Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

30.1.2020

Tiedekeskus Tietomaa Oulussa ja Loviisan kaupunginmuseo ovat uusia Museokortti-kohteita.

Uudet Museokortti-kohteet innostavat kaikenikäiset tieteen ja historian pariin

Museokortti-museoiden joukkoon on liittynyt uusia upeita kohteita: Tiedekeskus Tietomaa Oulussa, Loviisan kaupunginmuseo, Kainuun museo Kajaanissa sekä Talvisotamuseo Kuhmossa. Museokortti avaa ovet 300 ainutlaatuiseen museoon Ahvenanmaalta Inariin.

Uusissa Museokortti-kohteissa tutustut niin eri alueiden historiaan kuin myös mukaansatempaavaan tieteeseen ja tekniikkaan. Kokosimme vinkit uusien kohteiden näyttelyihin. Tutustu museoihin ja lähde museokierrokselle!

1. Tiedekeskus Tietomaa, Oulu


Tiedekeskus Tetomaa tarjoaa tehtävää ja nähtävää kaikenikäisille. Näyttelyt koostuvat 150 toiminnallisuudesta.

Tiedekeskus Tietomaa Oulussa on Suomen ensimmäinen yleistiedekeskus. Tietomaa on osa Museo- ja tiedekeskus Luuppia.

Näyttelyiden aiheet esittelevät tieteen ja tekniikan eri osa-alueita kiinnostavasti ja viihdyttävästi. Tietomaassa viihtyvät kaikenikäiset eikä siellä pääse pitkästymään – eri teemanäyttelyt koostuvat 150 toiminnallisesta kohteesta.

Tietomaa järjestää myös erilaisia teematapahtumia, ja talossa on myös 3D-jättielokuvateatteri.

Tiedekeskus Tietomaan teemanäyttelyt johdattavat merelle sekä klassikoiden ja ruoan ääreen


Tiedekeskus Tietomaan MOB – Mies yli laidan -näyttelyssä pääsee tutkimaan Suomen saaristoja venesimulaattorilla.

MOB - Mies yli laidan | 14.10.2014–31.12.2020

Näyttelyssä keskitytään tarkastelemaan meren ja ihmisen vuorovaikutusta ja sukelletaan kirjaimellisesti pinnan alle ottamaan selvää ihmisen toiminnasta merten äärellä ja niiden virroissa. Näyttelyssä voi esimerkiksi ottaa selvää, miltä Oulu näyttäisi merenpinnan noustessa tai tutkia Suomen saaristoja venesimulaattorin avulla.


Parasta aikaa! -näyttelyssä riittää tekemistä kaikenikäisille.

Parasta aikaa! | 25.5.2018–31.12.2020

Tietomaan 30-vuotisjuhlanäyttelyssä pääsee pelaamaan, kisaamaan ja testaamaan yksin tai joukolla monenlaisia eri lajeja ja laitteita. Parasta aikaa! kokoaa yhteen kävijöiden suosimat klassikkokohteet, kuten mäkihyppysimulaattori, sählylaukaus, reikälabyrintti, heittopussi, ammunta sekä jääkiekkomaalivahti ovat mukana entistä ehompina ja hauskempina.


Tulevaisuus lautasella -näyttely tarjoaa tietoa ruoasta. Tiedätkö, paljonko aivosi syövät?

Tulevaisuus lautasella | 3.5.2019–31.8.2020

Tietomaan tuorein näyttely herättääkysymyksiä: mistä syömämme ruoka tulee, mikä on ostamamme ruoan ympäristövaikutus alkuperämaassaan, mitkä ovat ruoan tuotannon eettiset lähtökohdat sekä millaista ruokaa syömme ja kuinka paljon? Tietomaan näyttelyssä ruokaa ja ravintoa tarkastellaan niin biologian, terveyskasvatuksen kuin historiankin näkökulmasta.

2. Loviisan kaupunginmuseo, Loviisa


Koe Loviisan kiehtova menneisyys kauniissa vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa! Loviisan kaupunginmuseo on toiminut Komendantintalossa 1960-luvulta lähtien. Talon ulkopuolella sijaitsee Komendantin puutarha, jossa kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-luvun hengessä.


Sininen tapetti Komendantintalon salissa on rekonstruoitu salin 1700-luvun tapettunäytteen avulla.

Komendantintalo | perusnäyttely

Loviisassa on 1700-luvulta 1930-luvulle asti ollut hopeaseppiä, joiden tuotantoon voi tutustua Loviisan kaupunginmuseon Komendantintalossa.

Loviisan kaupunginmuseon perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kustavilaisia huonekaluja, hopea- ja tinaesineitä sekä kaupungin merelliseen historiaan liittyviä esineitä.

Näyttelyssä voi tutustua myös Jean Sibeliuksen elämään kesäisessä Loviisassa sekä Loviisan aikaan kylpyläkaupunkina.

Komendantintalon vintillä on lapsille ja muille kokeilunhaluisille käsin kosketeltavaa historiaa.

Museossa pääsee myös ystävien ja perheen kanssa ratkaisemaan Iveruksen arvoituksia! Loviisan kaupungin museon ensimmäinen intendentti, omaperäinen Tri Jedvard D:sson Iverus on piilottanut museoon arvoituksia. Pulmien ratkaisemiseen ei tarvita faktatietoa, sen sijaan harjoitellaan yhteistyötaitoja sekä havainnointi- ja päättelykykyä.


Hypnotisoija Kalle Ahosen kuvasarjassa Oneiron.

Kuolemattomat – Esineiden muisti | 5.11.2019–29.3.2020

Näyttely tutkii, kuinka esineet voivat tallentaa jälkiä menneiltä ajoilta.

Museossa on esillä sekä ennestään tunnettuja helmiä että tähän asti huomaamatta jääneitä aarteita museon kokoelmista.

Näyttelyssä on mukana myös taiteilijoita, jotka ovat luoneet uutta, kiehtovaa taidetta lähtökohtana museon kokoelmista peräsin olevat kuvat ja esineet.


3. Kainuun Museo, Kajaani

Kainuun Museo on Kainuun alueen maakuntamuseo. Museon perusnäyttely esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria esihistoriasta 1900-luvun puoliväliin asti.

Aikamatkalla – Suomen Nukketaiteilijat 20 vuotta | 12.1.2020–19.4.2020


Vuonna 2000 perustettu Suomen Nukketaiteilijat ry on järjestänyt näyttelyitä eri puolilla Suomea sekä Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.

Kainuun Museon näyttelyvuosi 2020 alkaa Suomen Nukketaiteilijat ry:n 20-vuotisjuhlanäyttelyllä, joka on samalla yhdistyksen jäähyväisnäyttely. Yhdistyksen johtoajatuksena on ollut nukketaiteen tunnetuksi tekeminen, alan arvostuksen nostaminen ja jäsenten taitojen kehittäminen.

Näyttelyssä on esillä kymmenen tilataideteosta, muun muassa Ennen vanhaan, Pikkukaupungin talvi ja Linnan juhlat.

4. Talvisotamuseo, Kuhmo


Vuonna 1994 avattuun Talvisotamuseoon voit tutustua ympäri vuoden.

Talvisotamuseo kertoo ihmisläheisesti talvisodan tapahtumista Kuhmossa. Museossa esitellään esineiden, valokuvien, pienoismallien ja äänitehosteiden avulla talvisodan aikaisia tapahtumia Kuhmossa.

Museossa voi tutustua evakuoitujen siviilien sekä suomalaisten ja neuvostoliittolaisten sotilaiden arkeen. Eri huoneissa esitellään eri teemoja kuten evakko, kirkonkylä, rintamahuolto, haavoittuneiden huolto, taistelut ja elämää rauhan solmimisen jälkeen.


Suunnittele oma museokierroksesi >


Museokortti (69€) on vuoden voimassa oleva pääsylippu 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Nähtävää riittää niin historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan kuin vaikkapa jääkiekon ystäville. Osta Museokortti >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp