Ota Museohaaste 2021 vastaan – parhaimmat kuvat palkitaan Museokortilla!
Museohaaste ja 50 uutta tehtävää uudelle vuodelle ovat täällä taas! Museohaaste innostaa vierailemaan erilaisissa museoissa ja tutustumaan itselle niin tuttuihin kuin myös tuntemattomiin museoihin haastetehtävien inspiroimana. Tänä vuonna haasteessa mukana myös tehtäviä, joiden tekeminen onnistuu kotona.
Museohaasteessa 2021 yhdistetään museokäyntiin luontoretki, etsitään museosta muistoja menneisyydestä ja valitaan kotimuseosta lempihuone. Kotona tehdään karanteenitaidetta, järjestetään oma näyttely sekä osallistutaan museoiden virtuaaliopastuksille.
Lataa tulostettava Museohaaste 2021 tästä! Haasteen kaikki tehtävät löydät myös listattuna artikkelin lopusta.
HUOM! Muistathan katsoa ajankohtaiset tiedot epidemiarajoituksista. Otathan aina oman alueesi rajoitukset ja turvallisuusohjeet huomioon. Museohaasteen tehtäviä voi varioida etäolosuhteisiin sopiviksi ja näin suorittaa turvallisesti etähaasteena, esimerkiksi museoiden verkkosivuilla tai Museot.fi-verkkosivuilla vierailemalla. Turvallisuus aina edellä!
Osallistu omalla tavallasi – tyyli vapaa!
Jokainen voi osallistua Museohaasteeseen omalla tavallaan. Haasteita voi suorittaa joko itsenäisesti tai muiden museokorttilaisten kanssa jakamalla museohaaste-elämyksiä somessa tunnisteella #museohaaste.
Tehtävien suoritustyyli on vapaa. Tehtäviä ei tarvitse suorittaa listan mukaisessa järjestyksessä, vaan niihin voi tarttua missä vaiheessa vuotta tahansa. Haasteita voi halutessaan suorittaa useita samalla museokäynnillä.
Museohaasteen tarkoituksena on tuottaa iloa ja viedä museoiden kiinnostavien teemojen äärelle. Olit sitten museonoviisi tai pitkän linjan museoharrastaja, olet tervetullut tarttumaan Museohaasteeseen. Museoista löytyy jokaiselle jotakin: voit sukeltaa taiteen, tieteen, muotoilun, luonnon, musiikin, urheilun, arkkitehtuurin tai vaikkapa historian pariin.
Museohaasteen suorittajalle hyväksi kaveriksi sopii Museokortti. Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu 300 museokohteeseen ympäri Suomen.
Osallistu Museohaasteen kuvakilpailuun ja voita Museokortti!
Museohaaste-kokemus on hauska jakaa julkaisemalla omia kuvia tai seuraamalla muita #museohaaste-tunnuksen avulla. Tunnuksella löydät somesta myös muiden suorittajien ja museoiden vinkkejä, miten ja missä suorittaa erilaisia haasteita.
Palkitsemme parhaat Instagram-kuvat Museokortilla!
Näin osallistut Instagram-kuvakilpailuun:
- Valitse haastelistalta suoritettava tehtävä.
- Dokumentoi haasteesi kuvalla tai videolla.
- Jaa kuva/video Instagramissa julkisena sisältönä. Merkitse julkaisusi tunnuksilla #museohaaste ja #museokortti. Lisää julkaisuun myös tunniste @museokortti. Kirjoita aina julkaisun kuvatekstiin haastetehtävä ja sen numero.
- Olet mukana kuvakilpailussa!
Valitsemme Museohaaste-vuoden aikana 4 kuvakilpailuvoittajaa: talvi-, kevät-, kesä- ja syyskauden voittajan, joka palkitaan vuoden voimassa olevalla Museokortillla. Valittuihin kauden voittajiin otetaan yhteyttä Instagram Direct -viestillä 1. maaliskuuta (talvi), 1. kesäkuuta (kevät), 1. syyskuuta (kesä) sekä 1. joulukuuta (syksy).
Huomioithan osallistumisen yhteydessä museoiden kuvauskäytännöt. Kilpailun osallistumisehtoihin sisältyy, että Museokortti voi jakaa ja julkaista osallistuneiden haastekuvia ja -videoita Museohaasteeseen liittyen Museokortin viestintäkanavissa.
Apua museotehtävien suorittamiseen löydät sivuiltamme
Museot.fi -palvelu on suomalaisten museoiden yhteinen kotisivu, josta löydät tiedot museoista, näyttelyistä ja tapahtumista. Kategorioiden ja hakutoimintojen avulla voit hakea helposti eri teemaisia museosisältöjä omalta paikkakunnaltasi.
Missä tahansa oletkin, karttatoiminto kertoo nopeasti, mistä lähimmät museot löytyvät. Voit kysellä vinkkejä myös museoiden henkilökunnalta.
Kannattaa myös seurata Museokortin somekanavia, josta saat hyviä vinkkejä museokierroksille!
- Museokortti Facebookissa
- Museokortti Instagramissa
Museohaaste 2021
2. Imitoi kuvassa tai videolla teosta omalla tyylilläsi. Jos haluat lisää haastetta, valitse joku muu kuin ihmishahmo.
3. Osallistu museon virtuaaliopastukselle. Vinkkejä: Museot.fi/virtuaaliopastukset
4. Valitse mieleisesi klassikkotaideteos ja tee oma versiosi siitä kotona. Inspiraatiota löydät Instagramista tunnisteella #karanteenitaidetta.
5. Etsi museon vanhin näyttelyesine ja esittele se omin sanoin.
6. Vieraile käsityötä esittelevässä museossa tai taidenäyttelyssä. Etsi käsityö, jonka haluaisit itse osata tehdä.
7. Kuuntele museoaiheista podcastia. Vinkkejä: Museot.fi/museoiden-podcastit
8. Pysähdy sattumanvaraisen teoksen ääreen. Ota selfie ensireaktiostasi sekä reaktiostasi, kun olet viettänyt aikaa teoksen kanssa 10 minuuttia.
9. Käy museossa tai näyttelyssä, joka kertoo merkkihenkilöstä. Lue tai katso samaan henkilöön liittyvä teos, esimerkiksi kirja tai dokumentti.
10. Kommentoi somessa jotakin #museohaaste-tunnuksella merkittyä julkaisua.
11. Tutustu museossa tieteeseen liittyvään asiaan tai keksintöön, joka ei ole sinulle entuudestaan tuttu. Mitä opit?
12. Arvioi näyttelykokemuksesi tanssina. Voit jakaa arviosi kuvasarjana tai videona.
13. Tutustu historiaa esittelevässä museossa aikakauteen, josta tiedät vähiten. Ota kuva, joka mielestäsi ilmentää aikakautta.
14. Etsi näyttelystä kaunis lasinen esine ja ikuista se valokuvalla tai piirtämällä.
15. Osallistu opastukselle tai tapahtumaan museossa, jossa et ole aiemmin käynyt. Voit osallistua etänä tai paikan päällä.
16. Etsi museosta vanha kirje tai postikortti. Mitä terveisiä se tuo menneisyydestä?
17. Arvioi kolmella lauseella näyttelykokemuksesi. Jaa arviosi sanoin, kuvin tai videolla, esim. Instagram Stories -alustalla.
18. Käy näyttelyssä tai museossa, joka liittyy veteen missä muodossa tahansa. Millaisen tarinan näyttely vedestä kertoi?
19. Käy näyttelyssä, joka liittyy ihailemaasi henkilöön. Kirjoita faniposti menneisyyteen tai nykyhetkeen ja jaa se somessa.
20. Tulkitse näyttelyn teosta vapaasti ja esittele ne museoseurallesi tai somessa.
21. Etsi näyttelyn teoksista paikka, jonne haluaisit matkustaa. Ota kuva ja lähetä se valitsemallesi henkilölle matkaterveisten kera.
22. Muodosta kehollasi tai käsilläsi oma etukirjaimesi museon edustalla. Pyydä jotakuta ottamaan kuva suorituksestasi!
23. Katso museossa ikkunasta ulos ja ota kuva tai video avautuvasta maisemasta. Arvaavatko muut missä olet?
24. Etsi museosta horoskooppimerkkiisi viittaava esine tai teos. Löydätkö yhtäläisyyttä merkille ominaisten luonteenpiirteiden ja teoksen välillä?
25. Vieraile museossa tai näyttelyssä, joka sijaitsee ulkotiloissa. Tee sääpäiväkirjamerkintä julkaisemalla kuva ja kirjaamalla päivän säätiedot.
26. Etsi näyttelystä kaikki välivärit: vihreä, oranssi ja violetti. Ota kuvasarja.
27. Vieraile historiallisessa kohteessa. Eläydy ajan henkeen haluamallasi tavalla, esimerkiksi keskustellen, pukeutuen tai näytellen.
28. Käy kansainvälisen taiteilijan ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä näyttelyssä. Millainen näyttelykokemus oli?
29.Vieraile museokohteessa, joka on rakennettu pääosin kivestä. Pyydä museoseuraasi ottamaan kuva, jossa kurkistat sisäänkäynniltä.
30. Kirjoita näyttelyn teoksesta inspiraationsa saanut runo. Julkaise runosi halutessasi esimerkiksi lausumalla se videolla tai jukaisemalla teksti.
31. Valitse lempihuoneesi koti- tai talomuseosta. Esittele se perusteluineen.
32. Vieraile vuoden aikana neljän eri maakunnan museossa.
33. Valitse näyttelystä teos, joka miellyttäisi ystävääsi. Lähetä kuva hänelle!
34. Etsi museosta vanha esine, jonka käyttötarkoitusta et tiedä. Keksi esineelle nykyaikainen käyttötarkoitus.
35. Valitse näyttely pelkän nimen perusteella lukematta lisätietoja. Millainen näyttelykokemus oli? Yllätyitkö?
36. Etsi näyttelyn teoksista löytyviltä henkilöitä erilaisia tunnetiloja. Ilmennä kasvoillasi samoja tunteita ottamalla kuva teoksen rinnalla.
37. Vieraile museossa, johon et olisi kuvitellut 5 vuotta sitten meneväsi. Mitä sanoisit nyt 5 vuoden takaiselle itsellesi?
38. Hemmottele itseäsi ja nauti museokahvilastan tai -ravintolan antimista. Jaa herkkuhetki halutessasi somessa.
39. Yhdistä museokäynti ja luontoretki. Jaa retkivinkkisi muille!
40. Käy museossa, joka sijaitsee ystäväsi tai kumppanisi synnyinpaikkakunnalla tai mahdollisimman lähellä sitä.
41. Kirjoita museosta postikortti 150 vuoden päähän. Mitä kertoisit tästä päivästä? Jaa halutessasi korttisi myös somessa.
42. Vie museoon joku, joka ei tavallisesti käy museoissa. Kysy seuralaiseltasi, mikä vierailussa oli parasta?
43. Etsi museokaupan kaunein tuote. Kenelle antaisit sen lahjaksi?
44. Käy katsomassa uusin silmin näyttelyä, jonka olet jo nähnyt. Kierrä näyttely tällä kertaa lopusta alkuun.
45. Vieraile näyttelyssä, jossa voit kokea videotaidetta.
46. Tutustu jonkin alkuperäiskansan kulttuuuriin museossa.
47. Sulje silmäsi hetkeksi ja keskity siihen, millaisia ääniä kuulet museossa. Jaa kokemuksesi muille esimerkiksi kuvailemalla tai äänittämällä.
48. Anna läheisesi päättää seuraava museokohteesi. Mihin päädyit?
49. Vieraile näyttelyssä, jonka nimessä on eläin. Vinkkejä: Museot.fi/nayttelyt
50. Vieraile näyttelyssä, joka kertoo jotain tulevaisuudesta. Millaisia tulevaisuudennäkymiä löysit?