Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Eero Jrnefelt

Ateneumin taidemuseo, Helsinki

  • 5.4.2024–25.8.2024

Nyttely esittelee kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin Eero Jrnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa sek taiteilijan merkityst Suomen taiteelle sek suomalaisuudelle.

 
Eero Jrnefelt: Taiteilijan pojan muotokuva (Heikki Jrnefelt), 1897. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelma.

Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Jrnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sek aikansa merkkihenkilist tekemistn muotokuvista. Suomen itsenistyess Jrnefelt saavutti maassa lhes virallisen muotokuvamaalarin aseman.

Kaikki edell mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin nyttelyss kuten mys Jrnefeltin perhe ja lhisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadan vaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava.
Jrnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sek sisar, myhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijin, mys osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa.

Vanhemmista etenkin is Alexander Jrnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittmisen, elmntehtvkseen. iti Elisabeth Jrnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.

Suurin osa nyttelyn teoksista on perisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on mys poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista. Nyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, Helsinki

0294 500 401

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, Helsinki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

22/20/12/0

Maksutavat

Ateneumissa voi maksaa kteisell ja pankki-/luottokortilla (Visa, Visa Electron, Mastercard, Mastercard Maestro, American Express, Diners Club). Lisksi sisnpsylipun voi maksaa Smartumin, Edenredin, ePassin ja Eazybreakin erilaisilla kulttuurimaksutavoilla.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-20:00
Ke 10:00-20:00
To 10:00-20:00
Pe 10:00-20:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Poikkeusaukioloajat: https:/­/­ateneum.fi/­aukioloajat-ja-liput

Näyttelyn tekstit kielillä