30.1.2023

Seikkailuja, suunnistusta ja suuria tarinoita – tutustu museoiden tehtäviin ja tekemiseen lapsille

Museoista löytyy paljon tehtävää ja tutkittavaa lapsille. Kuva: Museokortti.

Kiinnostaisiko perheen pienimpiä arktinen tutkimusmatka Rovaniemen Arktikumissa tai taideseikkailu Joensuun taidemuseo Onnissa? Tai miten olisi aarreseikkailu Museorotta Raunin kanssa Pohjois-Karjalan museo Hilmassa? Tälle päivittyvälle listalle lisäämme tietoja lapsille suunnatuista tehtävistä ja tekemisestä museoissa.

Millaista on elämä maapallon pohjoisosissa? Tutustu arktiseen arkeen, pohjoisten kansojen elämäntapoihin ja alueen uusiin haasteisiin. Kuva: Arktikum Tiedekeskus.


Arktikum tiedekeskus, Rovaniemi

Seikkaile arktisten eläinten ja esineiden seassa Arktikumissa! Museo tarjoaa nuoremmille vierailleen Arktinen tutkimusretki -seikkailukortit, joiden tehtävissä suunnistetaan näyttelysaleissa kuvavihjeiden avulla, tunnistetaan eläinten jälkiä ja autetaan jääkarhun pentua löytämään takaisin emonsa luo. Museovierailun päätteeksi voit palauttaa täytetyn tehtäväkortin lipunmyyntiin ja saat Arktisen tutkimusretkeilijän diplomin!


Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ateneum on maan tunnetuin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Sen käytävillä kuuluu joskus aamuisin ihan hiljaista hyrinää. Museoon on ilmestynyt Skissi-kissa! Lähde Skissin taidekierrokselle tai järjestä synttärit Skissin kanssa. Voit myös noutaa lipunmyynnistä Skissi-esitteen, jonka avulla kierrät Skissin taidekierroksen omatoimisesti. Lue lisää Skissin sivuilta >

Haluatko tutustua taiteeseen tekemällä itse kuvia? Ateneumin Lauantaipajat on tarkoitettu kaikille, eivätkä ne vaadi erikoisosaamista. Suositellaan yli 5-vuotiaille, alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa. Pajoja järjestetään museon työpajassa (2. krs) lähes joka lauantai. Lue lisää >

Myös Ateneumin kouluaineistoja voi hyödyntää omalla museovierailulla. Lue lisää >


Kesäisin ruukkiympäristössä ja museon tapahtumien yhteydessä järjestetään kaikille avoimia tarinakierroksia. Kuva: Fiskarsin museo.

Fiskarsin museo, Raasepori

Kiinnostaisiko aikamatka koko perheelle? Kuuluisan Fiskarsin ruukkikylän historiaa ja kyläläisten elämää 1600-luvulta tähän päivään. Erityisesti nuorimmille kävijöille on tarjolla interaktiivisia osuuksia ja tehtäviä. Kesällä museossa on tarjolla avoimia työpajoja ja varattavia opastuksia. Aikamatkoilla ja työpajoissa oppiminen perustuu kaikkien aistien käyttämiseen. Historian kuulee, tuntee, maistaa ja kokee henkilökohtaisesti. Kesällä museoalueella laiduntaa myös kotieläimiä! Ilmainen sisäänpääsy alle 18-vuotiaille kaikkiin näyttelyihin. Lue lisää >


Merikeskus Forum Marinumiin on avattu lasten merimuseo, jossa voi hauskasti leikkien kautta oppia ja oivaltaa merenkulkua. Kuva: ForumMarinum.

Forum Marinum, Turku

Tästä alkaa meri! Forum Marinum, Turun sataman kupeessa, on merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Kesäkaudella auki ovat joella auki myös komeat museoalukset.

Museolla on lasten oma merimuseo Tyrskynmyrskyn, jossa voi astumalla upeaan 7-metriseen laivaan oppia leikin kautta mm. merenkulusta, laivoista, navigoinnista, meren suuruudesta ja ihmisen pienuudesta. Laivan ruuma on esteetön ja sinne mahtuu suurempikin ryhmä. Lue lisää >

Päänäyttelyssä tulevat merelliset taidon tutuiksi laivakoira Axelin tassunjälkiä seuraten. Suomalaisesta laivanrakennuksesta kertovassa näyttelyssä on useita lapsille sopivia toimintapisteitä.

Forum Marinumissa on mahdollista järjestää syntymäpäiväjuhlia eri teemoilla. Lue lisää >


Gallen-Kallelan Museo, Espoo

Museo esittelee Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta sekä nykytaidetta, jolla on yhtymäkohtia Gallen-Kallelan elämäntyöhön.

Lasten omasta Aistisalkusta löytyy kaikenlaista tutkittavaa liittyen Gallen-Kallelan perheen elämään! Laukun löytää heti kassan sisäänkäynnin vierestä.


HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki

Taide on popcornia aivoille! HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta.

HAMissa voit pyytää lipunmyynnistä iloisen HAM-repun mukaan näyttelykierrokselle. Repussa pientä puuhaa noin 3–9-vuotiaille museovieraille.

HAMin säännöt on koululaisryhmille suunnatut säännöt, joissa kerrotaan mielenkiintoisesti, miksi museossa käyttäydytään tietyllä tapaa. Sopii myös perheen omaa museokäyntiä varten. Lue lisää >

Koululaisryhmille suunnattuja opetusmateriaaleja. Lue lisää >


Lähde Onni-pojan mukaan jännittävälle matkalle kohti Salaista maata! Kuva: Ninka Reittu.

Joensuun taidemuseo Onni, Joensuu

Kuvataidetta pohjois-karjalaisen kaupungin ytimessä. Onnin vanhin esine on 3000 vuoden takaa, nuorin peilaa nykypäivää.

Onnin salainen maa -taideseikkailulla pääset katsomaan Joensuun taidemuseon näyttelyitä uusin silmin koko perheen voimin.Reitillä tapaat monta veikeää ystävää, ja samalla tutuksi tulevat eri aikakausien suomalaiset taiteilijat teoksineen.
Lue lisää >

Lusto – Suomen Metsämuseo, Savonlinna

Yllättävän hyvä museo metsästä!

Lustossa voi mm. kiipeillä kahdeksan metrin korkuisessa Lasten puussa, kömpiä talvipesässä nukkuvan karhun viereen ja kokeilla metsäkonesimulaattorissa kuljettajan taitoja! Lue lisää >


Pienet kiiturit pääsevät kokemaan vauhdin hurmaa Rahtarit-liikennepuistossa. Kuva: Mobilia.

Mobilia, Kangasala

Mobilia esittelee suomalaisen autoilun ja tieliikenteen historiaa, jossa lapsille on myös oma leikki- ja piirustuspaikka. Näyttelyihin saa kassalta mukaansa salapoliisitehtävän, jossa ratkotaan näyttelyistä otettujen valokuvien sijaintia. Rallimuseossa pääsee puolestaan harjoittelemaan ajotaitojaan Sega Rally-pelissä.

Rahtarit-liikennepuistossa 4–12-vuotiaat voivat opetella kesäkaudella ohjaajan kanssa oikeanlaista liikennekäyttäytymistä niin jalankulkijoina kuin polkuautoilijoina. Alle 4-vuotiaat voivat leikkiä Hyvä kakku -hiekkatyömaalla puiston vieressä. Työmaan uutuus on kolikkotoimintainen hydraulinen kauhakuormaaja. Lue lisää ja katso aukioloajat >

Mobilian pihamaalta löytyy leikkipuisto ja uimaranta. Lainattavissa on myös erilaisia pihapelejä. Pihasta lähtee myös luontopolku Keisarinharjun näköalakorokkeelle.

Myös lasten syntymäpäivät järjestyvät Mobiliassa! Lue lisää >


Museokeskus Vapriikissa sijaitsevassa Suomen Pelimuseossa tutustutaan sataan suomalaiseen peliin, joista suurinta osaa pääsee pelaamaan. Kuva: Teppo Moilanen, Suomen Pelimuseo.

Museokeskus Vapriikki, Tampere

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Museoiden opaskoira Mustin museokerho 7–12 vuotiaille (vuosimaksu 25€). Mustin museoina toimivat Amurin työläismuseokortteli, Museo Milavida, Muumimuseo, Postimuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Vapriikki.
Lue lisää >

Opetusmateriaaleja, joiden avulla voi tutustua näyttelyyn. Suunnattu koululaisryhmille. Lue lisää >

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki

Kiasma on nykytaiteen koti, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Katso Kiasman vinkit onnistuneiseen museovierailuun lasten kanssa sekä tietoa Lauantaipajoista ja muista lapsille suunnatuista tapahtumista. Lue lisää >


Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuu

Hilma houkuttelee kaikenikäiset aikamatkalle Karjalan alueen historiaan! Museo esittelee Karjalan historiaa ja rikasta suullista perinnettä sekä Sortavalassa toimineen Laatokan-Karjalan museon esineistöä.

Mukulakatu on varta vasten lapsille rakennettu satukaupunki, jossa on tilaa leikeille ja askartelulle. Lue lisää >

Museorotta Raunin aarreseikkailu johdattaa lapset tutkimusretkelle museon Matkalla Karjalassa -perusnäyttelyyn. Museosta saatavan kartan avulla voi suunnistaa läpi näyttelyn ja vastata esineistöä koskeviin kysymyksiin.

Perusnäyttelystä löytyy myös lasten museohuone, jossa voi mm. kuunnella eläinten ääniä, piirtää ja askarrella nappihyrrän.

Hilman päivää vietetään vuosittain museon nimipäivänä 21.11. Päivän aikana järjestetään lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.


Porin taidemuseo, Pori

Rohkea ja kokeilunhaluinen nykytaiteen museo, jossa järjestetään kuukausittain työpajoja lapsille. Museolla voi myös järjestää Taidemuseosynttärit. Lue lisää >


Rauman merimuseo, Rauma

Rauman merimuseo kertoo keskiaikaisen kaupungin olemassaolon elinehdoista: merestä ja merenkulusta. Museosta löytyy Saa koskea! -toimintapisteitä ja navigointisimulaattori Jenny. Voit käydä myös tervehtimässä Kaskisukeltaja Wikholmia ja kokeilemassa hänen kenkiään.

Seikkailuopastukset ovat varattavissa etukäteen lapsiryhmiä varten. Syntymäpäiviä voi juhlistaa vaikkapa Kap Hornin ympäri -seikkailukierroksella. Lue lisää >

Merimuseon läheisyydessä on kaikille avoin merihenkinen leikkipuisto Kipparinpuisto ja Liikennepuisto, jossa kesäaikana voi ajella pyörällä, polkuautoilla tai lokariautoilla. Lue lisää >


Safari-pelissä karjuvat leijonat, tarumaiset lohikäärmeet ja fantastiset linnut piileskelevat näyttelysaleissa. Kuva: RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo.

RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, Kuopio

RIISAssa kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen uskonnollisuus.

RIISAssa järjestetään erilaisia tapahtumia eri-ikäisille lapsille. Monitoimitila Mosaiikissa on aina tarjottavana tarvikkeita askarteluun ja maalaamiseen sekä erilaisia kuvia väritettäväksi.

Safari-pelin avulla voi löytää näyttelysaleissa piileskelevät karjuvat leijonat, tarumaiset lohikäärmeet ja fantastiset linnut. Peli on ladattu tableteille, joita voi lainata museon infosta. Lue lisää >


Satakunnan Museo, Pori

Satakunnan Museon Elon merkkejä –perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle.



Kävijät voivat esimerkiksi kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia, ihastella pukumuotia rautakaudelta 1900-luvulle asti, leikkiä kauppaa, huristella pikkuautoilla pitkin Porin katuja ja jopa kyntää peltoa hevosen kanssa – ainakin melkein! Lue lisää >


Serlachius-museo Göstassa tutustutaan monipuolisiin taideteoksiin. Kuva: Serlachius-museo Gösta.

Serlachius-museot Gösta ja Gustaf, Mänttä-Vilppula

Serlachius-museo Göstassa näet puhuttelevaa nykytaidetta, Suomen kultakauden taidetta sekä vanhoja eurooppalaisia mestareita. Serlachius-museo Gustafissa pääroolissa ovat tarinat.

Tutustu tehtävien kautta elämään teollistuvassa Suomessa. Voit tehdä tehtäviä omatoimisesti tai tulostaa niitä museovierailulle. Mm. Gustafin salainen koodi -kaupunkisuunnistus ja ohjeet kuinka valmistaa itse paperia! Lue lisää >


Tekniikan museo, Helsinki

Tekniikan museo esittelee sekä tekniikan, teollisuuden ja innovaatioiden historiaa että niiden nykypäivää. Näyttelyissä on paljon kosketeltavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää. Pelaa kierrätyspeliä, kokoa komponentti tai ajele lähes satavuotiaalla museohissillä! Museosta löytyy myös leikkinurkkaus.

Itsenäisesti toteutettavassa Kummituksen kuvasuunnistuksessa ratkotaan näyttelykohteisiin kätkeytyvän arvoituksen. Suunnistusvihkoja voi lainata museon lipunmyynnistä.

Tekniikan museon työpajoissa tutustutaan tekniikan ilmiöihin tutkimalla ja askartelemalla. Lasten työpajoja järjestetään koulujen lomakausilla sekä erilaisissa tapahtumapäivissä. Työpajoja ja lapsille suunnattuja kierroksia voi myös varata omille ryhmille.

Museolla voi järjestää myös lastensynttärit, joiden aikana tutustutaan museoon, askarrellaan tekniikka-aiheisesti ja nautitaan juhlatunnelmasta.

Lisätietoa lapsille suunnatuista opastuksista ja palveluista: Lue lisää >


Tiedekeskus Pilkkeessä on lupa leikkiä! Näyttely kutsuu kaikenikäiset tutustumaan pohjoisiin metsiin kaikilla aisteilla. Kuva: Tiedekeskus Pilke.

Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi

Tutustu pohjoisiin metsiin vuorovaikutteisessa näyttelyssä, joka haastaa tutustumaan metsän kestävään käyttöön ja näkemään metsien merkityksen nyt ja tulevaisuudessa. Näyttelyvieraat pääsevät käyttämään kaikkia aisteja ja tekemään itse – pilke silmäkulmassa! Uskallatko hypätä metsäkonesimulaattorin kyytiin ja ansaita oman Harvesterikortin?


Turun taidemuseo, Turku

Turun taidemuseon monipuoliset ja laadukkaat näyttelyt tutustuttavat taiteen kiehtovaan maailmaan aina klassikoista uusimpaan nykytaiteeseen.

Pikkuli Turun taidemuseossa -mobiilisovelluksessa voi tutustua museon teoksiin, taiteilijoihin ja rakennukseen Pikkulin seurassa pelin ja leikin kautta. 4–8-vuotiaille suunnattu ilmainen sovellus on suomen- ja ruotsinkielinen. Lue lisää >

Museoihin voi myös itse kehitellä lapsille sopivia pelejä! Tutustu vinkkeihin:


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp