22.6.2022

Lähde kesäretkelle idylliseen talomuseoon, astu keskiaikaiseen linnaan tai poikkea huvilassa – listasimme ihania kesäkohteita!

Museokortilla pääsee moneen kiehtovaan kesäkohteeseen, kuten keskiaikaisiin linnoihin, historiallisiin talomuseoihin sekä huviloihin puutarhoineen.

Etsitkö tekemistä kesälomalle? Museokortti on pääsylippusi moneen hauskaan kohteeseen ympäri Suomen. Kauniit huvilat, kiehtovat linnat, idylliset talomuseot ja salaperäiset patsaspuistot tarjoavat paljon tekemistä lomalaisille. Listasimme kesäkohteita, joihin pääsee Museokortilla.

Museokortilla pääsee yli 340 museoon ympäri Suomen. Museokesä pursuaa tekemistä elämyksellisissä kesäkohteissa. Tutustu presidenttiparin järvenrantahuvilaan Luumäellä, seikkaile uniikeissa patsaspuistoissa Vantaalla, Loimaalla ja Parikkalassa tai koe historian havina mahtavissa keskiaikaisissa linnoissa.

Museokortin matkavinkeistä löydät lisää ideoita kesän reissuille. Kätevän karttapalvelun avulla voit suunnitella reittisi ja näet sen varrella olevat Museokortti-kohteet.

Museokortilla saat myös etuja majoituksista ja ravintoloista eri puolilla Suomea. Tutustu kaikkiin ajankohtaisiin etuihin.

Katso kaikki linnat ja ulkomuseot


Idyllinen Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä Oulussa. Kuva: Turkansaaren ulkomuseo

Tutustu talomuseoihin ja ihastele kauniita huviloita


Lähde koko perheen voimin talomuseoihin, joissa pääsee entisaikojen historialliseen tunnelmaan tai yhdistä kesänviettoon yksi tai useampi huvilavierailu.

Oulun kaupungin läheisyydestä löytyy historiallinen maalaismaisema ja luonnonkaunis ympäristö. Turkansaaren ulkomuseo on Suomen toiseksi vanhin talomuseo, jonka perustamisvuosi on arviolta 1925. Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa-ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria.

Turkansaaren ulkomuseo on avoinna 5.6.-28.8.2022.

Lue lisää >


Koe historian havina Luostarinmäen idyllisessä kortteliympäristössä. Kuva: Luostarinmäki

Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset muodostavat pieniä kortteleita, joissa kulkemalla voi aistia historian havinan. Rakennuksiin on sisustettu käsityöläisten asuntoja ja eri alojen verstaita, kuten suutari, tupakkatalo, viuluntekijä ja kirjansitomo.

Luostarinmäki on avoinna 18.6.-31.12.2022.

Lue lisää >

Raaseporin linnanraunioiden naapurissa sijaitsee Forngårdenin talomuseo. Museossa voi tutustua 1800-luvun puolivälin saaristotilan elämään. Päärakennuksen lisäksi nähtävillä on muun muassa luhti, kaksi aittaa, nuottavaja, lato ja sepän paja. Yhdistä museovierailu ja Raaseporin linnanrauniot kulkemalla kaunista metsän läpi kulkevaa ”lemmenpolkua” pitkin.

Forngårdenin talomuseo on avoinna 7.6.-28.8.2022.

Lue lisää >


Luumäellä sijaitseva Kotkaniemi esittelee P.E. ja Ellen Svinhufvudin elämää sekä hulppean huvilan arkea. Kuva: Kotkaniemi – P.E. Svinhufvudin koti

Vieraile Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön, presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen vaimonsa Ellenin hurmaavassa järvenrantakodissa Luumäellä. Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee presidenttiparin elämää sekä tilan arkea.

Museo on säännöllisesti avoinna kesäaikaan.

Lue lisää >

Nurmeksessa sijaitsevan Ikolan ulkomuseon idyllinen 1900-luvun alun pihapiiri ja sen rakennukset esittelevät itäsuomalaisen talonpoikaisyhteisön elämää. Päärakennus, sekä 1700-luvulta peräisin olevat pari- ja luhtiaitta on siirretty museoalueelle Vinkerrannan Kortilasta.

Ikolan ulkomuseo on avoinna arkipäivisin 20.6.-5.8.2022.

Lue lisää >


Carlsro on kokemisen arvoinen 1800-luvulta alkuperäisessä kunnossa säilynyt kesähuvila Kristiinan kaupungissa. Kuva: Carlsron museo

Carlsro on ainutlaatuinen 1800-luvulta alkuperäisessä kunnossa säilynyt kesähuvila Kristiinan kaupungissa. Kauniissa huvilassa voi aistia miten herrasväki asui kesäisin ja kuinka taloa käytettiin hotellin. Museossa on esillä Kristiinan kaupungin historiasta kertova näyttelykokonaisuus ja sen kokoelmissa on noin 11 000 esinettä 1600–1900-luvuilta.

Carlsro on avoinna 1.6.-31.8.2022.

Lue lisää >

Koe Axel ja Hedvig Haartmanin ainutlaatuinen taiteilijakoti Naantalissa. Casa Haartmanissa on esillä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Fanny Churbergin ja Victor Westerholmin taidetta, sekä Axel Haartmanin omia teoksia ja itsesuunnittelemia huonekaluja.

Casa Haartman on avoinna 15.6.–31.8.2022.

Lue lisää >


Järvenpäässä sijaitsevan Ainolan puutarhassa voi kokea upean kukkaisloiston. Kuva: Ainola

Astu ihanaan Ainolaan Järvenpäässä. Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä. Museossa pääsee tutustumaan Ainolan asukkaiden elämään sekä talon taiteeseen, arkkitehtuuriin ja puutarhaan.

Ainola on avoinna 1.5.-30.9.2022.

Lue lisää >

Tee aikamatka 1800-luvun tunnelmalliseen rautaruukkiin Suomen itärajalla. Möhkön ruukkimuseo ja sen alue tarjoavat koko perheelle nähtävää ja koettavaa. Alueen rakennukset 1800–1900-luvuilta sekä puistoalue välittävät entisajan tunnelmaa.

Möhkön ruukkimuseo on avoinna joka päivä 1.6.–31.8.2022.

Lue lisää >


Ehrensvärd-museossa voi tutustua, kuinka aatelisto asui 1700-luvun Viaporissa. Kuv: Ehrensvärd-museo

Suomenlinnassa sijaitsevassa Ehrensvärd-museossa pääsee kurkistamaan, kuinka aatelisto asui 1700-luvun Viaporissa. Maalausten ja rokokoo-huonekalujen lisäksi esillä on saaristolaivaston alusten pienoismalleja. Museo toimii Suomenlinnan linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla sijaitsevassa Komendatintalossa.

Ehrensvärd-museo on avoinna kesäisin joka päivä.

Lue lisää >

Herttoniemen kartano kauniine puistoineen on vehreä ja kesäinen keidas keskellä itäistä Helsinkiä. Yhdistä museovierailuun päiväkävely puistossa ja läheisillä merenrannoilla.

Herttoniemen kartano on avoinna kesäsunnuntaisin 1.5.-30.9.2022.

Lue lisää >


Kesäpäivää koko perheen voimin voi viettää tunnelmallisessa Amurin museokorttelissa Tampereella.Kuva: Amurin museokortteli

Tampereella sijaitsevassa Amurin museokorttelissa on esillä yli 30 sisustettua työväenasuntoa 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle asti. Tunnelmalliselta museoalueelta löytyvät myös yleinen sauna, leipomo, suutarinverstas, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa. Alueella riittää ohjelmaa ja elämyksiä koko perheelle.

Amurin museokortteli on avoinna kesällä 31.5.-4.9.2022.

Lue lisää >

Håkansbölen kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Vantaan Hakunilassa sijaitsevan kartanoalueen jugend-tyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1908. Lapset pääsevät tutustumaan leikin kautta 1800-luvun maalaiselämään Koiramäen kartanolla -näyttelyssä.

Håkansbölen kartano on avoinna kesäviikonloppuisin 7.5.-11.9.2022.

Lue lisää >

Louhisaaren 1650-luvulla valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Astu upeaan kartanoon ja sen laajaan englantilaiseen puistoon. Alueelta löytyy myös kalmilainen puutarha sekä hedelmätarha. Louhisaari sijaitsee saariston rengastien varrella Asikaisessa.

Louhisaari on avoinna 15.5.-31.8.2022.

Lue lisää >


Alpo Jaakolan patsaspuistossa on esillä kymmeniä itsenäisiä teoksia, jotka muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden. Kuva: Alpo Jaakolan patsaspuisto


Vieraile uniikeissa patsaspuistoissa


Erilaiset patsaspuistot tarjoavat varmasti uniikkeja elämyksiä. Seikkaile patsaiden joukossa Vantaalla, Loimaalla ja Parikkalassa.

Vantaalla sijaitseva veistospuisto ja kuvanveistäjä Laila Pullisen kotimuseo on uniikki kesäkohde. Tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljöössä voi ihailla taiteilijan 30 vuoden aikana luotua kokonaistaideteosta, joka yhdistää taiteen ja luonnon.

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo on avoinna 2.6.-28.8.2022.

Lue lisää >

Alpo Jaakolan patsaspuisto on syntynyt vuosikymmenien luomistyön tuloksena. Loimaalla sijaitsevassa puistossa on esillä yli neljäkymmentä itsenäistä taideteosta, jotka yhdessä muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Viimeisimmät teokset ovat 1980-luvulta. Kesäisin puistossa on Jaakolan näyttelyn lisäksi vierailevien taiteilijoiden näyttelyitä sekä teatteria, konsertteja ja muita tapahtumia.

Alpo Jaakolan patsaspuisto on avoinna 1.6.–31.8.2022.

Lue lisää >

Parikkalan patsaspuisto on vaikuttava ja omintakeinen elämys. Taiteilija Veijo Rönkkönen loi 50 vuotta kestäneen työn tuloksena jopa 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta puutarhaan. Hämmästyttävä ja kiehtova patsaspuisto on nähtävillä ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden.

Parikkalan patsaspuiston sisätilojen näyttelyt ovat avoinna kesäkuukausina.

Lue lisää >


Sigyn on Suomen ensimmäinen museolaiva ja se sijaitsee Turussa. Kuva: Forum Marinum


Astu historiallisiin museolaivoihin


Museolaivoissa vierailu sopii hyvin kesän aktiviteetteihin. Lapsillekin museolaivat tarjoavat paljon mielenkiintoisia kokemuksia.

Merikeskus Vellamon museolaituriin on tänä kesänä liittynyt kesäinen majakkalaiva Kemi. Vuonna 1901 valmistunut ja Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva on kiinnostava täydennys legendaarisen jäänmurtaja Tarmon viereen. Kotkassa sijaitseva ja uudelleen kunnostettu Kemi on nähtävillä kesällä osana Suomen merimuseon näyttelyitä.

Majakkalaiva Kemi on avoinna 27.6.-4.9.2022.

Lue lisää >

Maarianhaminassa sijaitseva museoalus Pommern on maailman ainut nelimastoinen rahtipurjelaiva, joka on säilytetty alkuperäisessä kunnossaan. Astu laivaan ja koe merimiehen arki 1930-luvulla ainutlaatuisessa ääni- ja valoinstallaatiossa. Lapset pääsevät tutustumaan laivaan laivarotta Rubyn ääniopastuksessa.

Museoalus Pommern on avoinna 1.5.-30.9.2022.

Lue lisää >

Sigyn on Suomen ensimmäinen museolaiva ja yksi turkulaisen Aurajokimaiseman symboleista. Heittäydy mielikuvien vietäväksi ja kuvittele millaista elämää jo 130 vuotta sitten seilanneen purjealuksen matkoilla on koettu.

Forum Marinum: Museoalus Sigyn on avoinna 3.6.-21.8.2022.

Lue lisää >


Mahtava Olavinlinna tarjoaa kävijöilleen tuhansia tarinoita ja upeita maisemia Savonlinnassa. Kuva: Olavinlinna


Koe satojen vuosien ikäisten linnojen keskiaikainen tunnelma


Museokortilla koet satojen muiden kohteiden lisäksi Suomen keskiaikaisia linnoja. Vietä aurinkoinen kesäpäivä mahtavien linnojen historiallisessa ympäristössä.

Museokortin yleisöäänestyksessä Suomen kiehtovimmaksi linnaksi äänestetty Olavinlinna tarjoaa tuhansia tarinoita ja mahtavia maisemia. Linnan perusti vuonna 1475 ritari Erik Akselinpoika Tott, joka tuolloin toimi Viipurin käskynhaltijana. Olavinlinna sijaitsee Savonlinnassa ja on yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Olavinlinna on avoinna ympäri vuoden.

Lue lisää >

Turun linna on myös yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Linnan historia alkaa jo 1280-luvulta. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna.

Turun linna on avoinna ympäri vuoden.

Lue lisää >


Raaseporin linna on kiehtova kesäkohde, jossa pääsee keskiajan tunnelmaan. Kuva: Raaseporin linna

Raaseporin rauniolinna on kiehtova kohde keskellä historiallista luontoa, Snappertunan kylässä. Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Tutustu tarinoihin lumoavasta rakkaudesta ja aarrelaivan haaksirikosta kohtalokkaaseen olutkellareiden romahtamiseen ja linnan valtakauden päättymiseen.

Raaseporin linna on avoinna 1.5.-31.8.2022.

Lue lisää >

Ahvenanmaalla sijaitseva Kastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio. Linnaa alettiin rakentaa puolustuslinnakkeeksi 1300-luvun loppupuolella ja se oli Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus. Kuninkaallisessa linnassa on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III.

Kastelholman linna on avoinna 2.5.-30.9.2022.

Lue lisää >

Tutustu keskiaikaan ja 700-vuotiaan Hämeen linnassa, joka kuuluu Suomen keskiaikaisten valtakunnanlinnojen joukkoon. Oletettavasti sen on perustanut Birger Jaarlin Hämeesen tekemän ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla.

Hämeen linna on avoinna 2.1.-15.12.2022.

Lue lisää >

Museokortti on vuoden mittainen kulttuurimatka yli 340 museoon ympäri Suomen. Vuoden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp