Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma

Villa Gyllenberg, Helsinki

  • 11.5.2022–11.9.2022

Torsten Wasastjerna hertt henkiin kadotetun satumaailman harvoin nhdyiss satu- ja fantasiateoksissaan.

 
Torsten Wasastjerna, Enkeli Mikael lohikrmeen voittaneena, 1900–1906.

Torsten Wasastjerna (1863–1924) oli merkittv Suomen kultakauden taiteilija. Hnen keskeinen taiteellinen tuotantonsa ajoittuu 1880-luvulta 1910-luvulle. Wasastjerna opiskeli Dsseldorfissa ja Pariisissa ja siirtyi realistisesta maisemamaalauksesta impressionismiin ja symbolismiin. Nyttelyss esitelln hnen koko tuotantoaan aina Dsseldorfin opiskeluaikojen tist 1920-luvun viimeisten vuosien maisemiin.

1900-luvun vaihteessa hn maalasi hyvin suurikokoisia satu- ja fantasia-aiheisia maalauksia. Taustalla oli Wasastjernan huoli siit, ett sadun ja mielikuvituksen maailma vistyy ja katoaa jrkiperisen rationalismin voittokulun tielt. Maalauksissaan Wasastjerna hertt henkiin kadotetun satumaailman.

Torsten Wasastjerna oli oman tiens kulkija. Wasastjerna ajatteli, ett vaikka oma aika ei hnen taiteellisia pyrkimyksin ymmrtisi, niin tulevat polvet oivaltaisivat hnen taiteensa omintakeisuuden ja osaisivat arvostaa sit. Onko nyt kenties sen aika?

Nykyihmisille satu- ja fantasia-aiheet sek visuaalinen tyyli ovat tuttuja fantasiakirjallisuudesta ja -elokuvista, satujen kuvaperinteest ja tietokonepelien estetiikasta. Samoin olemme huolestuneita luonnon monimuotoisuuden kadosta sek taiteiden ja mielikuvituksen vhisest arvostuksesta tehokkuuden aikakaudella. Wasastjernan teokset tuntuvat yllttvn nykyaikaisilta.

Torsten Wasastjerna on saanut vhn huomiota osakseen. Villa Gyllenbergin nyttely kartoittaa ja uudelleenarvioi Wasastjernan taidetta osana aikansa taidekentt. Jotkut nyttelyn maalauksista, piirustuksista ja grafiikanlehdist eivt ole olleet esill yli sataan vuoteen ja osa on nyt ensimmist kertaa yleisn nhtvill.

Nyttelyn ohessa julkaistaan sen kuraattorin, FT Erkki Anttosen kirjoittama teos Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma (Parvs).

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Villa Gyllenberg
Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki

09 481 333

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Villa Gyllenberg, Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

12/10/0

Maksutavat

kteinen, yleisimmt pankki- ja luottorkortit, Smartum-ja Edenred -kulttuurisetelit / kontanter, de allmnnaste bank- och creditkorten, Smartum- och Edenred -kultursedlar / cash, the most common bank and credit cards, Smartum and Edenred culture vouchers

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-17:00
To Suljettu
Pe Suljettu
La 12:00-17:00
Su 12:00-17:00

Museo suljettu: 11.4-10.5.2022 (nyttelynvaihto), 25-26.6.2022 (juhannus)

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Kohdetta lähellä olevat museot