Koronaepidemian vaikutukset Museokortin käyttöön — Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

29.1.2021

Koronaepidemian vaikutukset Museokortin käyttöön – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Museovierailut ovat mahdollisia rauhallisen epidemiatilanteen alueilla ja tälläkin hetkellä avoinna on yli 80 museokohdetta. Kokosimme vastauksia asiakkaiden usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen Museokorttiin ja koronavirusepidemiaan.

Pitkittynyt epidemiatilanne koettelee meitä jokaista monella tapaa ja pakottaa erilaiseen arkeen. Tilanteen normalisoitumista odotetaan niin museoissa, kodeissa kuin Museokortti-palvelussakin.

Kulttuurisektoriin kohdistuvat rajoitteet ovat henkisesti ja taloudellisesti raskaita koko toimialalle. Museoiden alueelliset aukiolo- ja kävijärajoitukset ja muut toimet leviämisvaiheen alueilla on asetettu ihmisten turvallisuuden ja terveyden edistämiseksi. Tilanne on väliaikainen ja rajoitusten tavoitteena on päästä tavallisen arjen ja kulttuuriharrastusten pariin.


1. Kuluuko uuden Museokorttini käyttöaika museoiden ollessa suljettuina alueellani? Voinko ottaa korttini vasta myöhemmin käyttöön?


Täysin uuden Museokortin 12 kuukauden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä — se ei kulu ennen käyttöä. Voit huoletta hankkia Museokortin nyt ja ottaa sen käyttöön, kun sinulle parhaiten sopii.

Jos olet saanut Museokortin esimerkiksi joululahjaksi, etkä ole päässyt käyttämään sitä, ei hätää – voimassaolo alkaa vasta ensimmäisestä museovierailustasi. Voit rauhassa odottaa parempia aikoja.


2. Missä voin käyttää Museokorttiani tällä hetkellä?


Osassa Suomea museot ovat avoinna normaalisti, ja Museokorttia pääsee käyttämään tälläkin hetkellä lukuisissa kunnissa eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudullakin esimerkiksi Didrichsenin taidemuseo, Helsingin Taidehalli sekä Suomen valokuvataiteen museo K1 ovat päättäneet avata jälleen ovensa.

Olemme koonneet yli 80 avoinna olevan Museokortti-kohteen listauksen. Katso kohteet >


3. Miten turvallisuudesta huolehditaan avoinna olevissa museokohteissa?


Museotilat ovat avaria, ja niissä vierailevien asiakkaiden on mahdollista noudattaa kaikkia viranomaisten määrittämiä turvallisuusohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Museoissa työskennellään monipuolisin toimenpiteiden museokävijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Toimenpiteet kohdistuvat erityisesti kävijämäärien rajoituksiin, siisteyden ja hygienian tehostamiseen sekä turvavälien ylläpitämiseen. Lue ohjeita turvalliseen museokäyntiin >


4. Miten museot pärjäävät haastavassa taloudellisessa tilanteessa? Voinko tukea museoita?


Kuten monet muut kulttuurialan toimijat, myös museoissa eletään taloudellisesti erittäin haastavassa toimintaympäristössä.

Museokortin omistajana tuet jo museoita taloudellisesti: Museokortti-tulot palautetaan museoille aina riippumatta siitä, ovatko museokohteet suljettuina. Osoittaaksesi tukesi sinun ei siis tarvitse tehdä mitään, mutta voit halutessasi ostaa Museokortin lahjaksi tai jatkaa voimassaoloa myös epidemian aikana.


5. Voinko saada lisäaikaa Museokortilleni, jos en pysty käyttämään korttiani?


Valitettavasti myös vuosi 2021 on alkanut poikkeuksellisesti ja osa museoista on joutunut pitämään oviaan suljettuina. Epidemia on rajoittanut arkeamme sekä sosiaalisten kontaktiemme määrää. Ymmärrämme koronatilanteen rajoittavan vaikutuksen esimerkiksi museoharrastukseen ja tarpeen pidentää Museokortin voimassaoloa epidemiatilanteen vuoksi.

Haluamme tarjota mahdollisuuden ylimääräiseen voimassaolojaksoon sitä tarvitseville asiakkaillemme, joiden Museokortti on ollut voimassa aukiolorajoitusten alkamisesta eteenpäin.

Ylimääräinen voimassaolojakso on kaksi (2) kuukautta tai vaihtoehtoisesti tätä lyhyempi jakso, joka asiakkaalta on ennen kortin vanhenemista jäänyt 1. joulukuuta eteenpäin käyttämättä.

Kulttuurialaan kohdistuneet jatkuvat rajoitukset huolestuttavat osaa asiakkaistamme. Saamassamme palautteessa on toivottu myös mahdollisuutta kieltäytyä ylimääräisistä voimassaoloista, koska käytännössä ne vähentävät museoiden tuloja. Tarjoamme mahdollisuuden valita itse, tarvitseeko omalle Museokortilleen lisäaikaa vai ei.

Ylimääräisen lisäajan hakeminen tapahtuu kirjautumalla Oma Museokortti -asiakassivullesi.Löydät sivun lopusta Ajankohtaista-osion, josta pääset valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta:

A) Haluan tukea museoita, en tarvitse ylimääräistä voimassaoloaikaa

B) Tarvitsen ylimääräisen voimassaolojan

HUOM. Ylimääräinen voimassaolojakso lisätään Museokortillesi vasta, kun koronarajoituksia puretaan myös pääkaupunkiseudulla, ja kaupungin julkisilla tiloilla on lupa avautua. Näin pääset vapaasti käyttämään ylimääräistä voimassaoloaikaa avoinna olevissa Museokortti-kohteissa ympäri Suomen. Kun jakso lisätään kortillesi saat myös sähköpostiviestin, josta näet pidennetyn voimassaloajan.

Jos korttisi voimassaolo päättyy tätä ennen, niin 2kk voimassaolo aktivoituu sitten kun museoilla on lupa avautua pk-seudulla.


6. Entä jos alueelliset aukiolorajoitukset jatkuvat kesään saakka? Voiko Museokortin laittaa tauolle?


Epidemiatilanne muuttuu nopeasti, ja sitä on vaikea ennakoida. Seuraamme Suomen museoliiton kanssa tilannetta jatkuvasti sekä ohjeistamme Museokortin omistajia toimimaan turvallisesti museovierailuillaan ajankohtaisten suositusten mukaisesti.

Museokortin voimassaoloaika alkaa ensimmäisestä museokäynnistä ja kestää katkeamatta vuoden ajan, joten Museokorttia ei voi laittaa tauolle. Löydät Museokortin käyttöehdot täältä.

Haluamme sen sijaan tarjota mahdollisuuden ylimääräiseen 2 kuukauden voimassaolojaksoon siihen oikeutetuille asiakkaillamme, joiden Museokortti on ollut voimassa kiinniolojakson aikana. Katso ohjeet kohdasta 5.


7. Mistä löydän tiedon museon mahdollisista poikkeusaikatauluista tai väliaikaisesta sulkeutumisesta?


Nopeasti muuttuvassa tilanteessa luotettavimpia tietolähteitä ovat museokohteen omat verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat. Suosittelemme tarkistamaan tiedot näistä kanavista ennen museovierailua.

Jokainen Museokortti-kohde on itsenäinen organisaatio, joka tekee päätökset omista aukioloajoistaan itsenäisesti tai viranomaismääräysten pohjalta. Museokortti-järjestelmän edustajat eivät voi vaikuttaa kohteiden aukioloaikoihin tai -rajoituksiin.


8. Mihin Museokortin myyntitulot menevät, kun museoiden aukioloja on rajoitettu?


Museokortin myyntitulot palautetaan aina suomalaisille museoille riippumatta museoiden aukiolorajoituksista, eikä järjestelmällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia. Viime vuonna Museokortti tuloutti museoille yhteensä 10,1 miljoonaa euroa.


9. Miten tilanne kehittyy ja milloin kaikki Museokortti-museot ovat jälleen avoinna?


Epidemiatilannetta on vaikea ennakoida sen kehittyessä ja muuttuessa nopeasti. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme avoinna olevista kohteista. Ajankohtaiset tiedot museoiden aukioloajoista löydät kohteiden omilta verkkosivuilta. Museot ovat avoinna kymmenissä kunnissa eri puolilla Suomea, mutta tilanteen kehitystä on mahdotonta ennakoida.

Toivotamme meille kaikille jaksamista näinä kuormittavina aikoina.

P.S. Innostavia museoelämyksiä voi kokea myös verkossa. Katso Museokortin vinkit kiehtoviin virtuaalimuseoihin, inspiroiviin podcasteihin, kotona koettaviin etäopastuksiin ja lue uusimmat poiminnat täältä.

Kerro tästä myös ystävillesi!