Museoiden kesässä luvassa Särestöniemen taidetta, pako museosta sekä matka Kuuhun
Kokosimme menovinkkejä kesän valokuva-, taide- ja luontonäyttelyihin sekä koko perheen kesäkohteisiin. Tutustu myös museoiden pakopeleihin ja muihin mysteereihin.
Lähde kesämatkalle Kuuhun vierailemalla VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä. Päämajamuseossa ja Suomen kirjan museo Pukstaavissa pääset osallistumaan jännittäviin pakopeleihin, ja Haminan kauppiaantalomuseossa puolestaan selvitetään kesällä mysteeriä. Muista myös ihastuttavat koko perheen kesäkohteet, kuten Fiskarsin museo ja Möhkön ruukkimuseo.
Särestöniemen, Sahlsténin ja Jaakolan taidetta kesänäyttelyissä
Alpo Jaakolan 80-luvun taidetta /// Loimaan taidetalo (2.4.2019–29.8.2019)
Alpo Jaakolan (1929–1997) syntymästä tulee 1.4.2019 kuluneeksi 90-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Loimaan Taidetalolla esitellään Jaakolan 80-luvun taidetta, joka ennennäkemättömällä tavalla tuo esiin taiteilijan monipuolista ilmaisua.
Anna Sahlstén: 160 vuotta taiteilijan syntymästä /// Taidemuseo Eemil (7.6.2019–28.9.2019)
Taidemaalari ja piirustuksenopettaja Anna Sahlsténin (1859–1931) tuottelias ura alkoi Suomen taiteen kultakaudella. Sahlstén kuvasi mielellään suomalaisia kansanihmisiä ja haki aiheitaan kesäisiltä maalausmatkoilta ympäri Suomea.
Ystäväni Reidar Särestöniemi /// Rautalammin museo (13.5.2019–30.9.2019)
Näyttely kertoo taidemaalari Reidar Särestöniemestä (1925–1981) ja runoilija Yrjö Kaijärvestä (1896–1971). Esillä on muun muassa 12 Särestöniemen maalausta, grafiikkaa ja kulttuurihistoriallista aineistoa.
Valokuvanäyttelyitä avaruudesta ja kuukävelystä musiikkimaailman tähtiin
Excuse me, are you a popstar? /// Pohjois Karjalan museo Hilma (9.5.2019–1.9.2019)
Valokuvaaja Stefan de Batselierin näyttely esittelee 1990-luvun valovoimaisimpia pop- ja rockmaailman tähtiä. Kuvatessaan näitä tähtiä de Batselier on ajatellut, kuinka kuvattavan musiikkia voi ilmentää kameran kautta. Näyttelyn kuvien takana onkin kiinnostavia kohtaamisia erilaisten musiikkivaikuttajien, kuten Johnny Cashin, Eminemin tai Metallican kanssa.
Matka Kuuhun /// VB-valokuvakeskus (31.5.2019–1.9.2019)
VB-valokuvakeskuksen koko perheen kesänäyttely Man on the Moon – Matka Kuuhun elää uudelleen historian suurtapahtuman, ihmisen ensimmäisen kuukävelyn, josta tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta kesällä 2019. Valokuvanäyttely etenee Apollo-kuuohjelman suunnittelusta ja astronauttien koulutuksesta aina rakettien laukaisuihin, ensimmäisiin kuukävelyihin ja huimaan kuuautoiluun.
Tito Mouraz: Uimapaikka joen varrella /// Suomen valokuvataiteen museo (12.6.2019–1.9.2019)
Tito Mourazin sarja Fluvial on Pohjois- ja Keski-Portugalin sisämaakylien ja -rantojen mietelmä. Uimapaikka joen varrella -näyttely on realistinen mutta unenomainen oodi ihmisen joutenololle. Hän kuvaa portugalilaisten perheiden arkisia hetkiä, pääasiassa siirtotyöläisiä, jotka ovat palanneet Pohjois-Euroopasta kotiin kesäksi. Vartalot, puunrungot ja joen pohjan kivet näyttäytyvät pieninä veistoksina.
Luonnonläheisyyttä kesän näyttelyissä
Saimaan sylissä /// Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari (5.7.2018–29.9.2019)
Saimaan sylissä –perusnäyttely kertoo ihmisen ja luonnon yhteydestä Saimaalla, Saimaan alkuperäisestä asukkaasta norpasta ja sen suojelun menestystarinasta sekä höyrylaivakaupungin synnystä ja elämästä Saimaan keskeisessä solmukohdassa. Näyttelyssä on katselemista, kokemista ja touhuamista koko perheelle.
Metsiemme tuntematon aarreaitta /// Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Keski-Suomen luontomuseo (11.6.2019–29.9.2019)
Suomalaiset metsät ovat täynnä salaisuuksia ja kuhisevat lajeja, joista monet ovat meille tuntemattomia. Valtakunnallisessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelman (PUTTE) ansiosta metsiemme salaisesta elämästä on saatu paljon lisää tietoa, jota voidaan hyödyntää muun muassa luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely keskittyy metsälajeihin, jotka usein jäävät huomaamattomiin sivuosiin.
Prima Vista - Ensi näkemältä /// Rovaniemen taidemuseo Korundi(8.3.2019–17.11.2019)
Prima Vista esittelee uutuuksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Kokonaisuus on vahvasti luontoläheinen, mutta kuvaa myös suomalaisen nykytaiteen luomisvoimaa varsin monipuolisesti. Nykytaiteen maisemat voivat olla jatkumoa perinteiselle tavalle kuvata luontoa ja ympäristöä, mutta tyypillisimmillään ne tarjoavat aivan toisenlaisia tulokulmia aiheeseen.
Pako museosta ja muita museoiden mysteerejä
Pakohuonepeli Lokki /// Mikkelin kaupungin museot, Päämajamuseo(14.6.2019–18.8.2019)
Päämajamuseon vaihtuvien näyttelyiden tila muuttuu kesällä 2019 pakohuonepeliksi. Pakohuonepeli Lokki sijoittuu ajallisesti jatkosotaan, kesäkuussa 1944 alkaneeseen Neuvostoliiton suurhyökkäykseen. Tapahtumapaikkana on päämajan sodanaikainen viestikeskus Lokki
Pako museosta /// Suomen kirjan museo Pukstaavi (1.5.2019–31.10.2020)
Kiehtovatko mysteerit? Pidätkö dekkareista? Pukstaavin uutuus ei ole tyypillinen museonäyttely, vaan pakohuone, jossa pääset sukeltamaan jännityskirjallisuuteen. Astu siis jännityskertomukseen ja ratkaise Pukstaavin pakohuoneen arvoitus.
Ken söi kesävoin? – Mysteeri vaskitehtaan talossa /// Haminan kauppiaantalomuseo (4.6.2019–31.8.2019)
Kauppiaantalomuseon kesänäyttelyssä ratkotaan kadonneen voipytyn mysteeriä. Museokävijä pääsee selvittämään kadonneen voipytyn arvoitusta ja päättelemään todistajanlausuntojen perusteella, kuka pihapiirin väestä on syyllinen ja mikä on hänen motiivinsa. Paras selitys palkitaan Museokortilla ja neljä muuta museon tuotepalkinnoin. Sarjat yli ja alle 15-vuotiaille.
Koko perheen kesäkohteissa tapahtumia ja tekemistä tarjoavia ruukkialueita
Möhkön ruukkimuseo
Möhkön rautaruukki toimi vuosina 1838-1907. Ruukin alue on koko perheen käyntikohde. Alueella säilyneet rakennukset, historiasta kertovat näyttelyt ja puistoalue välittävät entisajan tunnelmaa. Museoalueella toimii kesäkahvila Möhkön Manta, joka on sijoitettu vanhaan savottalaisten asuntoproomuun. Kesäisin ruukinalueela järjestetään monenlaisia tapahtumia.
Fiskarsin museo
Fiskarsin joen varrelle perustettiin vuonna 1649 ruukki, joka nykyisin tunnetaan Fiskarsin ruukkikylänä. Perusnäyttelyssä voi eläytyä historiaan eri aktiviteettien muodossa. Pyöritä aikakonetta ja bongaa ruukin historiaan liittyvä jännittäviä esineitä, pelaa hienopajan muistipeliä, kokeile konttoristin työtä tai pukeudu vaikka ruukinpatruunaksi.