Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Palsa-museo

Kivitie 14 B,
99100 Kittilä

Usein synkistä ja provosoivista teoksistaan tunnetun taiteilija Kalervo Palsan kotimökki ja Getsemane-ateljee Kittilän keskustassa.

 

Museoon kuuluvat taiteilija Kalervo Palsan (1947-1987) vaatimaton kotimökki ja ateljee. Palsa on tunnettu provosoivista, seksuaalisista ja usein synkistä töistään. Taitelija itse määritteli taiteensa fantastiseksi realismiksi. Palsa asui ja työskenteli museon pihapiirissä, tuohon aikaan Kittilän Narikaksi kutsutulla köyhän ja syrjäytyneen väen asuinalueella. Ateljeeta kuvittavat taiteilijan tekemät seinämaalaukset ja se on sisustettu taiteilijan omistamilla esineillä.

Taiteilijan isä Hugo Palsa osti Hyrynkankaan nimellä tunnetun pienen tilan vuonna 1946 ja se on yksi harvoja nykypäivään asti säilyneitä Lapin sodan tuhoilta säästyneitä rakennuksia Kittilän kirkonkylällä. Palsa asui alkujaan mökissä vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa. Äiti Hilja Kenttälä ansaitsi perheelle lisätuloja myymällä viinaa ja majoittamalla työn perässä liikkuvia miehiä. Pihapiiriin rakennetusta makasiinista tuli jo nuorella iällä Kalervo Palsalle tärkeä paikka, jossa hän sai rauhassa kirjoittaa päiväkirjaansa ja maalata. Hän nimesi karun ateljeensa Pilvilinnaksi ja Getsemaneksi. Elämänsä viimeiset vuodet Palsa asui yksin äitinsä ja veljensä kuoltua ennen kuin itse sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli ateljeessaan 4.10.1987.

Kittilän keskustassa sijaitseva museo avattiin 6.6.2013. Kotitalo oli asumattomana taiteilijan kuolemasta saakka ja se oli ehtinyt mennä huonoon kuntoon. Kauko Sorjosen säätiö hankki Palsan rakennukset ja irtaimiston omistukseensa vuonna 2011 ja seuraavana vuonna suoritettiin restaurointyöt. Töiden yhteydessä konservoitiin myös Getsemane-ateljeen seinillä olevat maalaukset.

Museo on avoinna kesäisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Osana kulttuurikierrosta

Museon yhteystiedot

Palsa-museo
Kivitie 14 B, 99100 Kittilä

016 65 4480

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Palsa-museo, Kivitie 14 B, 99100 Kittilä


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

5/2,50€

Maksutavat

Käteinen, pankki- ja luottokortit, Museokortti

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu

Avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun

 

Kohdetta lähellä olevat museot