28.12.2023

Muotia, avaruusmatkoja ja suosikkitaiteilijoita – tutustu vuoden 2024 näyttelyihin!

Uuden vuoden näyttelytarjonta tarjoaa jälleen tuttuja suosikkeja, mutta myös runsaan kattauksen uutta nähtävää. Museokortilla koet 370 museon elämykset ympäri Suomen. Kuvat: Heureka, Iiu Susiraja / WAM, Villa Gyllenberg.

Uusi museovuosi odottaa! Koe kotimaiset suosikit Iiu Susirajasta Eero Järnefeltiin ja hauskat elämykset avaruusmatkasta punkin meluisaan maailmaan. Vuonna 2024 museoissa nähdään myös huippuluokan nykytaidetta Suomesta ja maailmalta. Poimimme ennakkomaistiaisia uuden vuoden upeasta näyttelytarjonnasta.

Vuosi 2024 käynnistyy suomalaisten suosikkien näyttelyillä. Helmikuussa Turun WAMissa avautuu valokuvataiteilija Iiu Susirajan näyttely, ja Helsingin Villa Gyllenberg avaa uuden näkökulman taidemaalari Helene Schjerfbeckiin. Designin ystäviä ilahduttaa muotoilija Kaj Franckin näyttely Suomen lasimuseossa.

Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella nähdään kokoelman helmiä Francis Baconista Pablo Picassoon. Mäntän Serlachius-museo Gösta esittelee amerikkalaisen Devan Shimoyaman ensimmäisen näyttelyn Pohjoismaissa. Vantaan Heureka vie yleisön avaruusmatkalle, ja Jyväskylän Aalto2 esittelee punkin meluisaa historiaa.

Kotimaisten klassikoiden pariin päästään huhtikuussa, kun Ateneumissa avautuu taidemaalari Eero Järnefeltin laaja näyttely. Linnan juhlien pukuloistosta tutun Jukka Rintalan luomuksia ihaillaan kesällä Jyväskylässä. Kesän ja syksyn aikana museoissa nautitaan myös hyperrealistisesta taiteesta, tutkitaan arkkitehti Alvar Aallon vaikutusta skeittauksen syntyyn ja tutustutaan Fuengirolan suomalaisyhteisöön.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä vuoden 2024 näyttelyistä. Tutustu uuden museovuoden tarjontaan ja nauti elämyksistä Museokortilla!

Katso kaikki näyttelyt


Alkuvuosi tuo museoihin kuvataiteen ja muotoilun huippunimiä

Museokävijöiden kalenteri täytyy jo heti alkuvuodesta kiinnostavilla näyttelyillä. Luvassa on maailmanluokan valokuvataidetta, kotimaisia klassikkomaalauksia, amerikkalaista nykytaidetta, vallankumouksellisen taidekollektiivin paluu ja paljon muuta!


Kuvataiteilija Iiu Susiraja tunnetaan laajalti myös Suomen ulkopuolella. Kansainvälisesti menestyneen taiteilijan töitä nähdään keväällä Turun WAMissa. Kuva: Iiu Susiraja / WAM.

Iiu Susiraja

WAM, Turku | 2.2.–12.5.2024

Kuvataiteilija Iiu Susiraja oli hiljattain esillä New Yorkin MoMa -museossa, ja nyt taiteilijan teoksia päästään ihailemaan Turun WAMissa. Kansainvälisesti menestyneen taiteilijan soolonäyttelyssä nähdään niin uutta kuin varhaisempaa tuotantoa. Valokuvien lisäksi esillä on videoteoksia, installaatioita, piirroksia ja 3D-printattuja veistoksia, jotka ovat monipuolisen taiteilijan uusin aluevaltaus.

Lue lisää >



Villa Gyllenberg esittelee uuden näkökulman taidemaalari Helene Schjerfbeckiin. Näyttelyssä esitellään rinnakkain maalaustaidetta ja historiallisia pukuja. Kuva Villa Gyllenberg.

Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950

Villa Gyllenberg, Helsinki | 14.2.–9.6.2024

Tunnet ehkä Helene Schjerfbeckin (1862–1946) teokset, mutta tiesitkö, että maalaustaiteen lisäksi myös muoti oli lähellä hänen sydäntään? Schjerfbeckin muotokuvissa mallin vaatetus oli tärkeä osa teosta ja hän inspiroitui erityisesti ranskalaisesta muodista. Hän ei ollut aikalaisistaan ainoa – näyttelyssä on esillä mm. Albert Edelfeltin, Gunnar Berndtsonin ja muiden suomalaistaiteilijoiden muotiin liittyviä teoksia. Esillä on myös kolmekymmentä aikakaudelle tyypillistä pukua vapaa-ajan asuista loisteliaisiin iltapukuihin.

Lue lisää >



Eero Järnefelt on yksi suomalaisen taiteen kultakauden keskeisimpiä taiteilijoita. Kuva: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.

Eero Järnefelt

Ateneumin taidemuseo, Helsinki 5.4.–25.8.2024

Keväällä Ateneum nostaa valokeilaan taiteilija Eero Järnefeltin (1863–1937), joka muistetaan erityisesti Koli-aiheisista teoksistaan ja tunnettujen henkilöiden muotokuvista. Näyttely esittelee Järnefeltin mittavaa tuotantoa sekä taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle sekä suomalaisuudelle. Lisäksi esillä on Järnefeltin perhe ja lähisuku, johon kuului useita suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöitä 1800-luvun lopussa ja vuosisadan vaihteessa.

Lue lisää >



Sara Hildénin taidemuseo esittelee tänä keväänä kokoelmansa aarteita Suomesta ja maailmalta. Kuvassa detalji Kiki Smithin teoksesta Vihreän puun punaiset linnut (2006). Kuva: Sara Hildénin taidemuseo.

Vihreän puun punaiset linnut – Teoksia Sara Hildénin Säätiön kokoelmasta

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 17.2.–12.5.2024

Näyttely esittelee Sara Hildénin Säätiön ulkomaisen kokoelman keskeisiä taiteilijoita ja teoksia 1900-luvun alkuvuosista tähän päivään: maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Mukana on teoksia taiteen huippunimiltä, kuten Francis Baconilta, Pablo Picassolta, Henry Moorelta ja Thomas Houseagolta. Esillä on laaja kattaus kokoelman helmiä 1900-luvun alkuvuosilta tähän päivään saakka.

Lue lisää >



Muotoilija Kaj Franck on Suomen lasimuseon alkuvuoden näyttelyn valokeilassa. Kuva: Suomen lasimuseo.

Kaj Franck – Muotoilijan utopia

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 10.2.–12.5.2024

Muotoilija Kaj Franckin kädenjälki näkyy monissa suomalaiskodeissa. Iittalan Kartio-lasit ja Teema-sarjan suunnitellut Franck on yksi Suomen tunnetuimmista muotoilijoista myös kansainvälisesti. Suomen lasimuseon Muotoilijan utopia -näyttelyssä tutustutaan Franckin työhön ja uraan erityisesti kaukomatkojen innoittamien uniikkien lasiesineiden kautta.

Lue lisää >



Salon taidemuseo Veturitallin näyttely esittelee kiinalaisen Chen Jiagangin hypnoottisia valokuvia. Kuva: Chen Jiagang / Salon taidemuseo Veturitalli.

Chen Jiagang

Salon taidemuseo – Veturitalli, Salo | 27.1.–28.4.2024

Valokuvaaja ja arkkitehti Chen Jiagangin unenomaisissa kuvissa yhdistyvät kiinalainen maaseutu, miljoonakaupunkien vilske, teollinen arkkitehtuuri sekä asetelmalliset ihmishahmot. Suurikokoisissa valokuvissa korostuu luonnon valtavat mittasuhteet ja ihmisen sinne jättämä kädenjälki. Kiinan nopeaa talouskasvua kuvastavissa teoksissa näkyy myös taiteilijan huoli tulevaisuudesta. Ansioituneen taiteilijan teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa, ja tänä keväänä Chenin taiteeseen tutustutaan Salon Veturitallissa.

Lue lisää >



Yhdysvaltalaisen Devan Shimoyaman taidetta nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Kuva: Devan Shimoyama & Kavi Gupta.

Devan Shimoyama: Fade Cut

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 23.3.–18.8.2024

Ensiesiintymisensä Pohjoismaissa tekevä Devan Shimoyama tuo Serlachiukselle Yhdysvalloissa kiitosta saaneen installaationsa. Fade Cut esittelee kävijöille kuvitteellisen parturitilan, johon erilaiset ihmiset ovat tervetulleita ilmaisemaan itseään. Yhdysvaltalainen Shimoyama (s. 1989) tutkii karnevalistisissa teoksissaan seksuaalisuuteen, rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja.

Lue lisää >



Valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttelyn ytimessä on valo ja siitä lumoutuminen. Kuva: Marja Pirilä / Helsingin Taidehalli.

Marja Pirilä: Valon tähden

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 20.1.–17.3.2024

Valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttelyssä maailma näyttäytyy odottamattomassa valossa. Kokonaisuus esittelee camera obscura -tekniikan uranuurtajan teoksia 1980-luvulta tähän päivään. Arvostetun ja moneen kertaan palkitun taiteilijan teosten ytimessä on valo ja siitä lumoutuminen. Näyttelyn äänimaiseman on luonut kokeellisen musiikin arvostettu pioneeri Tapani Rinne. Kolmiulotteiset camera obscura -teokset Pirilä on tehnyt valokuvataiteilija Petri Nuutisen kanssa.

Lue lisää >



Miltä näyttää ROR-taidekollektiivin uusi maailma – onko se taidetta vai sirkushuveja? Kuva: Serlachius-museot.

ROR–ABC

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 23.3.2024–23.3.2025

Muistatko 2000-luvun alussa vaikuttaneen vallankumouksellisen ROR-kollektiivin? Serlachius-museoiden tilauksesta ryhmä palaa tänä keväänä tulevaisuudesta synnyttämään uutta maailmaa. Näyttelyn on suunnitellut ja kuratoinut ROR-ryhmän jäsenet Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Alvar Gullichsen ja Ilse Rossander. Mukana ovat myös taiteilijat Riikka Hyvönen, Juho Juntunen, Nikolo Kerimov, Isto Kotavuopio, Sanna-Mari Liukkonen, Mr. Lordi, Painter Jude, Paula Pääkkönen, Pekko Vasantola, Sheung Yiu ja Ro Zahir.

Lue lisää >



Kiasman kokoelmanäyttelyn teokset käsittelevät kuulumisen tunnetta eri näkökulmista. Kuvassa Maarit Hohterin teos Paula ja Miro vuodelta 1999.

Kuin kotonaan – Kiasman kokoelmanäyttely

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 12.1.2024–12.1.2025

Kansallisgallerian kokoelmista koottu näyttely käsittelee kysymyksiä kodista ja kuulumisen tunteesta. Näyttely saa kävijän pohtimaan sitä, miten ihmiset luovat yhteyttä toisiinsa, ympäristöönsä tai vaikkapa menneisyyteensä. Näyttelyn teoksissa näkyvät myös muuttoliikkeiden erilaiset vaikutukset. Menneisyyden lisäksi teoksissa kurkotellaan kohti tulevaisuuden unelmia.

Lue lisää >



Millaisia tunnetiloja taide sinussa herättää? Amos Rexin kokoelmanäyttelyssä tutkitaan tunteita. Kuvassa yksityiskohta Henni Alftanin teoksesta Darling (2014). Kuva: Amos Rex.

Musta tuntuu, toistaiseksi

Amos Rex, Helsinki | 27.3.–8.9.2024

Taide liikuttaa tai on liikuttamatta meitä tavoilla, joita emme itsekään aina ymmärrä, saati osaa sanoittaa. Musta tuntuu, toistaiseksi on Amos Rexin ensimmäinen museon kokoelmia näin laajasti esittelevä näyttely. Teosten avulla museovierailija pääsee matkalle eri tunnetiloihin. Näyttelyyn valikoidut yli sata teosta johdattelevat kävijät eristäytyneisyydestä empatiaan ja hurmoksesta nostalgiaan.

Lue lisää >



EMMAn uudessa näyttelyssä uppoudutaan konkretismin näyttävään maailmaan. Kuvassa Inka Bellin ja Antti Ukkosen teokset. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Kokeileva konkretismi

EMMA - Espoon modernin taiteen museo | 6.3.2024–23.2.2025

Konkretismi on ei-esittävää taidetta, joka perustuu geometrisiin muotoihin ja rakenteisiin. EMMAn näyttely esittelee taidemuodon moniulotteisuutta sekä erilaisten materiaalien ilmaisuvoimaa ja leikkisyyttä. Museon tiloissa konkretismi asettuu kiehtovaan vuorovaikutukseen WeeGee-talon teollisen arkkitehtuurin kanssa. Näyttely juhlistaa myös taidemuodon edelläkävijän, Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014) 100-vuotisjuhlavuotta.

Lue lisää >



Museokeskus Taikan näyttely yhdistelee vanhoja karttoja nykytaiteeseen kiehtovalla tavalla. Kuva: Museokeskus Taika.

Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja

Museokeskus Taika, Hyvinkää 8.2.–19.5.2024

Museokeskus Taikan yllätyksellinen näyttely tuo maailman museosaliin. Näyttelyn teoksissa 1500–1600-luvulta peräisin olevat kartat yhdistyvät Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taiteeseen. Kartoista, löytöretkistä sekä maailman kuvaamisen ja järjestämisen tavoista ammentavat nykytaideteokset vievät kävijän matkalle maailman merille ja kartoittamattomiin maisemiin.

Lue lisää >



Gallen-Kallelan museon näyttelyssä nähdään rinnakkain Akseli Gallen-Kallelan ja Kimmo Kaivannon taidetta.

Rinnastuksia – Kimmo Kaivanto & Akseli Gallen-Kallela

Gallen-Kallelan Museo, Espoo | 10.2.–26.5.2024

Kimmo Kaivanto (1932–2012) tunnetaan erityisesti taiteellisista kannanotoistaan luonnon ja rauhan puolesta. Tarvaspään näyttelyssä nostetaan esille Kaivannon ja Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) taiteen kosketuskohtia. Molempia taiteilijoita määrittää romanttinen asennoituminen suomalaiseen luontoon ja herkistyminen sen yksityiskohdille. Näyttely esittelee maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, taideteollisuutta ja esineitä.

Lue lisää >



Taiteilija Nastja Säde Rönkön näyttely nähdään alkuvuonna Seinäjoen taidehallissa. Kuva: Seinäjoen taidehalli.

Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 27.1.–10.8.2024

Nastja Säde Rönkkö on yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaistaiteilijoista. Seinäjoen taidehallissa nähdään mediataideinstallaatio, jonka lähtökohtana ovat tarinat ja legendat naispuolisista majakanvartijoista Pohjoismaissa. Teos perustuu runomuotoisiin teksteihin, jotka Rönkkö kirjoitti matkustaessaan Tanskassa ja Norjassa. Rönkön taidetta nähdään myös syksyllä Serlachius-museo Göstassa Mäntässä.

Lue lisää >


Avaruusseikkailuja, punk-anarkiaa ja Yyterin rantamaisemia

Alkuvuoden uutuusnäyttelyt eivät ilahduta pelkästään taiteen ystäviä. Museokortti-kohteissa lähdetään avaruusseikkailulle sekä tutustutaan kantaaottavaan käsityöhön ja musiikkigenreen.


Heurekan uutuusnäyttely vie kävijät matkalle avaruuteen. Kuva: Heureka, suomalainen tiedekeskus.

Vaihtuva näyttely: Matkalla avaruudessa

Heureka, suomalainen tiedekeskus, Vantaa | 10.2.2024–1.1.2026

Astu tulevaisuuden avaruusasemalle Heurekassa! Uudessa interaktiivisessa näyttelyssä kaikenikäiset pääsevät kokeilemaan elämää avaruusasemalla. Näyttelyn maailmassa ihmiset ovat palanneet kuuhun ja suunnittelevat matkaa Marsiin. Kävijät tutustuvat nykyiseen avaruustoimintaan ja lennokkaisiin tulevaisuudensuunnitelmiin. Näyttelyssä pääset harjoittelemaan kuukävelyä, ohjaamaan kuumönkijää ja siivoamaan avaruusromua. Samalla pohditaan avaruustoiminnan eettisiä kysymyksiä ja pelisääntöjä.

Lue lisää >



Jyväskylässä tutustutaan paikallisen punk-kulttuurin historiaan. Kuva: Aalto2.

Sydänääniä – Punkin sykettä keskellä Suomea 1977–1992

Aalto2, Jyväskylä | 3.2.–28.4.2024

Aalto2 esittelee keväällä punkin historiaa Keski-Suomessa. Punk rantautui maailmalta Suomeen 1970-luvulla. Matalan kynnyksen alakulttuuri levisi pian maan jokaiseen kolkkaan ja iski nuorisoon niin isoissa kaupungeissa kuin syrjäseuduillakin. Tee se itse -mentaliteetilla syntyi ilmiö, johon jokainen pystyi osallistumaan taidoista ja asemasta riippumatta. Näyttely kertoo punkin tavasta tehdä asioita äänekkäästi ja suurella sydämellä.

Lue lisää >



Myös kirjomalla voi ottaa kantaa. Suomen käsityön museon näyttelyssä näkemyksiä ilmaistaan käsityön keinoin. Kuva: Suomen käsityön museo.

Kirjotut kannat

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 13.1.–7.4.2024

Millä eri keinoin voidaan ottaa kantaa? Suomen käsityömuseon näyttelyssä ilmaistaan kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia näkemyksiä. Lisäksi esillä olevat teokset elvyttävät peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin. Näyttelyssä on esillä teoksia taiteilija-, muotoilija- ja käsityöläistaustaisilta tekijöiltä sekä aktivisteilta ja tutkijoilta eri puolilta maailmaa.

Lue lisää >



Porin Luontotalo Arkissa tutustutaan Yyteriin, jota pidetään yhtenä Suomen kauneimmista hiekkarannoista. Kuva: Luontotalo Arkki.

Ainutlaatuinen Yyteri

Luontotalo Arkki, Pori | 8.2.–29.9.2024

Yyteri on suomalaisten kesämatkailijoiden suosiossa. Luontotalo Arkissa tutustutaan ensi vuonna Yyterin monipuoliseen ja herkkään dyyniluontoon. Millaisia lajeja dyyneillä elää? Kuka tai mikä huolehtii siitä, että dyynit pysyvät paikoillaan? Mikä uhkaa dyynejä ja miten niitä suojellaan? Yyterin dyynien keskelle päästään tänä vuonna jo keskellä talvea Luontotalo Arkin uutuusnäyttelyssä.

Lue lisää >


Kesän ja syksyn näyttelyissä hyperrealistista taidetta, muoti-ikoneja ja Aurinkorannikon elämää

Suuntaatko ensi kesänä taidenäyttelyyn Tampereelle vai kenties museokierrokselle Jyväskylään? Kesän ja syksyn näyttelyt tarjoavat runsaasti kiehtovaa koettavaa eri puolilla maata. Poimimme näyttelyjen joukosta muutamia vinkkejä, joista voit löytää inspiraatiota vaikkapa kesän kotimaan reissujen suunnitteluun.

Uutuusnäyttelyitä julkaistaan pitkin vuotta. Pysyt perillä ajankohtaisesta tarjonnasta seuraamalla museoiden näyttelyitä täällä.


Muoti-ikoni Jukka Rintalan luomuksia ihaillaan tulevana kesänä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Kuva: Suomen käsityön museo.

Jukka Rintala – Unelmien matkassa

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 15.6.–1.9.2024

Muotitaiteilija, muoti-ikoni Jukka Rintala on tuonut suomalaiseen pukeutumiseen runsautta ja värikkyyttä sekä ripauksen glamouria. Hän on monipuolinen taiteilija ja suomalaisen muotimaailman kirkkaimpia tähtiä. Monet muistavatkin hänen luomuksensa Linnan juhlien parketilta. Näyttelyssä on esillä Rintalan uniikkivaatteita, teollista tuotantoa ja maalauksia pitkän uran varrelta.

Lue lisää >


Hyper

Tampereen taidemuseo, Tampere | 1.6.–29.9.2024

Kansainvälinen näyttely vie katsojan suoraan iholle ja hämmentää todentuntuisilla teoksillaan. Hyperrealistisissa teoksissa yllättävät elementit yhdistyvät todellisuuden valokuvantarkkaan esittämiseen. Esillä on teoksia tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Ron Mueckilta, Duane Hansonilta ja Patricia Picciniltä.

Lue lisää >



Ateneumin syksyn näyttely kirjoittaa uudelleen modernin taiteen historiaa. Pitkän tutkimusprojektin tuloksena syntynyt näyttely esittelee modernia taidetta, joka sai inspiraationsa keskiajan taiteesta. Kuvassa Edvard Munchin teos Kuolinvuoteen ääressä (1896). Kuva: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.

Gothic Modern

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 4.10.2024–26.1.2025

Ateneumin kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Monipuolisen näyttelyn teemoihin kuuluvat kuolema ja rituaalit, mutta myös seksuaalisuus ja valaistuminen. Näyttelyssä on muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Theodor Kittelsenin, Edvard Munchin, Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Marianne Stokesin teoksia.

Lue lisää >



Miltä näyttää jyväskyläläinen hiphop-kulttuuri? Aalto2-museokeskuksessa tutustutaan Jyväskylä-räpin historiaan. Kuva: Aalto2.

Pääkaupunki – Sämplejä JKL-räpin historiasta

Aalto2, Jyväskylä | 18.5.2024–5.1.2025

Jyväskylää on sanottu Suomen hiphop-kulttuurin pääkaupungiksi. Miten jyväskyläläinen rap on vaikuttanut tämän imagon syntymiseen? Näyttelyssä tutustutaan paikalliseen hiphop-historiaan 1980-luvun lopulta vuoteen 2015 saakka. Näyttelyn käsikirjoittajiin kuuluu ryhmä Jyväskylä-räpin pioneereja: Ossi Valpio (Soul Valpio), Pyry Jaala (Are) ja Joni Vanhanen (Joniveli / WANHA), joka suunnittelee myös näyttelyn äänimaailman.

Lue lisää >



Monet suomalaiset lähteävät talveksi Espanjan lämpöön, ja useat jäävät etelään myös pysyvästi. Serlachius-museo Gustafin näyttely tutkii Aurinkorannikolla sijaitsevan Fuengirolan suomalaisyhteisöä. Kuva: Serlachius-museo Gustaf.

Riiko Sakkinen: Los Moimoi de Fuengirola

Serlachius-museo Gustaf, Mänttä-Vilppula | 15.6.2024–16.2.2025

Los Moimoi de Fuengirola on kuvataiteilija Riiko Sakkisen näyttely ja tutkimusprojekti Espanjan Aurinkorannikon suomalaisista. Fuengirolassa asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, joka elää omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä. He viettävät aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin palveluihinsa. Fuengirolan hallinto onkin nimennyt kuntansa ”Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi”.

Lue lisää >



Sara Hildénin taidemuseota ympäröivä järviluonto inspiroi ranskalaista Jean-Michel Othonielia. Kesän näyttelyssä on esillä ranskalaisen taiteilijan uusimpia lasi- ja metalliteoksia sekä maalauksia. Kuva: Sara Hildénin taidemuseo.

Jean-Michel Othoniel

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 8.6.–15.9.2024

Kesällä päästään tutustumaan ranskalaisen Jean-Michel Othonielin uusimpiin lasi- ja metalliteoksiin sekä maalauksiin. Othoniel sai näyttelyyn inspiraationsa Sara Hildénin taidemuseota ympäröivästä ihmeellisestä luonnosta, erityisesti Näsijärven maisemista. Tunnetun ranskalaisen taiteilijan töitä on aiemmin ollut esillä maailman suurimmissa taideinstituutioissa. Hän on myös ainoa nykytaiteilija, joka on suunnitellut pysyvän teoksen Versaillesin palatsiin.

Lue lisää >



Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin ensimmäinen Suomen näyttely on esillä Amos Rexissä lokakuusta alkaen. Kuva: Amos Rex.

Larissa Sansour

Amos Rex, Helsinki | 9.10.2024–2.3.2025

Amos Rexissä nähdään syksyllä Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin ensimmäinen näyttely Suomessa. Tiivistunnelmaisessa näyttelyssä kohtaavat menneisyys ja mahdolliset tulevaisuudet. Taiteilijan videoteoksissa ja installaatioissa ajankohtaiset aiheet kietoutuvat kuviteltuihin maailmoihin futurismin, arkistokuvan ja oopperankin kuvaston kautta.

Lue lisää >



Millä tavoin Alvar Aallon muotoilu liittyy skeittaamiseen? Aalto2-museokeskuksessa tutustutaan rullalautailuun Arto Saaren valokuvien kautta. Kuva: Aalto2.

Concrete Currents – Arto Saaren valokuvia

Aalto2, Jyväskylä | 18.5.2024–27.10.2024

Arto Saaren valokuvat avaavat henkilökohtaisen näkymän rullalautailuun, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut alakulttuurista olympiakisojen urheilulajiksi. Rullalautailu kehittyi surffaamisen pohjalta, mutta Kaliforniassa lajin suosioon vaikutti merkittävästi myös arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema, aallon muotoja jäljittelevä uima-allas.

Lue lisää >


Katso kaikki näyttelyt


Koe vuoden kiehtovimmat näyttelyt yhdellä pääsylipulla!


Osta Museokortti (79 € / 73 €) museosta tai verkosta. Saat pääsyn lähes 370 elämykseen ympäri Suomen ja kymmeniä etuja. Voit maksaa Museokortin myös kulttuurieduilla. Museokortin verkkokaupassa maksutapoina käyvät Smartum-saldo, Edenred-kortti ja ePassi.

Osta Museokortti



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp