Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Luutarha

Aboa Vetus, Turku

  • 1.10.2016–

Aboa Vetus Ars Novan alueella tehdyiss kaivauksissa on vuosien varrella lytynyt yli tuhat kiloa elinten luita. Arkeologinen Luutarha-nyttely kertoo elinten kiinnostavasta historiasta.

 
Luutarha on arkeologinen nyttely elinten historiasta.

Aboa Vetus Ars Novassa on historiansa aikana ollut kolme luihin keskittyv nyttely. Kiinnostus on ollut valtavaa. Uusia arkeologisia lytj esiteltess suosituimpia ovat olleet luulydt ja kokonaiset elinten luurangot. Kaikesta tst viisastuneena: Luutarha tuo lis luita esille museoon – pysyvsti.

Luutarha esittelee yli 30 elinlajia, jotka liittyvt museon alueeseen tai avaavat muutoin elinten historiaa. Esill on luulytj ja elinjnteit; kokonaisista luurangoista pienenpieniin kalanruotoihin. Mukana nyttelyss on niin hyty-, koti-, riista- kuin haittaelimikin. Kuvataiteilija Taru Muuraimen piirroskuvat tydentvt lytjen kertomaa tarinaa.

Tiesitk, ett hauen nikamista on valmistettu leluja ja ahvenen evist on ennustettu? Ent mihin kaikkeen lammasta ja vuohta on voitu hydynt? Miten kissoihin ja koiriin on suhtauduttu vuosisatoja sitten?

Luut kertovat konkreettisella tavalla joskus elneist elimist. Keskiaikaisen kivitalon kellarista lytynyt kissa tai kaivon pohjalta kaivauksissa esiin tullut porsaan luuranko houkuttelevat kuvittelemaan elimen tarinan. Tutkimustiedon avulla voidaan kertoa elimen sukupuolesta, koosta, terveydest ja kuolinist. Luissa olevat kolhut ja naarmut kertovat usein toisten elinten kyttytymisest, ihmisten toiminnasta tai elinten ja ihmisten yhteiselmst.

Luututkijan pydn ress psee tutkimaan aitoja, vanhoja elinten luita. Mit kaikkea niiden avulla voidaankaan saada selville! Typydlt voi valita kiinnostavan luun, koskettaa ja tarkastella sit. Luun voi lopuksi asettaa tunnistimeen, jonka seurauksena hauskat ja opettavaiset videot kertovat lis kyseisest luusta.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Aboa Vetus
Itinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku

0207 181 640

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Aboa Vetus, Itinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

Aikuiset:
Aboa Vetus 11
Ars Nova 11
Yhdistelmlippu 16

Lapset 7–15 (koko talo) 8
Elkeliset, opiskelijat, tyttmt (koko talo) 11

Meill ky Museokortti

Maksutavat

Kteinen. Pankki- ja luottokortit. Maksuvlineen kyvt mys Tyky-Kuntoseteli+, Tyky Online, Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Saldo, Ticket Virike, Virikeseteli, Edenred-kortti sek ePassi Sportti & Kulttuuri.

Aukioloajat

Suljettu väliaikaisesti

Suljettu nyttelyvaihdon vuoksi 20.5.–7.6.2024.

 

Kohdetta lähellä olevat museot