Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

13.3.2019

Meeri Koutaniemi vinkkasi omat suosikkinsa kevään näyttelyistä.

Meeri Koutaniemi vinkkaa kevään näyttelysuositukset – nämä kannattaa nähdä!

Yhteiskunnallisesti kantaaottavasta kuvajournalismista tunnettu valokuvaaja Meeri Koutaniemi vinkkaa omat suosikkinsa kevään näyttelytarjonnasta. 


Jälkiä metsässä – Jussi Mäntysen eläinveistoksia 

Tampereen taidemuseo
(23.2.–19.5.2019)

Jussi Mäntysen näyttely kiinnostaa Suomen eläinkunnasta luodun pelkistetyn ja tarkan näkemyksen vuoksi. Useat veistoksiin käytetyt materiaalit tuovat eläimiin uusia kokemisen ulottuvuuksia.Tutut elolliset saavat uudenlaisia tasoja Mäntysen persoonallisesta kyvystä luoda leikkisyyttä ja dynamiikkaa eläimen voimaan ja liikkeeseen. Taiteilijan klassiset työt lisäävät luonnon ja nykyisen eläinkunnan arvon pohdiskelua ja kunnioittamista. 

Jälkiä metsässä – Jussi Mäntysen eläinveistoksia

 

Japanese design today 100 

Suomen kansallismuseo, Helsinki
(18.1–17.3.2019)  

Maailman tärkeimpiin estetiikan esi-isiin kuuluva Japani jättää aina tilaa pelkistetyn ja epätäydellisen mystiikalle. Näyttely on kiinnostava myös kansainvälisestä näkökulmasta, sillä Kansallismuseo valitsi avoimen haun kautta näyttelyyn 38 Suomessa työskentelevää nuorta muotoilijaa, joiden työskentelyyn japanilainen kulttuuri on vaikuttanut.Ei liene sattumaa, että suomalaiset ja japanilaiset kokevat olevansa sisaruskansa esteettisen pelkistetyn yksinkertaisuuden,taiteellisen nöyryyden ja sosiaalisen omituisuuden metatasoissa. 

Japanese design today 100

 

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttuu hyveeksi ja kosto ansioksi 

Poliisimuseo, Tampere
(3.5.2017–31.12.2019)

Havahdun joka vuosi siihen, että tiedän Suomen historiasta aina liian niukasti. Suomalaisuutta – sukupolvilta toisilleen siirtyneitä arvoja, traumoja, hiljaisuutta, puhumattomuutta sekä periksiantamattomuutta ja sisua – voi ymmärtää vain katsomalla nykyisten seurausten alkuperäisiä syitä menneisyydessä. Millä tavalla kansalaistottelemattomuus, sekä poliittinen vaikuttaminen että järjestäytyminen, sai valtiovallan karvat pystyyn ja kuinka toiminnan tarve sekoittui rikollisuudeksi virkavallan näkökulmasta? Kiehtova näkökulma, josta harvoin kuullaan pintaa syvemmältä.
Poliisimuseo ei ole Museokortti-kohde, mutta se on maksuton museo. 

 

Saanko luvan 

Kainuun museo, Kajaani
(27.3.–22.5.2019)

Tanssin rakastajana en voi olla suosittelematta suomalaisuuden yhtä sosiaalista kulmakiveä eli lavatansseja. Tanssilavat ovat tuoneet meidät ujot suomalaiset yhteen jo vuosisatoja, ja niiden kulttuurista vaikutusta suomalaisen tunne-elämään on mielestäni väheksytty. Vaikka naisten ja miesten roolit edustavat lavatansseissa konservatiivisia ja ahtaita malleja, ei edes nykypäivän ahdasmielinen baarikäyttäytyminen voi kieltää, ettei tähän aikaan tarvittaisi hieman sitä kohteliasta ja positiivista ihmisten välistä vuorovaikutusta, jossa liike ja läheisyys perustuvat jännitykselle ja yhtäläisten tanssisääntöjen, kuten humppa-askelten, sanelemalle ilolle.  

Kainuun museo ei ole Museokortti-kohde, mutta se on maksuton museo.

 

Vapauden museo 

Työväenmuseo Werstas, Tampere
(28.11.2017–6.1.2020)

Kuinka yksi Euroopan köyhimmistä maista pystyi rakentamaan itsestään yhden maailman ihannoiduimmista hyvinvointivaltioista? Näyttely keskittyy luokkayhteiskunnan muutokseen ja vapautta vaativaan enemmistöön, joka oli valmis ponnistamaan köyhyydestä hiellä, työllä ja kompromisseilla. Millaisilla arvoilla Suomi rakennettiin niihin raameihin, joissa nykypäivänä nautitut oikeudet tuntuvat kollektiivisesti itsestäänselvyyksiltä. Näyttely on tarpeellinen muistutus matkasta, jonka isovanhempamme ja vanhempamme ovat kulkeneet saavuttaakseen tilan, jota nykyään kutsumme vapaudeksi. 

Vapauden museo
Juttu on alunperin julkaistu Museo-lehden numerossa 1/2019. Tilaa Suomen ainoa museoalan aikakauslehti kätevästi verkkolomakkeella.  


Museo-lehden tarjous museokorttilaisille:  Tilaa Museo-lehti ja saat edellisen numeron kaupan päälle tarjouskoodilla MKortti. 

Tilaa Museo-lehti tästä!

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp