14.7.2023

Lähde seikkailulle Lapin lumoaviin maisemiin ja nappaa Museokortti reissukaveriksi!

Krista perheineen vietti viikon lumoavassa Lapissa. Reissu sisälsi kullanhuuhdontaa, mieleenpainuvia museoita ja loppumatonta Lapin luontoa. Kuva: Krista Ylinen

Valokuvaaja Krista Ylinen perheineen vietti ikimuistoisen viikon lumoavassa Lapissa. Viikon reissu tarjosi kauniita luontomaisemia ja mieleenpainuvia museoita. Mieleen jäivät kullanhuuhdonta, tunnetason ylittävä erikoinen museokokemus ja koskematon Lapin luonto. Lue Kristan matkakertomus ja löydä ideat Lapin seikkailuille! Juttu on julkaistu alunperin 5.8.2022.

Valokuvaaja Krista Ylinen (@krista_ylinen) testasi Museokortin matkavinkit -palvelua ja valitsi yli 30 valmiin reittiehdotuksen joukosta kierroksen lumoavaan Lappiin. Tutustu Museokortin matkavinkkeihin ja yhdistä reissuun ajankohtaiset Museokortti-edut.

Ikimuistoinen viikon reissu tarjosi upeaa luontoa ja mieleenpainuvia museoita

Olen ollut aiemmin kovin kapeakatseinen museoiden osalta. Kuvitellut, ettei niissä ole juurikaan variaatiota, ettei ulkoilmaihminen minussa jaksaisi kiertää sisätiloja historia-, taide- ja kulttuuriteemoja tutkien.

Miten väärässä olenkaan ollut.


Seikkailu lumoavassa Lapissa yhdistää kulttuuria ja Lapin upeaa luontoa. Kuva: Krista Ylinen.

Vuosi sitten lähdimme elämään todeksi Ahvenanmaan kulttuurikierrosta, tänä vuonna päädyimme minulle rakkaaseen Lappiin. Tuskin olen ainut, joka ajatteli, ettei kummassakaan olisi Museokortille käyttöä. Mutta kuten aiemman väitteeni, myös tämän osoitimme vääräksi niin vuosi sitten kuin nyt matkallamme Lappiin miesystäväni ja hänen poikansa kanssa.

Aloitimme kesäkuun alussa seitsemän päivää kestävän matkamme Kotkasta, joten ensimmäinen päivä meni ajaessa Kuusamoon yöksi. Seuraavana päivänä teimme nopean pysähdyksen Kemijärven eteläpuolella olevassa Joutsijärven Bunkkerimuseossa ennen kuin pääsimme varsinaisen Seikkailu lumoavassa Lapissa -kulttuurikierroksen alkuun, vierailemalla matkan ensimmäisessä Museokortti-kohteessa: Tankavaaran Kultamuseossa.

Suomalainen yli 150-vuotinen kullankaivuun historia on ollut minulle vieras. Museoon sisälle kävellessä mielessä pyöri rehellisesti vain Kummelin Kultakuume, mutta pois lähtiessä onneksi paljon muutakin. Saimme matkaamme pienet aarteet, kultahiput, jotka vaskasimme mukaamme oppaan avustuksella. Kullanhuuhdonta oli kiehtovaa, ja herätti miettimään kullankaivuun teoriaa konkreettisemmin.


Kullanhuuhdontaa Tankavaaran Kultamuseossa. Matkamuistoiksi saatiin pienet kultahiput. Kuva: Krista Ylinen.


Tankavaaran Kultamuseo herätti miettimään kullankaivuun teoriaa konkreettisemmin. Kuva: Krista Ylinen.

Tankavaarasta jatkoimme Wilderness Hotel Inariin yöksi. Päivään oli museokäyntien lisäksi kertynyt 5 tuntia ajoa, joten majoittuminen, hotellissa ruokailu ja saunominen olivat täydellinen päätös päivälle.

Yksi matkan odotetuimmista kohteista oli Inarissa sijaitseva Pielpajärven erämaakirkko, jonne suuntasimme seuraavana päivänä aamupalan jälkeen. Ikimetsät, suot ja lammet vaihtuivat ympärillämme, kun kuljimme 4,5 kilometriä erämaapolkua kirkolle. Oli lämmin kesäpäivä, lehti juuri puhjennut ja itikat loistivat vielä poissaolollaan. Selkeästi merkittyä polkua oli rauhallinen ja hyvä kävellä. Perille päästyämme lounastimme tulipaikalla, kunnes lähdimme katsomaan vieressä sijaitsevaa, 1760-luvulla rakennettua, hiilenpunaista kirkkoa. Tämä upea, mieleenpainuva elämys kannattaa sisällyttää Lapin museokierrokselle. Ei ainoastaan vaikuttavan erämaakirkon vuoksi, vaan myös sen ympäröimän koskemattoman Lapin luonnon vuoksi.


Selkeästi merkitty erämaapolku taittui mukavasti lämpimänä kesäpäivänä. Kuva: Krista Ylinen.


Lounas nautittiin tulipaikalla kauniin Lapin luonnon ympäröimänä. Kuva: Krista Ylinen.


Koskematon Lapin luonto ympäröi vaikuttavaa erämaakirkkoa. Kuva: Krista Ylinen.

Olimme alun perin ajatelleen vierailla Saamelaismuseo Siidassa samana päivänä, mutta mielestämme nämä kaksi kohdetta kannatti kokea ajan kanssa eri päivinä. Niinpä vietimme uudistuneessa ja vasta avatussa Siidassa seuraavan päivän. Visuaalisesti ja audiovisuaalisesti vaikuttavissa sisätiloissa sekä kiehtovassa ulkomuseossa aika kului nopeasti ja lopuksi oli ihana selata Siida shopissa olevia tuotteita, ja poimia sieltä mukaan tuliaiset etelään.


Vasta avatussa Saamelaismuseo Siidassa oli visuaalisesti ja audiovisuaalisesti vaikuttavat sisätilat. Kuva: Krista Ylinen.


Siidassa aika kului nopeasti. Kuva: Krista Ylinen.

Inarissa ollessamme vietimme kolme yötä Museokortin yhteistyökumppani Wilderness Hotel Inarissa ja koimme sen täydelliseksi tukikohdaksi keskeisellä, mutta silti rauhallisella paikalla. Hotelli oli maagisine eteisauloineen, kelomökkeineen ja laadukkaine ravintoloineen upea paikka majoittua! Inarinjärvi avautui niin ravintolan kuin mökinkin ikkunasta, palvelu oli moitteetonta ja puitteet viimeisteltyjä.


Inarinjärvi avautui majoituspaikan ikkunasta Inarissa. Museokortilla yövyt edullisemmin Wilderness Hotel Inarissa – saat 10 % alennuksen majoituksesta 15.5.–15.11.2023 välisenä aikana. Kuva: Krista Ylinen.


Museokortin yhteistyökumppani Wilderness Hotel Inarissa oli upea majoitus. Kuva: Krista Ylinen.

Matkan viidentenä päivänä oli aika siirtyä kulttuurikierroksella Länsi-Lapin puolelle. Päädyimme ajamaan Pokan tietä (955), vaikka tiesimme edessä olevan mahdollisesti seikkailun täyteinen kokemus. Matkalla olevat maisemat olivat kuitenkin 60 kilometrin hiekkatieosuuden arvoisia ja jos vain on aikaa tehdä siirtymä tätä tietä pitkin, suosittelen sen tekemään. Ajoimme ensimmäiseksi Kittilään Kalervo Palsan kotimökille ja ateljeeseen, jotka todella olivat erikoisin museokohde mitä olen nähnyt. Palsa-museo huokui taitelijan elämää ja sielunmaisemaa tavalla, joka ylitti tunnetason.


Kalervo Palsan kotimökki ja ateljee huokui taiteilijan elämää ja sielunmaisemaa tunnetason ylittävällä tavalla. Kuva: Krista Ylinen.


Palsa-museon yksityiskohtia. Kuva: Krista Ylinen.

Seuraava museokohde löytyi puoli tuntia etelämmästä. Lapsuudenkotini olohuoneen seinällä oli vuosia julisteena Reidar Särestöniemen Uiva Poro. Särestöniemi-museo kattoi valtavat tilukset, jotka kuuluivat tälle aikansa merkittävimmälle lappilaiselle kuvataiteilijalle. Särestöniemessä vierailtuamme oli aika jatkaa illaksi Rovaniemelle, jossa vietimme matkamme kaksi viimeistä yötä.

Museokortilla pääsee Särestöniemi-museoon. Kuva: Krista Ylinen.


Särestöniemi-museo esittelee taiteilija Reidar Särestöniemen taidetta. Kuva: Krista Ylinen.

Entinen kotikaupunkini Rovaniemi on minulle hyvin tärkeä ja oli sydäntälämmittävää palata sinne jälleen hetkeksi. Aloitimme aamun yhdestä suosikkimuseoistani, Tiedekeskus Arktikumista. Jo rakennuksena Arktikum on hyvin erityinen: näyttelytilat sijaitsevat maan alla Rovaniemen kaupungintalon kokoa vastaavissa tiloissa ja talon näkyvä osa, ikoninen 172 metriä pitkä lasiputki on yksi tunnistettavimmista nähtävyyksistä Rovaniemellä. Sen lisäksi että Arktikum on rakennuksena henkeäsalpaava, ovat myös näyttelyt ensiluokkaisia: visuaalisesti upeita, osallistavia, monipuolisia kuvauksia lappilaisista elämäntavoista sekä arktisesta luonnosta. Tämä kohde sopii ehdottomasti niin aikuisille kuin lapsillekin.


Erityisen Arktikum tiedekeskuksen näyttelyt ovat visuaalisesti upeita ja osallistavia. Kuva: Krista Ylinen.


Arktikum tiedekeskus sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Kuva: Krista Ylinen.

Seuraavaksi suuntasimme lounaalle Kulttuuritalo Korundiin. Paikka onkin käymisen arvoinen jo ensiluokkaisen lounaan vuoksi! Kuten Arktikumissa, myös Korundissa näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet. Pohjoisen matalalta tulevaa valoa ilmentävä Markku Hirvelän – Tämä matka -näyttely sekä Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen Variator-teoksen ilmassa leijuvat, sähkömagneettisesti liikkuvat lieriöt, jäivät itselleni parhaiten mieleen vierailussa.


Kulttuuritalo Korundin maittava lounas. Kuva: Krista Ylinen.


Kulttuuritalo Korundissa näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet. Kuva: Krista Ylinen.

Museokortti-kohteiden jälkeen halusimme lähteä vielä illaksi nauttimaan ulkoilmasta, joten suuntasimme keskustan pohjoispuolella sijaitsevalle Kuninkaan laavulle. Oli ihana päättää matkan viimeinen ilta täällä, ennen seuraavan päivän pitkää ajomatkaa etelään. Nämä loppumattomat maisemat ovat se syy, miksi Lapissa on niin helppo hengittää. Ja miksi jokainen matkustuskilometri kannattaa tehdä.

Luonto on ilmainen ja silti niin arvokas. Taide ja kulttuuri ovat arvokkaita, ja silti niin edullisesti saavutettavissa; Museokortilla. Seikkailu lumoavassa Lapissa -kulttuurikierros yhdistää kauniisti nämä kaksi asiaa: mahdollisuuden syventää Lapin tuntemusta Museokortti-kohteiden kautta ja nauttia luonnosta matkan varrelle jäävien kansallispuistojen ja retkikohteiden kautta. Kiitos Museokortille ikimuistoisesta viikosta!


Lapin loppumattomat maisemat ovat se syy, miksi Lapissa on niin helppo hengittää. Kuva: Krista Ylinen.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp