18.5.2022

Graffiteja, fantasia-aiheisia maalauksia ja hehkuvaa lasitaidetta – katso kesän näyttelytärpit!

Kesällä museot tarjoavat kiehtovia kulttuurielämyksiä uusien näyttelyiden parissa.

Kesä on loistavaa aikaa vierailla museoissa. Uusissa näyttelyissä pääsee ihastelemaan valokuvataiteen monipuolisuutta, seikkailemaan graffitien keskellä, uppoutumaan muodin maailmaan, nauttimaan fantasiantäyteisestä maalaustaiteesta sekä pysähtymään kiviveistosten äärelle. Lähde museokierrokselle ja koe kesän puhutuimmat näyttelyt!

Museoissa on kesällä paljon nähtävää. Kesän näyttelyt tarjoavat monipuolisen kattauksen taidetta eri muodoissa. Kokosimme mielenkiintoiset tärpit kesälle, joita ei kannata jättää näkemättä. Tutustu kaikkiin näyttelyihin ja tapahtumiin sekä kurkkaa Museokortin matkavinkit.

Ota Museokortti mukaan ja suuntaa kohti mieleenpainuvaa museokesää!

Osta Museokortti


Koko taidemuseon täyttämä näyttely esittelee Maija Isolan suunnittelemia kuoseja aiheittain ja aikakausittain. Kuva: Riihimäen taidemuseo

Maija Isola – Kuoseja Amforasta Unikkoon

Riihimäen taidemuseo, Riihimäki
7.5.2022-23.10.2022

Maija Isola toimi Marimekon suunnittelijana vuoteen 1987 asti ja on yksi Suomen tunnetuimmista kuosisuunnittelijoista. Hän oli kotoisin Riihimäeltä, jossa vietti myös vanhuusvuotensa.

Riihimäen taidemuseon näyttely esittelee Isolan suunnittelemia painokangaskuoseja aiheittain ja aikakausittain. Nähtävillä on uustuotannon kuoseja, 1970-luvun Yhdysvalloissa vietetyn ajan myötä syntyneitä kangasmalleja sekä aivan ensimmäisiä kuosimalleja.

Lue lisää >


Timo Sarpanevan teoksia pääsee ihastelemaan Suomen lasimuseossa Riihimäellä. Ambiente-painokangas. Kuva: Teppo Moilanen

Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita

Suomen lasimuseo, Riihimäki
6.5.2022-16.10.2022

Timo Sarpaneva
oli yksi maailman tunnetuimmista lasitaiteilijoista ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Sarpaneva keksi Ambiente-tekniikan työskennellessään paperitehtaalla, kun rikkoutunut kone roiski väriä yllättävällä tavalla Hän kutsui tekniikkaa konemaalaukseksi. Lasi lienee ollut taiteilijan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Sarpaneva kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen.


Lue lisää >


EGS ja Niina Mantsinen – Pehmeä vastalause ja kiistellyt koristeet, tulkintoja graffitista

Joensuun taidemuseo Onni, Joensuu
5.5.2022-4.9.2022

Anonyymina pysyttelevän graffititaiteilija
EGSin ja tekstiilitaiteilija Niina Mantsisen teokset kohtaavat Joensuun taidemuseo Onnin kesänäyttelyssä. Taiteilijat hyödyntävät perinteisiä käsityö- ja lasinpuhallustekniikoita uudella ja ennakkoluulottomalla tavalla.

Mantsinen loihtii ryijyteoksissaan graffitit pehmeään ja kotoisaan muotoon, kun taas EGSin tuotanto on laajentunut lasisten veistosten ja installaatioiden suuntaan.


Lue lisää >


HC Berg: Color space – 15 Color bitual dual dimensions, 2017, kuva: HC Berg

HC Berg

Salon taidemuseo - Veturitalli, Salo
14.5.2022-4.9.2022

Salon taidemuseon kesän näyttelyssä nähdään kuvataiteilija
HC Bergin uusinta tuotantoa. Silmää askarruttavat työt vievät katsojan taiteen peruskysymyksen äärelle: miksi näemme niin kuin näemme? Berg yhdistää teknisesti vaativissa teoksissaan eri materiaaleja. Valo on myös osa teoksia ja näyttelyn kokonaisuutta.

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2007 nimetty Berg on toteuttanut suuren mittakaavan julkisia hankkeita, joista viimeisin on Helsingin Kalasatamaan sijoitettu seitsemän metriä korkea veistos Nereidi (2021).


Lue lisää >


Valokuvan paradokseja

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki
13.5.2022-28.8.2022

Valokuvan paradokseja -näyttely kutsuu pohtimaan valokuviin liittyviä odotuksia ja käsityksiä. Näyttely kokoaa kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden ja tutkijoiden projekteja, jotka haastavat ”valokuvallisuuden ajatusta”.

Paradoksi: jos näet kuvan valokuvana, niin se on valokuva – sinulle. Kuvien näkeminen valokuvina valokuvien tarjoaman mallin mukaisesti muodostaa näyttelyn keskiön.

Lue lisää >


Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma

Villa Gyllenberg, Helsinki
11.5.2022-11.9.2022


Torsten Wasastjerna herättää henkiin kadotetun satumaailman harvoin nähdyissä satu- ja fantasiateoksissaan. Kuva: Villa Gyllenberg

Torsten Wasastjerna herättää henkiin kadotetun satumaailman harvoin nähdyissä satu- ja fantasiateoksissaan. Taiteilija oli oman tiensä kulkija. Hän ajatteli, että vaikka oma aika ei hänen taiteellisia pyrkimyksiään ymmärtäisi, niin tulevat polvet oivaltaisivat hänen taiteensa omintakeisuuden ja osaisivat arvostaa sitä. Onko nyt kenties sen aika?

Wasastjerna oli merkittävä Suomen kultakauden taiteilija. Hänen keskeinen taiteellinen tuotantonsa ajoittuu 1880-luvulta 1910-luvulle. Villa Gyllenbergin näyttely kartoittaa ja uudelleenarvioi taiteilijan taidetta osana aikansa taidekenttää. Jotkut näyttelyn maalauksista, piirustuksista ja grafiikanlehdistä eivät ole olleet esillä yli sataan vuoteen, ja osa on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Lue lisää >


Anssi Kasitonnin näyttelyssä pääsee vauhdin hurmaan. Kuva: Helsingin Taidehalli

Anssi Kasitonni: Nopeusennätyksiä
Helsingin Taidehalli, Helsinki
11.6.2022-28.8.2022

Anssi Kasitonnin näyttelyssä uppoudutaan muun muassa kiihdytysautojen, kilpa-ajon ja moottoriurheilun hengästyttävään maailmaan. Nopeusennätyksiä -näyttelyssä on esillä uusia DIY-henkisiä, populaarikulttuuria monipuolisesti kommentoivia ja kunnioittavia veistoksia sekä videoteoksia vuosilta 2009–2022.

Teokset ovat riemukkaan kekseliäitä ja huumorilla höystettyjä. Taiteilija on toteuttanut teokset käsityönä moninaisista materiaaleista.

Lue lisää >


Vivienne Westwood -muotia yksityiskokoelmasta -näyttelyssä pääsee punk-kauden kapinallisuuden, ruutukuosien, korkeiden korkoden ja catwalkien glamourin pariin. Kuva: Ki Price

Vivienne Westwood -muotia yksityiskokoelmasta

Museo Milavida, Tampere
29.4.2022-22.1.2023

Dame Vivienne Westwood on yksi aikamme kiehtovimmista muotisuunnittelijoista. Punk-muodin pioneerina ja muotimaailman kapinallisena tunnettu Westwood on myös äänekäs aktivisti.

Näyttely esittelee runsaan kattauksen muotisuunnittelijan naisten ja miesten muotia 1970-luvulta 2010-luvulle. Nähtävillä on punk-kauden kapinallisuus, riemastuttavat ruutukuosit, päätähuimaavat korokepohjakengät ja catwalkien glamour.

Lue lisää >


Emma Jääskeläinen käyttää teosten pääasiallisina materiaaleina perinteisiä kivilajeja. Kuva: Tampereen taidemuseo

Vuoden nuori taiteilija 2022 Emma Jääskeläinen – At Her Fingertips
Tampereen taidemuseo, Tampere
11.6.2022-11.9.2022

Kuvanveistäjä Emma Jääskeläisen teosten pääasiallisina materiaaleina ovat perinteiset kivilajit, kuten graniitti, värikäs marmori ja travertiini, joita hän työstää klassisella ammattitaidolla. Taiteilija välttelee taiteessaan monumentaalisuutta ja vakavahenkisyyttä. Leikkisyys näkyy paitsi materiaaliyhdistelmissä, myös mittakaavan muutoksissa ja aiheissa.

Vuoden nuoren taiteilijan näyttely toteutetaan tänä vuonna Tampereella kaksiosaisena. Päänäyttely nähdään Tampereen taidemuseossa ja toinen, pienempi näyttely Finlayson Art Areassa.

Lue lisää >

Excuse Me! Are You a Popstar?

Kainuun Museo, Kajaani
15.6.2022-14.9.2022


Excuse Me! Are You a Popstar? -näyttely esittelee muotokuvia rock- ja pop-tähdistä. Kuva: Kainuun Museo

Näyttely esittelee belgialaissyntyisen valokuvaaja Stefan de Batselierin teoksia rock- ja pop-tähdistä. Taiteilijan tavoitteena oli aina kaunis, mieluiten klassisen mustavalkoinen muotokuva, olipa kameran edessä kuka tahansa. Valokuvissa ei ole kyse pelkästään rockista tai popista, vaan mielenkiintoisista ihmisistä, kuten Björkistä, Iggy Popista tai Yoko Onosta.

Näyttely koostuu 60 kuvasta, joista suurin osa on henkilökuvia, mutta esillä on myös musiikkimaailmaan kuuluvia kunnon rockasennetta henkiviä bändikuvia.

Lue lisää >



Wasa Graffitilandia
Wasa Graffitilandia, Vaasa
14.5.2022-31.7.2022

Entisen huvipuiston tiloihin rakennettu katutaiteisiin painottunut näyttely esittelee graffitien ja muraalien lisäksi myös uv-taidetta sekä erilaisia installaatioita. Kesällä auki oleva näyttely kutsuu viettämään värikästä kesäpäivää.

Alueella on myös kattava merch-kauppa sekä kahvila.

Lue lisää >


Snadisti retro -näyttely kokoaa Raimo Törhösen ihmis- ja eläinaiheisia maalauksia. Kuva: Oulun taidemuseo

Raimo Törhönen – Snadisti retro
Oulun taidemuseo, Oulu
26.5.2022-11.9.2022

Snadisti retro -näyttely kokoaa
Raimo Törhösen teoksia, jotka avaavat näkymiä taiteilijan ajatuksiin ja niiden kehittymiseen vuosien varrella. Maalausten keskeisiä aiheita ovat ihmiset ja eläimet, erityisesti koirat. Nähtävillä on myös kokoelma Törhösen esineteoksia, joiden lähtökohtina ovat usein kadulta tai ympäristöstä löytyneet esineet.

Raimo Törhönen on kuvataiteilija, joka maalatessaan pyrkii sulkemaan pois sanallisen ajattelun sekä muut häiriötekijät. Maalaamisen lisäksi taiteilija tekee esineveistoksia, installaatioita sekä ympäristötaidetta. Törhösen kaksi julkisen tilan seinämaalausta löytyvät Oulusta.

Lue lisää >



Kaija Hinkulan teoksissa katsotaan jokapäiväistä ympäristöä toisenlaisesta vinkkelistä. Kuva: Oulun taidemuseo

Kaija Hinkula PLAY
Oulun taidemuseo, Oulu
26.5.2022-11.9.2022

Mitä tapahtuisi jos kuvittelisimme enemmän? Onko mahdotonta ajatella uusia sääntöjä tai vapautua olemassa olevista? Onko mahdollista luoda vaihtoehtoisia loppuja?

Kaija Hinkulan
PLAY kutsuu katsomaan jokapäiväistä ympäristöä toisenlaisesta vinkkelistä. Mielikuvitus ja vapaus ovat olleet taiteilijan lähtökohtina hänen rakentaessaan tilallista maalausinstallaatiota, jossa arkiset elementit asettuvat uusiin asentoihin. Hinkulan taiteessa perinteinen kaksiulotteinen maalaus levittäytyy tilalliseksi kokemukseksi.

Lue lisää >

Museokortti on vuoden mittainen kulttuurimatka lähes 340 museoon ympäri Suomen. Vuoden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp