29.10.2020

Löydä itsesi surrealistisesta parkkihallista – kokosimme kiinnostavimmat näyttelyt nykytaiteen ystäville

Emman tämän syksyn näyttelyssä katsoja astuu sisälle outoon maailmaan, jonka lavasteena on parkkihalliksi muuttettu näyttelytila. .Elmgreen & Dragset, The Wait, 2013–2020. Private Collection. Photo / Kuva: Paula Virta/EMMA

Museokortti-museoiden syksyn ja alkutalven näyttelytarjonnasta löytyy laaja kattaus kansainvälistä nykytaidetta, joka ammentaa niin luonnosta, länsimaisesta kulttuurista, psykologiasta, tieteestä kuin taiteestakin. Kokosimme tärpit kiinnostavimpiin nykytaidekokemuksiin!

Nykytaiteen ystävän kannattaa suunnata tänä syksynä Mänttään, Seinäjoelle, Espooseen, Turkuun tai Helsinkiin. Tarjolla on laaja kattaus kansainvälistä nykytaidetta, joka koskettaa, hämmentää ja puhuttaa.Rodney Graham, Gallerian imurointi 1949, 2018, maalattuun alumiiniseen valokaappiin pohjustettu kromogeeninen valokuva. Courtesy Museum Voorlinden, Wassenaar. Kuva: Rodney Graham Studio

Taiteilija valeasussaan – massiiviset valokaappiteokset puhuttelevat Mäntässä

Kanadan arvostetuimpiin kuuluvan nykytaiteilijan Rodney Grahamin näyttely on esillä ensi kertaa Suomessa Serlachius-museo Göstassa. Koronapandemian vuoksi kesältä syksyyn siirretty Taiteilijoita ja malleja -näyttely tuo museoon monumentaaliset ja kerrokselliset valokaappiteokset, joissa taiteilija itse esiintyy valeasussa erilaisissa rooleissa.

Näyttelyn ytimessä on leikittely taiteilijan ja mallin rooleilla. Pääteos Gallerian imurointi 1949 on seitsemänmetrinen alumiiniseen valokaappiin pohjustettu kromogeeninen valokuva, joka tiivistä koko näyttelyn teeman. New Yorkin eleganttiin taidegalleriaan sijoittuvassa teoksessa taiteilija esittää galleristia kuvitteellisessa näyttelyssä, jonka maalaukset perustuvat hänen tekemiinsä versioihin venäläistaiteilija Alexandr Rodtšenkon teoksesta. Teoksesta välittyy hyvin taiteilijan taiteen käsitteelliset kerrostumat.

Grahamin teoksissa tarkastellaan länsimaisen kulttuurin kerrostumia. Taidetta leimaavat hienovireinen nostalgia ja melankolia, mutta myös huumori, runollinen ironia ja teosten huolellinen viimeistely. Teoksissa on viittauksia filosofiaan, psykoanalyysiin sekä eri aikakausien taiteeseen ja populaarikulttuuriin.

Taiteilijoita ja malleja
Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula
24.10.2020–18.4.2021Per Svensson havainnoi luonnonilmiöitä ja elämän mysteereitä.

Luonnonilmiöitä ja elämän mysteereitä

Seinäjoen taidehallin Vintillä nähdään ruotsalaisen Per Svenssonin näyttely Alchemy - The All Seeing Eye. Retrospektiivisessä näyttelyssä on esillä arkkitehtonisia tilateoksia, esinekoosteita, ääniteoksia ja piirroksia. Göteborgissa asuvan taiteilijan työskentely ammentaa vuoropuhelusta luonnonilmiöiden havainnoinnin ja elämän mysteerien pohtimisen välillä.

Taiteilijan teokset yhdistelevät vertauskuvia ja kokeiluja, tiedettä ja taikuutta, elämänkipinää ja kuoleman varjoja luomalla tiiviitä yhteyksiä tieteellisen tutkimuksen ja luonnollisten ilmiöiden välille. Näyttelyn nimiteos on esillä heti porraskäytävässä Vintille noustessa. Pyöreälle taustalle projisoitu video korostaa alkemian merkitystä Svenssonin taiteellisessa työskentelyssä.

Per Svensson: Alchemy - The All Seeing Eye
Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki
26.8.2020–21.11.2020Kiasman 5. kerroksessa pääsee astumaan keskelle vaikuttavaa videoteosta. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Astu osaksi hypnoottista videoinstallaatiota

Kiasman viidennessä kerroksessa pääsee uppoutumaan Doug Aitkenin hypnoottisiin kuva- ja äänimaailmoihin. Yhdysvaltalaisen Aitkenin ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä yksityisnäyttelyssä nähdään taiteilijan teoksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn keskiössä on massiivinen videoteos Song 1. Kaksipuoleisen ja ympyrän muotoisen valkokankaan voi kiertää sisä- ja ulkopuolelta. Koskettavan visuaalisen näytöksen säestää eri artisteilta tilatut versiot vuoden 1934 iskelmästä ”I only have eyes for you”.

Palkittu taiteilija on videoiden ohella tunnettu valokuvista, veistoksista ja installaatioista. Hänet tunnetaan etenkin valtavista rakennusten ulkoseiniin projisoiduista videoinstallaatioista.

Jos pidit Kiasmassa viime talvena esitetystä Ragnar Kjartanssonin teoksesta The Visitors, pidät todennäköisesti tästäkin kokemuksesta!

Doug Aitken – I Only Have Eyes for You
Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki
18.9.2020–10.1.2021Näyttävä näyttely kantaa nimeä 2020 ja sen pohjalla kulkee vakava huoli inhimillisyydestä ja yhteisöllisyyden katoamisesta yltiöindividualismin tieltä.

Löydä itsesi surrealistesta parkkihallista

Espoon modernin taiteen museon eli Emman tämän syksyn näyttelyssä katsoja astuu sisälle outoon maailmaan, jonka lavasteena on parkkihalliksi muuttettu näyttelytila.

Elmgreen & Dragset: 2020 näyttelyssä on esillä tanskalais-norjalaisen taiteilijakaksikon näyttelyä varten tehtyjä teoksia sekä tunnetuimpia töitä 25 yhteistyövuoden varrelta. Surrealistinen näyttelykokemus yhdistelee realistisen näköisiä ihmisveistoksia ja henkilöautoja.

Näyttelyn lisäksi taiteilijat ovat yhdessä suomalaisen rap-artistin Paperi T:n kanssa toteuttaneet videon, jossa räppäri tulkitsee näyttelyn aiheita.


Elmgreen & Dragset: 2020
EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo
25.9.2020–17.1.2021Rosa Barban ensimmäinen soolonäyttely Suomessa on esillä WAM:ssa tammikuun loppupuolelle saakka.

Aineettomuus ja materiaalisuus kohtaavat


Saksalais-italialaisen Rosa Barban soolonäyttelyssä Touched By The Same Breath Of Air on esillä filmi- ja videoinstallaatioita, veistoksia sekä teoksiin liittyviä tekstejä koko hänen uransa varrelta. Näyttelyn keskiössä on WAMin veistossalin täyttävä installaatio Blind Volumes.

Berliinissä asuva ja työskentelevä Barba yhdistelee teoksissaan aineettomuutta ja materiaalisuutta. Teosten aiheet löytyvät museoiden kokoelmista ja arkistoista, tähtitieteestä, arkkitehtuurista tai maisemakuvauksesta ja käsittelevät muun muassa ihmisen suhdetta omaan ympäristöönsä.

Barban mediana on ennen kaikkea elokuva, mutta hän työskentelee videon ja filmin ohella installaatioiden ja veistosten sekä teosten kanssa rinnakkain julkaistujen kirjojen parissa. Näyttely on Barban ensimmäinen soolonäyttely Suomessa.

Rosa Barba – Touched By The Same Breath Of Air
WAM, Turku
9.10.2020–10.1.2021

Löydä muut kiinnostavat nykytaiteen näyttelyt täältä.

Museokortti on vuoden mittainen kulttuurimatka yli 300 museoon. Osta Museokortti (69€) kätevästi verkkokaupastamme ja koe kiinnostavimmat näyttelyt historiasta nykytaiteeseen.


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp