3.6.2019

Museokortti-kohteita on nyt jo lähes 300 – koe upea rauniolinna, vankila, presidentin koti ja paljon muuta

Museokortti on pääsylippu nyt lähes 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Uusien Museokortti-kohteiden joukosta löytyvät niin presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, Härkälän kartano kuin myös Raaseporin linna. Myös kesämuseot ovat avautuneet.

Kesä on museokierrosten parasta aikaa. Museokortti tarjoaa upean mahdollisuuden kotimaan matkailulle ollessaan pääsylippu nyt lähes 300 museoon. Museokortti-kierroksia on nyt entistäkin kätevämpää tehdä. Museokorttia näyttämällä kaikki matkat Expressbus-vuoroilla maksavat vain 10€ koko kesän ajan.


Listasimme uudet Museokortti-kohteet

Uusia Museokortti-kohteita löytyy muun muassa Haminasta, Helsingistä sekä Kuopiosta. Uudet kohteet tarjoavat ihastuttavan kartanon, linnan, kotimuseon ja paljon muuta. Tutustu uusiin Museokortti-kohteisiin:

Vankila, Hämeenlinna

Entinen Hämeenlinnan lääninvankila, josta myöhemmin tuli vankilamuseo, on avautunut toukokuussa 2019 Museokortti-kohteena nimellä Vankila. Näyttelykokonaisuuden sisälöjä ovat suunnitelleet monet vankilaa eri näkökulmista kokeneet henkilöt, esimerkiksi vankilassa tuomiota istuneet vangit. Mennyt elää sellien seinillä olevissa vankien kirjoituksissa ja esineissä. Vankilassa pääsee kurkistamaan selleihin, vankisaunaan ja pihamaalle. Lisäksi voi tutustua erityissellien tarinoihin, kuten vapautuvien vankien ja pelkääjien selleihin sekä eristysselleihin. Vankila on yksi Kansallismuseon kohteista.
Museo on avoinna kesällä 2.5.–31.8.

VB-valokuvakeskus, Kuopio

Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus esittelee suomalaista ja kansainvälistä valokuvaa. VB-valokuvakeskus on toiminut idyllisessä puutalossa valokuvaaja Victor Barsokevitschin (1863–1933) vanhassa ateljeessa vuodesta 1987 alkaen. Keskus esittelee pääasiassa kotimaista valokuvataidetta, mutta vaihtelevasti myös ulkomaista valokuvaa. Kansainväliset kesänäyttelyt ovat olleet suuren yleisön suosiossa.
Museo on avoinna ympäri vuoden.

Kotkaniemi, P. E. Svinhufvudin koti, Luumäki

Luumäellä sijaitsee Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin kotimuseo. Siellä tutustut Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön P. E. Svinhufvudin Kivijärven äärellä luonnon helmassa sijaitsevaan kotitaloon. Kotkaniemi oli presidentti P.E. Svinhufvudille koti, jota hän piti tukikohtanaan valtiollisten tehtäviensä aikana ja jonne hän palasi niiden päätyttyä. Kotkaniemessä löytyy päärakennuksesta kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja sekä 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen.
Museo on avoinna kesällä 10.5.–15.9.

Härkälän kartano, Somero

Härkälän kartano on monipuolinen kulttuuriretkikohde muinaisen Härkätien varrella. Kartanossa on nähtävillä kotimaista ja kansainvälistä taidetta sekä veistoksia ja käsitöitä. Museon erikoisuuksiin kuuluvat harvinaiset Itä-Aasialaiset kokoelmat Japanista ja Kiinasta. Kesänäyttelyssä 2019 on esillä kuvataiteilija ja taiteen tohtori Anne Sunilan maalauksia ja Barbie-nukkeja 60 vuoden varrelta.
Museo on avoinna kesällä 8.6.–9.8.

Härkälän kartano tarjojaa Museokorttilaisille -10% alennuksen yöpymisistä, jotka ajoittuvat välille 24.5.-16.6.2019.

RUK-museo, Hamina

Vuonna 1975 perustettu RUK-museo Haminassa Kadettikoulunkadun varrella kertoo Reserviupseerikoulun ja sen Oppilaskunnan toiminnasta vuodesta 1920 alkaen, jolloin itsenäisen Suomen reserviupseerikoulutus alkoi Haminassa. Museon perusnäyttely kertoo RUK:n toiminnasta ennen sotia, sotien ja välirauhan aikana ja aina nykypäiviin asti.
Museo on avoinna kesällä 1.6.–30.9.

Degerby Igor -museo, Degerby

Tässä museossa pääset tutustumaan Porkkalan neuvostovuokrakauteen. Degerby Igor -museo on vuoden 1997 alusta asti esittänyt tapahtumia ja kertomuksia ennen, jälkeen ja vuokrakauden aikaan. Uusimmat näyttelyt kertovat, miten neuvostotukikohta valmistautui ydinsotaan.
Museo on avoinna kesällä 1.6.–31.8.

Lastentarhamuseo, Helsinki

Lastentarhamuseossa saa leikkiä ja tutustua lastentarhatyön historiaan toiminnallisesti – olit sitten lapsi tai aikuinen. Pääset eläytymään 1900-luvun lasten elämään pukemalla yllesi lastentarhoissa käytetyn työtakin tai esiliinan. Mitä ennen lastentarhassa tehtiin? Mitä ovat Fröbelin palikat? Miltä näytti johtajattaren huone? Näihin ja moneen muuhun mieltä askarruttavaan kysymykseen saat vastauksen Lastentarhamuseossa.
Museo on avoinna keskiviikkoisin.

Raaseporin linna, Snappertuna

Raaseporin rauniolinna on keskellä historiallista luontoa, Snappertunan kylässä. Kun katselet linnan korkeita muureja ja vaellat salaperäisten huoneiden läpi, voit huomata olevasi keskellä kiehtovaa keskiaikaa. Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Kuninkaallisen linnan historiaan mahtuu tuhansia tarinoita lumoavasta rakkaudesta ja aarrelaivan haaksirikosta kohtalokkaaseen olutkellareiden romahtamiseen ja linnan valtakauden päättymiseen.
Museo on avoinna kesällä 1.5.–31.8. päivittäin ja syyskuussa viikonloppuisin.

Perinnekeskus Wanha Veteraani, Hamina

Wanha Veteraani on valtakunnallinen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan museo, joka vaalii myös sotiemme 1939–1945 veteraanien perintöä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen perintöä. Museo esittelee Suomen 1956 alkanutta rauhanturvahistoriaa sekä kaikkia suomalaisia rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioita aina nykypäivään asti.
Museo on avoinna kesällä 1.6.–31.8.

Kallioniemi, Taivalkoski

Kirjailija-professori Kalle Päätalon (1919–2000) lapsuudenkoti Kallioniemi antaa kuvan pienviljelijä-metsätyömiesperheen elämästä. Museon pihapiirissä on asuinrakennuksen lisäksi navetta, sauna ja aitta. Asuinrakennuksen kalustus ja esineistö ovat pääosin alkuperäisiä.
Museo on avoinna kesällä 18.6.–19.8.

Päätalo-keskus, Taivalkoski

Päätalo-keskuksessa pääset tutustumaan kirjailija Kalle Päätalon näköistyöhuoneeseen ja hänen elämästään kertovaan näyttelyyn! Näköistyöhuoneen lisäksi keskuksella nähdään vuosittain vaihtuva valokuva- ja esinenäyttely. Näyttelyssä, aivan kuten Kallen kirjoissa, paikallisten ihmisten elämä ja suomalaisen arjen lähihistoria muuttuu eläviksi tarinoiksi.
Museo on avoinna ympäri vuoden.

Pirkanpohjan taidekeskus, Ähtäri

Pirkanpohjan taidekeskus koostuu Sinisestä talosta, Punaisesta talosta ja veistospuistosta. Kokoelmat rakentuvat professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen teosten sekä eurooppalaisen huipputaiteen ympärille. Taidekeskuksessa on esillä myös vaihtuvia näyttelyitä, punaisessa talossa nähdään kesällä 2019 Eero Hiirosen muistonäyttely Veden muisto/ Memory of Water.
Museo on avoinna kesällä 16.6.–1.9.

Muista myös nämä ihastuttavat kesämuseot loman museokierrosta suunnitellessasi

Kesäkaudeksi avautuu paljon kiehtovia museokohteita: ulkomuseoita, kotimuseoita ja saaristomuseoita. Kesällä pääset näkemään myös uudistuneen Vankilan, Amurin työläismuseokorttelin sekä Alpo Jaakolan Patsaspuiston.

Kotimuseoista muun muassa Aleksis Kiven koti ja Ahola ovat kesäisin auki. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kiven syntymäkoti on punainen tupa Nurmijärven Palojoella. Aikuisena talossa vieraillessaan, Kivi istui kirjoittamassa vinttikamarissa peltomaisemaa katsellen. Museo on avoinna 1.6.–31.8.

Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo kauniin Tuusulanjärven rannalla. Perusnäyttely kertoo perheen kiehtovista elämänvaiheista ja taiteesta. Museo on avoinna 1.5.–30.9.

Ulkomuseoista pääsee myös nauttimaan kesällä. Stundarsin ulkomuseon 70 rakennusta Vaasan lähistöllä esittelevät maalaiselämää 1800-1900-luvun vaihteessa. Kesäisin vierailija pääsee tapaamaan kyläläisiä vuodelta 1917. Museo on avoinna 24.6.–15.8.

Oulussa sijaitsevan Turkansaaren ulkomuseon 48 rakennusta kolmella eri saarella kertovat maanviljelyn ja tervanpolton historiasta. Kesäisin museossa järjestetään useita työnäytöksiä ja tapahtumia. Museo on avoinna 2.6.–1.9.

Noin 70 rakennusta sisältävän Pielisen museon alueella Lieksassa on kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä mökkiläisen asumuksesta talonpoikaiseen mahtitaloon. Museo on avoinna 15.5.–15.9.

Sagalundin museon 26 rakennusta esittelevät Kemiönsaaren historiaa vehreässä puistossa. Museossa on erityisesti mietitty puuhaa lapsiperheille. Museo on avoinna 1.6.–31.8.

Saaristotunnelmaa voi löytää pääkaupunkiseudun kesämuseoista. Espoon kaupunginmuseo Saaristomuseo Pentala tarjoaa saaristotunnelmaa ja luonnonrauhaa vanhalla kalastajatilalla Espoonlahden saaristossa. Museossa tutustutaan saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon. Museo on avoinna 8.6.–1.9.

Museokortti on pääsylippusi Suomenlinnassa peräti viiteen kohteeseen: Suomenlinna-museoon, Suomenlinnan Lelumuseoon, Ehrensvärd-museoon, Sotamuseo Maneesiin ja Sotamuseo Sukellusvene Vesikkoon. Linnoituksen päämuseo Suomenlinna-museo ja Sotamuseo Maneesi ovat avoinna ympäri vuoden. Muut Suomenlinnan museoista avautuvat päivittäiseen vierailuun kesäkaudeksi.

Saariseikkailulle pääsee myös Seurasaaren ulkomuseoon, jossa on vanhoja rakennuksia menneiltä vuosisadoilta. Kaikki rakennukset on siirretty ulkomuseoon eri puolilta Suomea – Seurasaarta kutsutaankin talonpoikaiseksi Suomeksi pienoiskoossa. Museo on avoinna 15.5.–31.8.

Kesämuseoita löytyy ympäri Suomea. Tampereella on avautunut Amurin työläismuseokortteli kesäkaudeksi 14.5.–8.9. Ainutlaatuisessa puutalokorttelissa pääsee tutustumaan tamperelaisiin koteihin ja niiden kuvitteellisten asukkaiden elämäntarinoihin 1880-luvulta 1970-luvulle.

Verlan tehdasmuseo on avoinna 2.5.–30.9. UNESCOn maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys, joka kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen historiassa. Vuonna 1972 Verlan puuhiomosta ja paperitehtaasta muodostettiin Suomen ensimmäinen tehdasmuseo.

Loimaalla puolestaan Alpo Jaakolan Patsaspuiston veistokset ovat vuosikymmenten saatossa sulautuneet taianomaisesti osaksi ympäröivää luontoa. Patsaspuisto on avoinna 1.6.–1.9.

Tutustu Museokortti-museoihin ja suunnittele kesän museokierroksesi!

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp