25.3.2020

Luetaanko teidän perheessä mieluiten Muumeja, Koirien Kalevalaa vai Uppo-Nallea? Kokosimme vinkit lapsille sopivista kirjoista, jotka liittyvät museoiden näyttelyihin. (Kuva: Ella Karttinen)

Suunnittele kirjoista inspiroituneena koko perheen museokierroksesi jo valmiiksi – kokosimme kirjavinkkejä lapsiperheille

Valmistaudu tuleviin museoseikkailuihin tutustumalla koko perheen kirjavinkkeihimme ja niihin sopiviin Museokortti-kohteisiin. Suunnittele oma museokierroksesi jo valmiiksi ja toteuta se, kun museot ovat taas avoinna.

Hyppää kirjojen ja museoiden maailmaan! Hyödynnä ääni- ja e-kirjapalvelu Nextoryn etu museokorttilaisille – 45 päivää ilmaiseksi uusille käyttäjille. Kaikki jutussa vinkatut kirjat löydät myös Nextorysta sekä ääni- että e-kirjamuodossa.


Kuopion korttelimuseon viehättävästä miljööstä löytyy myös Minna Canthin salonki.

1. Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille): Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan

(työryhmä)

Kauniisti kuvitettu kirja kertoo vaikuttavia tarinoita rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Yleisö-Finlandialla palkitusta kirjasta löydät monta suomalaisten museoiden sankarinaista!

Kuopion korttelimuseo, Kuopio

Kuopion korttelimuseon yhdentoista vanhan puutalon valloittavasta miljoostä löytyy myös Minna Canthin salonki. Minnan salonki oli kirjailijan työhuone ja 1800-luvun vilkas kulttuuri- ja seuraelämän keskus.

Helinä Rautavaara, Espoo

Seikkailija Helinä Rautavaaran värikkääseen elämään ja matkoihin Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa voi tutustua maailmanmatkaajan mukaan nimetyssä museossa.

Turun linna, Turku

Kastelholman linna, Ahvenanmaa

Kruununsa menettänyttä kuningatar Kaarina Maununtytärtä perheineen pidettiin vangittuna Turun linnassa sekä Kastelholman linnassa Ahvenanmaalla.

Hakasalmen huvila, Helsinki

Hyväntekijä Aurora Karamzinin entinen koti on viehättävä empiretyylinen Hakasalmen Huvila, jossa esitellään Helsingin historiaa vaihtuvien teemanäyttelyiden kautta.


2. Uppo-Nalle ja kultahippu

Elina Karjalainen

Uppo-Nalle ja Laulava Lintukoira ystävystyvät Jänka-Alen kanssa ja päätyvät Lapin seikkailullaan kultahippuja huuhtomaan.

Lapin kultamuseo, Tankavaara

Lapin kultamuseo on kullan tarinan talo Tankavaarassa. Museon ulkoalueella pääsee kesäaikaan itse kokeilemaan huuhdontarännejä. Talvella museon sisällä voi vaskauspaikassa huuhtoa omat hiput mukaan matkamuistoksi.



Tuulikki Pietilän Muumilaakson elämää kuvaavat asetelmat kuljettavat satumaailmaan.

3. Muumi-romaanit

Tove Jansson

Kukapa ei rakastaisi muumeja! Klassikkokirjasarjan kanssa viihtyy minkä ikäinen tahansa, vauvasta vaariin. Muumien elämänviisaus tuo iloa ja lohtua kaikenlaisiin hetkiin.

Muumimuseo, Tampere

Muumi-museolla kävijä astuu Tove Janssonin kirjojen maailmaan. Elämyksellisestä museosta löydät mm. Tuulikki Pietilän valloittavan Muumitalo-kuvaelman sekä Ateljee-työpajan, jossa voi taiteilla itse museon aukioloaikojen puitteissa klo 12–16 välillä.

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki

HAM Helsingin taidemuseolla voi bongata Muumipeikon piilottelemassa Janssonin upeissa freskoissa Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Freskot kuuluvat helsinkiläisten oman taidekokoelman rakastetuimpiin teoksiin.



Kansallismuseon näyttelyissä voi kokea suomalaisten vaiheet esihistoriasta 10 000 vuoden takaa aina tähän päivään asti.

4. Koiramäen Suomen historia

Mauri Kunnas

Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia on ainutlaatuinen kirja Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle. Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Viaporin rakentaminen, isoviha ja Tapani Löfving, hatut ja myssyt.

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

Turun linna, Turku

Komea Turun linna ja Aboa Vetus & Ars Novan tunnelmalliset keskiaikaiset rauniot houkuttavat vierailemaan toistekin maamme vanhassa pääkaupungissa.

Kansallismuseo, Helsinki

Kansallismuseosta ja sen linnakohteista Olavinlinnasta ja Hämeen linnasta kävijä löytää Suomen historian merkkihetkien kulissit ja esineistöä.

Suomenlinna-museo, Helsinki

Ehrensvärd-museo, Helsinki

Viaporin rakentamiseen voi tutustua seikkailemalla Suomenlinnan tunneleissa ja Suomenlinna-museossa tai kyläilemällä linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin prameassa 1700-luvun aateliskodissa.

Mauri Kunnaksen suosittujen Koiramäki-kirjojen pohjalta on myös rakennettu näyttelyitä Museokortti-kohteissa. Etelä-Pohjanmaan museon Koiramäen kartanolla -näyttely (28.4.2019–8.3.2020) tutustutti lapset leikin kautta entisajan maalaiselämään. Näyttelyssä asusti myös viisi Koiramäestä tuttua hahmoa.

5. Koirien Kalevala

Mauri Kunnas


Suomen kansalliseepos kääntyy myös koiraksi ja kissaksi. Mauri Kunnaksen klassikkokirja tutustuttaa Kalevalan tarinoihin ja kuuluisiin henkilöihin kuten Väinämöiseen ja Pohjolan akkaan.

Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Kalevala on innoittanut suomalaisia taiteilijoita julkaisustaan saakka, erityisesta Akseli Gallen-Kallelaa Ateneumin eepoksen teemoille omistetussa salissa voi ihailla kuuluisuuksia kuten Gallen-Kallelan Aino-taru (1891), Lemminkäisen äiti (1897) ja Kullervon kirous (1899).

Kansallismuseo, Helsinki

Kansallismuseon keskihallin holveja koristavat niin ikään Akseli Gallen-Kallelan maalaamat tunnetut Kalevala-aiheiset freskot: Sammon taonta, Sammon puolustus, Ilmarinen kyntää kyisen pellon ja Iso hauki. Teokset pohjautuvat Gallen-Kallelan Pariisin 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljonkiin maalaamiin freskoihin.




Rauman merimuseo kertoo miten meri on ollut vuosisatoja tärkeä osa kaupunkilaisten elämää.


6. Miina ja Manu vesillä

Jari Koivisto

Miina ja Manu -sarjan lyhyissä pienille suunnatuissa kirjoissa seikkaillaan teemasta toiseen. Vesillä-kirjassa opetellaan vesillä liikkumisen perustaitoja, kuten solmuja ja kompassin käyttöä, sekä vieraillaan Suomen tunnetuimmassa majakassa.

Forum Marinum ja sen viisi museoalusta, Turku

Tästä alkaa meri! Forum Marinumissa, Turun sataman kupeessa, lapset voivat seurata laivakoira Axelin tassunjälkiä ja kokeilla erilaisia merellä tarvittavia taitoja lasten omassa Tyrskynmyrskyn merimuseossa. Kesäisin seikkailut jatkuvat viidessä Aurajokeen ankkuroidussa ainutlaatuisessa museoaluksessa.

Merikeskus Vellamo ja Jäänmurtaja Tarmo, Kotka

Merikeskus Vellamoon kuuluvat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Jäänmurtaja Tarmo. Näyttelyissä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Venehalliin on koottu näyttävä valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Niillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.

Rauman Merimuseo, Rauma

Rauman merimuseo esittelee vanhan keskiaikaisen merenrantakaupungin elämää: raumalaista laivanrakennusta, merenkulun opetusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Jykevä 1900 valmistunut museorakennus rakennettiin alun perin Rauman merikouluksi ja on jo itsessään näkemisen arvoinen.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Museoalus Pommern, Maarianhamina

Museolla voi kulkea raakapurjealuksen isomastoon, matkustajalautan karaokebaariin ja öljytankkerin komentosillalle, kokeilla oikeaoppista laivanlastausta tai vain hämmästellä outoja ja eksoottisia matkamuistoja, joita merimiehet ovat tuoneet mukanaan kautta aikojen. Yksi harvinaisimmista on 1700-luvun merirosvolippu Välimereltä. Rannassa voi rahtipurjealus Pommernissa osallistua 1930-luvun merimiehen arkeen.


Lue lisää, mitä muuta museopuuhaa lapsille löytyy >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp