25.6.2024

Kesäloma länsirannikolla hurmasi matkaseurueen – katso Krista Ylisen kuvat ja reissuvinkit!

Valokuvaaja Krista Ylinen kiersi perheensä kanssa länsirannikon Museokortti-kohteita. Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartanolinna on yksi rannikon helmistä. Kuva: Krista Ylinen.

Valokuvaaja Krista Ylisen länsirannikon reissu oli ikimuistoinen kokemus koko perheelle. Kuuden päivän matka tarjosi merenrantaa, kartanoita, vanhoja puukaupunkeja, taidetta ja rannikon elämänmenoa. Lue Kristan matkakertomus ja poimi vinkit länsirannikolle.

Valokuvaaja Krista Ylinen (@krista_ylinen) testasi Museokortin matkavinkit -palvelua ja valitsi lähes 40 valmiin kulttuurikierroksen joukosta länsirannikon kierroksen. Lue Kristan vinkit onnistuneeseen reissuun ja katso kaikki reittiehdotukset Museokortin matkavinkeistä.


Rikastuttava ja rakastettava länsirannikko

Olen kuullut monesti sanottavan, että on vaikea arvata mistä olen alun perin lähtöisin. Olen nimittäin asunut eri puolella Suomea – Rovaniemen ja Kotkan välillä – eikä tästä syystä murteen puolestakaan vastaus ole yksioikoinen. Mutta täältä minä olen kotoisin, länsirannikolta Satakunnasta. Ja oli ilahduttavaa palata heti kesän alussa kotiseudulle ja ottaa aikaa länsirannikon kulttuuritarjontaan tutustumiseen. Tervetuloa näkemään mitä mahdollisuuksia rakas kotiseutuni tarjoaa!



Länsirannikolla voi vierailla useissa idyllisissä historiakohteissa. Kristiinankaupungissa sijaitseva Carlsro on ainutlaatuinen 1800-luvun alkuperäisessä kunnossa säilynyt kesähuvila.

Suunnitelmamme oli kunnianhimoinen: halusimme käydä neljässätoista länsirannikon Museokortti-kohteessa kuuden päivän aikana. Matka alkaisi maanantaina Kotkasta ja päättyisi sunnuntaina Vaasassa. Näin toiminnantäyteinen ja pitkä matka vaati jo tarkkaa ennakkosuunnittelua, vaikka suurin osa kohdemuseoista oli jo siirtynyt kesäkauden laajennettuihin aukioloaikoihin.

Meillä oli reitin ja museokohteiden suunnittelussa apuna Museokortin Matkavinkit-palvelu, jossa omaa reittiä voi helposti suunnitella kartalla ja löytää matkan varrelta kaikki sille osuvat Museokortti-kohteet sekä Museokortilla saatavat edut kuten majoitus- ja lounasedut.



Näyttävä Louhisaaren kartanolinna tunnetaan marsalkka Mannerheimin synnyinkotina. Ainutlaatuista arkkitehtuuria edustava kohde sijaitsee Saariston Rengastien varrella.

Ajoimme ensimmäisenä päivänä Kotkasta aurinkoiseen Askaisiin, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Turusta. Vierailimme kartanolinnassa, jota olen jo pitkään ihastellut etäältä: Marsalkka Mannerheimin synnyinkotina tunnettu Louhisaaren kartanolinna on vaikuttava käyntikohde niin Suomessa harvinaiselta palatsiarkkitehtuuriltaan kuin englantilaistyyliseltä puutarhaltaankin. Ihastusta herätti myös museon oppaiden upea puvustus!


Kustavin saaristolaismuseo esittelee menneiden aikojen elämänmenoa rannikolla.

Louhisaaresta jatkoimme matkaa sekä ajaen että lautalla sympaattiseen Kustavin saaristolaismuseoon. Museoon on kerätty ja saatu lahjoituksena alueen elämästä ja elinkeinosta kertovia esineitä, jotka saivat haaveilemaan entisajan yksinkertaisesta (mutta ei helposta!) elämästä.

Siirryimme yöksi Uuteenkaupunkiin, jossa aloitimme aamun paikallisen konditorian kahvin ja leipomusten ääreltä. Jatkoimme aamupalan jälkeen matkaa kävellen Wahlbergin museotaloon, joka sijaitsee aivan keskustan tuntumassa kauniilla puutaloalueella.



Uudessakaupungissa sijaitseva Wahlbergin museotalo on rakennettu vuonna 1870. Koristeellisessa porvariskohdissa voi ihailla kauniita kaakeliuuneja, kattomaalauksia ja alkuperäisiä tapetteja.

Wahlbergin museotalo on kaunis museokohde, joka esittelee porvariskodin elämää 1800–1900-lukujen vaihteesta. Ehkä minunkin siirtolapuutarhamökkiini tulee joskus yhtä suuri kristallikruunu kuin Fredrik Wahlbergilla oli! Ajoimme illaksi vielä Raumalle, jossa ehdimme kierrellä hetken kauniita Vanhan Rauman värikkäitä puutalokatuja ennen nukkumaanmenoa.



Museokortti-kohde Kirsti on yksi Rauman vanhimmista rakennuksista. 1700-luvulla rakennettu puutalo esittelee Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Vanhan Rauman historiaa.

Seuraavana aamuna vierailimme ensin yhdessä Vanhan Rauman vanhimmista rakennuksista, kauniissa Kirstissä, sekä sen lähellä olevassa Marelassa, joka on varakkaan laivanvarustajaperheen kotimuseo.


Rauman merimuseo on kiinnostava kohde kaikenikäisille kesälomalaisille.

Päivään mahtui vielä kolmaskin Museokortti-kohde, viihdyttävä Rauman merimuseo. Vietimme pitkän ajan laivasimulaattorin parissa, sillä perheemme merenkulun osaamisesta huolimatta ajoimme laivan ensin karille ja vasta sen jälkeen satamaan. Tässä museossa oli paljon hauskaa konkreettista tekemistä ja uskon sen viihdyttävän kaikkia sukupolvia!



Satakunnan museossa kävijät pääsevät aikamatkalle niin tuhansien vuosien taakse kuin lähihistoriaankin.

Matkan neljäntenä päivänä ajoimme Raumalta lapsuuteni ja nuoruuteni lähimaisemiin Poriin. Kävimme ensin viemässä mummulle kukkia ja juomassa kakkukahvit, ennen kuin aloitimme päivän ensimmäisestä museosta: vuoden 2019 museona palkitusta Satakunnan museosta. Tämä museo yllätti koollaan ja monipuolisuudellaan, lisäksi vaihtuvana näyttelynä oleva John Englundin valokuvanäyttely oli henkeäsalpaavan upea.

Lounaan jälkeen kävimme jutustelemassa paikallisesta luonnosta Luontotalo Arkissa, joka tutustuttaa vierailijat satakuntalaiseen luontoon ja mahtavaan suomalaiseen ja trooppiseen perhoskokoelmaan.



Noormarkussa sijaitseva Ahlströmin ruukkikylä on idyllinen kesäkohde länsirannikon reissuille.

Ajoimme vielä iltapäivästä Noormarkkuun, alle puolen tunnin ajomatkan päähän Porin keskustasta. Siellä sijaitsee Suomen suurimpiin ja näyttävimpiin ruukkialueisiin lukeutuva Alhströmin ruukkikylä, jonne olen jo vuosia halunnut päästä tutustumaan ajan kanssa. Majoituimme upeassa Alvar Aallon 1940-luvulla suunnittelemassa Vainiolassa ja nautimme vanhempieni kanssa illallisen ruukin ravintolassa.

Seuraavana päivänä vierailimme ruukin kahdessa omassa museossa, Ahlström Voyage-näyttelyssä sekä Makkarakosken Sahamuseossa. Museoihin pääsee tutustumaan opastetulla yleisökierroksella, joka on Museokorttilaisille ilmainen.



Kristiinankaupungissa sijaitseva Carlsron museo on toiminut muun muassa kylpylänä, täysihoitolana ja turistihotellina. 1800-luvun lopussa rakennettu kesähuvila on valtakunnallisesti merkittävä suojelukohde.

Meidän matkamme eteni aamupäivästä yhä pohjoisemmas, Kristiinankaupungin upeaan Carlsron museoon, joka on valtakunnallisesti merkittävä suojelukohde. Myös tätä kohdetta olin jostain syystä odottanut paljon, ehkä poikkeuksellisen näköisestä rakennuksesta näkemäni valokuvat houkuttelivat. Miten erityinen tämä rakennus olikaan sisältä ja ulkoa, todellinen aarreaitta vanhoista tavaroista innostuville.



GreenStar-hotelliketju tarjoaa 15 % alennuksen majoituksesta Museokortin omistajille vuoden loppuun saakka. Hotellit sijaitsevat Vaasassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Oulussa.

Kristiinankaupungista jatkoimme edelleen Vaasaan, jossa majoituimme matkan viimeiset kaksi yötä ekologisessa GreenStar-hotellissa kävelymatkan päässä Vaasan keskustasta. Hotelliketju on Museokortin yhteistyökumppani, ja tarjoaa alennettua majoitusta Museokorttilaisille vuoden 2024 ajan.



Vaasassa sijaitseva Kuntsin modernin taiteen museo esittelee modernia taidetta meren äärellä.

Ehdimme tutustua lauantaipäivänä Vaasan laajasta museovalikoimasta kolmeen museoon. Lainasimme aamusta majoitukseen sisältyvät polkupyörät GreenStar-hotellista ja polkaisimme ensin Kuntsin modernin taiteen museoon, joka sijaitsee upealla paikalla meren välittömässä läheisyydessä.



Wasa Graffitilandia sai alkunsa joitain vuosia sitten, kun graffititaiteilijoiden teokset valtasivat hylätyn Wasalandian huvipuiston. Sittemmin Graffitilandia on siirtynyt entiseen makasiinirakennukseen Vaasan keskustaan.

Kuntsin jälkeen suuntasimme Wasa Graffitilandiaan, joka oli kyllä yksi länsirannikon ikimuistoisimmista kohteista. Jokaisen graffitien ja katutaiteen ystävän tulisi päästä näkemään tämä valtava, upeita teoksia sisältävä makasiinirakennus. Päivän viimeinen museovierailu tehtiin 1895 perustettuun Pohjanmaan museoon, jonka laajasta ja viehättävästä museokaupasta saatiin kotiin vietäväksi kaksi palapeliä.



Museokortilla voi kokea satoja elämyksiä kotimaassa – Ahvenanmaalta Inariin.

Meidän perheellämme olevat Museokortit mahdollistivat jälleen elämyksiä taiteen ja kulttuurin laajasta kirjosta – tänä kesänä seudulta, jonka luulin paremmin tuntevani.

Me matkustamme usein kauas, vaikka kotiseudullakin olisi paljon uutta nähtävää. Miten tärkeää olisi näyttää niin itselle kuin tulevillekin sukupolville kotimaanmatkailun rikkaus. Ja tässä rikastumisessa Museokortti on merkittävänä apuna, kuten meillä tänäkin kesänä. Elämysten- ja kotimaanmatkailun täyteistä vuotta Museokorttilaisille!


Kuvat ja teksti: Krista Ylinen




Katso kaikki matkavinkit



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp