18.10.2022

Syyslomalla tapahtuu: Tutustu Japaniin osallistumalla hauskoihin työpajoihin – katso kaikki pääkaupunkiseudun syyslomavinkit!

Tutustu Japaniin hauskojen työpajojen avulla. Askartele viuhka, valmista keräilykirja kauniille sanoille tai kokeile tehdä japanilainen lelu. Kuva: Sinebrychoffin taidemuseo.

Pääkaupunkiseudun syyslomien (17.10.–21.10.) aikaan Helsingin, Espoon ja Vantaan museot täyttyvät tapahtumista. Osallistu luontoaiheiseen taidepajaan HAM Helsingin taidemuseossa, opi uutta hauskalla tavalla lasten omilla opastuksilla Kansallismuseossa tai tee jännittäviä kokeita Heurekan laboratoriossa.

Etsitkö tekemistä syyslomalle? Kokosimme pääkaupunkiseudun parhaat syyslomavinkit! Tutustu Japaniin Sinebrychoffin taidemuseon monipuolisten pajojen avulla, kurkista Helsingin Observatorion havaintotorniin, vieraile Heurekan monessa näyttelyssä tai opettele parimista Gallen-Kallelan museossa.

Suuntaa museoihin syyslomalla koko perheen kesken. Tutustu myös kaikkiin ajankohtaisiin tapahtumiin.


Kansallismuseossa lapset voivat osallistua opastuksille ja kohdata virtuaalitodellisuuspelin avulla mahtavan 1500-luvun sotapäällikkö Ingeborg Aakentytär Tottin. Kuva: Kansallismuseo.

Löydä vauhdikasta tekemistä syyslomalle Helsingissä

Helsingissä on paljon tapahtumaa syyslomalaisille. Ota vauhdikas aloitus syyslomalle TAHDON syyslomaohjelman parissa, osallistu lasten ikiomille opastuksille Kansallismuseossa tai tutustu Japaniin monipuolisten pajojen ja luentojen parissa Sinebrychoffin taidemuseossa.


Syyslomaohjelmaa TAHDOSSA


Lapsille on opastuksia ja askartelupajoja luvassa syyslomalla TAHDOSSA. Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki
17.10.2022–30.10.2022

Erityisesti lapsille on luvassa syyslomatekemistä TAHDOSSA 17.10.–30.10. välisenä aikana. Lasten toiminnallisella Liiku ja leiki -opastuksella tutustutaan oppaan johdolla TAHDON päänäyttelyyn. Osallistu soihtuviestiin ja ryhdy rytmiseksi voimistelijaksi tai ota osaa lasten askartelupajaan, jossa askarrellaan oma olympiasoihtu.

Lue lisää >

Naamio silmille ja peruukki ojennukseen

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki
17.10.2022–23.10.2022 klo 12–15

Miten ja kuinka näyttävästi 1700-luvulla laittauduttiin hienoihin juhliin? Syyslomaviikolla Helsingin kaupunginmuseossa valmistaudutaan kauppias Johan Sederholmin 300-vuotissyntymäpäiväjuhlaan askartelemalla aikakaudelle sopivia paperisia peruukkeja ja kartonkinaamioita. Pienimmille askartelijoille on tarjolla värityskuvia.

Lue lisää >


Kansallismuseossa syyslomalaiset voivat osallistua lasten ikiomiin opastuksiin. Kuva: Kansallismuseo.

Kansallismuseon syysloman tapahtumat

Kansallismuseo, Helsinki
18.10.2022–30.10.2022

Kansallismuseossa vietetään syyslomaa lasten ikiomien opastusten merkeissä. Oppaan johdolla peruutetaan nykypäivästä kohti historiaa ja osallistujat pääsevät kokeilemaan millaisia taitoja lapset tarvitsivat ennen vanhaan. Kierrokselle voivat osallistua 3–8-vuotiaat lapset yhdessä aikuisen seurassa.

Lue lisää opastuksista >

Lisäksi Kansallismuseossa lapset pääsevät aikamatkalle 1500-luvun Hämeen linnaan virtuaalitodellisuuspelin avulla. Pelaaja kohtaa mahtavan sotapäällikkö Ingeborg Aakentytär Tottin.

Lue lisää virtuaalitodellisuuspelistä >

Sienitieteilijän skissit -taidepaja


Tarkastele lähemmin luonnonmateriaaleja Sienitieteilijän skissit -taidepajassa. Kuva: HAM Helsingin taidemuseo.

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki
19.10.2022 klo 13–16
21.10.2022 klo 13–16

Tutustu luonnonmateriaalien pienen pieniin yksityiskohtiin. Minkälainen pinta on suppilovahverolla ja miltä männynkäpy näyttää lähitarkastelussa? Työpajassa tutkitaan sieniä sekä luonnonmateriaaleja ja tehdään piirrostutkielmia raapekartongille. Alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa.

Lue lisää >


Tutustu Japaniin Sinebrychoffin taidemuseon järjestämien monipuolisten pajojen avulla. Kuva: Jenni Nurminen / Kansallisgalleria.

Sinebrychoffin museon tapahtumat

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki
15.10.2022–23.10.2022

Osallistu mielenkiintoisiin japanilaisaiheisiin työpajoihin Sinebrychoffin taidemuseossa. Valmista kauniiden sanojen keräilykirja perinteisellä japanilaisella yottsume-sidonnalla, askartele oma ja värikäs uchiwa-viuhka tai kokeile tehdä hauska japanilainen ”kupla”-lelu.

Katso pajojen tarkemmat ajankohdat täältä.

Japanilainen kirjansidontapaja >
Uchiwa-viuhkapaja >
”Kupla”-origamipaja >

Sinebrychoffin taidemuseo järjestää avoimia tuokio-opastuksia Kirsikkapuun alla – Japanilaiset puupiirrokset -näyttelyn teemoista. Pysähdy kuuntelemaan ja vaihtamaan ajatuksia taideteoksista opastusten parissa.

Lue lisää opastuksista >


Japanilaisen estetiikan erityispiirteitä pääsee kuuntelemaan Sinebrychoffin taidemuseon luennolla. Kuva: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.

Osallistu kiinnostavalle luennolle japanilaisesta estetiikasta. FT Minna Eväsoja avaa luennollaan japanilaisen kauneuden erityispiirteitä, jonka aiheisiin liittyen hän on julkaissut viisi kirjaa ja yli 40 tieteellistä artikkelia. Lisäksi Sinebrychoffin taidemuseossa pääsee tutustumaan japanilaiseen teetaiteeseen, ja lapset voivat tutustua nukketeatterin avulla Japaniin.

FT Minna Eväsoja: Hienostuneesti nahistunut – japanilaisen kauneuden erityispiirteistä >
Teetaide-esitykset >
Nukketeatteri Sytkyt -kimonoseikkailu >

Kasvitaidepaja

LUOMUS Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Helsinki
21.10.2022 klo 11–15

Osallistu syysloman kasvitaidepajaan ja tee taidetta Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvien kanssa. Kaikenikäisille sopiva kasvitaidepaja järjestetään ulkopuutarhassa ja se on osallistujille ilmainen.

Lue lisää >


Rakenna sähköhyrrä hauskassa työpajassa ja tutustu samalla sähkön ihmeelliseen maailmaan. Kuva: Tekniikan museo.

Sähköhyrrätyöpaja, non-stop

Tekniikan museo, Helsinki
22.10.2022 klo 12–16

Osallistu lasten tekniikan työpajaan lauantaina 22.10. Työpajassa tutustutaan sähköön, kehitetään mielikuvitusta ja pidetään hauskaa! Ilmaisen pajan ikäsuositus on 6–12 vuotta ja siihen voi osallistua itsenäisesti tai vanhempien kanssa.

Lue lisää >

10-vuotias Observatorion yleisökeskus juhlii: avoimet ovet

Helsingin Observatorio, Helsinki
23.10.2022 klo 12–16

Juhlista tähtitieteen yleisökeskuksen pyöreitä vuosia, kun Helsingin Observatorio täyttää 10 vuotta! Sunnuntaina 23.10. Observatorioon on vapaa pääsy. Osallistu opastuskierroksille ja nauti pohjolan tähtitaivaasta planetaariossa, kipua vanhoihin havaintotorneihin ja näe Observatorion arkkitehtuuria puutarhan puolelta. Tekemistä löytyy myös erilaisten mielenkiintoisten pajojen yhteydessä.

Lue lisää >

Espoo ja Vantaa tarjoavat hauskaa syyslomatekemistä kaikenikäisille


Vieraile Heurekassa kiehtovissa näyttelyissä, rakenna väripalloja EMMA – Espoon modernin taiteen museossa tai anna vanhoille vaatteille uusi elämä parsintapajoissa.


Heurekan seitsemän eriaiheisen näyttelyn pariin pääsee syyslomalla. Kuva: Heureka.

Syyslomalla ohjelmaa Heurekassa

Heureka, Suomalainen Tiedekeskus, Vantaa
15.10.2022–23.10.2022

Riennä syysloman viettoon Heurekaan! Syyslomaviikolla 42 Heurekassa on tarjolla seitsemän eriaiheisen näyttelyn lisäksi hauskaa tiedeohjelmaa koko perheelle. Lomalaiset pääsevät tekemään jännittäviä kokeita laboratoriossa, seuraamaan rottien ruokintanäytöksiä sekä näkemään esityksiä Tiedeteatterissa ja Tiedettä pallolla -kohteella.

Lue lisää >


Luo värikästä taidetta palloista non-stop-pajassa oman aikataulusi mukaan. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Avoin taidepaja – Väripalloja

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo
15.10.2022 klo 12–15
22.10.2022 klo 12–15

Kaikenikäisille sopivassa taidepajassa rakennetaan tilaan erilaisista palloista asetelmia ja maalataan kuvia niistä. Osallistu näyttelytilassa järjestettävään non-stop-pajaan oman aikataulun mukaan.

Lue lisää >

Syyslomaviikko Ilmailumuseolla

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa
17.10.2022–23.10.2022

Syyslomaviikolla Ilmailumuseossa on lapsille ja nuorille runsaasti ohjelmaa ja opastuksia. Luvassa on Tulevaisuuden matkapäiväkirja -omatoimityöpaja, omatoiminen Siivekäs suunnistus ja Partiolokki-aktiviteetti. Ohjeita ja tarvittavat ainekset ovat saatavilla aulan asiakaspalvelusta.

Lue lisää >

Näkökulmaluento: Gallen-Kallelan Museon tekstiilit

Gallen-Kallelan Museo, Espoo
23.10.2022 klo 13–14

Osallistu näkökulmaluentoon ja tutustu Gallen-Kallelan Museon tekstiilikokoelmaan. Kokoelmiin kuuluu perheelle kuuluneita vaatekappaleita, kodintekstiilejä, käsitöitä sekä matkoilta kerättyjä koristetekstiilejä.

Lue lisää >

Lisäksi Gallen-Kallelan Museossa voi opetella parsimista sunnuntaina 23.10. klo 12–16. Löytyykö kaapistasi korjattavia neuleita, parsittavia sukkia tai muita pientä korjausta vaativia vaatteita? Kaikki parsimiseen tarvittavat tarvikkeet saat museolta.

Lue lisää >

Lisää pääkaupunkiseudun syyslomavinkkejä


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp