Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

13.11.2020

Näissä näyttelyissä pääset kylpemään väreissä – kudottua kauneutta, värikkäitä ruokakuvia ja kultakauden taidetta

Vasemmalla Helsingin taidehallin ryijynäyttelyssä nähtävillä oleva teos: Eva Brummer, Helavalkeat, 1956. 190 x 130 cm. Tuomas Sopasen kokoelma. Kuva: Kari Jämsén, Kuopion museo. Oikealla: Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Kaipaatko väriä pimeään marraskuuhun? Kokosimme vinkit näyttelyihin, joissa pääset nauttimaan väreistä. Nappaa Museokortti taskuusi ja sukella värikylläisyyteen.

Harmaata syyssäätä pääsee pakenemaan museoiden värien ilotteluista täyttyneisiin näyttelyihin. Helsingissä näet Magnus Enckelin ainutkertaista tuotantoa ja värikkäiden ryijyjen kokoelman yli 300 vuoden ajalta. Tampereella puolestaan tarjoillaan aikamatka 70-luvun ruokakuviin.

Savonlinnassa ja Loimaalla ihastelet vahvoja värimaailmoita taidenäyttelyissä. Värikkääseen historiaan kurkistat Forssassa ja Hyvinkäällä. Tutustu näyttelyvinkkeihin ja vieraile museossa turvallisesti. Lue ohjeet museovierailuun.



Ensio Onnukalla on ollut runsaasti näyttelyitä sekä kotimaassa että Euroopassa sekä yksin että ryhmissä.

Koe paitsi öljyn, myös akvarellin suvereenin mestarin teokset


Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaaressa tarjoillaan Ensio Onnukan (1934–2015) tuotantoa näyttelyssä Väriä ja piilokonstruktioita. Onnukan teoksissa rakenne ja sommitelma olivat tärkeitä kuvanrakentamisessa, materiaalien, värin, paperin ja kankaan lisäksi.

Onnukka maalasi hienoin, herkin sävysiirtymin maisemia läheltä ja kaukaa. Vesi, järvet ja saaret olivat ehtymättömiä aiheistoja mestaripurjehtijalle. Kesät kuluivat veneessä ja vesillä. Italian ja Espanjan residenssien aikana Ensio Onnukka tutki Välimeren valoa, maastoa ja rakennuksia – kuviin tuli lähes kubistista harmoniaa.

Ensio Onnukka: väriä ja piilokonstruktioita
Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari, Savonlinna
13.12.2020 asti



Taidehallissa on esillä ryijyjä yli 300 vuoden ajalta. Kuvan teos: Inka Kivalo, Hevosloimi, 1985 233 x 172 cm

Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa


Kaikkein aikojen ryijynäyttely on ainutlaatuinen läpileikkaus suomalaisen perinnetekstiilin historiaan ja nykypäivään. Näyttelyn pääsee näkemään Helsingin Taidehallissa.

Näyttely esittelee suomalaisen ryijyn värikkäitä vaiheita 1700-luvulta tähän päivään. Laaja ja monipuolinen kokonaisuus näyttää ryijyn rikkauden; sen monet eri muodot, tekstuurit ja kuvioinnit ovat muuttuneet ajassa, palatakseen taas hieman uusiutuneina ruokkimaan ryijyn elävää perinnettä.

Noin 130 ryijyn kattaukseen sisältyy muun muassa 1700–1800-lukujen perinteisiä aiheita, kuten morsius- ja elämänpuuryijyjä, jugend-ryijyjä, 1960-luvun moderneja taideryijyjä ja uusia, materiaalisesti monimuotoisia ryijyjä aivan viime vuosilta.

Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa
Helsingin taidehalli, Helsinki
3.1.2021 asti



70-luvun uutuuksien ruokakulttuuriin pureudutaan Juhani Riekkolan upeiden annoskuvien sekä Eeva Junkkari-Riekkolan oivallisten ruokaohjeiden ja viikoittaisten ruokalistojen kautta.

Tee ruokamatka 70-luvulle ja hyppää värikkäiden ruokakuvien maailmaan


Vapriikin Tiistaitarjotin-näyttely kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstittomien ruokaohjeiden maailmaan.

Näyttely perustuu valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkolan ja hänen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi aina tiistaisin vuosina 1974–78.

Ennen näyttelyä ja sen aikana ihmisillä on mahdollisuus jakaa omia ruokamuistojaan 70-luvulta. Ruokamuistot ovat tärkeä osa näyttelykokonaisuutta ja ne välittävät aitoja tuntemuksia 70-luvulta. Keittiössä voi taiteilla omia annoksia ja jakaa niistä kuvia muiden iloksi.

Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle
Museokeskus Vapriikki, Tampere
31.1.2021



Ateneumin uudessa näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Nauti valosta ja väreistä Ateneumissa


Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan.

Magnus Enckell
Ateneumin taidemuseo, Helsinki
14.2.2021 asti



Stiina Hovin töissä hevonen on milloin taistelija, milloin orja.

Tunne värin ilottelu ja vahva ilmaisu Stiina Hovin teoksissa


Suomen maatalousmuseo Sarka esittelee Stiina Hovin tuotantoa näyttelyssä Tulikavio – Hevosen voimalla. Hovi maalaa isosti ja käyttää paljon värejä. Tekniikan voima ja vimma välittyy myös katsojalle. Teosten vahva värimaailma ja muotojen virta tekee niistä katsojan tunnetilaan muokkautuvia.

Hovi tutkii teoksissaan hevosen symbolisia rooleja – ja samalla vahvasti myös ihmisyyttä. ”Hevonen on ilmeikäs tunteiden välittäjä: samaan aikaan vahva ja herkkä, kova ja pehmeä. Hevonen elää hetkessä, ei pohdi tulevaa eikä sure mennyttä – toisin kuin ihminen. Se riittää itselleen sellaisenaan, vaikkei riittäisi ihmiselle”, pohtii Hovi.

Stiina Hovi: Tulikavio – Hevosen voimalla
Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa
13.1.2021 asti



Erilaisille elämäntavoille ja -tyyleille oli 1970-luvulla tilaa ja mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Matkusta menneisyyteen värikkäälle vuosikymmennelle


Suomi ja suomalaiset matkasivat 1970-luvulla vauhdilla kohti uudenlaista elämänmuotoa. Sotien jälkeen alkanut ja 1960-luvulla kiihtynyt yhteiskunnallinen muutosprosessi muovasi kansalaisten arkipäivää samalla kun työn ja toimeentulon perässä muutettiin entisiltä kotiseuduilta kaupunkeihin, Etelä-Suomeen ja Ruotsiin.

Hyvinkään kaupungimuseon syksyn näyttely Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970-luvultatarjoaa näkökulmia tuohon tapahtumarikkaaseen vuosikymmeneen.

Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970-luvulta
Hyvinkään kaupunginmuseo, Hyvinkää
31.12.2020 asti



Näyttelyssä eri aikoja sitovat yhteen ihmisten tarinat ja tarinoita todistaneet esineet.

Tutustu kirjavan kankaan kaupunkiin ja tehdasyhteisön syntyyn


Forssan museon perusnäyttely, Kirjavan kankaan kaupunki, kertoo Forssan tehdasyhteisön kehityksestä 1830-luvulta 1980-luvulle.

Näyttely kertoo tarinoita ajasta, jolloin kaupungin läpi virtasi musteensininen, kretuliininpunainen tai toivonwihreä Loimijoki ja jolloin makasiininpäädyn kello kilkatti ruokatunnin merkiksi. Se kertoo myös myöhemmästä ajasta, jolloin telapainokone työnsi sisuksistaan kirjavaa kangasta ja talojen seinät valettiin betonista.

Kirjavan kankaan kaupunki
Forssan museo, Forssa
Perusnäyttely

Museokortti (69€) on vuoden mittainen pääsylippu yli 300 museokohteeseen ympäri Suomen. Museokortilla koet merkittävimmät museot ja paikalliset aarteet. Nähtävää riittää niin taiteen, tieteen, historian, luonnon kuin myös musiikin ja urheilun parissa.

Osta Museokortti

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp