Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

7.10.2024

Tutustu Turun uutuusnäyttelyihin – kirkkaita värejä, ekspressionismia sekä vähän scifiä ja huumoria!

Museokortin kanssa voit vierailla kaikissa Turun Museokortti-kohteissa niin usein kuin haluat. Kortilla pääsee myös yli 360 kohteeseen ympäri Suomen. Kuva: Kuva: Alfred William Finch: Auringonlaskun maisema, 1892 / Turun taidemuseo; Jarkko Rantanen, Salla; Mikko Paakkola, Elina Merenmies, kuva: Jussi Tiainen.

Turun linnan ja museoiden kiehtovien pysyvien näyttelyiden lisäksi Turussa on loppuvuodesta on tarjolla runsaasti vaihtuvia uutuusnäyttelyitä sekä näyttelyiden teemoihin liittyviä tapahtumia.

Museokortilla pääsee Turussa jopa 18 kohteeseen, joista valtaosa on kävelyetäisyydellä aivan Aurajoen tuntumassa. Loppuvuoden näyttelykattaus tuo pimeneviin iltoihin väriloistoa, mieltä piristäviä monipuolisia taide-elämyksiä sekä tapahtumia niin lapsille kuin aikuisille.

Museokortin kanssa voit vierailla kaikissa Turun Museokortti-kohteissa niin usein kuin haluat. Kortilla pääsee myös yli 360 kohteeseen ympäri Suomen.



Tutustu loppuvuoden uutuusnäyttelyihin

Ars Novassa nähdään Mikko Paakkolan linjakasta tuotantoa esittelevä RED-näyttely sekä Us And Them – läheltä ja kaukaa -kokoelmanäyttely, jossa on esillä paikallisten taiteilijoiden nykytaiteen teoksia ja museon kokoelmista poimittua taidetta.

Sibelius-museon Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies -näyttelyssä tutustutaan Suomen tuotteliaimman soitinkeksijä Juhani Pohjanmiehen (1893–1959) soitinkeksintöihin, elämään ja kirjalliseen tuotantoon.

Ekspressionistista ilmaisusta ja pikkutarkkoja yksityiskohtia yhdistelevistä teoksistaan tunnetun Elina Merenmiehen teoksiin voi tutustua Turun taidemuseon Elina Merenmies: Kaikki näkyy -näyttelyssä. Marraskuun loppupuoli saa piristystä Mikä väri -näyttelyssä, jossa katsojat ohjataan pohtimaan värien merkitystä Turun taidemuseon värikkään kokoelman kautta.

Turun taidemuseossa pääsee myös kokemaan Jenni Toikka: Preludi Op. 28 nro 2 -filmiteoksen, joka on saanut nimensä Chopinin tunnetun sävellyksen mukaan, sekä Sini Pelkin valokuvista, läsnä olevasta liikkeestä ja muuttuvasta rytmistä koostuvan Sini Pelkki: Evolving Window -installaation.

WAMin toiminta jatkuu museorakennuksen peruskorjauksen aikana Taiteen talossa Kilta Galleriassa. Näyttelyohjelman avaa Turussa asuvan ja työskentelevän Heini Ahon ihmettelevä, tutkiva ja hivenen huumoria sisältävä näyttely Jakaus.


Us And Them – läheltä ja kaukaa

Ars Nova, Turku | 4.10.2024–19.1.2025


Jarkko Rantanen, Salla, öljy alumiinille, 2023. Kuva Jarkko Rantanen

Taiteilijat ovat kautta aikojen ammentaneet samasta lähteestä, vaikka eläisivätkin eri aikoina ja eri paikoissa – puhutaan taiteen yhteisestä projektista. Ars Novan näyttelyssä on esillä paikallista nykytaidetta ja teoksia museon kokoelmista.

Mukana näyttelyssä ovat: Vesa Aaltonen, Toni Hautamäki, Sini-Meri Hedberg, Heikki Marila, Jouna Karsi, Kaari Könönen, Petri Ala-Maunus, Mikko Paakkola, Mikko Paakkonen, Jarkko Rantanen ja Wilma Touru, Petri Ala-Maunus, Josef Albers, Karel Appel, Max Ernst, Sam Francis, David Hockney, Mikko Paakkola, Sean Scully, Antoni Tàpies, Vladimir Veličković. Lue lisää >



Turun taidemuseo tuo marraskuun loppuun piristystä värikkäillä teoksilla kokoelmistaan. Kuva: Alfred William Finch: Auringonlaskun maisema, 1892. Öljy kankaalle. Turun taidemuseo.

Mikä väri

Turun taidemuseo, Turku | 26.11.2024–

Väri on yksi taiteen keskeisimmistä ilmaisuvälineistä. Turun taidemuseo ripustaa kokoelmiensa värikkäät teokset keskelle pimeää vuodenaikaa ja asettaa katsojat pohtimaan, miten värien merkitystä voi tulkita kuvataiteessa. Lue lisää >



Paakkolan maalaus kehottaa pohtimaan: Mitä ikinä tahdotkin, tahdo sitä niin, että toivot sen ikuista paluuta. Kuva: Mikko Paakkola, 230x230 cm, 2022, akryyli, öljy ja pigmentti mdf-levylle.

Mikko Paakkola: RED

Ars Nova, Turku | 4.10.2024–19.1.2025

RED jäljittää Mikko Paakkolan linjakasta tuotantoa, jonka ydin on aina hehkunut punaisena. Maalauksen keskeiset elementit, värikylläinen pigmentti ja horisonttiviiva, ovat kantaneet hänen työskentelyään nuoruuden etsikkoaikojen läpi neljänkymmenen vuoden ajan.

"Maalaus syntyy ajan kanssa ja tavoittelee ikuisuutta", Paakkola sanoo. Lue lisää >




Elina Merenmies: Ruhtinas Myškinin muotokuva metsässä, 2023–24, tempera ja öljy kankaalle, Galerie Anhava, kuva: Jussi Tiainen.


Elina Merenmies: Kaikki näkyy

Turun taidemuseo, Turku | 4.10.2024–12.1.2025

Elina Merenmies on taidemaalari ja piirtäjä, joka on tunnettu ekspressionistista ilmaisua ja pikkutarkkoja yksityiskohtia yhdistelevistä teoksistaan. Niiden unenkaltainen maailma on sekoitus sisäisiä näkyjä ja todellisia tapahtumia.

Syvä luontosuhde ja kaikkea elollista kohtaan tunnettu empatia näkyvät Merenmiehen aihevalinnoissa. Läheltä kuvatut ihmiskasvot sekä mystiset metsät, puut, oksat ja juuret kiehtovat jatkuvasti taiteilijaa. Lue lisää >




Pelkin teokset saavat muotonsa tilaan asettuessaan, suhteessa toisiinsa ja olemassa olevaan tilaan. Kuva: Sini Pelkki: Cry on Grey, 2022/2024. Pigmenttimustevedos filminegatiivista alumiinille.

Sini Pelkki: Evolving Window

Turun taidemuseo, Turku | 4.10.2024–24.11.2024

Sini Pelkin teokset käsittelevät tilallisuutta ja näkemisen subjektiivisuutta valokuvan ja liikkuvan kuvan keinoin. Studioon asettuva installaatio muodostuu valokuvista, läsnä olevasta liikkeestä ja muuttuvasta rytmistä, joka syntyy tilassa assosiaatioiden, materiaalien ja katsojan oman olemisen kautta. Esillä on myös 16 mm filmille kuvattu teos Present (2024), joka jatkaa Pelkille ominaista kuvan, tilan ja komposition käsittelyä. Lue lisää >



Katkeamaton soitto ja leikkaamaton otto kiinnittävät tahollaan tapahtuman yhteen ajalliseen hetkeen, mutta kameran liikkuessa ja henkilöiden paikkojen vaihtuessa aika yhtä lailla kerrostuu. Kuva: Jenni Toikka: Preludi Op. 28 Nro. 2, video still

Jenni Toikka: Preludi Op. 28 nro 2

Turun taidemuseo, Turku | 4.10.2024–24.11.2024

Preludi Op. 28 nro 2 on filmiteos, joka on saanut nimensä Chopinin tunnetun sävellyksen mukaan. Pitkän yhtenäisen oton aikana näemme kahden henkilön vuoroin soittavan pianoa ja vuoroin kuuntelevan. Kappale on molemmilla soittokerroilla sama, mutta esittäjän vaihtuessa vaihtuu samalla tulkinta kappaleesta ja se, kenen näkökulmasta kappaletta ja sen esittämistä tarkastellaan. Lue lisää >



WAM Kilta Galleria: Heini Aho – Jakaus

WAM, Turku |15.9.2024–2.2.2025


Heini Aho tarkastelee arkipäiväisiä, itsestäänselvyyksinä pitämiämme asioita ja esineitä sekä niiden käyttöä uudesta näkökulmasta. Heini Aho, Jakaus, yksityiskohta, 2024. Kuva: Ville Mäkilä / Turun museokeskus.

WAM järjestää museorakennuksen peruskorjauksen aikana näyttelytoimintaa Taiteen talossa Kilta Galleriassa. WAM Kilta Gallerian näyttelyohjelman avaa Turussa asuvan ja työskentelevän Heini Ahon näyttely Jakaus. Aho havainnoi otsikon vihjaamaa jakamista, osittamista ja erottelua, laajentuen pohtimaan esimerkiksi pisteen monia merkityksiä. Lue lisää >




Kuva: Sibelius-museo

Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies

Sibelius-museo, Turku | 9.10.2024–1.6.2025

Juhani Pohjanmies (1893–1959) oli muusikko, urkuri, urkusuunnittelija, säveltäjä, kuoronjohtaja, soitinkeksijä, musiikkikauppias, musiikinopettaja, konserttiarvostelija, taidemaalari, kirjailija ja filosofi. Hän keksi ja rakensi noin 30 uutta soitinta ja näistä noin 50 erilaista mallia. Kangasalan urkutehtaan palveluksessa Pohjanmies suunnitteli noin 80 urut, joista noin 30 on edelleen käytössä. Näyttelyssä on esillä noin 15 Pohjanmiehen soitinkeksintöä, valokuvia hänen elämänsä varrelta, otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan sekä hänen säveltämiään teoksia. Lue lisää >

Katso kaikki Turun näyttelyt >



Monipuolisten lapsiperheiden menojen lisäksi Turun museoiden tapahtumissa on valikoimaa myös aikuiseen makuun, kuten esimerkiksi Apteekkimuseo ja Qwenselin talon seksuaalisen halun historiaan sukeltava Syntisten pöytä -luento. Kuva: Yksityiskohta William Hogarthin teoksesta Marriage A-la-Mode: 2, The Tête à Tête / Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Museoiden tapahtumissa menoja niin pikkuritareille kuin synnistä kiinnostuneille aikuisille

Turun museoissa on valtava määrä tekemistä, tutkittavaa ja opittavaa lapsille. Esimerkiksi Turun linnan Pikkuritarikierroksilla etsitään aarteita innostavien tarinoiden siivittämänä. Linnassa saa pukeutua linnanneidoksi tai sovittaa haarniskaa ja kypärää.

Forum Marinum ja sen edustan museolaivat vievät lapset merelliseen seikkailuun. Museossa voi tutustua laivanrakennuksen ja merenkulun historiaan leikin kautta.

Museoiden tapahtumista löytyy koettavaa myös aikuisempaan makuun. Apteekkimuseo ja Qwenselin talon Syntisten pöytä -luennolla tarkastellaan seksuaalisen halun historiaa sekä nykypäivän suhtautumisesta seksuaalisuuteen.

Tarjolla on myös aivonystyröitä kutkuttavaa tekemistä, kun aikuisille tarkoitettu Pako Linnasta® -kauhupakopeli järjestetään kahtena lokakuun päivänä Turun linnassa. Tehtävänä pakopelissa on pelasttaa Turku, Suomi ja koko maailma kuolettavalta epidemialta.

Kuralan Kylämäen illanvietossa tarinoidaan ja tunnelmoidaan kaamoksen kauhua ja kauneutta – ilman älylaitteita. Uskallatko erota tuokioksi verkkomaailman viettelyksistä ja antautua vanhanaikaiselle läsnäololle? Haasta itsesi ja osallistu Hämärän hyssyä ja hurjia tarinoita – Ilta pimeässä Iso-Kohmon talossa -tapahtumaan.

Katso kaikki tulevat tapahtumat >



Varsinais-Suomen alueella on paljon koettavaa. Ota Museokortti reissukaveriksi ja lähde päiväretkelle! Esimerkiksi Wahlbergin museotalo Uusikaupungissa tarjoaa puutalokaupungin ja merenkulun historiaa koko perheelle. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Koe lukuisat kohteet myös Turun lähialueilta

Museokortin kanssa voit kokea Varsinais-Suomessa 43 museota ja miltei 60 näyttelyä. Voit vaikka lähteä katsomaan kiinnostavia, ajankohtaisia ja monipuolisia näyttelyitä Salon taidemuseo Veturitalliin, matkata Liedon Vanhalinnan historialliseen kartanokokonaisuuteen Aurajokilaaksoon tai sukeltaa sähkön historiaan Paimion sähkömuseossa.

Yrjö Liipolan taidemuseo Koski Tl kunnassa on oiva menovinkki veistostaiteen ystäville: siellä voit kokea kuvanveistäjä, professori Yrjö Liipolan isojen monumentaalisten veistosten vaikuttavuuden ja pienoispatsaiden herkkyyden.

Tutustu Varsinais-Suomen Museokortti-kohteisiin >




Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp