Lapin museoseikkailulla matkustettiin 600 kilometriä ja kierrettiin kuusi Lapin Museokortti-kohdetta.

Yli puoli miljoonaa suomalaista seurasi kesällä Museokortin seikkailijoita – ”Erilainen ja todella koukuttava kampanja”

350 hakemusta, 10 museoseikkailua, 13 300 kilometriä, 36 kaupunkia ja 100 museota. Museokortin markkinointikampanjassa seikkailijat kiersivät kotimaan museoita innostaen ihmisiä unelmiensa museokierroksille. Seikkailija-kampanja esitteli museoiden upeita sisältöjä uudella tavalla tavoittaen yli puoli miljoonaa suomalaista. Seikkailijoiden tuottamia videoita katsottiin lähes 7 500 tuntia.

Museokortin brändilähettiläskampanjassa etsittiin seikkailijoita toteuttamaan unelmiensa museokierroksia Suomen suvessa. Peräti 350 seikkailusuunnitelman joukosta valittiin kymmenen seikkailua toteutettavaksi. Yhteensä 24 seikkailijan matkassa päästiin kesän mittaan tutustumaan sataan kiehtovaan museokohteeseen – Ahvenanmaalta Inariin.

Matkaan lähti perheitä, pariskuntia, yksin matkustavia sekä kaveruksia. Seikkailijoiden reittisuunnitelmat kattoivat lähes koko Suomen, ja kesän aikana vierailtiin 36 kaupungissa. Kampanjan tavoite oli kertoa kotimaan kätketyistä aarteista, esitellä museoiden sisältöjä eri museokävijöiden silmin ja innostaa näin ihmisiä museokierroksille.


Museokortin seuraajat pääsivät vaikuttamaan kihlaparin Demi Auloksen (kuvassa) ja Jarkko Koskisen yllätysseikkailun etenemiseen äänestämällä vierailtavia museokohteita. Viimeiseksi museokohteeksi valikoitui Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa. "Erityisesti taustatyö museoiden ja reittien valinnassa sekä yllätyksenä tullut kryptisyys äänestyksissä oli erinomaista", Aulos kiitteli.

Kampanjan sisällöt tavoittivat yli puoli miljoonaa suomalaista – seikkailuvideoita katsottiin lähes 7 500 tuntia

"Paikallislehti ja paikallisradio huomioivat seikkailumme, joka nosti Naamakatit paikkakunnalla puheenaiheeksi", Aki Pulkkanen kertoo museoseikkailusta saamastaan palautteesta. Kuvassa lapset Joona ja Anni.

Seikkailuja seurattiin Museokortin kanavissa kesäkuun lopusta syyskuun alkuun asti niin seikkailuvideoina, postikorttiterveisinä, blogiteksteinä kuin myös taitettuna lehtenä.

Seikkailijoiden sisällöt tavoittivat Facebookin kautta yli puoli miljoonaa suomalaista. Myös Museokortin Museot.fi -verkkosivuilla vierailtiin Seikkailija-kampanjan aikaan lähes puoli miljoonaa kertaa.

Facebookissa julkaistuja seikkailusisältöjä klikattiin, kommentoitiin ja jaettiin sekä niihin reagoitiin yhteensä yli 1,2 miljoonaa kertaa. Eniten suosiota tavoittivat seikkailijoiden tuottamat videojulkaisut, joita katsottiin lähes 7 500 tuntia.

– Kampanja onnistui yli odotusten! Seikkailijoiden tuottama sisältö oli laadukasta ja mukaansatempaavaa ja saimme siitä paljon positiivista palautetta sekä museoilta että asiakkailtamme. Näyttää siltä, että kampanja innosti myös Museokortin omistajia museovierailuihin. Museokortin käyttö kesäkuukausina nousi 55% edelliseen vuoteen verrattuna, Museokortin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Marjo Vänttinen iloitsee.


Herrojen kulttuuriretkellä rikottiin luutuneet käsitykset suomalaisen miehen kulttuuriennakkoluuloista.

24 seikkailijaa, 13 300 kilometriä, 100 museota ja 36 kaupunkia

Yhteensä 24 museoseikkailijaa lähti kartoittamaan kesäisen Suomen museotarjontaa.

Eri puolilla Suomea sijoittuneilla seikkailuilla nähtiin niin pohjoisen eksotiikkaa kuin myös pääkaupungin vilskettä.


Eläkeläiset Pirjo Salo, Riitta Kankaanpää ja Hilkka Ropponen kiersivät Helsingin museoita ratikalla ja lähettivät postikortin jokaisesta museosta.

Lapin museoseikkailulla Heikki ja Anne Sulander, Kaija Ryytty ja Ulla Viskari-Perttu huuhtoivat kultaa Tankavaarassa ja vierailivat Suomen pohjoisimmassa Museokortti-kohteessa Inarissa. Eläkeläiset Pirjo Salo, Riitta Kankaanpää ja Hilkka Ropponen kiersivät Helsingin museoita ratikkaseikkailullaan.

Kesän seikkailuilla seurattiin myös keltaisessa viitassa länsirannikolla matkustavan perheenäidin Minna Liminkan matkaa, ystävysten Pauli Kososen, Jussi Kylliäisen ja Pauli Johanssonin vuosittaista Herrojen kulttuuriretkeä sekä nuoren perheen Tatja Jukurin ja Aku Pajulan matkaa menneeseen puolivuotiaan Taimi-tyttärensä kanssa.

– Aivan mahtava kokemus, ylitti kaikki odotukset! bussilla Oulusta Poriin matkannut Liminka hehkuttaa museoseikkailua.

Museokortin seuraajat pääsivät myös itse vaikuttamaan kihlaparin Demi Auloksen ja Jarkko Koskisen yllätysseikkailun etenemiseen äänestämällä vierailtavia museokohteita. Pariskunta inspiroitui merimiestatuointeja esittelevästä näyttelystä Ahvenanmaalla ja otti viimeisessä seikkailukohteessaan muistoksi tatuoinnit.

– Kokemus oli lähes täydellinen: hauska aihe, mahtavat toiminnot ja yllätyksiä täynnä. Loistava viikko! Koskinen muistelee kesän seikkailua.


Kesäkasin pdf-lehti.

Seikkailukesän aikana pääsi hyppäämään mukaan myös keski-ikäisen pariskunnan Tuulevi ja Henrik Aschanin minireilaukselle, jota pääsi seuraamaan heidän tekemästä pdf-lehdestä.

– Täyden kympin kokemus ja reissu! Jo hakeminen oli hauskaa: suunnittelu, ideointi ja lehden tekeminen, Aschanit kertovat.

Yksin matkustava Ida Uotila tutustui seikkailullaan moderniin taiteeseen, kun taas tamperelaiset ystävykset Ella Rantanen ja Iiris Mäntymies kiersivät kahden viikon aikana peräti 30 museota. Isä Aki Pulkkanen ja lapset Anni ja Joona karkottivat seikkailullaan vampyyreita Vapriikissa ja järjestivät juhlat Ateneumissa.

– Museokortti-seikkailun suunnittelu oli hauskaa, sillä Suomi on täynnä mielenkiintoisia museokohteita. Seikkailullamme löysimme hyviä kohteita, joista löytyi elämyksiä isälle ja lapsille, Pulkkanen kertoo.


Tuusulalainen Ida Uotila avasi koko seikkailukesän.

Kampanja keräsi seuraajilta kiitosta: ”Erilainen ja todella koukuttava”

Museokortti kysyi seuraajiltaan kampanjan onnistumisesta. Ennennäkemätön kampanja koettiin mielenkiintoiseksi ja sille toivotaan jatkoa.

– Kampanja oli huikean hyvä tempaus Museokortilta. Mielenkiintoista, vaihtelevaa ja mukaansatempaavaa sisältöä, eräs vastaajista kuvailee Seikkailija-kampanjaa.

Museokortin seuraajat kertoivat saaneensa hyviä museovinkkejä ja inspiraatiota omiin museokierroksiin.

– Erilainen ja todella koukuttava kampanja. Seurasin seikkailuita sellaisilta paikkakunnilta, joihin olen matkaa suunnittelemassa, kuten Lappiin, kyselyyn vastannut kertoo.


Minna Lininka seikkaili keltaisessa viitassaan Länsirannikolla.

Kymmenestä erilaisesta seikkailijaseurueesta seuraajat löysivät omat suosikkinsa, minkä vuoksi sisällöt onnistuivat puhuttelemaan eri kohderyhmiä.

Kampanja lisäsi myös tietoa kohteista ja alueista, jotka eivät olleet ennestään tuttuja.

– Oli kiva nähdä erilaisia, ympäri Suomea olevia museokohteita, joita ei välttämättä edes tulisi ajatelleeksi. Kun menee road tripille Suomeen, saa kampanjan seikkailuista vinkkejä, yksi vastaajista kommentoi.

Myös ekologisuus ja kotimaanmatkailun trendi näkyi seuraajien vastauksissa.

– Kaikki lähimatkailua ja lähikulttuuria lisäävä on sekä ilmaston että ihmisten hyvinvoinnin kannalta aivan parasta! kertoo eräs vastanneista.

– Mahtavaa huomata, kuinka paljon lähimatkailu ja museot matkakohteina kiinnostavat ihmisiä, sanoo kampanjaa koordinoinut Vänttinen.


Tamperelainen tehokaksikko Ella Rantanen ja Iiris Mäntymies kiersivät kahdessa viikossa Tampereen, Mäntän, Jyväskylän, Savonlinnan, Lappeenrannan, Kotkan, Porvoon, Helsingin, Hämeenlinnan, Turun, Rauman ja Porin museot. Museoseikkailusta jäi käteen monta uutta kokemusta.

Kampanjassa esiteltyjen museoiden kesä oli vilkas: “Kampanja toi hyvää mainosta museolle!”

Seikkailija-kampanjan ansiosta sata museota Ahvenanmaalta Inariin sai uudenlaista näkyvyyttä, mukaan lukien museot suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Kesän aikana esiteltiin yhteensä 36 kaupungin museoita.

Kampanja keräsi kiitosta seuraajien lisäksi myös museoilta. Monen kampanjassa mukana olleen museon kesän kävijämäärät olivat kasvaneet verrattuna viime kesään.

– Kampanja toi lisää medianäkyvyyttä museolle ja esiin nostetuille näyttelyille. Erityisesti Dracula ja Rupriikki saivat huomiota, Museokeskus Vapriikista kerrotaan.

Tärkeimpänä hyötynä koettiin kuitenkin se, että kampanjan ansiosta museot eri puolilla Suomea saivat paljon näkyvyyttä ja pienemmätkin museot nousivat ihmisten tietouteen.

– Koska meillä on pieni museo ja pienet resurssit, seikkailijoiden tuottamia sisältöjä tullaan kyllä hyödyntämään myöhemminkin, Sodankylässä sijaitsevasta Museo-Galleria Alariestosta kerrotaan.

Myös seikkailijoiden ja seikkailujen monipuolisuus koettiin erityiseksi onnistumiseksi.

– Mahtava konsepti! Hienoa oli se, että seikkailuporukat olivat kaikki omanlaisiaan ja joka porukalla oli myös omanlainen tapa raportoida seikkailua, Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta kiitellään.


Aku Pajunen ja Tatja Jukuri lähtivät kesän alussa seikkailuun ennakkoluulottomasti vasta puolivuotiaan Taimi-tyttärensä kanssa.

Kampanja lukuina:

 • Huhtikuussa 2019 alkaneen hakuprosessin aikana vastaanotettiin 350 seikkailusuunnitelmaa
 • Museokortti valitsi 10 seikkailua toteutettavaksi
 • Matkaan lähti 24 seikkailijaa
 • Seikkailijat vierailivat 100 museossa ja 36 kaupungissa
 • Kilometrejä kertyi yhteensä yli 13 300
 • Kampanja tavoitti yli puoli miljoonaa suomalaista
 • Seikkailusisältöihin sitouduttiin yli 1,2 miljoonaa kertaa
 • Seikkailuvideoita katsottiin 7 500tuntia

Tutustu kaikkiin seikkailusisältöihin

 
 • Facebook
 • Twitter

18.9.2019

Facebook-arvioita Museokortista


"Tärkein innovaatio sitten höyrykoneen."


"Kätevä ja helppokäyttöinen avain kulttuurikatselmuksiin!"


"Museokortti on loistava keksintö. Mainio lahja myös ystävälle, jolla on jo kaikkea."


"Innostaa myös kotimaan matkailuun. Ollaan käyty paikoissa joihin ei muuten olis tullut lähdettyä. Antaa sisältöä ja merkitystä elämään."


"Kiva kun mahdollistaa pienetkin piipahtelut: voi palata jatkamaan toisella kertaa – samalla rahalla."


"Museokortti on aivan helmi! Madaltaa kynnystä mennä useampiin museoihin, kuin muuten tulisi mentyä. Avartaa siis maailmankatsomusta ja kulttuurin tuntemusta olemalla vain se pieni keltainen kortti. "

"Reitti maailman ihmettelyyn, oppimiseen, kaikenlaisista ihmeistä ja kauneudesta nauttimiseen
= Museokortti."


"Loistava keksintö, joka innostaa poikkeamaan museoissa."
 

Viimeksi päivitettyjä

 • ISKELMÄN EVOLUUTIO
   
   

  ISKELMÄN EVOLUUTIO

  Musiikkimuseo Fame

  ASFALTTIVIIDAKOSTA IKUISEEN VAPPUUN

  14.2.2020 - 28.6.2020

   
 • Maan aarteet
   
   

  Maan aarteet

  Outokummun kaivosmuseo

  Kullan loistoa ja rubiinien kimallusta kaivostunnelissa.

  10.7.2014 - 31.12.2020

   
 • TAIDEtila
   
   

  TAIDEtila

  Porin taidemuseo

  TAIDEtila-tehtäväsivusto on tarkoitettu kaikenikäisille taiteen nälkäisille: lapsille, aikuisille ja kaikille...

  7.4.2020 - 30.9.2020

   
 • Päättymättömät tarinat
   
   

  Päättymättömät tarinat

  Joensuun taidemuseo Onni

  Poimintoja Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelmasta Keravan taidemuseosta

  20.2.2020 - 13.9.2020

   
 • Taiteilijapuheenvuoro: Jenni Yppärilä
   
   

  Taiteilijapuheenvuoro: Jenni Yppärilä

  Porin taidemuseo

  Kuuntele videolta Jenni Yppärilän itse kertomana hänen uransa suurimmasta teoksesta Build-up, joka ottaa...

  29.5.2020 - 27.9.2020

   
 • Työpäivä kaivoksessa
   
   

  Työpäivä kaivoksessa

  Outokummun kaivosmuseo

  Kaivostunnelissa tutustut kaivosmiehen työpäivän vaiheisiin oikeissa kaivosolosuhteissa.

  1.1.2010 - 31.12.2020

   
 • Kuulemiin ja näkemiin
   
   

  Kuulemiin ja näkemiin

  Radio- ja tv-museo Mastola

  Kuulemiin ja näkemiin -perusnäyttely sukeltaa radion ja television historiaan.

  1.3.2017 - 31.12.2022

   
 • Jenni Yppärilä: BUILD-UP
   
   

  Jenni Yppärilä: BUILD-UP

  Porin taidemuseo

  Porin taidemuseo on suljettu 18.3.-13.5. Jenni Yppärilälle rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Toistuva uni
   
   

  Toistuva uni

  Porin taidemuseo

  Näyttely pohjautuu Crisis of presence – Läsnäolon kriisi -näyttelyn yhteydessä 2016/2017 PEDApisteessä...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Ihanasti sanottu
   
   

  Ihanasti sanottu

  Radio- ja tv-museo Mastola

  Tunnelmallinen näyttely kertoo lauluntekijä ja radiohumoristi Gösta Sundqvistista.

  14.11.2019 - Elokuu 2021

   
 • Ola Vasiljeva: LONG FAREWELLS – PITKIÄ JÄÄHYVÄISIÄ
   
   

  Ola Vasiljeva: LONG FAREWELLS – PITKIÄ JÄÄHYVÄISIÄ

  Porin taidemuseo

  Porin taidemuseo on suljettu 18.3.-13.5. Ola Vasiljeva lainaa hetkiä historiasta, kirjallisuudesta ja...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Kurkistus Porin taidemuseon näyttelyihin
   
   

  Kurkistus Porin taidemuseon näyttelyihin

  Porin taidemuseo

  Tutustu verkossa Porin taidemuseon kolmen taiteilijan soolonäyttelyihin sekä Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja...

  7.4.2020 - 27.9.2020

   
 • Opastuksia verkossa näyttelyyn Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
   
   

  Opastuksia verkossa näyttelyyn Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek

  Porin taidemuseo

  Kurkistamme Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek -näyttelyyn - tervetuloa mukaan!

  7.4.2020 - 27.9.2020

   
 • MAIRE GULLICHSEN, ALVAR AALTO AND GALERIE ARTEK – Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa
   
   

  MAIRE GULLICHSEN, ALVAR AALTO AND GALERIE ARTEK – Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa

  Porin taidemuseo

  Porin taidemuseo on suljettu 18.3.-13.5. Tutkimuksellinen näyttely avaa näkökulmia 1930–50-lukujen Suomeen,...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Johdatus Adrian Melisin näyttelyyn
   
   

  Johdatus Adrian Melisin näyttelyyn

  Porin taidemuseo

  Tutustutaan videoilla Adrian Melisin näyttelyn 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000 mielenkiintoisen nimen...

  17.4.2020 - 27.9.2020

   
 • Ravintola Fame
   
   

  Ravintola Fame

  Musiikkimuseo Fame

  Museokortilla -10% alennus Ravintola Famen ruoka-annoksista ja kahvilatuotteista.

  1.1.2020 - 31.12.2020

   
 • TAIDEjooga etänä
   
   

  TAIDEjooga etänä

  Porin taidemuseo

  Aloita päiväsi lempeällä TAIDEjooga-harjoituksella tai sovella harjoitusta hetken hengähdykseen päivän...

  8.5.2020 - 30.9.2020

   
 • Lahden radioaseman historiaa
   
   

  Lahden radioaseman historiaa

  Radio- ja tv-museo Mastola

  Lahden radioaseman historiaa -näyttelyssä selviää, mikä on Lahden suurasema ja miksi se aikoinaan...

  1.3.2017 - 31.12.2022

   
 • Maan alla
   
   

  Maan alla

  Outokummun kaivosmuseo

  Suomessa toimii parhaillaan yli 50 kaivosta: mitä niissä tehdään ja millaisia ovat nykyajan kaivosten...

  15.7.2014 - 31.12.2020

   
 • ADRIAN MELIS: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000
   
   

  ADRIAN MELIS: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000

  Porin taidemuseo

  Porin taidemuseo on suljettu 18.3.-13.5. Melisin runollisia ja surrealistisia teoksia voidaan tarkastella...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 
 
 
 
 
 
.