4.8.2022

Oopperajulisteita, maanalainen maailma ja lomakansa – viel ehdit nihin loppukesn nyttelyihin!

Loppukes on loistavaa aikaa vierailla museoissa. Viel ehdit kiert kiinnostavimmat nyttelyt ennen kuin syksyn uutuudet saapuvat museoihin.

Museokesä ei ole vielä ohi. Loppukesän näyttelyt tarjoavat näkemistä ja kokemista kotimaisen ja kansainvälisen taiteen parissa. Bongaa rock- ja popmaailman tähtiä valokuvanäyttelyssä Kajaanissa, vaikutu oopperajulisteista Savonlinnassa tai koe Amos Rexin Maanala -näyttely Helsingissä. Näihin loppukesän näyttelyihin ehdit vielä!

Monet kiehtovat näyttelyt päättyvät elo-syyskuun vaihteessa. Kierrä nämä näyttelyt ennen kuin syksyn uutuudet saapuvat museoihin. Ota Museokortti mukaan ja nauti loppukesästä kulttuurin parissa.

Osta Museokortti

Koe kansainvälistä taidetta eri muodoissa

Loppukesä tarjoilee museoissa runsaasti kansainvälistä taidetta eri puolilla Suomea. Kiehtovat näyttelyt esittelevät taidetta sen eri muodoissa. Poimi listalta suosikkisi ja lähde museokierrokselle!


Kajaanin taidemuseossa voi nautti kansainvälisestä taiteesta vielä elokuun loppupuolelle asti. Kuvassa on yksityiskohta Verena Freyschmidtin Rhizome Installations -teoksesta. Kuva: anjinshan.net.

Tiloissa – in Räume

Kajaanin taidemuseo, Kajaani
2.6.2022-28.8.2022

Kolmen eri tekniikoilla työskentelevän saksalaistaiteilijan teoksia on esillä Kajaanin taidemuseossa vielä elokuun loppupuolelle asti. Taiteilijoiden tekniikkaa yhdistää teosten syntyminen dialogissa tilan kanssa. Valokuvaaja Nicole Ahland hyödyntää tilaa ja valoa keskeisinä elementteinä taiteessaan. Verena Freyschmidtin työvälineitä ovat kynä, paperi ja sakset, joiden avulla hän luo suuria tilan mukaan muuntuvia installaatioita. Lasse-Marc Riek on tuonut Kajaanin taidemuseoon upouuden hengityskuoron, joka koostuu erimaalaisten ihmisten hengitysäänistä.

Lue lisää >

Agnès Varda – ensimmäinen elämäni

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki
13.5.2022-28.8.2022

Ranskalainen Agnès Varda tunnetaan elokuvaohjaajana ja kuvataiteilijana, mutta hänen ensimmäinen luova elämä oli valokuvaajana. Vardan ensimmäinen valokuvanäyttely vuodelta 1954 on tuotu nyt esille Suomessa. Näyttely esittelee näkemyksellisen, humoristisen ja herkän valokuvaajan, jonka kuvat ennakoivat hänen pitkää uraansa elokuvantekijänä.

Lue lisää >


Amos Rexissä on esillä vielä elokuun loppupuolelle asti Maanala -ryhmänäyttely, jossa pääsee kurkkaamaan miltä maanalainen maailma näyttää. Kuva: Amos Rex.


Maanala

Amos Rex, Helsinki
2.4.2022-21.8.2022

Vielä ehdit Amos Rexiin tutkimaan miltä maanalainen maailma näyttää. Maanala -ryhmänäyttely kokoaa yli 60 taiteilijan teoksia eri puolilta maailmaa. Esillä on yli 100 arvoituksellista, jännittävää ja salaperäistä teosta. Teokset vievät vierailijat maankamaran luoliin ja onkaloihin, mytologian pariin ja jalkojemme alla olevan maan hyödyntämisen jälkiin. Maanalassa on maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta, installaatioita ja videotaidetta.

Lue lisää >

Linné ja pieni pala paratiisia

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki
17.2.2022-28.8.2022

Ihastuttava näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa on esillä vielä elokuun loppupuolelle asti. Kukkien rooli maalaustaiteessa kehittyi 1600-luvulla varsinaiseksi kasvimuotokuvaksi. Kuvista tuli myös tärkeä osa luonnontutkimusta ja sen havainnollistamista. Näyttely kutsuu puutarhan ja kukka-asetelmien syleilyyn.

Lue lisää >


Keski-Suomen museossa on esillä kansainvälistä tekstiilitaidetta. Kuva: keski-Suomen museo.


ARTAPESTRY6 – kansainvälistä tekstiilitaidetta

Keski-Suomen museo, Jyväskylä
4.6.2022-4.9.2022

Kansainvälinen ARTAPESTRY6 -näyttely esittelee tekstiilitaideteoksia lähes 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Näkyvimmillään kuvakudokset ovat kuin taidokkaita kolmiulotteisia maalauksia. Kuvakudosten historia ulottuu aina keskiajalle asti. Ne toimivat lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavien kotien seinillä.

Lue lisää >

Lahden kansainvälinen julistetriennale

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahti
29.4.2022-21.8.2022

Suuri julistetriennale kokoaa graafisen muotoilun mestarit kaikkialta maailmasta. Näyttelyssä nähdään 350 vaikuttavaa huippujulistetta lähes viidestäkymmenestä maasta. Triennale on paitsi näyttely, myös kilpailu, jossa kansainvälinen tuomaristo etsii maailman oivaltavimpia julisteita.

Lue lisää >


Jeannette Ehlersin vaikuttava Black Bullets -videoteos on kunnianosoitus Haitin vallankumoukselle. Video still: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.


Jeannette Ehlers: Black Bullets

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo
10.5.2022-14.8.2022

Kosketus-näyttelyn mediatilassa on esillä Black Bullets -videoteos vuodelta 2012. Teos on kunnianosoitus Haitin vallankumoukselle, jossa orjat nousivat kapinaan siirtomaahallintoa vastaan vuonna 1791. Jeannette Ehlers on tanskalaistrinidadilainen taiteilija, joka on käsitellyt teoksissaan rasismin rakenteita ja kolonialismia.

Lue lisää >

Excuse Me! Are You a Popstar?

Kainuun Museo, Kajaani
15.6.2022-14.9.2022

Belgialaissyntyisen valokuvaaja Stefan de Batselierin mustavalkoisiin valokuviin on ikuistettu tunnettuja rock- ja popmaailman tähtiä. Valokuvissa ei ole kyse pelkästään rockista tai popista, vaan tunnettujen artistien persoonista tähteyden takana. Näyttelyssä on esillä 60 henkilö- ja bändikuvaa, joita de Batselier otti 20 vuoden aikana musiikkivalokuvaajana. Suomeen hän tutustui vuonna 1997 ja muutti maahan vuonna 2009.

Lue lisää >

Ihastu kotimaiseen taiteeseen loppukesän museokierroksella


Lähde kesäiselle museokierrokselle kotimaisen taiteen pariin. Ihastele oopperajulisteita Savonlinnassa, koe Moderni nainen Turussa tai tutustu Hannu Palosuon teoksiin Helsingissä.


Ensimmäinen valittu Vuoden nuori taiteilija Kristian Krokforsin teoksia on esillä Tampereen taidemuseossa. Kuva: Tampereen taidemuseo.


Kristian Krokfors – Forever Young

Tampereen taidemuseo, Tampere
11.6.2022-11.9.2022

Tampereen taidemuseon kesänäyttelynä 2022 esitellään ensimmäinen valittu Vuoden nuori taiteilija Kristian Krokfors. Näyttely esittelee Krokforsin aikaisempia teoksia, mutta pääpaino on taiteilijan uusimmissa maalauksissa ja grafiikassa.

Lue lisää >

Erik ja Martti – Erik Bruunin Oopperajuhlajulisteita vuodesta 1977

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna
10.6.2022-11.9.2022

Kansainvälisestikin tunnetun graafisen suunnittelijan Erik Bruunin Oopperajuhlajulisteita on esillä Riihisaaressa, Olavinlinnan kansallismaisemassa. Yli kaksi vuosikymmentä kestäneen yhteistyön aikana Oopperajuhlien kanssa Bruun toteutti ikonisia julisteita, logoja, konserttiohjelmia ja juhlakirjoja.

Lue lisää >


Loma-aiheista valokuvataidetta pääsee ihastelemaan Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Kuva: Työväenmuseo Werstas.


Lomakansa

Työväenmuseo Werstas, Tampere
8.4.2022-28.8.2022

Virittäydy loman tunnelmaan palkitun kuvajournalisti Touko Hujasen valokuvien äärellä. Suomalaiset ovat työteliästä kansaa, mutta lomia jaksetaan odottaa. Kun vapaa-aika vihdoinkin koittaa, suomalaiset muuttuvat yhdeksi joukoksi – lomakansaksi. Valokuvanäyttely Lomakansa kokoaa yhteen Hujasen teoksia lomailevista suomalaisista.

Lue lisää >

Moderni nainen

Turun taidemuseo, Turku
10.6.2022-28.8.2022

Moderni nainen -näyttely on esillä vielä elokuun loppupuolelle asti. Näyttely pureutuu modernin naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff ja Elga Sesemann. Aiheet nivoutuvat edelleen ajankohtaiseen ja maailmanlaajuiseen keskusteluun naisen asemasta ja mahdollisuuksista.

Lue lisää >


Hannu Palosuo – You Live With Me -näyttely on esillä vielä elokuun loppupuolelle asti. Kuva: Didrichsenin taidemuseo.


Hannu Palosuo – You Live With Me

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki
21.5.2022-21.8.2022

Didrichsenin taidemuseon kesänäyttely on esillä vielä elokuun loppupuolelle asti. Näyttely luo katsauksen Roomassa asuvan nykytaiteilijan, Hannu Palosuon tuotantoon. You Live With Me -näyttelyn teoksissa mennyt ja tuleva aika sulautuvat määrittelemättömiksi, unenomaisiksi kuvakohtauksen hetkiksi. Näyttelyssä nähdään maalausten lisäksi veistoksia, koruja, astioita ja lasimaalauksia.

Lue lisää >

Anssi Kasitonni: Nopeusennätyksiä

Helsingin taidehalli, Helsinki
11.6.2022-28.8.2022

Anssi Kasitonnin Nopeusennätyksiä -näyttelyssä uppoudutaan kiihdytysautojen, kilpa-ajon ja moottoriurheilun maailmaan. Esillä on muun muassa riemukkaan kekseliäitä ja huumorilla höystettyjä teoksia, jotka taiteilija on toteuttanut käsityönä moninaisista materiaaleista. Anssi Kasitonnia pääsee myös tapaamaan 13.8.2022 klo 13.00.

Lue lisää >


Aada Vainion ja Heikki Punkarin yhteinen näyttely esittelee taiteilijoiden sekä uusia, että vanhempia teoksia. Kuva: Aada Vainio.


Polvesta polveen – Aada Vainio ja Heikki Punkari

Suomen Lasimuseo, Riihimäki
3.6.2022-28.8.2022

Lasinpuhallus on Aada Vainiolle ja Heikki Punkarille paljon enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Polvesta polveen -näyttelyssä on esillä uusia, yhdessä tehtyjä teoksia sekä vanhempia töitä matkan varrelta. Vainio aloitti kisälliopinnot Iittalan lasitehtaalla vuonna 2015, missä Punkari toimi lasinpuhaltajamestarina ja opettajana. Ajatus yhteisestä näyttelystä oli mielessä jo vuosia sitten, mutta konkretisoitui Punkarin jäätyä eläkkeelle melkein 50 vuoden työuran jälkeen.

Lue lisää >

Pauno Pohjolainen

Kuopion taidemuseo, Kuopio
8.7.2022-4.9.2022

Pauno Pohjolaisen GalleriA-tilan näyttely koostuu teoksista, joiden materiaaleina on käytetty puuta, hartsia ja metallia. Taiteilija yhdistelee maalausta ja kuvanveistoa ja luonnehtii teoksiaan veistetyiksi maalauksiksi. Pohjolainen on tunnettu ja tunnustettu kuopiolainen taiteilija, joka aloitti uransa 1980-luvulla.

Lue lisää >

Katso myös nämä loppukesän näyttelyt


Kurkkaa vielä nämä loppukesän kiinnostavat näyttelyt. Hyppää hevosten maailmaan Kangasalalla, ihastele tanssia ja liikettä kuvaavia teoksia Helsingissä tai tutki graffitien yksityiskohtia Seinäjoella.


Syyskuun alkupuolelle asti HAM Helsingin taidemuseossa on esillä tanssiin ja liikkeeseen liittyvä näyttely. Kuva: HAM Helsingin taidemuseo.


Tanssi! – Liikettä kuvataiteessa 1880–2020

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki
25.3.2022-11.9.2022

Näyttely esittelee suomalaisten museoiden kokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia 1880-luvulta 2020-luvulle. Esillä on teoksia sekä kotimaisilta, että kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Lue lisää >

Seinäjoki Graffitilandia

Seinäjoki Graffitilandia, Seinäjoki
15.5.2022-14.8.2022

Entisen romukaupan suuriin hallitiloihin toteutettu Seinäjoki Graffitilandia on kiehtova katutaidekokemus. 40 taiteilijalle on annettu vapaat kädet toteuttaa tilan huoneisiin ja seiniin mitä ikinä haluavat.

Lue lisää >

Arkkitehdin talo

Fiskars Village Art & Design Biennale, Raasepori
27.5.2022-4.9.2022

Fiskars Village Art & Design Biennale kohtauttaa nykytaiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ajankohtaisia kysymyksiä antaen tilaa uudelle ja yllättävälle. Yksi kolmesta päänäyttelystä on Arkkitehdin talo, joka esittelee puuarkkitehtuuria, pienten tilojen sisustamista ja nykytaidetta.

Lue lisää >

Hevosia – Horses

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala
11.6.2022-28.8.2022

Vielä elokuun loppupuolelle asti Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyn valtaavat hurmaavat, hurjat, jylhät ja vapaat hevoset. Teoksia on esillä niin kotimaisilta, kuin kansainvälisiltäkin taiteilijoilta. Nina Ternon sirot ratsut on valettu pronssiin, Kain Tapperin lapsuuden hevosen kallot on veistetty puuhun ja Petri Ala-Maunuksen cowboyt on maalattu kankaalle.

Lue lisää >

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp