20.7.2023

Poliisit, apteekkarit ja agentit, nyt kuulolle! Näissä Museokortti-kohteissa tutustut ammattien saloihin

Museot tarjoavat käsinkosketeltavia elämyksiä lapsille sekä houkuttelevia sisältöjä vanhemmille. Kuvat: Suomen maatalousmuseo Sarka, Poliisimuseo & Serlachius-museo Gustaf.

Tiedätkö millaisia esineitä kuuluu vakoojan työkalupakkiin? Tai miten entisaikojen posteljoonit toimittivat kirjeet perille? Tässä jutussa esittelemme koko perheen Museokortti-kohteita, joissa matkataan erilaisten ammattien maailmaan. Samalla perheen pienimmät saavat lisää virtaa ja uusia ideoita tuttuihin leikkeihin.

Erilaisia ammattiryhmiä ja aloja käsittelevät museokohteet ovat erinomaisia koko perheen ajanviettopaikkoja. Perheen vanhemmat voivat keskittyä kiehtoviin historian kiemuroihin, kun taas lapset oppivat ammateista sekä niissä tarvittavista taidoista ja työkaluista.

Täydellinen koko perheen museokohde tarjoaakin viihdykettä ja koettavaa kaikenikäisille. Onko lapsen kannalta juuri mitään tylsempää, kuin huone täynnä upeita tavaroita, joista yhteenkään ei saa koskea? Onneksi Museokortti-kohteista löytyy myös elämyksiä pienten museovieraiden kaikille aisteille. Näiden museoiden näyttelysaleissa on varattu lapsille joko ihan oma tilansa, tai ne sisältävät runsaasti kosketeltavaksi merkittyjä esineitä.


Miten poliisin työ on muuttunut vuosikymmenten aikana? Mitä teki kyytirättäri, entä huoltopoliisi? Milloin Suomen ensimmäiset nettipoliisit aloittivat työnsä? Poliisimuseon Poliisi paikalla! -perusnäyttely vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Kuva: Poliisimuseo.

Hyppää poliisimaijan kyytiin ja nappaa konnat kiikkiin Poliisimuseossa

Tampereella sijaitseva Poliisimuseo on jokaisen pikkupoliisin unelmien kohde, jossa riittää paljon tekemistä ja ihmeteltävää. Museossa tutustutaan poliisin ammatin historiaan aina keskiajalta nykypäivään asti. Myös pienempien museovieraiden viihtyvyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä Poliisimuseon toiminnallisessa tilassa riittää elämyksiä kaikille aisteille. Ja mikä parasta, tässä tilassa saa koskea esineisiin!

Hyppää ihan oikean poliisimaijan kuskin paikalle, kurkkaa auton keskiosan työskentelytiloihin ja nappaa perhepotretti auton kuljetustilassa! Toiminnalliseen tilaan on koottu myös kosketeltavien esineiden seinä, johon on koottu poliisin työvälineitä ja varusteita. Ja näitä esineitä on lastenkin lupa hypistellä sydämensä kyllyydestä. Poliisimuseossa voi myös pelata lautapelejä ja kokeilla Poliisi ja rosvo -tietovisaa. Kinon puolella voi katsella puolestaan poliisiaiheisia filmejä.

Pokelan pukukaapista löytyy aarre, lapsille sopivia poliisihaalareita, joita pikkupoliisit voivat lainata museovierailunsa ajan. Kuva: Poliisimuseo, Reetta Lepistö.

Pokelassa lapset eläytyvät ja tutustuvat poliisin työhön ja tehtäviin. Pikkupoliisit voivat esimerkiksi istahtaa pienen poliisiauton rattiin ja kurkistaa poliisiaseman taukohuoneeseen. Sarjakuvaseinä esittelee Pokelan poliisikamarin väen ja Pikku Kakkosesta tutun Ransu Karvakuonon serkku ylikonstaapeli Aapeli Valkoturkki valvoo järjestystä.

Koko perhe pääsee testaamaan taitojaan myös rikospaikkapelissä, jossa selvitetään kassakaappimurtoa lisätyn todellisuuden ja tabletin avulla. Pelissä etsitään johtolankoja, kuulustellaan epäiltyjä ja päätellään näiden pohjalta syyllinen. Tapauksen selvittämiseen tarvitaan siis ihan samoja taitoja, kuin oikeiden rikostutkijoiden työssä!


Vakoilumuseosta löytyy mitä eriskummallisimpia vempeleitä, kuten salakuuntelupaljastin 1930-luvulta. Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere.

Koe jännittävät agenttiseikkailut Vakoilumuseossa

Onko teidän perheessänne koskaan leikitty vakoojia tai vietetty jännittäviä hetkiä fiktiivisten agenttielokuvien ja tv-sarjojen parissa? Tampereen Vakoilumuseossa koko perhe pääsee tapaamaan James Bondin ja kumppaneiden esikuvia maailman ensimmäisessä vakoilun erikoismuseossa. Näyttelysaleissa tutustutaan kymmenien huippuagenttien hämmästyttäviin tarinoihin ja legendaarisiin vakoojien vempaimiin, jotka ovat olleet mukana muuttamassa maailmaa enemmän kuin arvaattekaan.

Lapsille on luvassa jännittäviä hetkiä, sillä esillä on myös kokeiltavia vakoiluvälineitä. Vakoojan ammatista haaveilevien kannattaa ehdottomasti ottaa osaa myös Agenttitestiin, jossa testataan vakoilun vaatimia ominaisuuksia kahdeksassa tehtävässä. Jokainen testin suorittanut saa tietysti diplomin ja suosituksen kykyjensä mukaiseen tiedusteluorganisaatioon maailmalla. Löytyisiköhän täältä jälkikasvulle jopa uusi urapolku?


Postimuseon Viestinviejät-näyttely esittelee monipuolisesti erilaisia viestinvälityskeinoja vuodesta 1638 lähtien. Kuva: Postimuseo.

Laukkaa postihevosen selässä viestinviejien kiehtovaan maailmaan!

Tampereen Museokeskus Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa kuljetaan postin mukana 1600-luvulta nykypäivään. Tunnelmallisessa museossa riittää elämyksellistä nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille kävijöille, myös pikku posteljooneille. Museovieraat pääsevät muun muassa tutustumaan tarinoiden kautta postitalonpojan tehtäviin sekä kurkistamaan 1700-luvun postimestarin konttoriin.

Puhuva Ahto-Kustaa postihevonen on lasten ikisuosikki. Kuva: Postimuseo.

Postimuseossa on lisäksi esillä runsaslukuinen määrä teemaan liittyvää esineistöä kuten Suomessa ilmestyneitä postimerkkejä. Viestinviejät-näyttelyssä pääsee myös tutkimaan 1950-luvun postimerkkeilyä harrastavan pojan huonetta, jonka maailmaankarttaan koottuja postimerkkejä voi tiirailla kaukoputken avulla. Postimuseosta löytyy myös puhuva postihevonen Ahto-Kustaa sekä ensimmäinen postiauto Adler vuosimallia 1911.


Apteekkarin tehtäviä ovat sekä kassakoneen operointi että pillereiden pyörittely. Kuva: Serlachius-museo Gustaf.

Apteekkarina käyt kauppaa ja valmistat rohdot jokaiseen vaivaan

Apteekkari- ja kauppiasleikit kuuluvat useiden lasten suosikkeihin. Apteekkarin työstä kiinnostui aikanaan myös kauppaneuvos G. A. Serlachius. Hänen apteekkinsa tosin muistutti enemmän kauppahuonetta, josta löytyi kaikkea mahdollista hajusuolasta heinän siemeniin sekä kuppaussarvista kananpoikiin.

Vanhan ajan kaupankäyntiin ja rohdosten valmistamiseen vievä Apteekkarin kauppahuone Mäntässä on lapsille ja nuorille suunnattu työpajanäyttely, joka tarjoaa mukavaa tekemistä myös aikuisille. Kauppahuoneella museovieraat pääsevätkin kokeilemaan esimerkiksi vanhan ajan valokuvausta, myyntityötä sekä yrttien tunnistamista.

Apteekkarin elämää pääsee kokemaan myös Apteekkimuseo ja Qwenselin talossa Turussa, jossa kaikenikäiset voivat tutustua Suomen vanhimpaan apteekkisisustukseen 1800-luvulta.

Apteekkimuseoon on rakennettu myös oma Lasten apteekki, jossa on lupa koskea ja kokeilla. Vierailevat apteekkarit voivat valmistaa pillereitä ja muita lääkkeitä yksin tai kaverin kanssa. Lisäksi Lasten apteekissa voi pukeutua apteekkariksi tai asiakkaaksi sekä kirjoittaa reseptejä tai hakea lääkettä vaivoihin. Tarjolla on myös luettavaa, pelattavaa sekä piirustusvälineitä. Lasten apteekki on avoinna museon ja kahvilan asiakkaille kesäkaudella museon aukioloaikoina.


Maatalouden aika -näyttely kertoo suomalaisen maatalouden koko tarinan alusta tähän päivään. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Maanviljelijän arkeen kuuluu kiehtovia koneita ja suloisia eläimiä

Keskellä Loimaan maalaismaisemaa sijaitsevassa Suomen maatalousmuseo Sarkassa aukeaa näkymiä suomalaisen maatalouden ja ruuan historiaan ja nykypäivään kolmessa perusnäyttelyssä ja vaihtuvissa näyttelyissä. Tekemistä ja nähtävää riittääkin kaikenikäisille!

Maatalousmuseossa tutustutaan myös maanviljelijöiden työkoneisiin. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Myös pienemmät museovieraat on huomioitu museossa monipuolisesti. Maatalouden aika -näyttelyssä jauhetaan viljaa käsikivillä, leikitään kotia marttakeittiössä sekä hypätään leikkuupuimurin rattiin keräämään syksyn sato talteen. Ennen koneita -näyttelyssä lapset voivat tutustua entisajan maaseudun elämään veikeän Munne-kissan johdolla.

Museossa pääsee kesäisin tapaamaan kanoja, pupuja ja lampaita. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Maatilan elämään kuuluvat luonnollisesti myös eläimet, jotka ihastuttavat kesäkaudella museon piha-alueella kaikenikäisiä museovieraita. Museon etupihalla on lisäksi kesäkaudella avoinna lasten piha, jossa voi leikkiä maatilan elämää ajellen polkutraktoreilla ja kisaillen keppihevosradalla. Ulkolatojen luona voi kokeilla myös köydenvetoa ja puujaloilla kävelemistä.

.

Näyttelysalissa riittää koettavaa ja kokeiltavaa. Kuva: Tiedekeskus Pilke.

Millaisia urapolkuja metsän siimeksestä löytyykään?

Rovaniemellä Tiedekeskus Pilkkeessä koko perhe pääsee tutustumaan pohjoisen metsiin kaikilla aisteilla ja itse tehden. Tiedekeskus kertoo pohjoisista metsistä ja siitä, miten monilla tavoilla olemme yhteydessä metsään ja sen tuotteisiin joka päivä. Elämyksellinen ja vuorovaikutteinen käyntikohde tarjoaa hienot puitteet myös metsäaiheisiin leikkeihin.

Haluatteko hypätä metsäkoneen kyytiin ja ansaita omat harvesterikortit? Pilkkeessä käytetään kaikkia aisteja ja tehdään itse – pilke silmäkulmassa! Näyttelyvieraat voivat tutustua esimerkiksi metsurin työvälineisiin sekä muihin metsiin liittyviin ammatteihin. Tiedekeskuksesta löytyy myös paljon aiheeseen sopivia leikkivälineitä ja pelejä.


Uskallatteko astua museotunnelin jännittävään ja kolkkoon tunnelmaan? Kuva: Outokummun kaivosmuseo.

Kaivosmuseossa laskeudutaan maan uumeniin ja tutustutaan kaivostoiminnan monipuolisiin työtehtäviin

Outokummun kaivosmuseon tunnelit tarjoavat vierailijoille aidon ja jännittävän oppimispaikan historiallisessa ympäristössä. 277 metriä pitkässä ja 50 metrin syvyyteen laskevassa museotunnelissa kuljetaan kotimaisen kaivostoiminnan historiaan, johon tutustutaan esimerkiksi valokuvien ja vanhojen kaivostyökoneiden avulla. Kaivosmuseossa riittää tutkittavaa koko perheelle ja karheat pinnat sekä 8-asteen lämpötila tarjoavat ikimuistoisen elämyksen.

Kaivosmuseossa saa työntää kädet hiekkaan ja nauttia kaivostoiminnasta leikin kautta! Kuva: Outokummun kaivosmuseo.

Alueelta löytyy myös Lasten Kaivos, joka on nuoremmille kävijöille suunnattu kaivosaiheinen leikkipuisto. Leikkipuiston suuressa sisätilassa voi temmeltää niin sateelta kuin auringonpaahteelta suojassa. Kaivostyöhön tutustutaan harjoittelemalla hiekan kuljettamista hihnakuljettimilla sekä euron kolikoilla toimivilla pienoiskaivureilla ajellen. Aidoilla kaivosvaunuilla siirretään malmia pois kaivoksesta, ja lapset voivat hypätä itsekin vaunun kyytiin pienoisradalle. Tehtäväradalla puolestaan seikkaillaan etsien piilotettuja rasteja kaivosmaailmaan liittyvien vihjeiden avulla.

Lasten kaivoksen ulkoalueella riittää vauhdikkaita hetkiä perheen pienimmille. Kuva: Outokummun kaivosmuseo.

Lasten kaivoksen valtava ulkoalue tarjoaa huikeita hetkiä kaivostoiminnan parissa. Rikastamolaitoksesta sekä kaivostornista tehdyissä pienoismalleissa on päätä huimaavat kiipeilymahdollisuudet, mutta samalla niissä myös opitaan kaivostyön arkea. Dumpperilla voi kokeilla kaivoksen kuorma-auton kuljettajan roolia. Leikkipuiston köysiradalla puolestaan nautitaan vauhdin huumasta. Alueelta löytyy lisäksi muita leikkivälineitä, kuten verkkokiikku ja keinuja.


Menneisyyteen voi tutustua myös leikin kautta. Kuva: Aboa Vetus.

Arkeologi ratkaisee menneisyyden mysteerit

Turussa sijaitsevassa Suomen ainoassa arkeologisessa museossa Aboa Vetuksessa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Säilyneet rakenteet ja arkeologiset löydöt sisältävät paljon tietoa museoalueen menneisyydestä ja paikalla eläneistä ihmisistä satojen vuosien ajalta. Museo tekee yhä arkeologista tutkimusta alueellaan ja samalla se myös tekee tutummaksi arkeologin ammattia ja menetelmiä.

Aboa Vetuksessa on paljon tutkittavaa kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Kirjoita vahataululle, pyöritä suristinluuta tai leiki kauppiaan taloa esittävällä nukkekodilla!

Tiesitkö, että hauen nikamista on valmistettu leluja ja ahvenen evistä on ennustettu? Arkeologinen Luutarha-näyttely kertoo eläinten kiinnostavasta historiasta. Luut kertovat konkreettisella tavalla joskus eläneistä eläimistä. Keskiaikaisen kivitalon kellarista löytynyt kissa houkuttelee kuvittelemaan eläimen tarinan. Eläimen luita tutkimalla puolestaan saadaan selville asioita esimerkiksi sen koosta, terveydestä ja iästä.

Luututkijan pöydän ääressä museovieraat pääsevät tutkimaan aitoja, vanhoja eläinten luita. Työpöydältä voi valita kiinnostavan luun, koskettaa ja tarkastella sitä. Luun voi lopuksi asettaa tunnistimeen, jonka seurauksena hauskat ja opettavaiset videot kertovat lisää kyseisestä luusta.


Töissä merellä -näyttelyssä tarkastellaan merenkulun kehitystä ja ilmiöitä erilaisten ammattiryhmien työn ja arjen kautta. Kuva: Forum Marinum.

Julistaudu laivan kapteeniksi ja seilaa jännittävään meriseikkailuun

Turun sataman kupeessa sijaitseva Forum Marinum on koko perheen merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Museon päänäyttely Töissä merellä esittelee merenkulun kiehtovaa historiaa ja tarinoita ihmisistä sekä heidän työstään merellä.

Merikeskuksessa on esillä myös lasten oma merimuseo Tyrksynmyrskyn, jonka uljas laiva virittää jokaisen pikkuseilorin seikkailumielelle. Laivan kannelle pääsee kiipeämään, ja sitä ohjataan korkeuksiin kohoavan pilvitaivaan alla. Horisonttiin tähystettäessä voi nähdä aidot tähtikuviot, joiden avulla koko perhe navigoi kohti jännittäviä seikkailuja!

Uuden lastennäyttelyn lisäksi Forum Marinum on täynnä muitakin elämyksiä lapsille ja lapsiperheille! Kesäkaudella alueella pääsee tutustumaan myös upeisiin museoaluksiin.


Lisää ideoita museohetkiin lasten kanssa:

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp