Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

8.9.2023

Rafael Wardista suomiräppiin ja fantastiseen floppiin – katso jättilista syksyn uutuusnäyttelyistä!

Sykkiikö sydämesi kotimaisille klassikoille vai nykytaiteen uusimmille virtauksille? Innostutko pop-kulttuurin lähihistoriasta vai matkaatko ajassa mielummin satoja vuosia taaksepäin? Tämän syksyn näyttelytarjonta tuo runsaasti uutta nähtävää museoihin ympäri Suomen. Kuvat: Helsingin Taidehalli, Musiikkimuseo Fame, Museokeskus Vapriikki ja Didrichsenin taidemuseo.

Koe Rafael Wardi, Kaija Aarikka, Claude Monet ja muut rakastetut klassikot sekä nykytaiteen uusimmat tuulet. Syksyn uutuusnäyttelyt tarjoavat nähtävää myös rap-musiikin ystäville, himoliikkujille, nostalgikoille ja rauhoittumisen hetkiä etsiville. Kokosimme yhteen syksyn näyttelyitä ympäri Suomen. Poimi vinkit ja piristä pimenevää vuodenaikaa museovierailuilla!

Syksyn 2023 näyttelyissä on esillä niin rakastettuja klassikoita kuin Suomessa ennennäkemätöntä taidetta. Tuttuja suosikkeja nähdään muun muassa Rafael Wardilta, Kaija Aarikalta, Elina Brotherukselta ja impressionismin taitureilta Claude Monet’sta Auguste Renoiriin. Ensimmäisiä Suomen näyttelyitä nähdään useilta nykytaiteen huippunimiltä, kuten japanilaiselta Ryoji Ikedalta ja eteläkorealaiselta Lee Bulilta.

Runsas näyttelykattaus ei ilahduta pelkästään taiteen ystäviä, sillä koettavaa löytyy moneen makuun. Esillä on teemoja liikunnan iloista Nokian pelikonsolin epäonniseen maailmanvalloitukseen ja kainuulaisista ryijyistä suomiräpin 40-vuotiseen historiaan. Lisäksi näyttelyissä perehdytään ristiriitaisia tunteita herättävään betonibrutalismiin ja nukkekotien pimeämpään puoleen.

Kokosimme tähän artikkeliin poimintoja syksyn näyttelyistä alueittain. Katso oman alueesi tärpit tai tee lähimatka suosikkinäyttelyysi!


Katso kaikki näyttelyt


Koe syksyn uutuusnäyttelyt yhdellä pääsylipulla!


Osta Museokortti (69,50 € / 76 €) museosta tai verkosta. Saat pääsyn yli 370 elämykseen ympäri Suomen ja kymmeniä etuja. Voit maksaa Museokortin myös kulttuurieduilla. Museokortin verkkokaupassa maksutapoina käyvät Smartum-saldo, Edenred-kortti ja ePassi.

Lue lisää kulttuurieduista >


Osta Museokortti


Näyttelyvinkit pääkaupunkiseudulle



Didrichsenin taidemuseossa nähdään tänä syksynä Rafael Wardin rakastettuja teoksia sekä harvemmin nähtyjä töitä taiteilijan viimeisiltä vuosilta. Kuva: Rauno Träskelin / Didrichsenin taidemuseo.

Rafael Wardi

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 9.9.2023–28.1.2024

Didrichsenin taidemuseon uutuusnäyttely on odotettu tapaus. Rafael Wardi (1928–2021) on rakastettu kotimainen kuvataiteilija, jonka monet muistavat kohua herättäneestä presidentti Tarja Halosen muotokuvasta. Wardi tunnetaan värikkäistä, keltaisen sävyissä hehkuvista teoksistaan. Väriä ja valoa tulvivat teokset tarjoavat katsojan löydettäväksi myös syvempiä merkityksiä ja tunteita. Näyttelyssä on esillä ennennäkemättömiä töitä Wardin viimeisiltä vuosilta sekä merkkiteoksia pitkän uran varrelta.

Lue lisää >



Näetkö kuvassa jotain tuttua? Helsingin Taidehallin Kaija Aarikka-näyttely on kunnianosoitus suomalaisten suosikkimuotoilijalle. Kuva: Ahmed Alalousi / Helsingin Taidehalli.

Kaija Aarikka

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 9.9.2023–7.1.2024

Kaija Aarikan puiset pässit, leikkisät purkit ja värikkäät puukorut ovat monille suomalaisille tuttuja muotoiluklassikoita. Tänä syksynä Aarikan elämäntyö on esillä Helsingin Taidehallissa, jossa juhlitaan hänen mittavaa, 60 vuotta kestänyttä uraansa. Suunnittelijan monipuolista tuotantoa esittelevä näyttely tarjoilee klassikoiden lisäksi runsaasti uutta löydettävää. Värikkyyttä ja iloa pulppuava suurnäyttely on kunnianosoitus Kaija Aarikan monipuoliselle työlle.

Lue lisää >



Musiikkimuseo Famen marraskuussa alkavassa näyttelyssä tutustutaan suomalaisen rap-musiikin tarinaan. Kuva: Jyrki Lohva / Musiikkimuseo Fame.

JOU! — 40 vuotta suomiräppiä

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 9.11.2023–12.5.2024

Suomalainen rap-musiikki on siirtynyt vuosien saatosta marginaalista valtavirtaan ja muuttunut nappikaupasta miljoonabisnekseksi. Mikä olikaan ensimmäinen suomalaisella rock-festivaalilla esiintynyt hip hop -kokoonpano? Miksi hyvinkääläinen huumoriräppi ja Mobira Cityman -puhelin ovat keskeisessä osassa Suomen hip hop -historiaa? Musiikkimuseo Famessa tutustutaan loppuvuonna suomiräpin 40-vuotiseen historiaan. Karri ”Paleface” Miettisen käsikirjoittama näyttely kertoo videon, äänen ja esineistön avulla, kuinka hip hop rantautui Suomeen ja levisi maan jokaiseen kolkkaan.

Lue lisää >



Japanilaisen Ryoji Ikedan taidetta on nähty ja kuultu museoissa ja tapahtumissa ympäri maailman. Amos Rexin kokonaisuus on Ikedan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Kuva: Amos Rex.

Ryoji Ikeda

Amos Rex, Helsinki | 27.9.2023–25.2.2024

Amos Rex tuo jälleen kansainvälistä huipputaidetta Suomeen. Japanilainen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikeda täyttää museon maanalaiset salit äänimaisemalla ja liikkuvalla kuvalla. Ikedan taiteelliset juuret juontuvat 80- ja 90-lukujen elektronisen musiikkiin, josta hänen ilmaisunsa laajeni myöhemmin visuaalisen taiteen kentälle. Taiteilijan ensimmäisessä Suomen näyttelyssä nähdään installaatioita, jotka ovat ammentaneet inspiraationsa Amos Rexin poikkeuksellisesta arkkitehtuurista. Kontrastinen näyttely tarjoaa räjähtävää runsautta, pelkistettyä estetiikkaa, ääntä, äänettömyyttä, säikkyvää valoa ja pimeneviä kuvaruutuja.

Lue lisää >



Ateneumin uutuusnäyttely esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta vuosilta 1860–1916. Kuvassa on ranskalaisen taiteilijan Paul Signacin teos Antibes. Kuva: Ateneumin taidemuseo.

Väriä & valoa – impressionismin perintö

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 20.10.2023–25.2.2024

Väriä, valoa, maailmankuuluja taiteilijoita ja kotimaisia huippunimiä! Impressionismin ystäviä hemmotellaan tänä syksynä Ateneumissa. 1800-luvun puolivälin jälkeisessä Pariisissa syntynyt taidesuuntaus kukoisti lyhyen, mutta vallankumouksellisen ajanjakson verran. Näyttely esittelee rinnakkain impressionismin taitureita Suomesta ja maailmalta. Esillä on tyylisuuntauksen kansainvälisiä kärkinimiä, kuten Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Signac, Alfred Sisley ja Camille Pissarro. 1900-luvun alun suomalaistaiteilijoista mukana ovat mm. Alvar Cawén, Magnus Enckell, Pekka Halonen ja Ellen Thesleff.

Lue lisää >



Toisille urheilu merkitsee liikunnan iloa ja toisille väkinäistä pakkopullaa. TAHDON uusi näyttely pureutuu liikunnan syihin ja seurauksiin niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Hikeä, huvia ja hyötyä

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 22.9.2023–1.9.2024

Mikä motivoi sinua liikkumaan? Toimiiko kimmokkeena kirkastuva mieli vai kenties koheneva kunto? Monelle inspiraation lähde on ulkoilutettava koira tai yhteinen harrastus läheisten kanssa. Liikunnan myönteiset vaikutukset kehoon ja mieleen ovat kiistattomat, mutta liiassa rasituksessa on riskinsä. Hikeä, huvia ja hyötyä -näyttely pureutuu liikunnan syihin ja seurauksiin – poliittisista päätöksistä sydämen sykkeeseen.

Lue lisää >



Kiasmassa tutustutaan Suomen suurimman kuvataidepalkinnon voittajaehdokkaiden taiteeseen. Kuva: Nykytaiteen museo Kiasma.

Ars Fennica 2023

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 8.9.2023–28.1.2024

Ars Fennica 2023 esittelee Suomen suurimman kuvataidepalkinnon viisi voittajaehdokasta: Henni Alftanin (Suomi), Tuomas A. Laitisen (Suomi), Lap-See Lamin (Ruotsi), Camille Normentin (Norja) ja Emilija Škarnulytėn (Liettua). Yksi ehdolla olevista taiteilijoista voittaa 50 000 euron arvoisen palkinnon, joka jaetaan toinen vuosi. Kiasman näyttelyssä tutustutaan korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä tunnettujen ehdokkaiden taiteeseen.

Lue lisää >



Hakasalmen huvilassa katsellaan tänä syksynä Volker von Boninin Helsinki-kuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Kuva: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia

Hakasalmen huvila, Helsinki | 6.10.2023–25.8.2024

Lähde nostalgiamatkalle 1950–80-lukujen Helsinkiin! Hakasalmen huvilassa nähdään saksalaissyntyisen Volker von Boninin ikonisiksi muodostuneita valokuvia sekä harvemmin nähtyjä otoksia Helsingistä. Von Bonin on tunnettu humanistisena valokuvaajana, jonka kuvat kertovat tavallisten ihmisten arjesta ja kaupunkimiljööstä. Lisäksi hän ikuisti runsaasti vanhoja rakennuksia ja maisemia.

Lue lIsää >



Valokuvaaja Samuli Vienolan teossarjan keskiössä on suomalaisen muotoilun klassikko, fiktiivistä avaruusalusta muistuttava Futuro-talo. Kuva: Näyttelykeskus WeeGee

Samuli Vienola: The Vessel

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 1.9.2023–29.10.2023

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo tuo kiistämättä uniikkia perspektiiviä suomalaiseen arkkitehtuuriin. Utopistisessa talossa mielikuvitus alkaa laukata – millaiset hahmot voisivat asustaa täällä, ehkäpä toisessa universumissa? The Vessel on valokuvataiteilija Samuli Vienolan Futuro-taloon sijoittuva teossarja, jossa maalataan tarinaa kahdesta olennosta ja heidän välisestä suhteestaan. Teosten tukena esitetään muusikko Nori Kinin säveltämä äänimaisema.

Lue lisää >



Katarina Reuterin taide ammentaa inspiraatiota luonnosta ja luonnontieteistä. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Katarina Reuter

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 4.10.2023–28.1.2024

EMMAn syksyn näyttelyn pääosassa on Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2022 voittanut Katarina Reuter. Näyttelyssä on esillä Reuterin yksityiskohtaisia ja taidokkaita maalauksia, joissa nousee esiin hänen kiinnostuksensa luontoon ja luonnontieteisiin. Usein pienikokoiset teokset ovat kerroksellisia, mielikuvitusta ruokkivia ja monimerkityksellisiä. Reuterin ilmaisu tunnetaan hienovaraisin ja tarkoin siveltimenvedoin rakentuvista luonnon, lähiympäristön ja pieneliöiden maailmojen kuvauksesta.

Lue lisää >



Pentti Kaskipuro (1930–2010) oli Korsossa lähes koko elämänsä asunut ja työskennellyt itseoppinut taiteilija.

Mestari K:n kotona – Graafikko Pentti Kaskipuro Vantaalla

Galleria K (Vantaan taidemuseo Artsi), Vantaa | 8.9.2023–26.11.2023

Tikkurilan aseman lähistöllä sijaitsevan Galleria K:n juhlanäyttely on kunnianosoitus graafikko Pentti Kaskipurolle. Myös gallerian nimessä oleva K-kirjain viittaa Kaskipuroon, joka on yksi Vantaan tunnetuimmista kuvataiteilijoista. Näyttely esittelee Kaskipuron varhaistuotannon maisemia, kaupunkinäkymiä ja henkilökuvia.

Lue lisää >




Milloin viimeksi heräsit perinteisen herätyskellon pirinään? Kuva: Suomen koru- ja kellomuseo Kruunu

Herätys!

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Espoo | 10.10.2023–

Vieläkö kotoasi löytyy perinteinen herätyskello? Suomen kello- ja korumuseo Kruunu esittelee uudessa näyttelyssään herätyskellojen tekniikkaa, historiaa ja muotia. Herätyskellot ovat siirtyneet pitkälti digilaitteisiin, mutta esillä olevien satojen kellojen joukosta saatat löytää jotain tuttua omasta lähihistoriastasi. Tarjolla on myös teemaan liittyvää puuhaa lapsille ja lapsenmielisille.

Lue lisää >



Mauri Kunnaksen Nyrok City -sarjakuvaa saattoi seurata musiikkilehtien sivuilta 1970–80-luvuilla. Suomirokkareiden lisäksi sarjakuvassa seikkaili muun muassa James Bond, Uuno Turhapuro, tennismestari Björn Borg, The Beatles sekä lastenkirjoista tuttu Viisikko.

Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 10.10.–12.11.2023

Nyrok City on Mauri Kunnaksen sarjakuva, jota hän piirsi suomalaisiin musiikkilehtiin vuosina 1975–1986. Legendaarisessa sarjakuvassa seikkailivat suomalaiset rockmusiikin tähdet kuten Remu Aaltonen, Juice Leskinen ja Eppu Normaali-yhtyeen jäsenet. Nyt sarjakuvasta nähdään harvinainen näyttely, jossa on esillä Kunnaksen originaalipiirroksia ja luonnoksia sekä näyttelyä varten kuvattuja muusikkohaastatteluja.

Lue lisää >



Kiasmassa nähdään tänä syksynä eteläafrikkalaisen Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensimmäinen Pohjoismaiden yksityisnäyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Dineo Seshee Raisibe Bopape

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 6.10.2023–25.2.2024

Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensimmäisessä pohjoismaisessa yksityisnäyttelyssä nähdään moniaistinen teoskokonaisuus. Eteläafrikkalainen Bopape käyttää teoksissaan usein luonnonmateriaaleja ja erityisesti maa-ainesta. Näyttelyä valmistellessaan taiteilija vietti aikaa Hämeenkyrössä, Frantsilan luomuyrttitilalla. Kiasman näyttely koostuukin pääosin Suomesta hankituista materiaaleista. Luonnonmateriaalien rinnalla Bopape hyödyntää näyttelyssä videota, ääntä ja neonvaloja.

Lue lisää >




1800-luvun romanttista suuntausta edustava taidemaalari Peder Balke vaikuttui syvästi pohjoisimman Norjan maisemista. Balken teoksia on tänä syksynä esillä Sinebrychoffin taidemuseossa. Kuva: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection

Peder Balke – Arktisen lumo

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 21.9.2023–14.1.2024

Norjalainen taidemaalari Peder Balke (1804–1887) kuuluu romanttisen maalaustaiteen kiehtovimpiin edustajiin Pohjois-Euroopassa. Taiteilijan käänteentekevä matka Pohjois-Norjaan vuonna 1932 inspiroi häntä koko loppuelämänsä ajan. Balke työsti näkyjä arktisesta maisemasta – vuorista, yöttömistä öistä ja revontulista. Maalaukset loihtivat esiin maailman, jota nykyäänkään harva tuntee ja jota ilmastonmuutos nyt uhkaa.

Lue lisää >



Hilja Raviniemi oli todellinen pioneeri suomalaisen valokuvataiteen kentällä. Suomen valokuvataiteen museon näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa ennennäkemättömällä laajuudella. Kuva: Hilja Raviniemi: 1970 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma

Hilja Raviniemi: Sinisen kosketus

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 15.9.2023–7.1.2024

Suomen valokuvataiteen museossa tutustutaan monin tavoin uraa uurtaneen valokuvataiteilija Hilja Raviniemen tuotantoon. Raviniemi (os. Nieminen, 1915–1973) omisti elämänsä valokuvataiteelle aikana, jolloin se oli vielä pienimuotoinen ja varsin miehinen ilmiö. Kovalla työllä ja persoonallisella tyylillään Raviniemestä tuli merkittävä vaikuttaja suomalaisen valokuvataiteen kentällä.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin näyttelyihin:


 

Näyttelyvinkit muualle Etelä-Suomeen



Marta Klonowska on puolainen taiteilija, jonka lasiveistokset herättävät hämmennystä taituruudellaan. Kuva: Suomen lasimuseo.

Marta Klonowska

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 7.10.2023–31.12.2023

Puolalaisen Marta Klonowskan (s. 1964) taide on hätkähdyttää katsojan taituruudellaan. Lasinsirpaleista ja lasikappaleista koostuvat veistokset ovat ammentaneet inspiraationsa vanhan taiteen teoksista, kuten Albrecht Dürerin ja Francisco de Goyan maalauksista. Suomen lasimuseossa nähdään Klonowskan veistoksia, jotka edustavat käsityötaidon ja luovuuden huippua sekä korkeatasoista teknistä osaamista.

Lue lisää >



Milloin viimeksi tartuit kirjaan? Järvenpään taidemuseon lokakuussa avautuvassa näyttelyssä lumoudutaan lukemisesta. Kuva: Eero Järnefelt: Teepöytä / Järvenpään taidemuseo

Lukemisen lumoa

Järvenpään taidemuseo | 15.10.2023–29.2.2024

Lukemisen lumo, uppoutuminen, keskittyneisyys ja rauha. Järvenpään taidemuseossa nähdään kiehtovia maalauksia lukevista ihmisistä, jotka viettävät aikaa kirjojensa äärellä kodin piirissä ja puutarhoissa, uppoutuen kirjallisuuden yksityisiin ja jaettuihin maailmoihin. Esillä on teoksia muun muassa Wäinö Aaltoselta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, Helene Schjerfbeckiltä, Venny Soldan-Brofeldtilta ja Ellen Thesleffiltä.

Lue lisää >



Maaginen taide haastaa katsojan havaintokykyä Keravan Sinkan uutuusnäyttelyssä. Kuva: Kalle Nio: Trick Brain (2017) / Taide- ja museokeskus Sinkka.

Taikaa!

Taide- ja museokeskus SINKKA, Kerava | 9.9.2023–7.1.2024

Sinkan syysnäyttelyssä taide ja taikuus sulautuvat yhteen saaden katsojan pohtimaan havaintokykynsä rajoja. Mukana on 18 taikuuden ja kuvataiteen huipputekijää kymmenestä eri maasta. Näyttelyssä voi ihmetellä peili-illuusioita, mekaanisia taikakoneita, itsestään liikkuvia kasveja tai tilassa leijailevaa muovikummitusta. Esillä on muun muassa Christian Anderssonin, Gregory Barsamianin, Louis De Bellen, Marjolijn Dijkman, Kalle Nion ja Tobias Dostalin taidetta.

Lue lisää >



Valokuvataiteilija Sari Soinisen ensimmäinen soolonäyttely Suomessa esittelee läpimurtoa tekevän taiteilijan merkittävimpiä teossarjoja. Kuva: Sari Soininen: Dimension #9, sarjasta Transcendent Country of the Mind (2019-2021).

Sari Soininen: Katseen takana

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva | 3.11.2023–7.4.2024

Valokuvataiteilija Sari Soinisen värikäs ja unenomainen taide kumpuaa filosofisista ajatuksista ja mystisistä kokemuksista. Soinisen (s. 1991) ensimmäinen soolonäyttely Suomessa esittelee hänen tuotantonsa merkittävimpiä teossarjoja. Läpimurtoa tekevältä taiteilijalta on ilmestynyt Transcendent Country of the Mind -taidevalokuvakirja (2022), ja hänestä on julkaistu lehtiartikkeleita muun muassa The Guardianissa ja British Journal of Photography -julkaisussa.

Lue lisää >



Kuvataiteilija Pekka Halosen kansallisromanttinen taiteilijakoti täyttyy tuoreemmalla taiteella lokakuussa alkavassa näyttelyssä. Kuvassa Katja Tukiaisen teos.

Haaveita ja näkyjä – taidetta Nelimarkka-Rahaston kokoelmista

Halosenniemi, Tuusula | 15.10.2023–14.4.2024

Halosenniemen uuden näyttelyn teoksissa unelmoidaan elämästä, haaveillaan matkasta tuntemattomaan, esitetään toiveita perheestä ja etsitään elämänviisauksia vanhoista kulttuureista. Esillä on teoksia mm. Katja Tukiaiselta, Stina Saaristolta, Kim Simonssonilta, Emma Ainalalta ja Jarmo Mäkilältä. Mukana on myös talon isännän Pekka Halosen taidetta.

Lue lisää >




Vinkki kaikille halloween-faneille ja nukkekotirakentamisen pimeästä puolesta kiinnostuneille: Pieni ruma maailma -näyttely avautuu lokakuussa Hyvinkäällä! Kuva: Museokeskus Taika.

Pieni ruma maailma

Museokeskus Taika, Hyvinkää | 10.10.–12.11.2023

Museokeskus Taikaan levittäytyvä pop up -näyttely esittelee nukkekotiharrastamisen ”pimeää puolta”. Harrastusta, jossa meininki on rempseän reipasta ja ehkä hiukan kieromielistä. Hannele Lemmetyisen, Sari Niinisen ja Päivi Variksen näyttelyssä on useita nukkekokoisia kokonaisuuksia, jotka on rakennettu käyttäen mm. nukkekoti-, pienoismalli-, dioramarakentamisen tapoja.

Lue lisää >



Menneinä vuosikymmeninä lastenhoidossa jouduttiin turvautumaan varsin kekseliäisiin konsteihin. Hämeenlinnan Skogsterin uudessa näyttelyssä tutustutaan lastenhoidon historiaan. Kuva: Tyyni Vahter / Museovirasto.

Omat ja lainatut sylit - Kuka lapsen hoitaa?

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster | 12.9.2024–7.1.2024

Naisten työnteko on aina vaatinut lastenhoidon järjestämistä. Aikoinaan lapsen kehtoa keinuttivat erilaiset hoitajat sisaruksista ja huutolaismummoista säätyläiskotien imettäjiin, mutta lapset kulkivat myös pienestä pitäen mukana vanhempien askareissa. Teollistuminen toi päivähoidon tehtaisiin, ja hyvinvoinnin kasvaessa päivähoitojärjestelmä nähtiin osana tasa-arvon kehittämistä. Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä tarkastellaan lastenhoidon historiaa ensimmäisistä yksityisistä päiväkodeista kunnallisen päivähoidon syntymiseen.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin:


 

Näyttelyvinkit Tampereen seudulle



Lee Bul on ympäri maailmaa tunnettu eteläkorealainen taiteilija. Sara Hildenin taidemuseossa avautuu syyskuussa taiteilijan ensimmäinen laajempi näyttely Suomessa. Kuva: Lee Bul Studio and Galerie Thaddaeus Ropac.

Lee Bul

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 23.9.2023–14.1.2024

Soulissa asuva ja työskentelevä Lee Bul (s. 1964) on Etelä-Korean kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Hän yhdistää teoksissaan vaikutteita monista eri lähteistä, kuten scifistä, taidehistoriasta, arkkitehtuurista sekä Euroopan ja kotimaansa historiasta. Leen teoksia esitellään nyt ensimmäistä kertaa laajemmin Suomessa. Esillä on veistoksia, installaatioita ja maalauksia viimeisen 20 vuoden ajalta.

Lue lisää >



Nokian N-Gage -pelilkonsolista ei tullut myyntihittiä, mutta laitteen kehitystyöllä oli pitkäkestoiset seuraukset suomalaisen pelialan menestykselle. Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Fantastinen floppi

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 7.10.2023–5.1.2025

Vapriikissa tutustutaan N-Gage -pelikonsolin surullisenkuuluisaan tarinaan. Vuonna 2003 Nokia oli maailman suurin puhelinvalmistaja, ja yhtiö lähti tavoittelemaan omaa siivuaan tuottoisasta pelibisneksestä uudella laitteellaan. Vaikka Nokia panosti N-Gageen satoja miljoonia euroja, laitteesta tuli kansainvälinen naurunaihe ja yksi yhtiön suurimpia epäonnistumisia. Samalla kuitenkin kylvettiin siemenet suomalaisen pelialan myöhemmälle menestykselle. Näyttely tarjoaa nostalgisen kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan.

Lue lisää >



Kuuluivatko paperinuket lapsuuden leikkeihisi? Postimuseon näyttelyistä voit bongata tuttuja hahmoja Dingon Neumannista Brigitte Bardotiin sekä Kauniiden ja rohkeat -saippuasarjan Ridge Forresteriin. Kuva: Postimuseo.

Lehtileikkiä – kolmen sukupolven paperinuket

Postimuseo, Tampere | 8.8.–15.10.2023

Lehtileikkiä-pienoisnäyttely esittelee kolmen sukupolven leikeissä mukana olleita paperinukkeja 1940-luvulta 1990-luvulle. Näyttely on koostettu kaarinalaisen Iris Virtasen huolellisesti tallentamasta kokoelmasta. Postimuseossa ihaillaan sekä itse piirrettyjä että aikakauslehtien mukana tulleita, julkisuuden henkilöitä esittäviä paperinukkeja Mikko Alatalosta Elizabeth Tayloriin.

Lue lisää >



Vapriikin uusi näyttely radion historiasta herättää niin nostalgisia muistoja kuin pohdintoja omien kuuntelutottumuksien muutoksista. Kuva: Vapriikki.

Radioaallon harjalla – Kidekoneesta podcastiin

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 1.11.2023–30.10.2027

Maailma muuttuu, mutta radio pitää pintansa. Radioaallon harjalla -näyttely kertoo radion vaiherikkaan tarinan Suomessa 1920-luvulta nykypäivään. Näyttely pohtii, mikä radiossa on vuosisadan ajan viehättänyt tekijöitä, kuuntelijoita ja harrastajia – ja miksi maagisesta arkipäiväiseksi asiaksi muuttunut radio puolustaa edelleen paikkaansa tällä internetin ja digitaalisen viestinnän aikakaudella.

Lue lisää >



Kuvataiteilija Eriz Moreno on ikuistanut Lenin-aiheisia muistomerkkejä useissa eri maissa. Kuva: Eriz Moreno / Työväenmuseo Werstas.

Rise and Fall: Lenin

Työväenmuseo Werstas, Tampere | 8.10.2023

Espanjalainen kuvataiteilija Eriz Moreno on kuvannut Leniniin liittyviä muistomerkkejä entisen Neuvostoliiton alueella sekä Itä-Euroopan maissa. Näyttelyssä on esillä Morenon valokuvien ja videoiden lisäksi myös arkistoaineistoa. Moreno tutkii taiteessaan politiikan ja historian vaikutusta ihmisiin ja maisemaan. Hänen töitään on ollut aiemmin esillä mm. Bilbaon Guggenheim-museossa.

Lue lisää >



Serlachius-museo Göstassa tutustutaan tänä syksynä Anna Estarriolan installaatioon. Kuva: Anna Estarriola.

Anna Estarriola – Moment

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 23.9.2023–3.3.2024

Anna Estarriolan installaatio muuttaa näyttelytilan laajennetuksi hetkeksi puutarhassa tai kasvihuoneessa, jossa kultivoidaan luonnottomia ihmeitä. Teos pohtii, kuinka paljon luontoa ja ihmisyyttä voi hallita ja muuttaa ennen rajojen saavuttamista. Estarriola on tunnettu veistoksistaan ja mediainstallaatioistaan. Työssään hän yhdistää kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, performanssia ja ääntä luoden tunnepitoisesti latautuneita kuvia, kohtauksia ja tilanteita.

Lue lisää >



Kimmo Pyykön taidemuseossa nähdään museon nimikkotaiteilijan aikalaisten teoksia Kuntsin säätiön kokoelmasta. Mikko Lehtimäki/Vaasan kaupungin museot

Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala | 16.9.2023–7.1.2024

Mauno Hartman, Kain Tapper, Arvo Siikamäki, Kimmo Kaivanto ja lukuisat muut olivat kuvanveistäjä Kimmo Pyykön kollegoja Suomen taidekentällä 60–70-luvuilla. Nuoret taiteilijat tunnettiin informalisteina, uusrealisteina ja surrealisteina, mutta myös vaasalaislähtöisen Simo Kuntsin taidekokoelman keskeisinä taiteilijoina. Kokoelman teoksia on esillä tänä syksynä Kimmo Pyykön taidemuseossa.

Lue lisää >



Näyttelyvinkit Jyväskylään



Elina Brotherus on kansainvälisesti tunnettu valokuvataiteilija, joka käy taiteessaan usein vuoropuhelua taidehistorian, arkkitehtuurin ja maiseman kanssa. Kuva: Elina Brotherus.

Elina Brotherus – Aika

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 27.10.2023–4.2.2024

Valokuvataiteilija Elina Brotheruksen tähän asti laajin näyttelykokonaisuus nähdään Jyväskylässä tämän vuoden lopulla. Temaattinen Tila–Aika–Liike -näyttely esitetään kolmessa eri näyttelytilassa: Jyväskylän taidemuseossa, Aalto2-museokeskuksessa sekä Galleria Ratamossa. Jyväskylän taidemuseon Aika-näyttelyssä on esillä arvostetun taiteilijan tuotantoa neljältä eri vuosikymmeneltä.

Lue lisää >



Suomen käsityön museon uudessa näyttelyssä pieni on kaunista! Minitekstiilitaidenäyttelyssä on esillä teoksia 25 eri maasta. Kuva: Suomen käsityön museo.

Voyage – MATKA, kansainvälinen minitekstiilitaidenäyttely

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 9.9.2023–3.12.2023

Suomen käsityön museon näyttelyssä tehdään taidematka erilaisiin maihin ja kulttuureihin. Tekijöitä ja teoksia näyttelyyn haettiin avoimella kansainvälisellä haulla, ja mukaan valittiin 49 taiteilijaa 25 maasta. Esillä on minitekstiiliteoksia, joissa käytetään niin perinteisiä kuin kokeellisiakin tekstiilitaiteen tekniikoita.

Lue lisää >


 

Näyttelyvinkit Turkuun ja Varsinais-Suomeen



Betonibrutalismi on voimakkaita tunteita herättävä tyylisuuntaus. Sibelius-museossa tutustutaan tänä syksynä brutalismin virtauksiin Suomessa. Kuva: Sibelius-museo.

Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa

Sibelius-museo, Turku | 17.9.2023–7.1.2024

Viehättääkö betonibrutalismin estetiikka? Sibelius-museon uutuusnäyttely perustuu tietokirjailija Mikko Laaksosen Brutalismi Suomessa -kirjaprojektiin. Rakas vihattu betoni -näyttely esittelee tunteita herättävää betoniarkkitehtuuria pienoismallien, valokuvien ja aiheeseen liittyvän taiteen avulla. Näyttely sopii erinomaisesti juuri Sibelius-museoon, sillä Woldemar Baeckmanin suunnittelema museorakennus edustaa betonibrutalismia kansainvälisestikin poikkeuksellisella tavalla.

Lue lisää >



Ars Novan laajassa näyttelyssä on esillä taiteilija Alvar Gullichsenin varhaisia sarjakuvamaalauksia, näyttäviä veistoksia, suurikokoisia geometrisiä maalauksia ja lukuisia muita teoksia taiteilijan uran varrelta. Kuva: Ars Nova.

Alvar Gullichsen: KOSMOS

Ars Nova, Turku | 8.12.2023–19.5.2024

Alvar Gullichsen (s. 1961) on pitkän linjan kuvataiteilija, muusikko ja tuottaja. Aboa Vetus Ars Nova -museoon levittäytyvä näyttely on laaja katsaus taiteilijan tuotantoon. Gullichsenin tunnetuimpiin töihin kuuluu Turussa sijaitseva monumentaaliveistos Posankka, josta on vuosien varrella muotoutunut yksi kaupungin maamerkeistä. Viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on maalannut geometrisiä tilallisia maalauksia, jotka jäljittävät ylikulttuurisia toistuvia muotoja.

Lue lisää >



Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2022 valitun Emma Jääskeläisen taidetta on esillä Turun taidemuseossa. Kuva: Turun taidemuseo.

Emma Jääskeläinen: Long Long Longing, Unfolding the Night

Turun taidemuseo, Turku | 15.9.–12.11.2023

Emma Jääskeläisen näyttely käsittelee vanhemmuutta; odotuksen, hoivan ja kehossa tapahtuvien muutosten vaikutuksia fyysisesti ja henkisesti. Jääskeläinen (s. 1988) käyttää taiteessaan metallia, kiveä ja tekstiiliä. Installaatio on syntynyt yöllisistä havainnoista, vajaiden unien aiheuttamasta painosta, kaipuusta sekä elämän rajallisuuden ja kehon kapasiteettien ratkeamisesta.

Lue lisää >



Turussa esitellään taidekeräilijä Lars Göran Johnssonin kokoelman arvokkaita helmiä. Kuva: Lars Göran Johnssonin kokoelma / Turun taidemuseo.

Onnekkaita sattumia - Lars Göran Johnssonin kokoelma

Turun taidemuseo, Turku | 15.9.2023–7.1.2024

Jo lapsuudessaan taiteeseen rakastunut lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnsson (s. 1930) on kerännyt taidetta vuosikymmenten ajan. Osittain onnekkaiden sattumien kautta hänen hankkimistaan teoksista on muodostunut yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä kokoelmista. Turun taidemuseossa on esillä keräilijän kanssa yhteistyössä valittuja poimintoja kokoelmasta. Esillä on mm. Paavo Halosen, Emma Helteen, Anne Koskisen, Teemu Mäenpään, Jussi Nivan, Vilho Lammen, Ivan Andersenin ja Jacob Dahlgrenin teoksia.

Lue lisää >



Raision museo Harkossa voi nähdä loppuvuonna virolaista taidetta. Kuva: Raision museo harkko.

Luovuuden lähteitä – kolme sukupolvea taiteilijoita Virosta

Raision museo Harkko | 8.11.2023–28.1.2024

Raisiossa tutustutaan loppuvuonna virolaiseen taiteeseen. Näyttelyssä on esillä kolmen sukupolven virolaistaiteilijoita Okasin suvusta. On hyvin tyypillistä, että taiteelliset taipumukset siirtyvät sukupolvelta toiselle. Näyttelyssä tarkastellaan, kuinka taiteilija Evald Okasin maalaustaito on periytynyt tuleville sukupolville. Okasin maalausten lisäksi esillä on hänen tyttärensä Mari Roosvaltin sekä lapsenlapsensa Mara Ljutjukin töitä.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin näyttelyihin:




Vaasa ja Seinäjoki



Viiva on oleellinen ja usein itsestään selvä elementti taiteessa. Kuntsin modernin taiteen museon näyttelyssä tutustutaan viivan variaatioihin. Kuva: Kim Saarinen

Viivasta tilaan

Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa | 9.9.2023–14.4.2024

Viivasta on moneksi! Suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden muodostamassa näyttelyssä tutustutaan viivan variaatioihin. Olipa kyseessä lyijykynä- tai hiilipiirustus, tilallinen installaatio tai performanssi, viiva on olennainen osa taiteellista työskentelyä. Mukana useita eri tyylejä edustavia taiteilijoita, kuten Leo Ackley, Katriina Haikala, Hannaleena Heiska, Gösta Armfelt, Sebastian Craig & Barry Sykes ja IC-98.

Lue lisää >



Taiteilija Alexander Salvesenin teos loistaa neonvaloissa. Vaasan taidehallissa nähdään taiteilijan poikkitaiteellisen näyttelysarjan viides osa. Kuva: Vaasan taidehalli.

Alexander Salvesen: In Visibilis V

Vaasan taidehalli, Vaasa | 26.9.2023–

Neonvaloa, maalausta, veistosta, videota ja installaatiota yhdistelevä In Visibilis V vie katsojan kontrastien, värien, valon sekä pimeyden maailmaan. Nyt avautuva näyttely on taiteilija Alexander Salvesenin poikkitaiteellisen näyttelysarjan viides osa. Teoksissaan Salvesen käsittelee ajallisuuteen, kiihtyvyyteen, yhteiskuntaan sekä ihmisyyteen liittyviä teemoja.

Lue lisää >




Vaasan Tikanojan taidekodissa päästään ihastelemaan Berndt Lindholmin ikuistamia maisemia. Kuva: Tikanojan taidekoti.

Berndt Lindholm - Polkuja maisemaan

Tikanojan taidekoti, Vaasa | 20.10.2023–21.4.2024

Suomen merkittävimpiin 1800-luvun maisemamaalareihin kuuluvan Berndt Lindholmin kuvaukset metsistä ja kallioisista rannikkomaisemista täyttävät Tikanojan taidemuseon salit tänä syksynä. Tunnettua taiteilijaa arvostettiin jo hänen elinaikanaan teosten tunnelman ja luonnollisuuden ansiosta. Näyttelyssä on esillä myös harvemmin Suomessa nähtyjä maalauksia.

Lue lisää >



Pääasiassa kesäisin avoinna oleva Wasa Graffitilandia avaa ovensa jälleen syyslomaviikoilla. Kuva: Wasa Graffitilandia.

Wasa Graffitilandia

Wasa Graffitilandia, Vaasa | 17.–29.10.2023

Wasa Graffitilandia on avoinna myös syyslomaviikolla! Graffitilandia on katutaiteisiin painottunut näyttely Vaasassa. Graffitien ja muraalien lisäksi esillä on uv-taidetta sekä erilaisia installaatioita. Näyttely on kunnianosoitus graffiteja ja niiden tekijöitä kohtaan. Graffitilandia tuo katutaiteen galleriatilaan ja auttaa ymmärtämään taiteenlajin eri vivahteita sekä tekniikkaa ja taitoa teosten taustalla.

Lue lisää >



Taiteilija Sigrid Holmwoodin näyttely tutkii pohjalaisen kasvinvärjäysperinteen yhteyksiä historiallisiin ja globaaleihin ilmiöihin. Kuva: Seinäjoen taidehalli.

Sigrid Holmwood: Sinistä puuta, mustaa rautaa

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 18.11.2023 asti

Miten pohjalainen kasvinvärjäysperinne linkittyy historiallisiin ja globaaleihin ilmiöihin? Ruotsalais-brittiläinen taiteilija Sigrid Holmwood tutustui paikalliseen perinteeseen ymmärtääkseen materiaalisia kytköksiä historian ja nykypäivän sekä paikallisen ja globaalin ulottuvuuden välillä. Hän kiinnostui erityisesti körttiläiseen tekstiiliperinteeseen liittyvästä sinisestä ja mustasta väristä, jotka myöhemmin omaksuttiin symboloimaan äärioikeistolaista liikehdintää ja joiden kehityskulut johtavat kauas kolonialismin ja orjuuden lähteille.

Lue lisää >


 

Näyttelyvinkit Itä-Suomeen



Tapio Leistin valokuvanäyttelyssä matkataan vuosikymmenten takaiseen Kotkaan. Tapio Leisti / Kuva Kymenlaakson museo.

Studio Leisti

Kymenlaakson museo, Kotka | 3.10.2023–17.3.2024

Tapio Leistin nostalgiset valokuvat vievät menneiden vuosikymmenten Kotkaan, takapihojen hiekkalaatikoille, kesäauringon lämmittämille rantakallioille ja sataman vilskeeseen. Kotkalainen valokuvaaja kuvasi pääasiassa mustavalkoisia muotokuvia, sommitelmia ja miljöökuvia 1940–80-luvuilla. Hänen kuvissaan yhdistyvät ammattitaito, leikillisyys ja nostalginen arki.

Lue lisää >



Savonlinnalaiset taiteilijat löysivät sattumalta purkutuomion saaneen rakennuksen alapohjasta satoja vanhoja lasinegatiiveja. Löydön pohjalta syntyi Riihisaareen syyskuussa avautuva näyttely. Kuva: Juho Liukkonen.

Solmu ajassa

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 15.9.2023–14.1.2024

Solmu ajassa on taiteilijanelikko Lauri Ainalan, Sini Kososen, Ville Erkki Tarken ja Juho Liukkosen luoma monitaiteellinen teoskokonaisuus. Teokset pohjautuvat taiteilijoiden sattumalta tekemään löytöön: Savonlinnan kaupungin omistamasta, purkutuomion saaneesta Solmun talosta löytyi satoja vanhoja lasinegatiiveja. Näyttelyn keskiössä on kaupungin alitajunnan pyyhkiminen vanhan rakennuskannan ja sinne kätkeytyvien muistojen tuhoutuessa.

Lue lisää >



Perinteikkäät ryijyt ovat jälleen suosittuja sisustuselementtejä. Kainuun museossa tutustutaan paikallisiin seinätekstiileihin. Kuva: Kainuun museo.

Seinätekstiilejä Kainuun mailta

Kainuun Museo, Kajaani | 15.10.2023–24.1.2024

Koristaako perintöryijy tai -raanu sinun kotisi seiniä? Kainuun museon uudessa näyttelyssä tutustutaan paikallisiin seinätekstiileihin. Esiin pääsevät upeat ryijyt, raanut, täkänät, huoneentaulut ja kuultokudokset. Kainuussa omavaraisuuden ihanne tekstiilien teossa säilyi 1950-luvulle saakka, ja seinätekstiiliharrastus on säilynyt vireänä alueen asukkaiden keskuudessa tähän päivään saakka.

Lue lisää >



Sodassa haavoittuvat kaikki -näyttely esittelee koskettavia valokuvia tiedotuskomppanian kuvaajien arkistoista. Kuva: Viljo Pietinen / SA-kuva.

Sodassa haavoittuvat kaikki

Mikkelin valokuvakeskus, Mikkeli | 31.8.–7.10.2023

Toisen maailmansodan (1939–1945) aikana Suomen armeijassa palveli satoja taiteilijoita ja tiedotusalan ammattilaisia. Tavanomaisten aseiden lisäksi sotaa käytiin myös kynien, kameroiden ja siveltimien voimalla. Tiedotustyöllä ylläpidettiin taistelutahtoa rintamalla ja valettiin uskoa oman asian oikeutukseen kotialueella. Mikkelin valokuvakeskuksen koskettava näyttely esittelee sodan epäinhimillisyyttä tiedotuskomppanian kuvaajien mykistävien otosten avulla. Näyttely on kunnianosoitus kaikille noin viidellekymmenelle TK-kuvaajalle, jotka asettivat henkensä alttiiksi vaarallisissa rintamaoloissa.

Lue lisää >




Kuvataiteilija Hannu Lukin palaa juurilleen Kuopion taidemuseon uudessa näyttelyssä. Kuva: Kuopion taidemuseo.

Hannu Lukin: Julkinen eläin

Kuopion taidemuseo, Kuopio | 8.9.2023–5.11.2023

Hannu Lukin palaa kotiseudulleen juhlistamaan 60-vuotistaivaltaan ja matkaa taiteen parissa. Suurikokoisista teoksista ja voimakkaista väreistä tunnettu kuvataiteilija on kiertänyt ympäri maailmaa – sekä tekemässä taidetta että esittelemässä työtään näyttelyissä. Odotettu näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa tämän syksyn ajan.

Lue lisää >




Näyttelyvinkit Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle



Marjatta Hanhijoen värikkäät teokset tuovat valoa syksyyn Oulun taidemuseossa. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki.

Marjatta Hanhijoki: Aino ja Reetu – Silminnähden 3

Oulun taidemuseo, Oulu | 26.11.2023 asti

Marjatta Hanhijoen lämminhenkinen näyttely tarkastelee elämän ja arjen ihmeitä lempeällä katseella. Hanhijoki (s. 1948) on akvarellisti ja taidegraafikko, jolle kuvan tekeminen lähtee havainnosta. Näyttely on laaja katsaus rakastetun taiteilijan tuotantoon. Mukana on toistuvia teemoja: värikkäitä interiöörejä ja asetelmia, lämpimiä ihmiskuvia sekä lasten leikkisää maailmaa. Esillä on myös teoksia Hailuodon kodeista ja ihmisistä, joita Hanhijoki ikuisti työskennellessään saarella 1970–90-luvuilla.

Lue lisää >



Lapin maakuntamuseossa tutustutaan saamelaisiin käsityöperinteisiin. Kuva: Paul Miettinen / Lapin maakuntamuseo.

Duodjebálgát - Duodjipolut

Lapin maakuntamuseo, Rovaniemi | 28.10.2023–7.4.2024

Duodjebálgát -näyttelyssä tutustutaan kahden saamenkäsityöntekijän suvun ja perheen kantamiin käsityöperinteisiin ja -taitoihin. Serkukset Reetta ja Birit Tornensis kuvaavat näyttelyssä myös omaa polkuaan saamenkäsitöiden eli duodjin tekijöiksi. Näyttelyssä on esillä mm. gákteja eli saamenpukuja, gahpireita eli lakkeja ja uutta taidekäsityötä.

Lue lisää >



Kemin alueella työskentelevän Marjo Pitkon taidetta nähdään tänä syksynä Kemin taidemuseossa.

Marjo Pitko – Maiseman runollinen virta

Kemin taidemuseo, Kemi | 21.10.2023 asti

Kemissä ja Keminmaassa työskentelevän Marjo Pitkon odotettu taidenäyttely virittää Kemin taidemuseon salin herkkään tunnelmaan. Visuaalisesti moninainen näyttely esittelee taiteilijan monimuotoista ilmaisua, visuaalista ympäristöajattelua sekä hänen tapaansa tulkita ympäröivää todellisuutta taiteen keinoin.

Lue lisää >



Reidar Särestöniemen värikkäät teokset hehkuvat myös ruskan sävyissä. Kuva: Särestöniemi-museo.

Ruskaa piilossa

Särestöniemi-museo, Kittilä | 31.1.2024 asti

Reidar Särestöniemen teosten värimaailmalla on monisyiset merkitykset. Ruskan kirkas väriloisto merkitsi taiteilijalle kuitenkin väistämätöntä luopumisen aikaa ja pimeyden lisääntymistä. Syksyn ensimmäiset jäljet nähtyään Reidar totesi: "Net on ihan myrkylliset nuo kirjavat mäthät. Net enteilevät valon katoamista kaamoksen yön kyrätessä kynnyksellä." Taiteilijan ruskan värimaailmaa heijastelevia teoksia on esillä Särestöniemi-museon ateljeessa.

Lue lisää >




Tutustu myös näihin näyttelyihin:




Katso kaikki näyttelyt

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp