31.3.2023

Katso tmn hetken parhaat kirjavinkit ja tydenn museovierailuasi tarinoilla

Huippuetu Museokortin omistajille: kokeile nyt BookBeatia 60 piv maksutta! BookBeatin laajan kirjavalikoiman joukosta lydt loputtomasti inspiraatiota ja taustatietoa museovierailuillesi.

Museovierailu herättää usein kipinän tutustua syvemmin näyttelyssä esillä olevaan aiheeseen. Kokosimme yhteen vinkkejä kirjoista, joista löydät inspiraatiota museovierailuille ja taustatietoa ajankohtaisten näyttelyiden teemoista. Hyödynnä Museokortti-etusi ja tutustu BookBeatin äänikirjavalikoimaan 60 päivää maksutta!

Täydennä museoelämystäsi tarinoilla taiteesta, tieteestä, historiasta, urheilusta ja kiehtovista suomalaisista. Kokosimme yhteen kirjavinkkejä, joiden avulla rikastat museovierailujasi tai löydät kenties jotain uutta omasta lempitaiteilijastasi. Suositusten joukossa on niin tietokirjoja, elämäkertoja kuin fiktiivisiä romaanejakin.

Huippuetu Museokortin omistajille: kokeile BookBeatia 60 päivää maksutta

BookBeatin äänikirjavalikoima tarjoaa faktaa, fiktiota ja tuhansia tarinoita museoiden ystäville. Yli 800 000 e- ja äänikirjan valikoimasta löydät odotetuimmat uutuudet ja rakastetuimmat klassikot sekä moneen muuhun makuun sopivaa sisältöä.

Museokortin omistajana voit nyt kokeilla BookBeatia peräti 60 päivää maksutta. Etu on voimassa 31.8. asti ja koskee BookBeatin uusia asiakkaita. Lue lisää edusta >


Tutustu kirjavinkkeihin ja ota kirjat mukaan museovierailuille:


Meren rannalla, korkealla kalliolla komeileva presidenttien virka-asunto Tamminiemi oli presidentti Urho Kekkoselle koti. Mikko Virran kirjoittama Operaatio Kekkonen avaa uusia puolia presidentin 25-vuotisen kauden varrelta.

Operaatio Kekkonen

– Mikko Virta

Presidenttien koti Tamminiemi on mitä mainion paikka tutustua presidentti Urho Kekkosen elämään ja persoonaan. Syksyllä 2022 julkaistu Operaatio Kekkonen on paljastava teos lännen tiedustelijoista Kekkosen kintereillä. Kirja kuvaa uusien arkistolöytöjen pohjalta, kuinka Kekkosen tiiviistä idänsuhteista huolestuneet länsivallat käynnistivät salaisen propagandaoperaation, jolla pyrittiin vaikuttamaan presidentin näkemyksiin itänaapurista.

Ota kirja kaveriksi Tamminiemen museovierailulle ja löydä uusia puolia Kekkosen pitkän poliittisen uran varrelta.

Tutustu museoon:


 


Inspiroidu jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn menestystarinasta ja kokeile maalivahdin roolia Suomen jääkiekkomuseossa Tampereella. Kuvat: Marjo Vänttinen / Museokortti, BookBeat.

Leijonakuningatar

- Marika Lehto

Suomalaisen jääkiekon historiaan voit tutustua Suomen jääkiekkomuseossa Tampereen Museokeskus Vapriikissa. Jääkiekosta on kirjoitettu lukuisia tarinoita, ja yksi tuoreimmista aihepiiriä käsittelevistä kirjoista on jääkiekkoilija Noora Rädyn elämäkerta Leijonakuningatar.

Kirja esittelee yhden aikamme tunnetuimman kiekkoleijonan tien lapsuuden pihapeleistä urheilun parrasvaloihin. Tutustu tositarinaan lahjakkuudesta ja voimakkaasta voitontahdosta, ennakkoluulojen murtamisesta sekä tasa-arvon tavoittelusta keskellä lajin miehistä maailmaa.

Tutustu museoon:


 


Keskellä Punkaharjun kansallismaisemia sijaitsevan Suomen metsämuseo Luston näyttelyt esittelevät metsäkulttuuria. Maria Turtschaninoffin romaani Suomaa kertoo suomalaisten elävästä, pitkät perinteet omaavasta luontosuhteesta.

Suomaa

– Maria Turtschaninoff

Mikä voisikaan olla parempi paikka syventyä pohtimaan omaa metsäsuhdettaan kuin Punkaharjun kansallismaisema?

Vieraile Suomen metsämuseo Lustossa ja ota kuunteluun Maria Turtschaninoffin uusin romaani. Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen. Turtschaninoff (s. 1977) on Finlandia Junior -palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty 30 kielelle.

Tutustu museoon:


 

Helsingin Arkkitehtuurimuseossa tutustutaan naisarkkitehtien pioneeriin Wivi Lönniin. Leena Virtasen ja Kristiina Markkasen teos Wivi & Hanna puolestaan valottaa kahden oman aikansa vaikuttajanaisen, Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen yhteisiä vuosia.

Wivi & Hanna

– Leena Virtanen, Kristiina Markkanen

Arkkitehtuurimuseon näyttelyn valokeilassa on vielä huhtikuulle saakka arkkitehti Wivi Lönnin merkittävä elämäntyö. Leena Virtasen ja Kristiina Markkasen teos Wivi & Hanna on elämäkerta lasikattoja rikkoneesta naiskaksikosta. Lönn ja kauppaneuvos Hanna Parviainen tapasivat 1911, ja vaikuttivat merkittävästi toistensa elämään vuosikymmenten ajan.

Tutustu näyttelyyn:


 


Suomen ilmavoimamuseon näyttelyissä näet kymmeniä aluksia hävittäjistä suihkukoneisiin. Ota museovierailulle mukaan Heikki Mansikan kirja Hornet-lentäjä, joka avaa kiehtovalla tavalla hävittäjälentäjän vaarallisen työn saloja. Kuvat: Suomen ilmavoimamuseo, BookBeat.

Hornet-lentäjä

– Heikki Mansikka

Suomen Ilmavoimamuseo Tikkakoskella on ehdoton kohde kaikille jylisevien koneiden ystäville. Vain harvat ja valitut päätyvät istumaan itse superhävittäjän ohjaimissa, ja tie vaarallisen ammatin taituriksi on pitkä ja vaativa. Everstiluutnantti (evp.) Heikki Mansikan kirja Hornet-lentäjä kertoo tarinan nuoren miehen matkasta superhävittäjän ohjaimiin, ja kurkistaa poikkeuksellisen ammattikunnan kiehtoviin kulisseihin.

Tutustu museoon:


 

Helsingin Teatterimuseo kutsuu vierailijat estradeille ja takahuoneisiin. Lisää kiehtovia tarinoita teatterin maailmasta tarjoaa näyttelijä Martti Suosalon elämäkerta, jolla voit täydentää museoelämystäsi. Kuvat: Ella Karttunen, BookBeat.

Martti Suosalon tähänastinen elämä

– Johanna Venho

Teatterin ystävät löytävät itselleen koettavaa myös museoiden ja kirjallisuuden maailmasta. Helsingissä sijaitsevan Teatterimuseon vierailulle kannattaa ottaa nyt kaveriksi elämäkerta koko kansan rakastamasta Martti Suosalosta. Suosalo tunnetaan sympaattisena ihmisenä ja virtuoosimaisena näyttelijänä. Johanna Venhon kirjoittama elämäkerta vie lukijan matkalle Suosalon tarinaan ja näyttelijän omintakeiseen tapaan tarkastella ympäröivää maailmaa.

Tutustu museoon:


 


Helsingin observatorio sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumassa. Lähde matkalle tähtitieteen saloihin observatorion näyttelyissä sekä tutustumalla Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille -teokseen. Kuvat: Helsingin observatorio, BookBeat.

Tähtitiedettä kiireisille

– Neil deGrasse Tyson

Helsingin observatoriossa pääset matkalle valovuosien taakse. Arkkitehti C. L. Engelin suunnittelema, vuonna 1834 valmistunut Observatorio esittelee tähtitiedettä sekä avaruuden ihmeitä.

Jos maailmankaikkeuden tuntemuksessasi on mustia aukkoja, täydennä museovierailuasi Neil deGrasse Tysonin teoksella Tähtitiedettä kiireisille. Kirja esittelee mukaansatempaavasti tähtitieteen perusteet alkuräjähdyksestä mustiin aukkoihin, kvarkeista kvanttimekaniikkaan ja pimeästä energiasta aina elämän etsimiseen maailmankaikkeudesta.

Tutustu museoon:


 


Serlachius-museo Gösta sijaitsee edesmenneen paperitehtailijan ja taidemesenaatin, Gösta Serlachiuksen järvenrantakartanossa Mäntässä. Raija Orasen teos Iso kertoo faktaa ja fiktiota yhdistelevän tarinan Serlachiuksen elämästä. Kuvat: Olli Huttunen, BookBeat.

Iso

– Raija Oranen

Raija Orasen Iso on faktaa ja fiktiota yhdistelevä romaani Mäntän tunnetusta paperitehtailijasta, Gösta Serlachiuksesta, joka vaikutti merkittävästi myös koko Suomen historiaan. Setänsä aseman Mäntän paperitehtaiden johdossa perinyt Serlachius oli paitsi merkittävä liikemies ja poliittinen vaikuttaja, myös taiteen keräilijä ja mesenaatti.

Serlachius-museo Gösta toimii Gösta Serlachiuksen edustuskodikseen rakennuttamassa järvenrantakartanossa Mäntässä. Vuonna 2014 kartanon yhteyteen valmistui arkkitehtonisesti ainutlaatuinen puupaviljonki, jossa on nähty jo useita merkittäviä nykytaiteen näyttelyitä.

Tutustu museoon


 


Tutustu Suomen pohjoisimman maakunnan tarinaan Lapin maakuntamuseossa. Tommi Kinnusen romaani Ei kertonut katuvansa sijoittuu Lapin sodan jälkeiseen aikaan. Kuvat: Lapin maakuntamuseo, BookBeat.

Ei kertonut katuvansa

– Tommi Kinnunen

Lapin maakunnan historiaan, ihmisiin ja luontoon voit tutustua Lapin maakuntamuseossa, jossa käsitellään myös Lapin sodan henkisiä ja fyysisiä jälkiä. Finlandia-ehdokkaanakin ollut Tommi Kinnusen romaani Ei kertonut katuvansa on koskettava kertomus Lapin sodan jälkeisistä ajoista. Tarina keskittyy norjalaiselta vankileiriltä palaavaan viiteen naiseen, jotka kulkevat kotiin läpi maan tasalle poltetun maakunnan.

Tutustu museoon:


 


Kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan itse suunnittelema taiteilijakoti Tarvaspäässä toimii nykyisin museona. Kuvat: Gallen-Kallelan museo, BookBeat

Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi

– Helena Ruuska

Kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan kansallisromanttisessa ateljeessa voit vierailla Espoon Tarvaspäässä. Gallen-Kallelan Museossa tutustut taiteilijaperheen kotiin ja vaihtuviin taidenäyttelyihin, mutta sen asukkaiden elämään voit syventyä myös kirjallisuuden avulla. Helena Ruuskan teos Olisit villiä villimpi on modernin ja moniulotteisen naisen, Mary Gallen-Kallelan muotokuva. Akselin vaimon Maryn tarina avaa ikkunan 1900-luvun taiteen naisten elämään sekä kultakauden taiteilijoiden arkeen ja juhlaan.

Tutustu museoon:


 

Tom of Finlandin ikoniset kuvat valtaavat Kiasman huhtikuussa. Voit tutustua lisää taiteilijaan Kalervo Pulkkisen kirjassa Tom of Finland – Välähdyksiä nimimerkin takaa. Kuva: Tom of Finland Foundation.

Tom of Finland – Välähdyksiä nimimerkin takaa

– Kalervo Pulkkinen

Huhtkuun lopussa avautuva Kiasman Tom of Finland – Rohkea matka -näyttely on yksi kevään odotetuimmista kulttuuritapauksista. Näyttely esittelee Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä sekä osoittaa hänen merkittävän asemansa 1900-luvun visuaalisessa kulttuurissa ja taiteessa. Voit tutustua lisää taiteilijaan rohkeiden kuvien taustalla kuuntelemalla teoksen Tom of Finland - Välähdyksiä nimimerkin takaa. Kirja valottaaTouko Laakosen (1920-1991) kiehtovaa elämää, sotasankaruutta, uraa sekä nousua kansainväliseksi ikoniksi.Tutustu näyttelyyn:

 


BookBeatin yli 800 000 kirjan valikoimasta löydät loputtomasti kuunneltavaa museovierailuillesi. Ota käyttöön Museokortti-etusi ja kuuntele BookBeatia nyt 60 päivää maksutta. Näin hyödynnät etusi >


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp