Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

7.9.2023

Näyttelyvinkit muualle Etelä-Suomeen



Marta Klonowska on puolainen taiteilija, jonka lasiveistokset herättävät hämmennystä taituruudellaan. Kuva: Suomen lasimuseo.

Marta Klonowska

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 7.10.2023–31.12.2023

Puolalaisen Marta Klonowskan (s. 1964) taide on hätkähdyttää katsojan taituruudellaan. Lasinsirpaleista ja lasikappaleista koostuvat veistokset ovat ammentaneet inspiraationsa vanhan taiteen teoksista, kuten Albrecht Dürerin ja Francisco de Goyan maalauksista. Suomen lasimuseossa nähdään Klonowskan veistoksia, jotka edustavat käsityötaidon ja luovuuden huippua sekä korkeatasoista teknistä osaamista.

Lue lisää >



Milloin viimeksi tartuit kirjaan? Järvenpään taidemuseon lokakuussa avautuvassa näyttelyssä lumoudutaan lukemisesta. Kuva: Eero Järnefelt: Teepöytä / Järvenpään taidemuseo

Lukemisen lumoa

Järvenpään taidemuseo | 15.10.2023–29.2.2024

Lukemisen lumo, uppoutuminen, keskittyneisyys ja rauha. Järvenpään taidemuseossa nähdään kiehtovia maalauksia lukevista ihmisistä, jotka viettävät aikaa kirjojensa äärellä kodin piirissä ja puutarhoissa, uppoutuen kirjallisuuden yksityisiin ja jaettuihin maailmoihin. Esillä on teoksia muun muassa Wäinö Aaltoselta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, Helene Schjerfbeckiltä, Venny Soldan-Brofeldtilta ja Ellen Thesleffiltä.

Lue lisää >



Maaginen taide haastaa katsojan havaintokykyä Keravan Sinkan uutuusnäyttelyssä. Kuva: Kalle Nio: Trick Brain (2017) / Taide- ja museokeskus Sinkka.

Taikaa!

Taide- ja museokeskus SINKKA, Kerava | 9.9.2023–7.1.2024

Sinkan syysnäyttelyssä taide ja taikuus sulautuvat yhteen saaden katsojan pohtimaan havaintokykynsä rajoja. Mukana on 18 taikuuden ja kuvataiteen huipputekijää kymmenestä eri maasta. Näyttelyssä voi ihmetellä peili-illuusioita, mekaanisia taikakoneita, itsestään liikkuvia kasveja tai tilassa leijailevaa muovikummitusta. Esillä on muun muassa Christian Anderssonin, Gregory Barsamianin, Louis De Bellen, Marjolijn Dijkman, Kalle Nion ja Tobias Dostalin taidetta.

Lue lisää >



Valokuvataiteilija Sari Soinisen ensimmäinen soolonäyttely Suomessa esittelee läpimurtoa tekevän taiteilijan merkittävimpiä teossarjoja. Kuva: Sari Soininen: Dimension #9, sarjasta Transcendent Country of the Mind (2019-2021).

Sari Soininen: Katseen takana

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva | 3.11.2023–7.4.2024

Valokuvataiteilija Sari Soinisen värikäs ja unenomainen taide kumpuaa filosofisista ajatuksista ja mystisistä kokemuksista. Soinisen (s. 1991) ensimmäinen soolonäyttely Suomessa esittelee hänen tuotantonsa merkittävimpiä teossarjoja. Läpimurtoa tekevältä taiteilijalta on ilmestynyt Transcendent Country of the Mind -taidevalokuvakirja (2022), ja hänestä on julkaistu lehtiartikkeleita muun muassa The Guardianissa ja British Journal of Photography -julkaisussa.

Lue lisää >



Kuvataiteilija Pekka Halosen kansallisromanttinen taiteilijakoti täyttyy tuoreemmalla taiteella lokakuussa alkavassa näyttelyssä. Kuvassa Katja Tukiaisen teos.

Haaveita ja näkyjä – taidetta Nelimarkka-Rahaston kokoelmista

Halosenniemi, Tuusula | 15.10.2023–14.4.2024

Halosenniemen uuden näyttelyn teoksissa unelmoidaan elämästä, haaveillaan matkasta tuntemattomaan, esitetään toiveita perheestä ja etsitään elämänviisauksia vanhoista kulttuureista. Esillä on teoksia mm. Katja Tukiaiselta, Stina Saaristolta, Kim Simonssonilta, Emma Ainalalta ja Jarmo Mäkilältä. Mukana on myös talon isännän Pekka Halosen taidetta.

Lue lisää >




Vinkki kaikille halloween-faneille ja nukkekotirakentamisen pimeästä puolesta kiinnostuneille: Pieni ruma maailma -näyttely avautuu lokakuussa Hyvinkäällä! Kuva: Museokeskus Taika.

Pieni ruma maailma

Museokeskus Taika, Hyvinkää | 10.10.–12.11.2023

Museokeskus Taikaan levittäytyvä pop up -näyttely esittelee nukkekotiharrastamisen ”pimeää puolta”. Harrastusta, jossa meininki on rempseän reipasta ja ehkä hiukan kieromielistä. Hannele Lemmetyisen, Sari Niinisen ja Päivi Variksen näyttelyssä on useita nukkekokoisia kokonaisuuksia, jotka on rakennettu käyttäen mm. nukkekoti-, pienoismalli-, dioramarakentamisen tapoja.

Lue lisää >



Menneinä vuosikymmeninä lastenhoidossa jouduttiin turvautumaan varsin kekseliäisiin konsteihin. Hämeenlinnan Skogsterin uudessa näyttelyssä tutustutaan lastenhoidon historiaan. Kuva: Tyyni Vahter / Museovirasto.

Omat ja lainatut sylit - Kuka lapsen hoitaa?

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster | 12.9.2024–7.1.2024

Naisten työnteko on aina vaatinut lastenhoidon järjestämistä. Aikoinaan lapsen kehtoa keinuttivat erilaiset hoitajat sisaruksista ja huutolaismummoista säätyläiskotien imettäjiin, mutta lapset kulkivat myös pienestä pitäen mukana vanhempien askareissa. Teollistuminen toi päivähoidon tehtaisiin, ja hyvinvoinnin kasvaessa päivähoitojärjestelmä nähtiin osana tasa-arvon kehittämistä. Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä tarkastellaan lastenhoidon historiaa ensimmäisistä yksityisistä päiväkodeista kunnallisen päivähoidon syntymiseen.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin:


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp