Vielä ehdit! Nämä 7 näyttelyä päättyvät viikonloppuna Helsingissä
Kokosimme viikonlopun menovinkit sunnuntaina 23.8. päättyviin näyttelyihin. Viikonlopun museokierroksella Helsingissä kerkeät vielä kiertämään suositut näyttelyt ennen kuin syksyn uudet näyttelyt saapuvat ilahduttamaan pimeneviä iltoja.
Virkisty viikonloppuna arjen kiireistä rauhallisissa museoissa, pysähdy taiteen ääreen ja nauti näyttelyistä! Katso lista seitsemästä pian päättyvästä näyttelystä.
Kuutti Lavosen näyttelyssä henkilökohtaisuuden kautta eri aikoina syntyneet kuvat punoutuvat yhteen, osaksi taiteilijan matkakertomusta. |
1. Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti
Kuutti Lavosen 60-vuotisjuhlanäyttely esittelee uusinta tuotantoa ja taiteilijalle tärkeitä teoksia vuosien varrelta. Suuri osa teoksista on valmistunut näyttelyä varten 2019-2020, eivätkä ne ole aikaisemmin olleet esillä.
Näyttely Lavosen teosten keskeisten teemojen äärelle. Lavonen on historiatietoinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy ajallinen jännite. Lavosen kuvakielessä on viittauksia taidehistoriaan ja kerrokselliseen kuvakulttuurin, mutta sillä on samalla vahva yhteys nykyhetkeen ja taiteilijan välittömään kokemuspiiriin.
Tunnusomaiset kasvokuvat voivat samanaikaisesti avautua sekä taidehistoriallisina viittauksina että taiteilijan kuvamuistiin tallentuneina muotokuvina kohdatuista ihmisistä.
Generation 2020 -näyttely esittelee 150 rohkeaa ja omaperäistä teosta nuorilta taiteilijoilta. Kuva: Riku Pihlanto / Amos-Rex |
2. Generation 2020
Amos Rex, Helsinki | 23.8.2020 asti
Venla Huhtisen teos The Baltic Sea Afterparty, 2019. Kuva: Daniel Ahola. |
Näyttely esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia. Esillä on monipuolinen kattaus nykytaidetta, muun muassa valokuva- ja videotaidetta, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta ja performanssia. Generation 2020 on kiehtova kurkistus nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen.
Taiteilijat käsittelevät ajassamme esiintyviä suuria ilmiöitä ja kysymyksiä usein henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Ne vievät meidät aiheiden kuten seksuaali-identiteetin, ilmastonmuutoksen, teknologian ja tulevaisuuden, hyvinvoinnin, käsityö- ja kuvataideperinteen sekä yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muistin äärelle.
Uhattu elämä -näyttely johdattaa taiteen ja luonnontieteen leikkauspisteeseen. |
3. Uhattu elämä
Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti
Uhattu elämä -näyttelyssä pohditaan luonnonilmiöitä sekä ihmisten suhdetta luontoon ja eläimiin eri aikoina. Esillä on teoksia 1500-luvulta nykypäivään – maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja nykytaidetta eri menetelmin.
Taide-elämyksen ohella näyttely osallistuu keskusteluun luonnon tilasta ja ihmisten keinoista vaikuttaa. Esiin nostetaan myös luonnontieteen näkökulmia.
Näyttelyn nykytaiteilijoita ovat mm. Sanna Kannisto, Jarkko Räsänen, Elena Näsänen, Tuula Närhinen ja Viivi Häkkinen. Mukana on lisäksi luonnontieteellistä esineistöä.
Designmuseossa yleisölle esitellään suunnittelijakaksikolta laaja kattaus heidän tekemiä käyttäjäfontteja, taideprojekteja kuin myös Niken kaltaisille suuryrityksille tehtyjä tilausfontteja. |
4. Schick Toikka Other Words
Designmuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti
Kirjainmuotoilustudio Schick Toikka valittiin tämän vuoden Vuoden Graafikoksi. Yleisölle esitellään suunnittelijakaksikolta laaja kattaus heidän tekemiä käyttäjäfontteja, taideprojekteja kuin myös Niken kaltaisille suuryrityksille tehtyjä tilausfontteja.
”Mikä yhdistää tämän hetken palkituimpia ja kiinnostavimpia graafisen suunnittelun töitä? Niissä on kaikissa käytetty Schick Toikan fontteja.” Näin totesi Vuoden Graafikko -tuomaristo valitessaan kirjainmuotoilustudio Schick Toikan Vuoden Graafikoksi vuonna 2020.
Schick Toikan asiakkaita ovat niin Flow Festival, New York Times, Sennheiser, Nike kuin Vogue.
Ed Atkinsin Monikanavainen Safe Conduct (2016) parodioi lentokenttien turvallisuusvideoita. Se kuvaa sitä, miten ihmisten turvallisuuteen liittyviä harhoja ja pelkoja pyritään lieventämään sarjakuvista tutun estetiikan ja tuttujen kulttuuriviittauksien avulla. |
5. Ed Atkins
Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 23.8.2020 asti
Ed Atkins tutkii videoteoksissaan ihmisen suhdetta erilaisiin esitystekniikoihin sekä sitä, miten ne onnistuvat kuvaamaan meitä liiankin tarkasti tai miten ne epäonnistuvat tyystin.
Hän käyttää teoksissaan sekä löydettyä että tarkoitusta varten tuotettua digitaalista materiaalia. Teoksia yhdistää musiikki ja ahdistuneisuus.
Arkkitehtuurimuseon näyttelyssäpiirtyy Kreikan merkitys laajempana kulttuurihistoriallisena ilmiönä. |
6. Olemmeko kaikki antiikin kreikkalaisia? Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla
Arkkitehtuurimuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti
”Olemme kaikki kreikkalaisia”, kirjoitti englantilainen runoilija Shelley Kreikan vapaustaistelujen aikaan 1820-luvulla.
Demokratian, Homeroksen ja Parthenonin kotimaata on vuosisadat pidetty länsimaisen kulttuurin perustana. Myös arkkitehdit ovat lainanneet vaikutteita antiikista lukemattomin tavoin. Temppeleiden lisäksi Kreikasta on löydetty yksinkertainen asuinarkkitehtuuri ja sen pitkä perinne.
Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee museon kokoelmien kautta arkkitehtien kohtaamisia kreikkalaisen historian ja nykyhetken kanssa.
HAIR-musikaali vastusti sotaa ja sovinnaista yhteiskuntaa, se ihannoi rakkautta ja kauneutta. Nämä teemat ovat edelleen ajankohtaisia. |
7. Hair – Popteatterista eteenpäin 1969–2019
Teatterimuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti
Teatterimuseon värikäs juhlistaa HAIR-musikaalin 50-vuotista esitystaivalta suomalaisilla näyttämöillä, tarjoaa hauskan ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden sekä välittää rauhan ja rakkauden sanomaa.
Näyttelyn kaari alkaa Tampereen Popteatterin ensiesityksestä elokuussa 1969 ja ulottuu aina uusimpaan produktioon samassa kaupungissa vuonna 2019.
Muista myös nämä sunnuntaina 23.8. päättyvät näyttelyt
- Jussi TwoSeven: All Is One, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala
- Olipa kerran – Aune Laaksonen Taidesäätiön kokoelma, Taide- ja museokeskus SINKKA, Kerava
- Koronakevät 2020 Hämeenkadun liikkeissä, Riihimäen kaupunginmuseo, Riihimäki
- Still Still Life, Sara Hildénin taidemuseo, Tampere
- Toisista todellisuuksista Tuomas Puikkonen larp-valokuvaajana 2010-2020, Museokeskus Vapriikki, Tampere
- Sencer Vardarman: Under the Mother Earth’s Skin, WAM, Turku