25.1.2022

Kevään uutuusnäyttelyt vievät matkalle maailman ympäri – nämä on koettava!

Kevään näyttelyissä tartutaan ajankohtaisiin aiheisiin ja henkilökohtaisiin teemoihin kiinnostavalla tavalla. Tarjolla monipuolinen kattaus kansainvälistä taidetta. Nämä moniaistiset kokonaisuudet eivät jätä kylmäksi. Valitse suosikkisi ja matkaa Museokortilla maailman ääriin!


Poimimme kevään kiinnostavimmat näyttelyt. Koe arktisen alueen eläimet, valokuvanäyttely Etelä-Afrikasta, käsityötä Espanjasta, japanilaista installaatiotaidetta ja turkkilaisen taiteilijan videoteos sodan traumoista.

Entä miltä tuntuisi kohdata luonnonvoimat ja tuntea maailmalla tapahtuvat tulvat, myrskyt ja maanjäristykset audiovisuaalisina videotaideteoksina?

Tutustu näyttelyvinkkeihin ja lähde keväiselle museokierrokselle!
ZAZISE -näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta ja se tarjoaa myös katsauksen Muholin omakuviin eri aikakausilta. Teos: Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019.

Zanele Muholi: ZAZISE

Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki | 4.2.2022–29.5.2022

Zanele Muholi on eteläafrikkalainen LGBTQIA+ aktivisti ja yksi aikamme merkittävimpiä nykyvalokuvaajia.

ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai "hankkia tietoa".

2000-luvun alkupuolelta lähtien Zanele Muholi on dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten elämää Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa.

Lue lisää >


Ulkonäyttely Toundra

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo | 17.12.2021–27.3.2022

Mahtavia valokuvia arktisten alueiden eläimistä esillä talvisessa Nuuksiossa. Ranskasta Haltian ulkonäyttelyalueelle saapunut Toundra-näyttely koostuu noin kolmestakymmenestä Olivier Larreyn mustavalkoisesta valokuvasta arktisen alueen eläimistä.

Lue lisää >Teos: Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still.

Erkan Özgen: Wonderland

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 1.2.2022–1.5.2022

Taiteilija Erkan Özgen on Turkin kurdi, joka on käsitellyt teoksissaan sodan ja pakolaisuuden traumoja. Wonderland-teoksessa kuuro poika Muhammed kertoo eleiden ja äänteiden avulla perheensä kokemuksista sotaa paossa. Teos on esillä Kosketus-näyttelyn mediatilassa.

Lue lisää >Katastrofien keskellä -näyttelyssä rakennetaan yhdessä resilienssiä eli kriisinkestävyyttä pelimäisillä näyttelykohteilla.

Katastrofien keskellä

Heureka, Vantaa | 20.11.2021–1.9.2023

Heurekan uudessa näyttelyssä Katastrofien keskellä kohdataan luonnonvoimia audiovisuaalisina videotaideteoksina ja tutustutaan niiden vaikutuksiin tositarinoiden kautta. Miltä tuntuvat tulvat, maastopalot, myrskyt ja maanjäristykset?

Näyttelyn videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka videoprojisointeja on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.

Lue lisää >Chiharu Shiota on kehittänyt omaperäisen lankojen punontatekniikan, jonka avulla hän luo laajoja, tilallisia teoksia. Teos: Chiharu Shiota, Äärirajoilla (Tracing Boundaries), 2021.

Chiharu Shiota: Äärirajoilla

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 27.10.2021–27.11.2022

Japanilainen taiteilija Chiharu Shiota luonut EMMAan ristiin rastiin pingotettujen lankojen avulla labyrintin, johon katsoja saa käydä sisään. Ovet muodostavat teoksen sisään useita vaihtoehtoisia reittejä.

Lue lisää >Diopin tuotannossa yhdistyvät valokuva, kuvataide, muoti, muotoilu ja muotokuvaus. Teos: Omar Victor Diop: Allegoria 3, 2021.

Omar Victor Diop

Turun taidemuseo, Turku | 28.1.2022–22.5.2022

Senegalilainen nykytaiteilija Omar Victor Diop vangitsee näyttäviin valokuviinsa modernia afrikkalaista sielunmaisemaa ja keskittyy kuvissaan usein historian toisinnäkemiseen, diasporakokemusten kuvaamiseen ja mustan vastarinnan globaaliin politiikkaan.

Lue lisää >Rob Hesp on useita eri medioita hyödyntävä taiteilija, koreografi ja tanssija. Teos: Rob Hesp: The contact catalogue, 2021. Stillkuva videoteoksesta, kuvaaja: P1nk Poodle.

Rob Hesp: The contact catalogue

WAM, Turku | 17.12.2021–6.3.2022

The contact catalogue jakautuu kolmikanavaiseen videoteokseen, kuulokkeista koettavaan ääni-installaatioon ja näyttelytilassa toteutettaviin osallistaviin performansseihin. Performanssit käsittelevät pehmeyttä, kehon tuntemusten kuuntelua ja keskinäistä riippuvuutta.

Lue lisää >Performanssia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa yhdistävässä tuotannossaan Trish Morissey rakentaa ja esittää todellisia ja fiktiivisiä hahmoja lähtökohtanaan arkistotutkimukset ja omaelämäkerrallinen aineisto. Teos: Trish Morrissey, Self-portrait with Snail, 2020

Trish Morrissey: Autofiktiot

Serlachius-museo Gustaf, Mänttä-Vilppula | 5.2.2022–8.1.2023

Irlantilaistaiteilija Trish Morisseyn laaja näyttely esittelee yli kaksikymmenvuotisen työn tuloksia. Teoksissaan taiteilija nostaa esiin naisten kokemuksia ja heidän huomiotta jääviä tarinoitaan.

Lue lisää >Taiteilija Mari Katayama toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena. Kuva: Mari Katayama, bystander#016.

Mari Katayama

Porin taidemuseo, Pori | 21.1.2022–29.5.2022

Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Mari Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksän ikäinen. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa.

Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä.

Lue lisää >Käsityötä Espanjasta -näyttelyn teosten kautta herätellään ajatuksia myös käsityön ja käsin valmistettujen tuotteiden lähestymistä taidetta ja sen määritteitä.

España a mano – Käsityötä Espanjasta

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 8.1.2022–24.4.2022

27 espanjalaista artesaania esittelee näyttelyssä teostensa kautta paikallisesta käsityöperinteestä ammentavia ajatuksiaan ja pohtivat käsillä tekemisen merkitystä paitsi ammattina, myös paikallisen kulttuurin elävöittäjänä ja ylläpitäjänä.

Lue lisää >


Kevään uutuusnäyttelyissä myös monipuolista kotimaista huippuosaamistaPitkänen-Walterin tuotantoa nähdään Taidehallissa lähes 40 vuoden ajalta. Mukana on sekä pienimuotoisia, maalauksen alkutekijöillä leikitteleviä töitä, että kookkaita, veistosta lähestyviä tilallisia ja kolmiulotteisia maalauksia, jotka ovat levinneet seinältä lattialle ja kattoa kohti. Teos: Tarja Pitkänen-Walter, Photon, 2020. Kuva: Jussi Tiainen

Tarja Pitkänen-Walter: Maalauksellisia mietteitä

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 15.1.2022–6.3.2022

Tarja Pitkänen-Walterin retrospektiivinen näyttely Maalauksellisia mietteitä esittää tulkintoja maalaamisen olemuksesta. Moniaistinen kokonaisuus kietoo katsojan väriin.

Lue lisää >Noin 180 teoksen Moderni nainen -näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Teos: Elga Sesemann: Omakuva (1946), yksityiskohta. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.

Moderni nainen

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 10.2.2022–27.3.2022

Ateneumin alkuvuoden uutuusnäyttely Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä.

Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall.

Lue lisää >Filmille kuvaaminen on edelleen voimissaan, vaikka digikuvaus onkin nykyään valokuvauksen valtavirtaa. Teos: Giorgi Shengelia sarjasta Accidental portraits 2020

Pysyvä jälki – Helsinki Darkroom Festival

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 28.1.2022–24.4.2022

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Helsinki Darkroom Festivalin päänäyttely Pysyvä jälki juhlistaa nykyajan pimiötaidetta ja analogisen valokuvan luovia mahdollisuuksia.

Näyttely tuo esille yksitoista valokuvaajaa, jotka on pääosin valittu avoimeen kutsuun vastanneiden 394 hakijan joukosta.

Lue lisää >


Per Stenius – Etsijä

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 12.2.2022–8.5.2022

Per Stenius (1922–2014) herätti huomiota 1940–50-luvun taitteessa uuden, dynaamisen taiteilijasukupolven edustajana. Stenius tutki teoksissaan esittävän ja abstraktin suhdetta, ja häntä pidettiin merkittävänä modernistina.

Näyttely esittelee Steniuksen monipuolista tuotantoa 1940-luvulta 2000-luvulle: abstrakteja teoksia sekä tunnusomaisia, värikkäitä Intia- ja Lappi-aiheita.

Lue lisää >


Steniuksen kutsumukseksi tuli totuuden etsiminen, sekä taiteessa että ihmismielessä. Stenius löysi vastauksia Intian uskontojen ja elämänkatsomusten kirjosta sekä Lapin luonnosta. Teos: Per Stenius: Tiibettiläinen / Tibetan / The Tibetan, 1966

Kunniagalleria 2022

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 21.1.2022–8.1.2023

Musiikkimuseo Famen sydän on vuosittain vaihtuva Suomen musiikin kunniagalleriaa esittelevä näyttely, joka esittelee kotimaisen musiikin suurimmat sankarit.

Näyttelyssä on esillä kymmenen uutta musiikin legendaa: Kaj Chydenius, Dingo, George de Godzinsky, Eino Grön, Paula Koivuniemi, Erja Lyytinen, Pave Maijanen, Oskar Merikanto, Jorma Panula ja Annikki Tähti.

Lue lisää >


Famen uudistetussa Kunniagalleria-näyttelyssä pääset tutustumaan kunniagalleriaan valittuihin jäseniin ja ymmärtämään heidän merkitystään Suomen musiikille

Hattu jahtiin – metsästäjien päähineitä

Suomen Metsästysmuseo, Riihimäki | 27.1.2022–30.4.2022

Hattu jahtiin -näyttely ei ole vain metsästyshattujen vaan ylipäänsä päähinemuodin vaiheita esittelevä näyttely. Samalla vierailulla voi käydä Suomen lasimuseossa, joka sijaitsee aivan Metsästysmuseon naapurissa.

Lue lisää >


Näyttelyn esillepanossa hyödynnetään taidemuseo Göstan suuren näyttelysalin vaikuttavia mittasuhteita niin, että näyttely ottaa haltuunsa koko salin lattiasta kattoon.

Art Odyssey 2021

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 6.11.2021–17.4.2022

Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut näyttelykokonaisuus. Se esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita tieteiskirjallisuudesta ja -elokuvista.

Lue lisää >Camilla Mickwitzin laaja tuotanto ulottuu lehtikuvituksista lasten animaatioihin ja kirjojen kuvituksiin. Kuvien energiset värit, eloisa muotokieli ja hassut mittasuhteet visualisoivat lasten kokemuksia heidän näkökulmastaan. Kuva: Camilla Mickwitzin kuvitus kirjaan Mimosa ja täysikuufestivaali.

Iloinen arki - Camilla Mickwitz

Muumimuseo, Tampere | 16.10.2021–24.4.2022

Kuvitustaiteilija Camilla Mickwitz (1937–1989) on suomalaisille tuttu erityisesti Pikku Kakkosen tunnuskuvan piirtäjänä. Mickwitzin omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen.

Lue lisää >Savonlinnan museossa Riihisaaressa esitellään taiteilijapariskunnan Ville ja Anni Löppösen uusia teoksia, jotka ovat nyt esillä ensimmäistä kertaa. Teos: Ville Löppönen: Fear Changes II from the series Phase of Metamorphosis in Cycle of Evolution, 2020, akryyli, öljy ja öljypastelli kankaalle.

Kuin muuttuva uni – Maalauksia ja valokuvia

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 21.1.2022–20.3.2022

Taiteilijapariskunta Ville ja Anni Löppösen yhteisnäyttelyssä on esillä maalauksia ja valokuvia. Löppösiä yhdistää taiteilijoina ihmisyyden ja ihmisen sisäisyyden tutkiminen, jota he molemmat ovat viime aikoina tehneet lasten ja tilan kuvaamisen kautta.

Lue lisää >Jyväskyläläinen kuvataiteilija Samuli Heimonen kertoo kartoittavansa teoksissaan matkaa kohti tavoittamatonta alkukuvaa. Taiteilijan mielestä maalaaminen on muistamista ja unohdetun löytämistä. Teos: Samuli Heimonen, Unien puutarha, 2020, öljy kankaalle, 160x230cm. Kuva: Samuli Heimonen.

Suisto – Samuli Heimonen

Keski-Suomen museo, Jyväskylä | 22.1.2022–20.3.2022

Vaikuttavista eläinmaalauksistaan tunnetun kuvataiteilija Samuli Heimosen Suisto-näyttely on katsaus hänen viime vuosiensa tuotantoon. Hänen sadunkaltaiset ja vertauskuvia täynnä olevat maalauksensa sijoittuvat menneeseen myyttiseen aikaan ja tilaan.

Lue lisää >La-La Land -näyttelyssä on esillä taiteilijan aivan uusimman tuotannon ohella teoksia takautuvasti 10 vuoden ajalta. Teos: Petri Ala-Maunus, Re-Imagining Rurality, 2020

Petri Ala-Maunus – La-La Land

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 21.1.2022–8.5.2022

Petri Ala-Maunus tunnetaan maisemamaalauksistaan, jotka muistuttavat ensinäkemältä 1800-luvun romanttisia luontokuvauksia, mutta joiden jylhät näkymät ovat kasvaneet todellisuutta mahtavammiksi.

Taidehistoriallisten vaikutteiden lisäksi Ala-Maunus ammentaa teoksiinsa innoitusta populaarikulttuurista, kuten metallimusiikille tyypillisestä levynkansitaiteesta.

Lue lisää >Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittää kysymyksiä yhteiselosta erilaisissa ekosysteemeissä ja ihmisten tavoista on suhtautua ympäristöönsä.

Poikkipolkuja ekologiaan

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 3.2.2022–1.6.2022

Minkälaista taidetta syntyy merilevästä, keinoälystä avaruudessa, lintujen äänistä, meriveden happamuustasosta, radioaktiivisuudesta tai mutatoituneista sammakoista?

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittelee teoksia, joissa havainnot ja faktat erilaisista ilmiöistä yhdistyvät taiteen, tieteen ja muotoilun kautta.

Lue lisää >Noora Ojanperän teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena, jota hän toteuttaa kuvaamalla, kirjoittamalla ja äänittämällä havaintoja jokapäiväisestä elämästään.

Noora Ojanperä – Olen olemassa myöhemmin

Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo, Alajärvi | 22.1.2022–24.4.2022

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2021-kilpailun voittajan Noora Ojanperän Olen olemassa myöhemmin -näyttely kokoaa yhteen videon, tekstiä sekä skannerilla toteutettuja valokuvia.

Teoksissaan Ojanperä käsittelee nykyajasta kumpuilevia tunnekuohuja ja rinnastaa haavekuvia ristiriitaisesti polveileviin sanoihin.

Lue lisää >Ajoittain Pia Männikön teokset kasvavat suurikokoisiksi installaatioiksi, joiden havainnoiminen on katsojalle voimakkaan fyysinen kokemus. Teos: Pia Männikkö, Kasvusto, 2021 (yksityiskohta).

Kasvusto – Pia Männikkö

Joensuun taidemuseo Onni, Joensuu | 27.1.2022–13.4.2022

Pia Männikön teoksille on ominaista niiden vahva suhde tilaan, kehollisuuteen sekä luonnon ilmiöihin. Niiden mittakaava vaihtelee ja jokainen esityskerta on katsojalle ainutlaatuinen.

Lue lisää >Reidar Särestöniemen maalaukset kertovat hänen persoonastaan ja tunteistaan ja kuvastavat hänen mielenmaisemaansa. Teos: Reidar Särestöniemi, Anemomaanikon linnunteko, 1968. Yksityiskokoelmat

Anemomaanikko – Tuuleen puhuja

Särestöniemi-museo, Kittilä | 8.12.2021–30.11.2022

”On kahdenlaista anemomaniaa eli tuulihulluutta: toinen puhuu tuuleen ja toinen kuuntelee tuulen puhetta”, avasi taiteilija Reidar Särestöniemi maalaustaan Anemomaanikko, jossa hän kuvasi itsensä tuuleen puhujana, joka oli tullut Lapin tuulesta hulluksi.

Reidar jatkoi: ”Olemme enemmän tai vähemmän tuulihulluja täällä tundran laidalla.”

Näyttelyssä pohditaan, millainen on Reidarin luoma metaforamaailma.

Lue lisää >Museo-Galleria Alarieston näyttelyssä pääset tutustumaan Andreas Alarieston elämään. Teos: Matka maailmalle

"Niin paljon olen mailimata kulkenut, paljon olen kokenut ja nähnyt"

Museo-Galleria Alariesto, Sodankylä | 11.12.2021–27.11.2022

Näyttely kertoo Andreas Alarieston omasta elämästä tauluin ja lauluin. Alariesto on tehnyt nuoresta pojasta lähtien lauluja sekä maalauksia, jotka kaikki kertovat menneestä ajasta. Taiteilijan elämä koostui jaksoista, joiden aikana hyvät asiat ja vastoinkäymiset vuorottelivat.

Lue lisää >


Tutustu kaikkiin näyttelyihin >


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp