Kevään näyttelyt hurmaavat kotimaisella huippuosaamisella – katso upeat uutuudet!
Museot pursuavat uusia, upeita näyttelyitä! Tutustu kevään näyttelytarjontaan ja valitse suosikkisi. Kokosimme näyttelyt, joita ei kannata jättää näkemättä – tarjolla kotimaisten taiteilijoiden pysäyttäviä teoksia kansainvälisiä näyttelyitä unohtamatta.
Kokosimme näyttelyvinkit joka makuun! Nappaa Museokortti kaveriksi kierrokselle.
Pitkänen-Walterin tuotantoa nähdään Taidehallissa lähes 40 vuoden ajalta. Mukana on sekä pienimuotoisia, maalauksen alkutekijöillä leikitteleviä töitä, että kookkaita, veistosta lähestyviä tilallisia ja kolmiulotteisia maalauksia, jotka ovat levinneet seinältä lattialle ja kattoa kohti. Teos: Tarja Pitkänen-Walter, Photon, 2020. Kuva: Jussi Tiainen |
Tarja Pitkänen-Walter: Maalauksellisia mietteitä
Helsingin Taidehalli, Helsinki | 15.1.2022–6.3.2022
Tarja Pitkänen-Walterin retrospektiivinen näyttely Maalauksellisia mietteitä esittää tulkintoja maalaamisen olemuksesta. Moniaistinen kokonaisuus kietoo katsojan väriin.
Pitkänen-Walter yhdistelee maalaustaiteessa perinteisenä pidettyjä materiaaleja esimerkiksi muoviin, luuliimaan ja erinäisiin mineraaleihin. Keskeisintä ovat värit: hehkuvat, roiskehtivat ja fyysisyydessään pursuilevat värit ovat Pitkänen-Walterille suoraan aistimukseen ja kielellisen kokemuksen ulkopuolelle viestivää materiaa.
Noin 180 teoksen Moderni nainen -näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Teos: Elga Sesemann: Omakuva (1946), yksityiskohta. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. |
Moderni nainen
Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 10.2.2022–27.3.2022
Ateneumin alkuvuoden uutuusnäyttely Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä.
Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall.
Filmille kuvaaminen on edelleen voimissaan, vaikka digikuvaus onkin nykyään valokuvauksen valtavirtaa. Teos: Giorgi Shengelia sarjasta Accidental portraits 2020 |
Pysyvä jälki – Helsinki Darkroom Festival
Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 28.1.2022–24.4.2022
Ensimmäistä kertaa järjestettävän Helsinki Darkroom Festivalin päänäyttely Pysyvä jälki juhlistaa nykyajan pimiötaidetta ja analogisen valokuvan luovia mahdollisuuksia.
Näyttely tuo esille yksitoista valokuvaajaa, jotka on pääosin valittu avoimeen kutsuun vastanneiden 394 hakijan joukosta.
Per Stenius – Etsijä
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 12.2.2022–8.5.2022
Per Stenius (1922–2014) herätti huomiota 1940–50-luvun taitteessa uuden, dynaamisen taiteilijasukupolven edustajana. Stenius tutki teoksissaan esittävän ja abstraktin suhdetta, ja häntä pidettiin merkittävänä modernistina.
Näyttely esittelee Steniuksen monipuolista tuotantoa 1940-luvulta 2000-luvulle: abstrakteja teoksia sekä tunnusomaisia, värikkäitä Intia- ja Lappi-aiheita.
Steniuksen kutsumukseksi tuli totuuden etsiminen, sekä taiteessa että ihmismielessä. Stenius löysi vastauksia Intian uskontojen ja elämänkatsomusten kirjosta sekä Lapin luonnosta. Teos: Per Stenius: Tiibettiläinen / Tibetan / The Tibetan, 1966 |
Kunniagalleria 2022
Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 21.1.2022–8.1.2023
Musiikkimuseo Famen sydän on vuosittain vaihtuva Suomen musiikin kunniagalleriaa esittelevä näyttely, joka esittelee kotimaisen musiikin suurimmat sankarit.
Näyttelyssä on esillä kymmenen uutta musiikin legendaa: Kaj Chydenius, Dingo, George de Godzinsky, Eino Grön, Paula Koivuniemi, Erja Lyytinen, Pave Maijanen, Oskar Merikanto, Jorma Panula ja Annikki Tähti.
Famen uudistetussa Kunniagalleria-näyttelyssä pääset tutustumaan kunniagalleriaan valittuihin jäseniin ja ymmärtämään heidän merkitystään Suomen musiikille |
Hattu jahtiin – metsästäjien päähineitä
Suomen Metsästysmuseo, Riihimäki | 27.1.2022–30.4.2022
Hattu jahtiin -näyttely ei ole vain metsästyshattujen vaan ylipäänsä päähinemuodin vaiheita esittelevä näyttely. Samalla vierailulla voi käydä Suomen lasimuseossa, joka sijaitsee aivan Metsästysmuseon naapurissa.
Näyttelyn esillepanossa hyödynnetään taidemuseo Göstan suuren näyttelysalin vaikuttavia mittasuhteita niin, että näyttely ottaa haltuunsa koko salin lattiasta kattoon. |
Art Odyssey 2021
Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 6.11.2021–17.4.2022
Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut näyttelykokonaisuus. Se esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita tieteiskirjallisuudesta ja -elokuvista.
Camilla Mickwitzin laaja tuotanto ulottuu lehtikuvituksista lasten animaatioihin ja kirjojen kuvituksiin. Kuvien energiset värit, eloisa muotokieli ja hassut mittasuhteet visualisoivat lasten kokemuksia heidän näkökulmastaan. Kuva: Camilla Mickwitzin kuvitus kirjaan Mimosa ja täysikuufestivaali. |
Iloinen arki - Camilla Mickwitz
Muumimuseo, Tampere | 16.10.2021–24.4.2022
Kuvitustaiteilija Camilla Mickwitz (1937–1989) on suomalaisille tuttu erityisesti Pikku Kakkosen tunnuskuvan piirtäjänä. Mickwitzin omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen.
Savonlinnan museossa Riihisaaressa esitellään taiteilijapariskunnan Ville ja Anni Löppösen uusia teoksia, jotka ovat nyt esillä ensimmäistä kertaa. Teos: Ville Löppönen: Fear Changes II from the series Phase of Metamorphosis in Cycle of Evolution, 2020, akryyli, öljy ja öljypastelli kankaalle. |
Kuin muuttuva uni – Maalauksia ja valokuvia
Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 21.1.2022–20.3.2022
Taiteilijapariskunta Ville ja Anni Löppösen yhteisnäyttelyssä on esillä maalauksia ja valokuvia. Löppösiä yhdistää taiteilijoina ihmisyyden ja ihmisen sisäisyyden tutkiminen, jota he molemmat ovat viime aikoina tehneet lasten ja tilan kuvaamisen kautta.
Palkittu lasitaiteilija ja muotoilija Sini Majuri tutkii kotiseutuaan Pohjois-Savoa Koti-näyttelyssään. |
Lasitaiteilija Sini Majuri: Koti
Taidemuseo Eemil, Lapinlahti | 28.1.2022–17.4.2022
Taiteen maisteri Sini Majuri on Suonenjoelta kotoisin oleva lasitaiteilija ja muotoilija, joka on erikoistunut ilmaisussaan suupuhallettuun lasiin. Näyttelyssä Koti Majuri tutkii kotiseutuaan Pohjois-Savoa. Kokonaisuudessa pohditaan sitä, kuinka katsomme toisiamme aina omasta näkökulmastamme ja lähtökohdistamme, sidoksissa aikaan ja kulttuuriin.
Teijo Nikkasen ja Tuija Arosen valokuvanäyttely on kunnianosoitus Saimaan ainutlaatuista luontoa kohtaan. |
Myö Saimaalla – valokuvia vesiltä ja metsistä
Lusto - Suomen Metsämuseo, Savonlinna | 1.2.2022–
Savonlinnan Luston uudessa näyttelyssä pääset sukeltamaan Saimaan maisemiin! Teijo Nikkasen ja Tuija Arosen valokuvanäyttely kertoo veneilijän elämästä ja samoiluista Saimaan saarien metsissä. Esillä on 52 kuvaa pariskunnan veneretkiltä 15 vuoden ajalta. Kuvien välittämät luontoelämykset vaihtelevat aina ukkosmyrskystä selviämisestä meditatiivisiin tuokioihin suppilaudalla.
Jyväskyläläinen kuvataiteilija Samuli Heimonen kertoo kartoittavansa teoksissaan matkaa kohti tavoittamatonta alkukuvaa. Taiteilijan mielestä maalaaminen on muistamista ja unohdetun löytämistä. Teos: Samuli Heimonen, Unien puutarha, 2020, öljy kankaalle, 160x230cm. Kuva: Samuli Heimonen. |
Suisto – Samuli Heimonen
Keski-Suomen museo, Jyväskylä | 22.1.2022–20.3.2022
Vaikuttavista eläinmaalauksistaan tunnetun kuvataiteilija Samuli Heimosen Suisto-näyttely on katsaus hänen viime vuosiensa tuotantoon. Hänen sadunkaltaiset ja vertauskuvia täynnä olevat maalauksensa sijoittuvat menneeseen myyttiseen aikaan ja tilaan.
La-La Land -näyttelyssä on esillä taiteilijan aivan uusimman tuotannon ohella teoksia takautuvasti 10 vuoden ajalta. Teos: Petri Ala-Maunus, Re-Imagining Rurality, 2020 |
Petri Ala-Maunus – La-La Land
Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 21.1.2022–8.5.2022
Petri Ala-Maunus tunnetaan maisemamaalauksistaan, jotka muistuttavat ensinäkemältä 1800-luvun romanttisia luontokuvauksia, mutta joiden jylhät näkymät ovat kasvaneet todellisuutta mahtavammiksi.
Taidehistoriallisten vaikutteiden lisäksi Ala-Maunus ammentaa teoksiinsa innoitusta populaarikulttuurista, kuten metallimusiikille tyypillisestä levynkansitaiteesta.
Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittää kysymyksiä yhteiselosta erilaisissa ekosysteemeissä ja ihmisten tavoista on suhtautua ympäristöönsä. |
Poikkipolkuja ekologiaan
Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 3.2.2022–1.6.2022
Minkälaista taidetta syntyy merilevästä, keinoälystä avaruudessa, lintujen äänistä, meriveden happamuustasosta, radioaktiivisuudesta tai mutatoituneista sammakoista?
Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittelee teoksia, joissa havainnot ja faktat erilaisista ilmiöistä yhdistyvät taiteen, tieteen ja muotoilun kautta.
Noora Ojanperän teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena, jota hän toteuttaa kuvaamalla, kirjoittamalla ja äänittämällä havaintoja jokapäiväisestä elämästään. |
Noora Ojanperä – Olen olemassa myöhemmin
Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo, Alajärvi | 22.1.2022–24.4.2022
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2021-kilpailun voittajan Noora Ojanperän Olen olemassa myöhemmin -näyttely kokoaa yhteen videon, tekstiä sekä skannerilla toteutettuja valokuvia.
Teoksissaan Ojanperä käsittelee nykyajasta kumpuilevia tunnekuohuja ja rinnastaa haavekuvia ristiriitaisesti polveileviin sanoihin.
Ajoittain Pia Männikön teokset kasvavat suurikokoisiksi installaatioiksi, joiden havainnoiminen on katsojalle voimakkaan fyysinen kokemus. Teos: Pia Männikkö, Kasvusto, 2021 (yksityiskohta). |
Kasvusto – Pia Männikkö
Joensuun taidemuseo Onni, Joensuu | 27.1.2022–13.4.2022
Pia Männikön teoksille on ominaista niiden vahva suhde tilaan, kehollisuuteen sekä luonnon ilmiöihin. Niiden mittakaava vaihtelee ja jokainen esityskerta on katsojalle ainutlaatuinen.
Reidar Särestöniemen maalaukset kertovat hänen persoonastaan ja tunteistaan ja kuvastavat hänen mielenmaisemaansa. Teos: Reidar Särestöniemi, Anemomaanikon linnunteko, 1968. Yksityiskokoelmat |
Anemomaanikko – Tuuleen puhuja
Särestöniemi-museo, Kittilä | 8.12.2021–30.11.2022
”On kahdenlaista anemomaniaa eli tuulihulluutta: toinen puhuu tuuleen ja toinen kuuntelee tuulen puhetta”, avasi taiteilija Reidar Särestöniemi maalaustaan Anemomaanikko, jossa hän kuvasi itsensä tuuleen puhujana, joka oli tullut Lapin tuulesta hulluksi.
Reidar jatkoi: ”Olemme enemmän tai vähemmän tuulihulluja täällä tundran laidalla.”
Näyttelyssä pohditaan, millainen on Reidarin luoma metaforamaailma.
Museo-Galleria Alarieston näyttelyssä pääset tutustumaan Andreas Alarieston elämään. Teos: Matka maailmalle |
"Niin paljon olen mailimata kulkenut, paljon olen kokenut ja nähnyt"
Museo-Galleria Alariesto, Sodankylä | 11.12.2021–27.11.2022
Näyttely kertoo Andreas Alarieston omasta elämästä tauluin ja lauluin. Alariesto on tehnyt nuoresta pojasta lähtien lauluja sekä maalauksia, jotka kaikki kertovat menneestä ajasta. Taiteilijan elämä koostui jaksoista, joiden aikana hyvät asiat ja vastoinkäymiset vuorottelivat.
Kevään uutuusnäyttelyissä tarjolla myös monipuolinen kattaus kansainvälistä taidetta
ZAZISE -näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta ja se tarjoaa myös katsauksen Muholin omakuviin eri aikakausilta. Teos: Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019. |
Zanele Muholi: ZAZISE
Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki | 4.2.2022–29.5.2022
Zanele Muholi on eteläafrikkalainen LGBTQIA+ aktivisti ja yksi aikamme merkittävimpiä nykyvalokuvaajia.
ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai "hankkia tietoa".
2000-luvun alkupuolelta lähtien Zanele Muholi on dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten elämää Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa.
Ulkonäyttely Toundra
Suomen luontokeskus Haltia, Espoo | 17.12.2021–27.3.2022
Mahtavia valokuvia arktisten alueiden eläimistä esillä talvisessa Nuuksiossa. Ranskasta Haltian ulkonäyttelyalueelle saapunut Toundra-näyttely koostuu noin kolmestakymmenestä Olivier Larreyn mustavalkoisesta valokuvasta arktisen alueen eläimistä.
Teos: Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still. |
Erkan Özgen: Wonderland
EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 1.2.2022–1.5.2022
Taiteilija Erkan Özgen on Turkin kurdi, joka on käsitellyt teoksissaan sodan ja pakolaisuuden traumoja. Wonderland-teoksessa kuuro poika Muhammed kertoo eleiden ja äänteiden avulla perheensä kokemuksista sotaa paossa. Teos on esillä Kosketus-näyttelyn mediatilassa.
Katastrofien keskellä -näyttelyssä rakennetaan yhdessä resilienssiä eli kriisinkestävyyttä pelimäisillä näyttelykohteilla. |
Katastrofien keskellä
Heureka, Vantaa | 20.11.2021–1.9.2023
Heurekan uudessa näyttelyssä Katastrofien keskellä kohdataan luonnonvoimia audiovisuaalisina videotaideteoksina ja tutustutaan niiden vaikutuksiin tositarinoiden kautta. Miltä tuntuvat tulvat, maastopalot, myrskyt ja maanjäristykset?
Näyttelyn videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka videoprojisointeja on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.
Chiharu Shiota on kehittänyt omaperäisen lankojen punontatekniikan, jonka avulla hän luo laajoja, tilallisia teoksia. Teos: Chiharu Shiota, Äärirajoilla (Tracing Boundaries), 2021. |
Chiharu Shiota: Äärirajoilla
EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 27.10.2021–27.11.2022
Japanilainen taiteilija Chiharu Shiota luonut EMMAan ristiin rastiin pingotettujen lankojen avulla labyrintin, johon katsoja saa käydä sisään. Ovet muodostavat teoksen sisään useita vaihtoehtoisia reittejä.
Diopin tuotannossa yhdistyvät valokuva, kuvataide, muoti, muotoilu ja muotokuvaus. Teos: Omar Victor Diop: Allegoria 3, 2021. |
Omar Victor Diop
Turun taidemuseo, Turku | 28.1.2022–22.5.2022
Senegalilainen nykytaiteilija Omar Victor Diop vangitsee näyttäviin valokuviinsa modernia afrikkalaista sielunmaisemaa ja keskittyy kuvissaan usein historian toisinnäkemiseen, diasporakokemusten kuvaamiseen ja mustan vastarinnan globaaliin politiikkaan.
Rob Hesp on useita eri medioita hyödyntävä taiteilija, koreografi ja tanssija. Teos: Rob Hesp: The contact catalogue, 2021. Stillkuva videoteoksesta, kuvaaja: P1nk Poodle. |
Rob Hesp: The contact catalogue
WAM, Turku | 17.12.2021–6.3.2022
The contact catalogue jakautuu kolmikanavaiseen videoteokseen, kuulokkeista koettavaan ääni-installaatioon ja näyttelytilassa toteutettaviin osallistaviin performansseihin. Performanssit käsittelevät pehmeyttä, kehon tuntemusten kuuntelua ja keskinäistä riippuvuutta.
Performanssia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa yhdistävässä tuotannossaan Trish Morissey rakentaa ja esittää todellisia ja fiktiivisiä hahmoja lähtökohtanaan arkistotutkimukset ja omaelämäkerrallinen aineisto. Teos: Trish Morrissey, Self-portrait with Snail, 2020 |
Trish Morrissey: Autofiktiot
Serlachius-museo Gustaf, Mänttä-Vilppula | 5.2.2022–8.1.2023
Irlantilaistaiteilija Trish Morisseyn laaja näyttely esittelee yli kaksikymmenvuotisen työn tuloksia. Teoksissaan taiteilija nostaa esiin naisten kokemuksia ja heidän huomiotta jääviä tarinoitaan.
Taiteilija Mari Katayama toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena. Kuva: Mari Katayama, bystander#016. |
Mari Katayama
Porin taidemuseo, Pori | 21.1.2022–29.5.2022
Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Mari Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.
Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksän ikäinen. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa.
Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä.
Käsityötä Espanjasta -näyttelyn teosten kautta herätellään ajatuksia myös käsityön ja käsin valmistettujen tuotteiden lähestymistä taidetta ja sen määritteitä. |
España a mano – Käsityötä Espanjasta
Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 8.1.2022–24.4.2022
27 espanjalaista artesaania esittelee näyttelyssä teostensa kautta paikallisesta käsityöperinteestä ammentavia ajatuksiaan ja pohtivat käsillä tekemisen merkitystä paitsi ammattina, myös paikallisen kulttuurin elävöittäjänä ja ylläpitäjänä.