee.


Herrojen kulttuuriretkellä rikottiin luutuneet käsitykset suomalaisen miehen kulttuuriennakkoluuloista.

24 seikkailijaa, 13 300 kilometriä, 100 museota ja 36 kaupunkia

Yhteensä 24 museoseikkailijaa lähti kartoittamaan kesäisen Suomen museotarjontaa.

Eri puolilla Suomea sijoittuneilla seikkailuilla nähtiin niin pohjoisen eksotiikkaa kuin myös pääkaupungin vilskettä.


Eläkeläiset Pirjo Salo, Riitta Kankaanpää ja Hilkka Ropponen kiersivät Helsingin museoita ratikalla ja lähettivät postikortin jokaisesta museosta.

Lapin museoseikkailulla Heikki ja Anne Sulander, Kaija Ryytty ja Ulla Viskari-Perttu huuhtoivat kultaa Tankavaarassa ja vierailivat Suomen pohjoisimmassa Museokortti-kohteessa Inarissa. Eläkeläiset Pirjo Salo, Riitta Kankaanpää ja Hilkka Ropponen kiersivät Helsingin museoita ratikkaseikkailullaan.

Kesän seikkailuilla seurattiin myös keltaisessa viitassa länsirannikolla matkustavan perheenäidin Minna Liminkan matkaa, ystävysten Pauli Kososen, Jussi Kylliäisen ja Pauli Johanssonin vuosittaista Herrojen kulttuuriretkeä sekä nuoren perheen Tatja Jukurin ja Aku Pajulan matkaa menneeseen puolivuotiaan Taimi-tyttärensä kanssa.

– Aivan mahtava kokemus, ylitti kaikki odotukset! bussilla Oulusta Poriin matkannut Liminka hehkuttaa museoseikkailua.

Museokortin seuraajat pääsivät myös itse vaikuttamaan kihlaparin Demi Auloksen ja Jarkko Koskisen yllätysseikkailun etenemiseen äänestämällä vierailtavia museokohteita. Pariskunta inspiroitui merimiestatuointeja esittelevästä näyttelystä Ahvenanmaalla ja otti viimeisessä seikkailukohteessaan muistoksi tatuoinnit.

– Kokemus oli lähes täydellinen: hauska aihe, mahtavat toiminnot ja yllätyksiä täynnä. Loistava viikko! Koskinen muistelee kesän seikkailua.


Kesäkasin pdf-lehti.

Seikkailukesän aikana pääsi hyppäämään mukaan myös keski-ikäisen pariskunnan Tuulevi ja Henrik Aschanin minireilaukselle, jota pääsi seuraamaan heidän tekemästä pdf-lehdestä.

– Täyden kympin kokemus ja reissu! Jo hakeminen oli hauskaa: suunnittelu, ideointi ja lehden tekeminen, Aschanit kertovat.

Yksin matkustava Ida Uotila tutustui seikkailullaan moderniin taiteeseen, kun taas tamperelaiset ystävykset Ella Rantanen ja Iiris Mäntymies kiersivät kahden viikon aikana peräti 30 museota. Isä Aki Pulkkanen ja lapset Anni ja Joona karkottivat seikkailullaan vampyyreita Vapriikissa ja järjestivät juhlat Ateneumissa.

– Museokortti-seikkailun suunnittelu oli hauskaa, sillä Suomi on täynnä mielenkiintoisia museokohteita. Seikkailullamme löysimme hyviä kohteita, joista löytyi elämyksiä isälle ja lapsille, Pulkkanen kertoo.


Tuusulalainen Ida Uotila avasi koko seikkailukesän.

Kampanja keräsi seuraajilta kiitosta: ”Erilainen ja todella koukuttava”

Museokortti kysyi seuraajiltaan kampanjan onnistumisesta. Ennennäkemätön kampanja koettiin mielenkiintoiseksi ja sille toivotaan jatkoa.

– Kampanja oli huikean hyvä tempaus Museokortilta. Mielenkiintoista, vaihtelevaa ja mukaansatempaavaa sisältöä, eräs vastaajista kuvailee Seikkailija-kampanjaa.

Museokortin seuraajat kertoivat saaneensa hyviä museovinkkejä ja inspiraatiota omiin museokierroksiin.

– Erilainen ja todella koukuttava kampanja. Seurasin seikkailuita sellaisilta paikkakunnilta, joihin olen matkaa suunnittelemassa, kuten Lappiin, kyselyyn vastannut kertoo.


Minna Lininka seikkaili keltaisessa viitassaan Länsirannikolla.

Kymmenestä erilaisesta seikkailijaseurueesta seuraajat löysivät omat suosikkinsa, minkä vuoksi sisällöt onnistuivat puhuttelemaan eri kohderyhmiä.

Kampanja lisäsi myös tietoa kohteista ja alueista, jotka eivät olleet ennestään tuttuja.

– Oli kiva nähdä erilaisia, ympäri Suomea olevia museokohteita, joita ei välttämättä edes tulisi ajatelleeksi. Kun menee road tripille Suomeen, saa kampanjan seikkailuista vinkkejä, yksi vastaajista kommentoi.

Myös ekologisuus ja kotimaanmatkailun trendi näkyi seuraajien vastauksissa.

– Kaikki lähimatkailua ja lähikulttuuria lisäävä on sekä ilmaston että ihmisten hyvinvoinnin kannalta aivan parasta! kertoo eräs vastanneista.

– Mahtavaa huomata, kuinka paljon lähimatkailu ja museot matkakohteina kiinnostavat ihmisiä, sanoo kampanjaa koordinoinut Vänttinen.


Tamperelainen tehokaksikko Ella Rantanen ja Iiris Mäntymies kiersivät kahdessa viikossa Tampereen, Mäntän, Jyväskylän, Savonlinnan, Lappeenrannan, Kotkan, Porvoon, Helsingin, Hämeenlinnan, Turun, Rauman ja Porin museot. Museoseikkailusta jäi käteen monta uutta kokemusta.

Kampanjassa esiteltyjen museoiden kesä oli vilkas: “Kampanja toi hyvää mainosta museolle!”

Seikkailija-kampanjan ansiosta sata museota Ahvenanmaalta Inariin sai uudenlaista näkyvyyttä, mukaan lukien museot suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Kesän aikana esiteltiin yhteensä 36 kaupungin museoita.

Kampanja keräsi kiitosta seuraajien lisäksi myös museoilta. Monen kampanjassa mukana olleen museon kesän kävijämäärät olivat kasvaneet verrattuna viime kesään.

– Kampanja toi lisää medianäkyvyyttä museolle ja esiin nostetuille näyttelyille. Erityisesti Dracula ja Rupriikki saivat huomiota, Museokeskus Vapriikista kerrotaan.

Tärkeimpänä hyötynä koettiin kuitenkin se, että kampanjan ansiosta museot eri puolilla Suomea saivat paljon näkyvyyttä ja pienemmätkin museot nousivat ihmisten tietouteen.

– Koska meillä on pieni museo ja pienet resurssit, seikkailijoiden tuottamia sisältöjä tullaan kyllä hyödyntämään myöhemminkin, Sodankylässä sijaitsevasta Museo-Galleria Alariestosta kerrotaan.

Myös seikkailijoiden ja seikkailujen monipuolisuus koettiin erityiseksi onnistumiseksi.

– Mahtava konsepti! Hienoa oli se, että seikkailuporukat olivat kaikki omanlaisiaan ja joka porukalla oli myös omanlainen tapa raportoida seikkailua, Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta kiitellään.


Aku Pajunen ja Tatja Jukuri lähtivät kesän alussa seikkailuun ennakkoluulottomasti vasta puolivuotiaan Taimi-tyttärensä kanssa.

Kampanja lukuina:

 • Huhtikuussa 2019 alkaneen hakuprosessin aikana vastaanotettiin 350 seikkailusuunnitelmaa
 • Museokortti valitsi 10 seikkailua toteutettavaksi
 • Matkaan lähti 24 seikkailijaa
 • Seikkailijat vierailivat 100 museossa ja 36 kaupungissa
 • Kilometrejä kertyi yhteensä yli 13 300
 • Kampanja tavoitti yli puoli miljoonaa suomalaista
 • Seikkailusisältöihin sitouduttiin yli 1,2 miljoonaa kertaa
 • Seikkailuvideoita katsottiin 7 500tuntia

Tutustu kaikkiin seikkailusisältöihin

 
 • Facebook
 • Twitter

Museot.fi 18.9.2019

Facebook-arvioita Museokortista


"Tärkein innovaatio sitten höyrykoneen."


"Kätevä ja helppokäyttöinen avain kulttuurikatselmuksiin!"


"Museokortti on loistava keksintö. Mainio lahja myös ystävälle, jolla on jo kaikkea."


"Innostaa myös kotimaan matkailuun. Ollaan käyty paikoissa joihin ei muuten olis tullut lähdettyä. Antaa sisältöä ja merkitystä elämään."


"Kiva kun mahdollistaa pienetkin piipahtelut: voi palata jatkamaan toisella kertaa – samalla rahalla."


"Museokortti on aivan helmi! Madaltaa kynnystä mennä useampiin museoihin, kuin muuten tulisi mentyä. Avartaa siis maailmankatsomusta ja kulttuurin tuntemusta olemalla vain se pieni keltainen kortti. "

"Reitti maailman ihmettelyyn, oppimiseen, kaikenlaisista ihmeistä ja kauneudesta nauttimiseen
= Museokortti."


"Loistava keksintö, joka innostaa poikkeamaan museoissa."
 

Viimeksi päivitettyjä

 • Lasten lauantait: Lausu & loihdi
   
   

  Lasten lauantait: Lausu & loihdi

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Koko perheiden yhteisissä räppityöpajoissa (la 22.2. ja la 21.3. klo 10-12) luodaan ja lausutaan säepareja...

  22.2.2020 - 21.3.2020

   
 • Sisulla sankariksi
   
   

  Sisulla sankariksi

  Hiihtomuseo

  Sisulla sankariksi -näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta aina 1950-luvulta 1970-luvulle...

  12.4.2019 - 31.12.2022

   
 • Suomen lasi elää 8
   
   

  Suomen lasi elää 8

  Suomen lasimuseo

  Suomalaista lasia vuosilta 2015–2019

  15.2.2020 - 19.4.2020

   
 • Sencer Vardarman: Under the Mother Earth's Skin
   
   

  Sencer Vardarman: Under the Mother Earth's Skin

  WAM

  WAMx:n vuoden 2020 näyttelyohjelman avaava videoinstallaatio koostuu avaruudesta otetuista kuvista, joissa...

  28.2.2020 - 29.3.2020

   
 • Tunteiden ilmalentoa
   
   

  Tunteiden ilmalentoa

  Hiihtomuseo

  Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely esittelee suomalaista mäkihyppyhistoriaa 1920-luvulta 1990-luvulle....

  14.1.2019 - 30.10.2020

   
 • Yleisöopastus Jussi TwoSevenin näyttelyyn sunnuntaisin klo 13
   
   

  Yleisöopastus Jussi TwoSevenin näyttelyyn sunnuntaisin klo 13

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Tutustu sisäänpääsymaksun hintaan sisältyvällä yleisöopastuksella Jussi TwoSevenin näyttelyyn sunnuntaisin...

  26.1.2020 - 17.5.2020

   
 • Hyäryllistä: Kaikkea hyäryllistä
   
   

  Hyäryllistä: Kaikkea hyäryllistä

  WAM

  Taiteilijaryhmä Hyäryllisen tuotannossa yhdistyvät kollektiivinen ajattelu ja leikittely muodoilla,...

  7.2.2020 - 24.5.2020

   
 • EGS - Writing Stories with Three Letters
   
   

  EGS - Writing Stories with Three Letters

  Suomen lasimuseo

  Suomen lasimuseon suuressa näyttelysalissa nähdään helmikuussa 2020 lasia, maalausta ja valokuvaa yhdistävä...

  15.2.2020 - 19.4.2020

   
 • Jouluoutlet
   
   

  Jouluoutlet

  Tornionlaakson museo

  Puuttuko joululahjat? Parhaat joululahjat löytyvät meiltä!

  23.11.2019 - 24.11.2024

   
 • Nyt piirretään! -kurssi
   
   

  Nyt piirretään! -kurssi

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Arkkitehti Markku Lahtisen ohjaama neljän kerran Nyt piirretään! -kurssi aikuisille taidemuseon pääsymaksun...

  13.2.2020 - 12.3.2020

   
 • Anneli Nygren: Fan Academy
   
   

  Anneli Nygren: Fan Academy

  WAM

  Fan Academy on retrospektiivinen katsaus suomalaisen mediataiteen pioneerin tuotantoon lähes viidenkymmenen...

  7.2.2020 - 24.5.2020

   
 • Transit - rajapostia
   
   

  Transit - rajapostia

  Tornionlaakson museo

  Tule pelaamaan Tornionlaakson museon uusi näyttely!

  6.2.2020 - 16.8.2020

   
 • Taiteilijatapaaminen: Hyäryllistä-taiteilijaryhmä
   
   

  Taiteilijatapaaminen: Hyäryllistä-taiteilijaryhmä

  WAM

  Hyäryllistä-ryhmän taiteilijat Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä ja Heli Kurunsaari kertovat näyttelystään...

  29.2.2020 - 29.2.2020

   
 • Nuorten päivä (29.2.)
   
   

  Nuorten päivä (29.2.)

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Kimmo Pyykkö -taidemuseon nuorten päivä sisältää graffitia ja katutaidetta sekä luennon että...

  29.2.2020 - 29.2.2020

   
 • Hankoniemen ihmeellinen luonto
   
   

  Hankoniemen ihmeellinen luonto

  Hangon museo

  Tule tutustumaan Hankoniemen monipuoliseen luontoon.

  17.5.2019 - 14.4.2020

   
 • Kohtaamisia rajalla
   
   

  Kohtaamisia rajalla

  Tornionlaakson museo

  Kokonaan uudistettu perusnäyttely Kohtaamisia rajalla - yhteinen jokilaaksomme käsittelee Tornionlaakson...

  31.8.2014 - Joulukuu 2025

   
 • WAMin konserttisarja
   
   

  WAMin konserttisarja

  WAM

  Kevään 2020 monipuolinen konserttisarja. Vapaa pääsy.

  7.1.2020 - 19.5.2020

   
 • Jussi TwoSeven: All Is One
   
   

  Jussi TwoSeven: All Is One

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Näyttely All Is One esittelee helsinkiläisen katutaidetaustaisen kuvataiteilija Jussi TwoSevenin kankaalle ja...

  25.1.2020 - 17.5.2020

   
 • Senioripäivät taidemuseossa
   
   

  Senioripäivät taidemuseossa

  Kimmo Pyykkö -taidemuseo

  Senioripäivä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa keskiviikkoina 19.2., 25.3. ja 22.4.

  19.2.2020 - 22.4.2020

   
 • Hiihdon henkeä
   
   

  Hiihdon henkeä

  Hiihtomuseo

  Hiihdon henkeä -perusnäyttely valottaa hiihdon historiaa useista näkökulmista.

  7.7.2017 - 31.12.2030

   
 
 
 
 
 
 
.