Museohaaste-kuvakilpailun huhtikuun ja toukokuun voittajien Emma Rousun (vas.) ja Terhi Viinikanojan voittokuvat.

Tutustu Museohaaste-kilpailun voittajiin – Museohaaste jatkuu vuoden loppuun asti

Museohaaste-kampanjaan liittyvässä kilpailussa paras julkaisu palkitaan Museokortilla joka kuukausi vuoden loppuun asti. Tutustu voittajiin ja katso heidän voittokuvansa.

Museohaaste innostaa tutustumaan tuttuihin ja tuntemattomiin museoihin 50 erilaisen haasteen kautta. Museohaasteen tarkoituksena on innostaa vierailemaan erilaisissa museoissa. Museoista löytyy jokaiselle jotakin: voit sukeltaa taiteiden, tieteen, tekniikan, muotoilun, luonnon, musiikin, arkkitehtuurin ja historian pariin.

Osallistu kilpailuun ja voita Museokortti! Museohaaste-kilpailuun osallistuneiden kesken jaetaan Museokortti joka kuukausi vuoden loppuun asti. Voit osallistua kilpailuun jakamalla Museohaasteeseen liittyvän kuvan tai videon. Merkitse julkaisu tunnisteilla #museohaaste #museokortti ja @museokortti ja jaa julkaisu julkisena postauksena Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä.

Tutustu Museohaaste-kilpailun voittajiin:

"Kulje vähintään kahden näyttelysalin läpi osoittaen jatkuvasti katseesi kohdetta eteen ojennetun kätesi etusormella"
Tammikuun voittaja: Jouni Niemi

Tammikuun Museohaaste-voittaja Jouni Niemi suoritti Museohaasteen 23: Kulje vähintään kahden näyttelysalin läpi osoittaen jatkuvasti katseesi kohdetta eteen ojennetun kätesi etusormella.

Jouni heittäytyi Museohaasteeseen ja kulki Suomen ilmailumuseossa etusormi pystyssä. Tämän leikkisän Museohaaste-hetkensä hän ikuisti someen kuvajulkaisuna, jolla hän voitti Museokortin.

"Koe taidetta, johon saa koskea tai sukeltaa sen sisään"
Helmikuun voittaja: Jenni Nummela

Helmikuun voittajalla Jenni Nummelalla oli museoseuranaan pieni kulttuurikuluttaja, joka pääsi jo nuorella iällä tutustumaan taiteeseen – ja koskettamaankin sitä. Haaste suoritettiin KiasmanShoplifter – Nervescape VIII -näyttelyssä, jossa on esillä monikirjavista tekohiuksista koottu installaatio. Näyttelyssä kutsutaan rentoutumaan ja heittäytymään ”villiintyneen sateenkaaren syleilyyn”. Siten tämä teoksen paijaamiseen kehottava näyttely oli täydellinen Museohaasteen 34, koe taidetta, johon saa koskea tai sukeltaa sen sisään, suorittamiseen.

"Luo näyttelystä inspiroituneena oma teos: esimerkiksi valokuva, teksti tai piirros"

Maaliskuun voittaja: Sonja Pispa

Maaliskuun Museohaaste-kilpailun voittaja Sonja Pispa osallistui Museohaasteeseen suorittamalla haasteen 19: Luo näyttelystä inspiroituneena oma teos: esimerkiksi valokuva, teksti tai piirros. Pispa inspiroituu usein piirtämään ja maalaamaan luontoaiheisia kuvia, ja siksi ihastuikin Tampereen taidemuseon Veljekset Von Wright -näyttelyyn ja sen lintuaiheiseen teokseen.

– Tykkään erilaisista, varsinkin kokonaisen vuoden kestävistä haasteista. Ensi vuoden tammikuussa on jännittävää katsoa taaksepäin ja muistella kaikkea vuoden aikana nähtyä.Pispa on tarttunut Museohaasteeseen ja suorittanut jo 12 haastetta maaliskuun loppuun mennessä. Hän aikoo suorittaa kaikki 50 haastetta vuoden 2019 aikana.

Museoissa Pispa käy etsimässä uusia kokemuksia. Hän kertoo, ettei koskaan voi etukäteen arvata, millaisia tunteita näyttely herättää ja miten sen kokee.

"Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi"
Huhtikuun voittaja: Emma Rousu

Museohaaste-kuvakilpailun huhtikuun voittaja Emma Rousu päätti suorittaa haasteen 1: Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi.

– Miksi tyytyä alkukirjaimeen, kun on kaima? pohti Emma Rousu vieraillessaan EMMA - Espoon modernin taiteen museossa.

Voittokuva otettiin The Men Who Fell from Earth -näyttelyssä, joka tuo uusekspressionistisen maalaustaiteen perinnettä uudistavan kolmikon, Jonathan Meesen, Daniel Richterin, Tal R:n, teoksia ensi kertaa Suomeen näin laajassa mittakaavassa.

Rousu on suorittanut kymmenen haastetta huhtikuun loppuun mennessä. Hän on muun muassa käynyt lasten seurassa Lelumuseo Hevosenkengässä (haaste 7), aistimassa teosta Kiasman Shoplifter-näyttelyssä useammalla aistilla (haaste 25) sekä ilmastonmuutosta käsittelevässä Jälki-näyttelyssä Haltiassa (haaste 10).

– Haasteiden suorittaminen on ollut helppoa. Menen museoon ja katson siellä, minkä haasteen otan vastaan. Tavoitteena olisi ottaa seuraavaksi käsittelyyn hankalampiakin haasteita ja tutustua museoihin, joihin muuten ei tulisi mentyä.

Seuraavaksi Rousu haluaisi tehdä reissun pohjoiseen ja vierailla Saamelaismuseo Siidassa Inarissa. Hän aikoo myös käydä HAM Helsingin taidemuseossa, jossa on esillä Ellen Thesleff -näyttely.

”Osallistu museossa työpajaan”
Toukokuun voittaja: Terhi Viinikanoja

Toukokuun voittaja Terhi Viinikanoja kävi lastensa kanssa Vantaan taidemuseo Artsin seinämaalaustyöpajassa ja nappasi kuvan iloisista taiteilijoista työn touhussa.

– Seinämaalaustyöpajassa sai maalata seinää edellisten teosten päälle pensselein. Lapset olivat maalaamisesta aivan innoissaan. Todella hauska ja inspiroiva työpaja ihan kaikenikäisille, Viinikanoja kertoo työpajasta.

Viinikanoja on suorittanut jo huimat 36 haastetta ja aikoo suorittaa kaikki 50 haastetta vuoden loppuun mennessä. Kesälomaa odottavat ainakin historiallinen linna, kotiseutumuseo, merkkihenkilön kotimuseo, tuttavan mukaan ottaminen museovierailulle ja sotahistoriallinen museo.

– Museohaasteiden suorittaminen on ollut aivan ihanaa! Kävin museoissa paljon ennen tätä haastettakin, mutta nyt olen myös löytänyt itselleni uusia museoita ja käynyt näyttelyissä, joissa en varmastikaan olisi muuten käynyt.

Tutustu Museohaasteen 50 haasteeseen ja lue kilpailuohjeet!

Museot.fi 3.7.2019

Hae museoita