4.6.2020

Vietä aurinkoinen kesäpäivä Seurasaaren ulkomuseossa tai Raaseporin rauniolinnassa! Vas. kuva: Topi Leikas / Kansallismuseo. Oikea kuva: Multifoto.

Kokosimme vinkit kulttuurikesään kotimaassa – koe keskiaikaiset linnat, idylliset ulkomuseot ja kesän kiinnostavimmat näyttelyt

Etsitkö hauskaa tekemistä kesälomalle? Suuntaa kotimaan upeisiin, rauhallisiin museoihin – Museokortti on pääsylippusi kesän innostavimpiin elämyksiin ympäri Suomen. Lue tärpit kesänäyttelyihin, ulkomuseoihin, linnoihin ja muihin lumoaviin kesäkohteisiin.

Luvassa upea kulttuurikesä! Museokortti taskussa varmistat onnistuneen kesän. Suomi on täynnä kiehtovia kesäkohteita ja innostavia museoelämyksiä Ahvenanmaalta Inariin.

Kokosimme vinkit kulttuurikesään kotimaassa. Nappaa vinkit talteen ja suunnittele oma museokesäsi! Nautitaan kotimaasta vastuullisesti.


Kesänäyttelyissä tutustut ateljeelinnaan, taiteenkeräilijän ainutlaatuiseen kokoelmaan ja 70-luvun värikkäisiin ruokakuviin



Pellavaniemelle, Albergan kartanoon kuuluneen Linuddin huvilan viereen kohosi vuosien 1911–13 aikana Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinna, Tarvaspää.


Tarvaspää – 500 vuotta eteenpäin

Gallen-Kallelan Museo, Espoo | 1.6.2020–25.4.2021

”En minä rakenna meitä varten, vaan 500 vuotta eteenpäin,” totesi Akseli Gallen-Kallela Tarvaspään ateljeestaan. Tarvaspään rakentamisesta on kulunut reilu sata vuotta. Näyttelyn keskiössä ovat ateljeelinnan arkkitehtuuri, rakentaminen ja eletty arki – tulevaisuutta unohtamatta.

Yöni liito-oravana

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo | 1.6.2020–7.3.2021

Toiminnallisessa koko perheen seikkailunäyttelyssä pääset kokemaan suomalaisen luonnon monimuotoisuuden liito-oravan silmin. Näyttelyssä tutustutaan mystiseen yöeläimeen, jonka vain harva on nähnyt. Voit tutkia liito-oravan elinympäristöä ja etsiä jälkiä siitä ja sen naapureista, seikkailla liito-oravan metsässä sekä oppia sen ihmeellisestä elämästä. 


Kiasman Hullu rakkaus -näyttely esittelee taiteenkeräilijä Seppo Fräntin kokoelmaan. Kuvassa taiteilija Jussi Gomanin teos One For One. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola.


Hullu rakkaus – Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 2.6.2020–10.1.2021

Keräilijä Seppo Fräntin mittava taidekokoelma on rohkea, avoin ja samalla intiimi. Se hahmottaa ihmisenä olemisen kipuilua kuvataiteen kautta. Fräntin kokoelma on ainutlaatuinen henkilökohtaisuudessaan ja vilpittömässä kiinnostuksessaan nykytaidetta ja taiteilijoita kohtaan.

Rakkauden ja kapinan talo

Hvitträsk, Kirkkonummi | 24.6.2020–30.9.2020

Tekstiilitaiteen, lasin ja keramiikan moniosaaja Hanna-Kaisa Korolaisen sekä kolmen nuoren suomalaismuotoilijan Saija Halkon, Nikolo Kerimovin ja Tuuli Saarelaisen uniikit teokset ovat saaneet inspiraationsa Hvitträskin kansallisromanttisesta miljööstä ja ateljeekodin eloisimpien vuosien tunnelmasta.



Rakkauden ja kapinan talo -näyttely tutkii inspiraation alkuperää: menneisyyden vaikutukset, inhimillinen pyrkimys rakastaa ja muistaa tai rehellinen ajatusten lainaaminen ovat tarkoituksella läsnä näyttelyn töissä.




70-luvun uutuuksien ruokakulttuuriin pureudutaan Riekkolan fantastisten annoskuvien sekä Junkkari-Riekkolan oivallisten ruokaohjeiden kautta.

Tiistaitarjotin - ruokamatka 70-luvulle

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 2.6.2020–31.1.2021

Tiistaitarjotin kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstittomien ruokaohjeiden maailmaan. Näyttely perustuu valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkolan ja hänen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi aina tiistaisin vuosina 1974–78.

Joseph Alanen – Jugend • Kalevala • Tampere

Tampereen taidemuseo | 2.6.2020–9.8.2020

Tamperelainen Joseph Alanen (1885–1920) oli yksi keskeisistä Kalevalan aihemaailman kuvaajista. Taidemuseo esittelee laajasti Alasen jugend-henkisiä Kalevala-aiheita, kansanelämän kuvauksia, uskonnollisia aiheita, grafiikkaa ja piirustuksia.

Eric Adlercreutz -Arkkitehdin kynä kohtaa paperin

Sibelius-museo, Turku | 3.6.2020–8.12.2020

Eric Adlercreutzin (s. 1935) luonnoksia ja piirustuksia seitsemän vuosikymmenen ajalta. Näyttely kertoo arkkitehdin työn eri vaiheista sekä Adlercreutzin intohimoisesta suhtautumisesta piirtämiseen.


Osaksi Gertrude Bellin ja Meeri Koutaniemen valokuvanäyttelyä tulee kirjeitä lähimmäisille ja päiväkirjatekstejä, jotka tuovat intiimisti esiin kuvaajien näkemykset ja kokemukset maailmalta. Kuva: Meeri Koutaniemi, A woman is entering to a mosque of Imamzadeh Saleh with a covering sheet, Iran, 2019.

Gertrude Bell & Meeri Koutaniemi: Kätketty vapaus

VB-valokuvakeskus, Kuopio | 16.6.2020–27.9.2020

Kesällä 2020 maailmanmatkaajat ja valokuvaajat Meeri Koutaniemi ja Gertrude Bell kohtaavat ainutlaatuisella tavalla VB-valokuvakuvakeskuksen Hidden Freedom – Kätketty vapaus -näyttelyssä. Bellin ja Koutaniemen kuvat vievät katsojat Irakiin, Intiaan, Indonesiaan, Jordaniaan, Libanoniin, Egyptiin, Palestiinaan ja Myanmariin eri aikakausina.

Katso lisää näyttelyitä >



Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna, Turun linna.

Kierrä keskiajan kiehtovat linnat ja tutustu niiden tarinoihin


Museokortilla koet satojen muiden kohteiden lisäksi Suomen keskiaikaisia linnoja. Yli 700 vuotta vanha Turun linna on yksi Suomen hienoimmista nähtävyyksistä. Linnan historia alkaa jo 1280-luvulta. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna.



Olavinlinnan historia on sekoitus keskiajan miekan kalsketta, tykin jylinää ja arkisia askareita linnan jykevien muurien suojissa.

Tuhansien tarinoiden ja monien taistelujen Olavinlinna on myös yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kun Pyhän Olavin linnaa vuonna 1475 alettiin rakentaa, päätti linnan perustaja, tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott rakennuttaa mahtavan linnoituksen strategisesti tärkeän Savon alueen turvaksi. Linnan tehtävänä oli torjua idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja täten varmistaa Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla.



Kurkista keskiaikaan ja 700-vuotiaan Hämeen linnan loiston ja rappion päiviin omatoimisesti tai opastetulla kierroksella.

Keskiaikaan pääsee kurkistamaan myös 700-vuotiaassa Hämeen linnassa, joka kuuluu kuuluu Suomen keskiaikaisten valtakunnanlinnojen joukkoon. Se perustettiin oletettavasti Birger Jaarlin Hämeeseen tekemän ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla.


Raaseporin rauniolinnan korkeita muureja katsellessa ja salaperäisiä huoneita vaeltaessa voit huomata olevasi keskellä kiehtovaa keskiaikaa.

Kuninkaallisiin rauniolinnoinin tutustut Raaseporissa sekä Ahvenanmaalla. Raaseporin rauniolinna on kiehtova kohde keskellä historiallista luontoa, Snappertunan kylässä. Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Kuninkaallisen linnan historiaan mahtuu tuhansia tarinoita lumoavasta rakkaudesta ja aarrelaivan haaksirikosta kohtalokkaaseen olutkellareiden romahtamiseen ja linnan valtakauden päättymiseen.

Ahvenanmaalla sijaitseva Kastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio. Linnaa alettiin rakentaa puolustuslinnakkeeksi 1300-luvun loppupuolella, ja se oli Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus. Kuninkaallisessa linnassa on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III.



Vietä aurinkoinen kesäpäivä ulkomuseoissa! Kuva Ikolan ulkomuseosta.


Vietä aurinkoinen kesäpäivä ulkomuseoissa ja hyppää aikamatkalle talonpoikaiskulttuuriin


Ikolan ulkomuseo Nurmeksessa esittelee paikkakunnan maataloutta, meijeritoimintaa sekä 1900-luvun alun asumista itäsuomalaisessa talonpoikaisyhteisössä. Päärakennus Rantolan talo on sisustettu viime vuosisadan alun tyyliin ja tunnelma siellä on kuin astuisi sisälle kesken maatalon aamutoimien.



Kurkista Seurasaasen ulkomuseossa elämän menoon menneen ajan maailmaan savupirteissä, torpissa ja kartanoissa, osallistu opastetuille kierroksille sekä tutustu uudistettuun Pappilaan puutarhoineen. Kuva: Topi Leikas / Kansallismuseo

Helsingin Seurasaaren ulkomuseosta löydät talonpoikaisen Suomen pienoiskoossa, ja siellä viihtyvät myös perheen pienimmät. Kurkista elämän menoon menneen ajan maailmaan savupirteissä, torpissa ja kartanoissa. Seurasaaressa pääsee nauttimaan kaupungin vilskeeltä suojassa olevan ulkoilualueen rauhasta.

Idyllisessä Turkansaaren ulkomuseossa pääset aikamatkalle Oulujoen historiaa ja löydät historiallisen maalaismaiseman sekä luonnonkauniin ympäristön. Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo.



Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin.

Loimaalla kannattaa poiketa ainutlaatuisessa Alpo Jaakolan patsaspuistossa, joka syntynyt vuosikymmenien luomistyön tuloksena. Veistokset ovat vuosien saatossa sulautuneet osaksi luontoa. Veistokset ja rakennukset ovat itsenäisiä taideteoksia, jotka yhdessa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Patsaspuiston runsaasta neljästäkymmenestä veistoksesta viimeisimmät ovat 1980-luvulta.



Rovaniemen kotiseutumuseossa voi nautiskella rauhallisesta tunnelmasta kesäisissä maisemissa ja tutustua rovaniemeläiseen 1800-luvun arkeen.

Lapista löydät rauhallisen Rovaniemen kotiseutumuseon, joka sijaitsee upeissa maisemissa Kemijoen varrella. Pöykkölä-nimisen tilan neljä alkuperäistä ja 13 muualta siirrettyä rakennusta kuvastavat rovaniemeläisen talon elämää 1800-luvun lopulla. Museon kokoelmiin kuuluu noin 5000 talonpoikaisesinettä, jota liittyvät pääosin elinkeinoihin kuten kalastukseen, karjatalousvaltaiseen maatalouteen, metsästykseen ja poronhoitoon sekä käsitöihin.



Saaristomuseo Pentala sijaitsee vanhalla kalastajatilalla Espoonlahdella, Pentalan saaressa.

Saaristotunnelmaa ja luonnonrauhaa pääset kokemaan Saaristomuseo Pentalassa vanhalla kalastajatilalla Espoonlahden saaristossa. Pentalan saaressa merellinen Espoo näyttää parhaat puolensa. Saaristomuseossa tutustutaan saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon.


Amurin puutalokortteleiden rakentaminen alkoi 1860-luvulla Tampereen kasvavan työväestön tarpeisiin. Näistä kortteleista on jäljellä vain Amurin työläismuseokortteli.

Ainutlaatuisia museokortteleita löydät muun muassa Tampereelta, Turusta ja Kuopiosta. Amurin työläismuseokorttelissa Tampereella tutustut 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle tunnelmallisessa. Museoalueelta löytyvät myös yleinen sauna, leipomo, suutarinverstas, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa.

Aikamatkan pääset tekemään myös Luostarinmäen museokorttelissa, joka on ainoa vuoden 1827 Turun palossa säilynyt yhtenäinen puutaloalue. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja korttelin kujat, pihat ja kodit muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia. Vanhanajan elämää ja Minna Canthin salongin näet Kuopion korttelimuseossa, jossa on yli kymmenen vanhaa puutaloa.

Katso lisää ulkomuseoita sekä linnoja >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp