Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

21.2.2020

Museokortti tarjoaa kiinnostavaa tekemistä talvilomalle: lähde museokierrokselle ja uppoudu kiehtoviin näyttelyihin.

Talviloman viettoa museoissa – näyttelyitä luonnosta, hiihtosankareista ja muumeista

Vietä talvilomaa mielenkiintoisten näyttelyiden siivittämänä. Hyppää valitsemaasi teemaan satojen näyttelyiden joukosta. Tutustu näyttelyvinkkeihin Väli-Suomessa talvilomaa viettäville.

Lähde talviloman museokierrokselle ja uppoudu kiehtoviin näyttelyihin. Haluatko tunnelmoida luontoa? Suuntaa Tampereelle Vuoden luontokuvat 2019 -näyttelyyn tai Hämeenlinnaan Luonnon helmassa -näyttelyyn.

Perehdy hiihdon sankaritarinoihin Lahdessa ja vaikutu propagandajulisteista, installaatioista ja valokuvista Mikkelissä. Jyväskylässä pääset suomirockin maailmaan.

1. Vuoden luontokuvat 2019

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 14.2.2020–19.4.2020



Vuoden luontokuvaksi 2019 valittiin Ville Heikkisen Karhu ja korppi.

Vuoden luontokuvissa kerrotaan suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Mukana näyttelyssä on Vuoden luontokuvaksi 2019 valittu Ville Heikkisen Karhu ja korppi, kilpailun sarjavoittajat sekä muut palkitut kuvat.


2. Vuostá! Vastaan!

Mikkelin taidemuseo | 21.2.2020–10.5.2020



Vuostá! Vastaan! -näyttelyssä toisensa kohtaavat propagandajulisteet, installaatiot, valokuvavedokset sekä videot.

Vuostá! Vastaan! -näyttelyssä esitellään Suohpanterrorin tuotantoa ja samalla yleisön nähtäville tuodaan myös muuta taidetta ja aktivismia Saamenmaalta.

2010-luvulla on nähty uudenlaisia puheenvuoroja keskustelussa saamelaisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Samalla taide ja aktivismi ovat löytäneet odottamattomia tapoja lomittua keskenään.

Tämä näkyy Vuostá! Vastaan! -näyttelyssä, jossa esitellään taiteilija-aktivistiryhmä Suohpanterrorin popkulttuuria, propagandakuvastoa ja mainosten muotokieltä yhdisteleviä teoksia.

Mikkelin taidemuseossa nähdään samaan aikaan myös Häiriköt-päämajamuseo -näyttely, jossa Jari Tamminen piirtää kuvan nyky-yhteiskuntamme kipupisteistä mainoksista tuttua muotokieltä hyödyntäen.

3. Luonnon helmassa – Anni Rapinoja

Hämeenlinnan taidemuseo | 14.2.2020–10.5.2020

Taiteilija Anni Rapinojan teoksissa luonto saa yllätyksellisiä uusia muotoja.

Hailuotolaisen kuvataiteilija Anni Rapinojan retrospektiivisessä näyttelyssä pureudutaan ihmisen ja luonnon suhteeseen ja kannetaan huolta luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, vesistä ja metsistä.

Taiteilijan työtovereina ovat metsän eläimet ja kasvit. Kun Rapinoja astuu työhuoneestaan pihamaalle ja metsään, luonto tarjoaa hänelle kaiken tarvittavan. Hirven- ja jäniksenpapanat, pakkasenpuremat juolukanlehdet, pihlajanmarjat, sammaleet ja naava saavat uuden, yllätyksellisen muodon Rapinojan teoksissa.

4. Muumit ja meri

Muumimuseo, Tampere | 15.2.2020–31.1.2021



Muumit ja meri -näyttelyssä johdatellaan luontoystävälliseen elämäntapaan Tove Janssonin alkuperäiskuvituksin.

Muumit seikkailevat merellä usein, ja Itämeri oli Tove Janssonille (1914–2001) merkittävä inspiraation lähde. Muumilaaksoa ympäröivässä meressä ja muumien tyrskyisissä tarinoissa on kaikuja Janssonille tärkeästä Itämerestä. Jansson punoi meriteeman moniin muumikertomuksiin. Meri piirtää Muumilaakson ääriviivat, samalla tavoin kuin Itämeri Suomen.

Vuonna 2020 on tullut kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisusta. Juhlavuoden kunniaksi Muumimuseo osallistuu Moomin Charactersin #MEIDÄNMERI-kampanjaan Itämeren tilanteen parantamiseksi.

5. Sisulla sankariksi

Hiihtomuseo, Lahti | 12.4.2020–31.12.2022


Lahden Hiihtomuseossa pääsee syventymään hiihdon maailmaan.

Sisulla sankariksi -näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta aina 1950-luvulta 1970-luvulle saakka. Kulje matka harjoituksista palkintojenjakoon saakka. Näyttelyssä tutustutaan kilpahiihtäjien valmennukseen, kilpailuihin valmistautumiseen sekä median, yleisön ja urheilijan suhteeseen.

Esille nousevat aikakauden huippunimet Veikko Hakulisesta Eero Mäntyrantaan sekä Siiri Rantasesta Helena Takaloon.

6. Miljoonasade – suomirokkia ja kasvukipuja

Keski-Suomen museo, Jyväskylä | 22.2.2020–9.8.2020



Jyväskyläläislähtöisen Miljoonasade-yhtyeen musiikillinen tarina kasvukipuineen on nähtävissä ja kuultavissa Keski-Suomen museossa.

Keski-Suomen museo avautuu pitkän odotuksen jälkeen lauantaina 22.2.2020. Avajaistapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Uuden pysyvän näyttelyn, Keskisuomalaisuutta etsimässä, lisäksi avautuvat Miljoonasade – suomirokkia ja kasvukipuja -näyttely sekä Dominoefekti-taidenäyttely. Luvassa myös koko perheelle suunnattua ohjelmaa.

On kulunut yli kolme vuosikymmentä, kun jyväskyläläislähtöinen Miljoonasade-yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä Lapsuuden sankarille. Tämän Juri Gagarinista kertovan singlen myötä bändin rockunelma toteutui ja se nousi kertaheitolla tuntemattomuudesta kuuluisuuteen. Miljoonasateen musiikillinen tarina kasvukipuineen on nähtävissä ja kuultavissa Keski-Suomen museossa.

Muista myös nämä koko perheen talvilomatapahtumat viikolla 9:


Tutustu kaikkiin talvilomatapahtumiin >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp