Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

11.3.2024

Nykytaidetta, saamelaiskulttuuria ja luontoa – tutustu Vuoden museo 2024 -finalisteihin

Vuoden museo 2024 -kilpailun finalistit ovat Chappe, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, Luostarinmäki, Varkauden museokeskus Konsti ja Suomen Metsämuseo Lusto. Kuvat: Krista Ylinen ja Museoliitto.
Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota: Chappe, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, Luostarinmäki, Varkauden museokeskus Konsti ja Suomen Metsämuseo Lusto. Tutustu finalisteihin ja koe kaikki kohteet Museokortilla!

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Vuoden museo -kilpailun palkintolautakunta tutustuu kevään aikana finalistimuseoihin ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Jyväskylässä 23. toukokuuta.

Tutustu kaikkiin Vuoden museo -finalisteihin Museoliiton sivuilla.



Sukella värikkään mediataideteos Craft Ritualsin sisään Chappessa 31.3.2024 asti. Kuva: Alhmed Alalousi, Chappe.

Taiteen talo Chappe on rannikon helmi

Nykytaiteen museo ja taiteen talo Chappen näyttelyt esittelevät läntisen Uusimaan sekä Pohjoismaiden ja Itämeren alueiden maiden taidetta. Lisäksi museo painottaa kestävään kehitykseen ja luontotematiikkaan. Chappe avasi ovensa yleisölle huhtikuussa 2023.

Tammisaaressa sijaitsevan Chappen tumma kuusiverhoiltu julkisivu sulautuu osaksi historiallista saaristolaiskaupunkimiljöötä erottuen edukseen nykyaikaisuudessaan. Uudisrakennus edustaa nykyaikaista suomalaista museo- ja puuarkkitehtuuria avarine ja muunneltavine näyttelytiloineen.

Chappen arvot ovat kokeellisuus, sivistys, värikäs ja kutsuva. Chappe on persoonallinen ja kutsuva sekä avoin kaikille ja olet tervetullut, vaikka et olisikaan taiteen ja kulttuurin suurkuluttaja. Chappe on erinomainen esimerkki siitä, kuinka onnistunut museohanke voi hengittää uutta elämää pieneen kaupunkiin ja lähiympäristöönsä.

Tutustu kohteeseen lisää:


Ihastu Saamenmaahan ja opi uutta saamelaiskulttuurista Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa. Kuva: Juha Kauppinen, Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida.

Lumoava kulttuuriperintökohde Siida

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan näyttelyt ja tapahtumat esittelevät saamelaista kulttuuria sekä Pohjois-Lapin monimuotoista luontoa. Inarissa sijaitseva Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo erikoisalanaan saamelaiskulttuuri.

Saamelaismuseon ja luontokeskuksen yhteinen päänäyttely sekä uudistettu ja laajennettu Siida avattiin kesällä 2022. Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttelyssä pohditaan, miten menneisyys elää meissä sekä tuodaan esiin viimeisen jääkauden jälkeistä ilmastohistoriaa ja ja tulevaisuutta. Näyttely lisää ymmärrystä saamelaisten historiasta ja heidän asemastaan alkuperäiskansana sekä Inarin Lapin luonnonolosuhteista.

Saamelaismuseolla on tällä hetkellä maailman suurin saamelaisesineiden kokoelma ja sen rooli saamelaiskulttuurin tallentajana, esittäjänä ja ylläpitäjänä on vahvistunut aktiivisen repatriaatiotyön ansiosta. Museon tekemä esinepalautustyö kytkeytyy saamelaiskulttuurin kannalta äärimmäisen tärkeisiin ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kuten keskusteluun alkuperäiskansojen oikeuksista.

Tutustu kohteeseen:


 

Luostarinmäellä tutustut ajankuvaan verstaiden kautta, mm. suutari, tupakkatalo, viuluntekijä, kivipaino, kirjansitomo. Kuva: Roni Lehti, Turun museokeskus.

200-vuotias uniikki Luostarinmäki

Turun ydinkeskustassa sijaitseva Luostarinmäki on ainutlaatuinen ulkomuseo ja Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta. Luostarinmäen museokortteli avasi mittavan uudistushankkeen jälkeen porttinsa kesäkuussa 2022.

Luostarinmäellä museovierailija pääsee tutustumaan Turun ja sen asukkaiden historiaan sekä kädentaitojen perinteeseen. Yli kaksisataa vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Lähelle tulevat tarinat alueen asukkaista sekä museokorttelin kapeat kujat ja tunnelmalliset sisäpihat herättävät historian henkiin.

Uudistuksen ja kehittämishankkeen myötä Luostarinmäestä on tullut nykyaikainen ulkomuseo, joka yhdistää vanhat perinteet uusiin lähestymistapoihin. Museokortteli tuo esiin niin tarinoita paikallisesta historiasta kuin rakentaa yhteistyöpolkuja nykyajan paikallisten kanssa.

Tutustu kohteeseen:


 


Museokeskus Konsti ihastuttaa myös näyttävällä arkkitehtuurillaan. Kuva: Varkauden museokeskus Konsti.

Tänä keväänä avautuva Varkauden museokeskus Konsti

Huhtikuun 27. päivänä avautuva Museokeskus Konsti on kulttuurin monitoimitalo, joka esittelee varkautelaista teollisuutta, kulttuuria ja taidetta vaalien yhteisönsä osallisuutta kulttuuriperintöönsä. Uusi museokeskus Konsti sijaitsee idyllisellä Vanha Varkaus -alueella ja siinä toimivat monille jo tutut Varkauden museo ja Varkauden taidemuseo.

Varkauden museon uusi, alueen teollisen yhteisön ja osaamisen historiaa esittelevä Teollisuuden tekijät -näyttely kertoo Varkauden alueen historiasta yhteisön ja sen teollisen osaamisen ja toimijoiden kautta. Varkauden taidemuseo tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa taiteen ystäville. Lisäksi museokeskukseen avautuu uusi Lasten tehdas, joka tutustuttaa lapset ja leikkimieliset Varkauden alueen teollisuuteen.

Konsti on varkautelaisten yhteinen museo, joka perinteisen museokokemuksen ohella mahdollistaa varkautelaisten osallisuutta aineelliseen ja aineettomaan kulttuuriperintöönsä, tarjoaa vapaaehtoistyön mahdollisuuksia ja kansalaisvaikuttamisen kanavia sekä tukee kansalaisaktivismia.

Tutustu kohteeseen:


 

Nauti metsästä ja rauhoitu Punkaharjun perinnemaisemissa. Lusto on kohtauspaikka luonnonläheisessä kansallismaisemassa. Kuva: Suomen Metsämuseo Lusto.

Uudistettu Suomen Metsämuseo Lusto kutsuu rauhoittumaan ja oppimaan uutta

Toukokuussa avautuva Suomen Metsämuseo Lusto on uudistettu perinpohjaisesti dynaamiseksi museoksi. Lusto toimii Savonlinnan Punkaharjulla museorakennuksessa, mutta myös ympäri maata monimuotoisissa tilaisuuksissa ja keskusteluissa.

Luston näyttelyt, tapahtumat ja kokoelmat kertovat ihmisen ja metsän vuorovaikutuksesta ennen ja nyt. Toukokuussa 2024 avautuva uudistettu Metsäsuhteiden maa -ydinnäyttely kertoo metsän ja ihmisen ikiaikaisesta suhteesta kuuden näkökulman kautta. Uusi ydinnäyttely on monikanavainen, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus, joka houkuttelee pohtimaan omaa metsäsuhdettaan ja käymään metsäkeskustelua.

Suomen Metsämuseo Lusto toimii läheisessä yhteistyössä ihmisten ja yhteisöjen kanssa pyrkien vaikuttamaan niin toimintaympäristöönsä kuin museoalaan. Lusto on aktiivinen metsäkulttuurin vaalija, metsäsuhteiden muutosagentti ja metsäkeskustelun rakentaja.


Tutustu kohteeseen:


 

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen luoma Esko-patsas on Vuoden museo -kilpailun kiertopalkinto, joka myönnetään voittajalle Museogaalassa. Kuva: Katariina Salmi.

Vuoden museo 2024 -voittaja julkistetaan 23. toukokuuta

Vuoden museo -kilpailun palkintolautakunta tutustuu kevään aikana finalistimuseoihin ja jakaa palkinnot museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Jyväskylässä 23. toukokuuta. Seuraa kilpailun etenemistä Museoliiton-sivuilta, jonne täydennetään palkintolautakunnan perusteluja kevään edetessä.

Tiesitkö?

Suomen museoliitto ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitea ovat järjestäneet Vuoden museo -kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Riihisaari – Savonlinnan museo, Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp