Yli 10 uutta Museokortti-kohdetta – saaristokeskus, ulkomuseoita, valokuvataidetta ja paikallishistoriaa!
Museokortti-kohteiden määrä kasvaa jälleen. Museokortti on nyt pääsylippusi 310 museoon ympäri Suomen. Uusissa kohteissa pääset matkalle niin historiaan kuin myös taiteeseen ja saaristoon.
Kulttuurikesä voi alkaa! Museokortti avaa ovet satoihin upeisiin kesäkohteisiin. Tutustu Museokortti-museoiden joukkoon liittyneisiin uusiin kohteisiin, jotka vievät sinut kiehtovien kesäseikkailujen pariin. Suunnittele kesän museokierroksesi Museot kartalla -työkalun avulla.
Kuusamon kotiseutumuseon Pulkkasen ja Rävän pirtit ovat sisustettu 1930-luvun tyyliin. |
Kuusamon kotiseutumuseo
Kuusamo | Avoinna kesäisin 15.6.–28.8.2020Talonpoikaiselämää, arkea ja juhlaa 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten Kuusamosta. Torankijärven rannassa sijaitseva kotiseutumuseo esittelee kuusamolaisen selkostalonpojan pihapiiriä 1930-luvulta. Viehättävään pihapiiriin kuuluu mm. Pulkkasen pirtti, Rävän talo, navetta ja tallipuoji. Lisäksi pihapiirin ympäristössä sijaitsee muita entisajan pihapiiriin kuuluneita rakennuksia sekä sodanjälkeinen väliaikainen asumus.
Hannu Hautala luontokuvakeskus
Kuusamo | Avoinna ympäri vuodenKuusamon kaupungin keskustan tuntumassa Matkailukeskus Karhuntassussa sijaitseva Hannu Hautala luontokuvakeskus palvelee kaikenikäisiä kuusamolaisesta luonnosta, luonnon valokuvaamisesta ja tutkimisesta kiinnostuneita. Esillä ovat luontovalokuvaaja Hannu Hautalan vaihtuvat klassikkokuvat ja merkittävimmät työt.
Vuonna 1933 perustettu Bragen ulkomuseo sijaitsee luonnonkauniilla paikalla vain pari kilometriä Vaasan keskustasta. |
Bragen ulkomuseo
Vaasa | Avoinna kesäisin 24.6.–2.8.2020Ulkomuseo esittelee 1800-luvun loppupuolen maalaistilaa. Alueelta löytyy niin morsiustupa kuin myös hylkeenpyntimuseo, kalastajamökki, savusauna ja jatulintarha. Museon 21 rakennusta muodostavat kulttuurihistoriallisen ja toiminnallisen kokonaisuuden, joka johdattaa vierailijat perinteiseen pohjalaiseen talonpoikaisympäristöön.
Hyppää mielenkiintoiselle aikamatkalle 1800-luvun arkeen ja juhlaan oppaan kanssa tai itse museota tutkien.
Loviisan Merenkulkumuseo
Loviisa | Avoinna kesäisin 30.5.–6.9.2020Hyppää aikamatkalle ja tutustu merenkulun historiaan Loviisassa! Loviisan merenkulkumuseo sijaitsee vanhalla satama-alueella Laivasillalla. Museorakennus noudattaa vanhojen 1700- ja 1800-lukujen suola-aittojen tyyliä. Museon tuntumasta löytää myös satavuotiaan hinaaja Onnin!
Loviisa on ollut merenkulkukaupunki aina perustamisvuodestaan 1745 lähtien. Museo esittelee kaupungin jännittävää ja tutustumisen arvoista merenkulkuhistoriaa. Purjelaivakausi jatkui kaupungin ensimmäiset 170 vuotta. Loviisalaiset omistivat sinä aikana yli 200 ulkomaanliikenteen purjealusta. Ensimmäiset höyrylaivat saapuivat Loviisaan 1800-luvun puolivälissä.
Vega krigsskadeståndsskonaren och Jakobstads Wapen (Sotakorvausalus Vega ja Jakobstads Wapen)
Vanha satama, Pietarsaari | Avoinna kesäisin 10.6–9.8.2019Vanha satama sijaitsee noin kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta. Pietarsaaren satama sijaitsi kyseisellä paikalla 1800-luvun puoleenväliin saakka. Tänä päivänä Vanha satama on suosittu, tunnelmallinen virkistysalue. Pietarsaaressa ja sitä ympäröivällä seudulla on yli 450 vuotta vanhat ja edelleen jatkuvat laivanrakennusperinteet.
Vanhassa Satamassa sijaitsee laivapiha, josta löytää kolmimastoisen kuunarin, sotakorvausalus Vegan sekä kaksimastoisen kaljaasin, Jakobstads Wapenin, jotka edustavat perinteistä laivanrakennustaitoa sekä telakkatoimintaa.
Uusi Museokortti-kohde Saaristokeskus Korpoströmin näyttelyt tarjoavat näkökulmia saariston kysymyksiin. |
Saaristokeskus Korpoström
Korpoström | Avoinna ympäri vuodenVieraile tieteen, luonnon, kulttuurin ja taiteen vierailukeskuksessa – keskellä Saaristomeren UNESCO biosfäärialuetta!
Saaristokeskus tekee tieteidenvälistä työtä, tehtävänään luoda näyttelyitä ja tapahtumia, jotka tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia saariston kysymyksiin ja ilmiöihin. Saaristokeskus toimii myös meribiologisena tutkimusasemana ja Saariston kansallispuiston tukikohtana.
Piscatus – kala ja ihminen -näyttely avaa eri näkökulmia monimutkaiseen kokonaisuuteen, jossa aiheina ovat kalastus ja ihmisen suhde mereen, rannikkoon ja merelliseen ympäristöön.
Yrjö Liipolan Taidemuseo
Koski Tl | Avoinna kesäisin 4.6–12.8.2020Taidemuseo esittelee kuvanveistäjä Yrjö Liipolan(1881–1971) taideteoksia. Yrjö Liipolan taidekokoelma käsittää noin 210 teosta, joista vanhimmat ovat vuodelta 1900. Lisäksi museossa säilytetään Liipoloiden kulttuurikodin harvinaisuuksia: huonekaluja, porsliinia, valokuvia, maalauksia, kunnia- ja asiakirjoja sekä lehtileikkeitä.
Taidelaitos Haihatus
Joutsa | Kesänäyttely avoinna 27.6.–16.8.2020Haihatus on inspiroiva, kansainvälinen ja rento taidelaitos, työskentelyresidenssi sekä kulttuuritapahtumien kehto Joutsassa, Keski-Suomessa.
Taidelaitos Haihatuksen väljä alue ja sisätilat sekä taide-elämyspuiston luonne mahdollistavat vieraille kiireettömän ja turvallisen näyttelyelämyksen. |
Avantgardevekkula on Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely 2020 ja koko perheen taide-elämyspuisto. Näyttelyn teoksista huokuu riemukas ote taiteen tekemiseen.
Taiteilijoita yhdistävä tekijä on se, että suuri osa heistä toimii useamman taiteenlajin, kuten teatterin ja musiikin saralla. Näyttelystä löytää naivistisia installaatioita, kineettisia veistoksia sekä unenomaisia äänimaisemia välillä.
Mikkelin valokuvakeskus
Mikkeli | Avoinna ympäri vuoden
Mikkelin valokuvakeskus on valokuvataiteeseen erikoistunut taidekeskus ja museo. Mikkelin valokuvakeskus sijaitsee kauniissa suojelurakennuksessa Mikkelin yliopistokampuksella, lyhyen kävelymatkan päässä torilta.
Keskuksella on viisi galleriatilaa: Galleriat I-III, Sali ja Aulagalleria, joissa esitellään vaihtuvia näyttelyitä. Galleria III:ssa on esillä Mikkelin valokuvakeskuksen kokoelmia, jotka liittyvät alueelliseen valokuvataiteeseen ja kulttuuriperintöön. Keskus järjestää lisäksi opastuksia, visuaalisen viestinnän koulutuksia, tekee tutkimusta ja julkaisuja.
Mikkelin valkokuvakeskus järjestää lisäksi opastuksia, visuaalisen viestinnän koulutuksia, tekee tutkimusta ja julkaisuja. |
Kemin taidemuseossa pääsee tutustumaan Lapin kuvataiteeseen vaihtuvissa näyttelyissä. |
Kemin taidemuseo
Kemi | Avoinna ympärivuodenKemin taidemuseo on aluetaidemuseo ja Pohjois-Suomen vanhin taidemuseo. Museo järjestää vuosittain 6-7 näyttelyä sekä erilaisia luentoja, opastuksia, tapahtumia ja taidetyöpajoja.
Kemin taidemuseo esittelee pääasiassa Lapin kuvataidetta. Museon kesänäyttely Jouko Alapartanen – Etsin itseäni huoneesta jossa olen on torniolaistaiteilija Jouko Alapartasen (s.1970) laaja yksityisnäyttely. Näyttelyssä on esillä mm. sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota herättänyt teos Hyökkäyksen jälkeen (2017), joka on taiteilijan kunnianosoitus samalta paikkakunnalta kotoisin olevan Eetu Iston(1865–1905) kuuluisalle maalaukselle Hyökkäys vuodelta 1899.
Kemin historiallinen museo
Kemi | Avoinna ympäri vuodenKemin historiallinen museo tarjoaa elämyksellisen aikamatkan Kemin ja sen lähialueiden historiaan. Museon perusnäyttely Meren ja joen kaupunki tutustuttaa rikkaaseen paikalliseen kulttuuriperintöön.
Museo maalaa kävijälleen kuvan alueen historiasta ja kehityksestä maankohoamisesta ja ensimmäisistä asutuksista teollistumisen kautta nykypäiviin. Näyttelyssä voi aistia esimerkiksi historiallisen kauppakadun tunnelmaa kurkistaessa viime vuosisadan näyteikkunoista sisään mm. kampaamoon, poliisimuseoon ja Kemin ensimmäiseen apteekkiin.