Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

20.9.2019

Suomen vanhimpaan kaupunkiin voi tutustua helposti kävellen. Ota Museokortti matkaan ja käy katsomassa syksyn kiinnostavimmat näyttelyt.

Turun museosyksy: Vuoden nuori taiteilija, videotaidetta ja katsaus naiseuteen 1600-luvulla

Turku on museokaupunki, jossa pääsee tutustumaan monipuolisesti nykytaiteeseen ja menneeseen. Nappaa Museokortti mukaan ja lähde tutkimaan syksyn näyttelyitä ja Turun museohelmiä!

Lähes kaikki Turun 15 Museokortti-kohdetta sijaitsevat heti Aurajoen tuntumassa. Listasimme syksyn kiinnostavimmat näyttelyt ja parhaat museohelmet Turussa.


Turun taidemuseon Neljä elementtiä -näyttely esittelee vanhaa ja uutta taidetta rinta rinnan. Vasemmalla Petri Ala-Maunuksen Rest in Silece. Oikealla Eero Järnefeltin Pilviharjoitelma.

Turun taidemuseo

Neljä elementtiä
23.11.2018–31.12.2019

Klassiset neljä elementtiä virtaavat läpi Turun taidemuseon yläkerran näyttelysalien museon uudessa kokoelmanäyttelyssä. Vanhaa ja uutta taidetta rinnan esittelevä ripustus tarjoaa uusia näkökulmia niin suomalaisen kuvataiteen klassikoihin kuin kokoelman uudempiin tulokkaisiin.

Vanhoista mestareista mukana ovat mm. Werner Holmberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Magnus Enckell, Alfred William Finch, Juhani Harri, Ismo Kajander ja Kain Tapper, joiden teokset käyvät kiinnostavaa vuoropuhelua viimeaikaisten nykytaidehankintojen, kuten Petri Ala-Maunuksen, Emma Helteen, Sasha Huberin, Jouko Korkeasaaren, Esko Männikön, Umppa Niinivaaran ja Miikka Vaskolan tuotannon kanssa.



Nastja Säde Rönkkö näyttelyssään Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Kuva: Jari Nieminen.

Aboa Vetus & Ars Nova

Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö: for your charred bones and restless soul
13.9.2019–3.11.2019

Näyttely esittelee Vuoden nuoren taiteilijan, Nastja Säde Rönkön, uutta tuotantoa. Suurin osa teoksista on installaatiomuodossa esitettäviä videoteoksia, joihin taiteilija yhdistää piirustuksia, maalauksia, valokuvia ja esineitä. Alkupisteenä ovat toimineet taiteilijan kirjoittamat tekstit, joiden ympärille hän on rakentanut videoiden kuva- ja äänimaailmat. Runomuotoiset tekstit välittävät vahvoja ja henkilökohtaisia tunnelmia.


Saara Ekström: Amplifier, 2017, filmi 8 mm

Saara Ekström: AMNION
14.6.2019–3.11.2019
Suomen eturivin nykytaiteilijoihin kuuluvan Saara Ekströmin yksityisnäyttely esittelee teoksia vuosilta 2017–2019. AMNION-näyttelyn kiinnekohtia ovat mustavalkoiselle kaitafilmille (8 mm) kuvatut teokset, joiden lisäksi esillä on uusia valokuvia sekä installaatioita.

Katso muut museon näyttelyt

Mielimaissa
27.9.–20.10.2019

Jari Niemisen ja Vesa Tynin Mielimaissa-projektin tarkoituksena on levittää tietoisuutta ja murtaa tabuja mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten avulla.



Maeve Brennanin dokumenttielokuva Listening in the Dark kertoo lepakoista.

Wäinö Aaltosen museo

Listening in the Dark
30.8.2019–17.11.2019

Listening in the Dark on esseenomainen dokumenttielokuva lepakoista, ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta ja ihmisten hyvääkin tarkoittavien toimien yllättävästi vahingollisista vaikutuksista.

Brittiläinen taiteilija Maeve Brennan sai tälle dokumenttielokuvalle lähtökohdan luettuaan opiskeluaikoinaan uutisen tuulivoimaloista ja lepakkokuolemista: kestävää kehitystä edistämään suunniteltu teknologia näyttikin olevan vahingollista lepakoille.

Dokumentissa jäljitetään lepakoiden yhteiskunnallista ja ekologista merkitystä sekä tutustutaan tarkemmin niiden kykyyn suunnistaa kaikupaikannuksen avulla. Dokumentissa kuunnellaan lepakoita mutta ääni annetaan haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla myös ekologeille, paleontologeille ja lepakkotutkijoille.



Millainen olisi ollut 1600-luvun naistenlehden kansi?

Turun linna

Muutama sananen naisista
8.3.2019–8.3.2020

Kaikille tuttu Turun linna kuuluu kaupungin hienoimpiin nähtävyyksiin.

Muutama sananen naisista -näyttely kertoo Turussa vaikuttaneiden porvarisnaisten ja Turun linnassa asuneen kreivitär Kristina Katarina Stenbockin kautta naisten elämästä 1600-luvun Turussa.

Naisten värikkäiden elämänkäänteiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta ja asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta.

1600-luvun turkulaisten elämää heittelivät välillä rajustikin sodan, kulkutautien, kuoleman ja Ruotsin valtakunnan talouden vaikutukset. Tästä huolimatta näyttelyn esittelemät naiset luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti eteenpäin elämässään kukin parhaan kykynsä mukaan suurten sukuverkostojensa tukemana.



Sibelius-museon näyttelyssä voi tutustua esineisiin, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta.

Käy myös näissä upeissa Museokortti-kohteissa

Tuomiokirkkomuseo
Turun Tuomiokirkkomuseo esittelee muun muassa pyhimyspatsaita, uskonpuhdistuksen jälkeisestä ajasta kertovia kirkkotekstiilieitä ja hopeaesineitä. Museossa pääsee tutustumaan myös Tuomiokirkon rakennusvaiheisiin.

Museet Ett Hem
Kaunis museo on konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen alkuperäisasussaan säilytetty kotimuseo, jossa on esillä pariskunnan keräämät taide-, esine- ja huonekalukokoelmat. Museon draamaopastuksilla pääsee kuulemaan tarinoita konsulin perheen elämästä sisäkön kertomana.

Sibelius-museo
Museo esittelee paitsi säveltäjän tuotantoa ja elämää, myös musiikkia laajemmin. Soitinnäyttelyssä on yli 2000 soitinta eri puolilta maailmaa.

Luostarinmäen käsityöläismuseo
18 pienestä korttelista koostuva Luostarinmäen käsityöläismuseo sijaitsee Luostarinmäen puutaloalueella, joka säilyi Turun 1827 palossa. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja niihin on sisustettu käsityöläisten asuntoja ja käsityömenetelmiä esitteleviä verstaita.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Turun vanhin säilynyt puurakennus Apteekkimuseo ja Qwenselin talo johdattaa lääkehoidon historiaan ja lääkkeiden valmistukseen. 1800-luvun apteekista pääsee Qwenselin talon puolelle tutustumaan, kuinka porvarisperhe eli 1700-luvun Turussa.

Turun Biologinen museo

Turun Biologinen museo esittelee Suomen luontoa ja eläimistöä aidon näköisessä ympäristössä ja on Suomen ainoa dioraamamuseo. Lasten suosimassa museossa oppii tunnistamaan kotimaisia eläinlajeja.


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp