26.8.2022

Museoita ja luontoa ruskan vriloistossa – katso kahdeksan vinkki syksyn retkille!

Viettk syksyiset pivt mieluiten luonnon helmassa? Ota Museokortti retkikaveriksi ja lyd lukuisat kiehtovat kulttuurielmykset luontokohteiden lhettyvilt. Kuvat: Krista Ylinen.

Tiesitkö, että useat museot sijaitsevat luontokohteiden, kuten kansallispuistojen läheisyydessä? Katso Museokortin vinkit ruskaretkiin ja koe virkistäviä luonto- ja kulttuurielämyksiä kotimaassa.

Syksyiset luonto- ja museoretket ovat loistava tapa ladata akkuja tulevaa talvea varten. Yhdistät helposti ruskaretkeilyn ja vierailut luontokohteiden läheisyydessä sijaitseviin museoihin kaikkialla maassa.

Löydä luonnonläheiset Museokortti-kohteet, ruska-ajan lähiretket ja matkavinkit kaikkialle Suomeen

Olitpa matkalla Lappiin, Kolin kansallismaisemiin tai lähiseudun luontokohteisiin, löydät helposti kiinnostavat Museokortti-kohteet luonnon helmasta. Voit etsiä reissukohteesi museoita kätevästi kartalta tai suunnitella oman kierroksesi syksyisessä suomessa.

Jos tulevan ruskaretkesi suunta on vielä päättämättä, Museot.fi/matkavinkit tarjoaa lukuisia ideoita syksyn kotimaan reissuille. Löydät palvelusta yli 30 valmista reittiehdotusta, jotka kokoavat yhteen kiinnostavimmat museot, luontokohteet sekä paikalliset palvelut. Museokortilla saat pääsyn lähes 350 museoon sekä hotellien ja ravintoloiden palveluita etuhintaan eri puolilla maata.

Poimimme tähän artikkeliin luonnonläheisiä Museokortti-kohteita eri puolilta Suomea. Katso kahdeksan vinkkiä ruskaretkille ja löydä ideat syksyn reissuille!Lapin värikäs maaruska ja loputtomiin jatkuvat maisemat ovat elämys, jotka useimmat haluavat kokea ainakin kerran elämässään. Luonto on vahvasti läsnä myös Lapin Museokortti-kohteissa. Kuvat: Krista Ylinen.

1. Oletko matkalla pohjoiseen? Lapin museot täydentävät ikimuistoista ruskamatkaa

Pohjoisen ruskaretki tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luonnon ja kulttuurin ystäville. Museokortin matkavinkkien Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierros kokoaa yhteen pohjoisen Museokortti-kohteet sekä useita kansallispuistoja ja helposti saavutettavia luontokohteita. Katso vinkkimme eri puolille Lappia ja piipahda museoissa retkeilyn lomassa.


Inari ja Sodankylä

Useat pohjoisen museot sijaitsevat retkeilyreittien läheisyydessä. Koe ihmeellisiä tarinoita kullasta Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa Tankavaaran Kultamuseossa. Tutustu saamelaiskulttuurin elävään perintöön hiljattain uudistetussa Saamelaismuseo Siidassa Inarissa ja patikoi historialliseen Pielpajärven erämaakirkkoon.


Kittilä

Ruskan väriloisto toistuu myös pohjoisessa taiteessa, eritoten kuvataiteilija Reidar Särestöniemen upeissa teoksissa. Särestöniemen kotitaloista ja ateljeesta koostuva Särestöniemi-museo sijaitsee Ounasjoen rannalla, syrjäisessä Kaukosen kylässä. Kittilän keskustassa sijaitsevassa Palsa-museossa tutustut puolestaan taiteilija Kalervo Palsan omintakeiseen mielenmaisemaan. Kittilän läheisyydessä löydät runsaasti mahdollisuuksia retkeilyyn esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.


Salla

Tänä syksynä Salla on erityisen kiinnostava reissukohde: Suomen uusin kansallispuisto avattiin Sallaan kesäkuussa. Itäinen kunta vetää puoleensa myös sotahistoriasta kiinnostuneita. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo esittelee alueen vaiherikasta historiaa 1900-luvun alusta 60-luvulle saakka.


Rovaniemi

Tiesitkö, että syksy on paras vuodenaika revontulien bongailuun? Tiedekeskus Arktikum Rovaniemellä on loistava paikka tutustua arktisen luonnon ihmeisiin sekä kulttuureihin. Arktikumin naapurista löydät Tiedekeskus Pilkkeen, joka puolestaan keskittyy metsään ja sen läsnäoloon ihmisten arjessa.

Katso koko Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierros >


Majoitusetu Museokortilla:

Wilderness Hotel Inari | -10 % alennus majoituksesta. Majoitu Inarijärven henkeäsalpaavissa maisemissa ja nauti ympäröivästä luonnonrauhasta. Etu voimassa 15.11.2022 saakka. Katso lisätiedot ja varausohjeet.Koe Visavuoren ainutlaatuinen taiteilijakoti, Voipaalan taidekeskuksen puhuttelevat näyttelyt sekä Rapolan linnavuoren kansallismaisemat Valkeakoskella. Kuvat: Riina Syrjänen, Tommi Käppi / Valkeakoski, Visit Tampere.

2.Hurmaava päiväretki Valkeakoskella

Valkeakoskella sijaitseva Voipaalan taidekeskus on kohtaamispaikka taiteen, historian ja luonnon ystäville. Rapolan linnavuoren rinteillä sijaitseva kartanoalue on täydellinen kohde ruskaretkille. Nauti taidekeskuksen korkeatasoisista näyttelyistä, pitkän historian omaavan kartanon tarinoista ja barokkipuistosta sekä Rapolan linnavuoren muinaisista nähtävyyksistä.

Suomen suurimman linnavuoren, Rapolan historia ulottuu kauas viikinkiaikoihin ja sitäkin varhaisempiin vaiheisiin. Linnavuorella kuljet keskellä kiehtovaa muinaishistoriaa, jonka merkkeinä alueelta löytyy muun muassa viikinkiaikaisia rakennelmia. Alueen retkeilypoluilla tutustut arvokkaaseen luontoon ja perinneympäristöihin. Sokerina pohjalla pääset ihailemaan ruskan väreissä hehkuvia Vanajaveden laakson kansallismaisemia Rapolanharjun huipulta.

Yhdistä matkaasi vierailu kultakauden merkittävän taiteilijan, kuvanveistäjä Emil Wikströmin Visavuoreen. Vanajaveden äärellä sijaitseva Visavuori on kuin pieni linna. Wikströmin itse suunnittelema erämaa-ateljee viitoittikin tietä muille luonnon helmaan etsiytyville taiteilijoille 1800-luvun lopulla. Valkeakosken historiaan pääset uppoutumaan vanhassa tehdasmiljöössä sijaitsevassa Myllysaaren museossa.Koe keskiaikainen Kastelholman linna ja lukuisat muut Ahvenanmaan ainutlaatuiset kohteet. Kuva: Krista Ylinen.

3. Saariston ruskaa, sadonkorjuun antimia ja saaristolaiskulttuuria Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on syksyn tunnelmallisimpia matkakohteita. Alueen museoilla on tarjottavanaan ainutlaatuisia hetkiä saaristolaiskulttuurin, taiteen ja menneiden aikojen parissa. Kulttuuritarjonnan ohella voit kokea saariston värikkään ruskan, merelliset maisemat sekä sadonkorjuun antimet.

Museokortin matkavinkkien Tuhansien tarinoiden Ahvenanmaa -kierrokselta löydät alueen kiinnostavimmat museot, luontokohteet ja paikalliset helmet. Kierroksen avulla suunnittelet elämyksellisen syysmatkan Ahvenanmaan saaristoon.

Vietä unohtumaton syyspäivä historian ja luonnon pyörteissä, ota suunnaksi Kastelholman linna sekä Bomarsundin linnoitus! Keskiaikainen Kastelholman linna sijaitsee upeassa maalaismiljöössä ja on täynnä kiehtovia tarinoita menneiltä ajoilta. Venäjän vallan aikainen Bomarsundin linnoitus on valtavan kokoinen alue merellisessä ympäristössä. Aloita vierailusi uudesta Bomarsundin vierailukeskuksesta ja tutustu rauniolinnoituksen historiaan noin neljän kilometrin mittaisella retkeilyreitillä.

Yhdistä syysretkeesi kaupunkiloma kotoisassa Maarianhaminassa. Tutustu merenkäynnin saloihin Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, vieraile harvinaislaatuisessa Museoalus Pommernissa, nauti taiteesta Ahvenanmaan taidemuseossa ja uppoudu saaristoalueen historiaan Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisessa museossa. Voit tutustua kaupunkiin ja sitä ympäröivään luontoon myös Mariehamn runt -kävelyreitillä.

Kastelholman linna, Bomarsundin vierailukeskus ja Museolaiva Pommern ovat avoinna syyskuun loppuun saakka.


Etusi Museokortilla

Hotelli Pommern, Maarianhamina | -10% majoituksesta. Ota Ahvenanmaan reissun tukikohdaksi viihtyisä Hotel Pommern Maarianhaminan keskustassa. Etu voimassa vuoden 2022 loppuun asti. Katso lisätiedot ja varausohjeet.Söderlångvikin kartano on ihastuttava kulttuurimiljöö Kemiönsaaren merellisissä maisemissa. Kuvat: Söderlångvikin museo.

4. Täydellinen syyspäivä Söderlångvikin kartanon saaristomiljöössä

Historiallinen Kemiönsaari on luonnonkaunis, meren ympäröimä kulttuuriympäristö tuhansine saarineen ja luotoineen. Keskellä rauhallista saaristomaisemaa komeilee taidemesenaatti Amos Anderssonin henkilöhistoriaa ja taidekokoelmaa esittelevä Söderlångvikin museo, jonka ympärille avautuu upea kartanoalue luontopolkuineen.

Paikka on kuin luotu kulttuurintäyteiselle ruskaretkelle: taidetta ja historiaa kartanorakennuksessa, puutarhan kypsyvä omenasato, kahvilan herkut sekä museon pihasta lähtevät luontopolut näköalapaikkoineen ja kiehtovine tarinoineen. Kartanon läheisyydessä riittää runsaasti nähtävää ja pääset tutustumaan jopa vanhaan lentokenttään. Museo on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Etelärannikolla riittää koettavaa pidemmällekin lomalle. Katso Museokortin matkavinkkien Unohtumaton etelänloma kotimaassa -kierros ja löydä alueen elämykset Raaseporin linnasta Fiskarsin museoon ja Salon elektroniikkamuseosta Teijon kansallispuistoon saakka.


Etusi Museokortilla

Cafe Holmbergs Four C, Taalintehtaan ruukkikylä | Kahvileivän ostajalle kahvi tai tee veloituksetta. Piipahda tunnelmallisessa Taalintehtaan ruukkikylässä Söderlångvikin vierailun yhteydessä! Museokortilla saat etua lämminhenkisessä kyläkahvilassa, joka tarjoaa mainion taukopaikan syksyn retkelle. Katso lisää edusta täältä.Punkaharjun retkeilypolut risteilevät kansallismaiseman kuvankauniissa maastossa. Kesällä avattu Mikkelin Sodan ja rauhan keskus Muisti on uudenlainen ja vaikuttava museokokemus. Kuvat: Visit Saimaa, Pihla Liukkonen/Sodan ja Rauhan keskus Muisti

5. Saimaa on syysreissujen runsaudensarvi – Koe harjut, metsät ja näköalapaikoilta avautuvat järvimaisemat

Suomen suurin järvi Saimaa kätkee rannoilleen lukemattomia helmiä. Museokortin matkavinkkien Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla -kierrokselta löydät runsaasti ideoita usean päivän mittaiselle matkalle. Lyhyemmille syysreissuille voit suunnata vaikkapa Punkaharjulle tai Mikkeliin, jotka saavutat kätevästi myös julkisilla esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Punkaharjun kansallismaisemassa sukellat metsän uumeniin niin Suomen metsämuseo Luston vaikuttavissa näyttelyissä kuin alueen monipuolisilla luontopoluillakin. Luston laajat näyttelyt tarjoavat oivalluksia ja uusia näkökulmia metsän ymmärtämiseen. Punkaharjun luontopoluille pääset lähestulkoon museon etuovelta, ja alue onkin mitä mainioin kohde ruskamatkaajalle.

Mikkelissä voit nauttia historiasta järvien ja metsämaisemien keskellä. Viime vuonna avattu Sodan ja Rauhan keskus Muisti on täysin uudenlainen museo, joka kertoo puhuttelevalla tavalla sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Päämajakaupunkina tunnetusta Mikkelistä löydät useita sotahistoriaan liittyviä museokohteita. Taide-elämyksiä luontomatkallesi tarjoaa Mikkelin taidemuseo ja Mikkelin valokuvakeskus. Mikkelin alueen komeimmat ruskanäkymät löytyvät Neitvuorelta, josta avautuu upeat maisemat Luonterin järvenselän saaristoon.


Etuja Museokortilla:

Tertin kartano, Mikkeli | Lasillinen Tertin ruusukuohua ruokailun yhteydessä. Tee ruskamatkan tunnelmallisin pysähdys Tertin kartanoon! Nauti paikallisista herkuista ja kartanon kulttuurihistoriallisesti merkittävästä miljööstä.Kolin kansallispuiston huipulta avautuva rakastettu kansallismaisema sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Kolin luontokeskus Ukosta. Kuva: Harri Tarvainen / Visit Karelia.

6. Kansallispuistojen kupeessa sijaitsevat luontokeskukset ovat portteja luonnon ihmeisiin

Nuuksion kansallispuistossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia ja Kolin luontokeskus Ukko avaavat uusia ulottuvuuksia ympäröivään luontoon. Museokortilla saat pääsyn kansallispuistojen kupeessa toimivien luontokeskusten näyttelyihin.

Vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudun virkistävä ja helposti saavutettava keidas. Kansallispuiston kainalossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia tuo luonnon taian myös sisätiloihin. Haltian näyttelyt esittelevät koko Suomen luontoa kaikkine vuodenaikoineen sekä innostavat retkeilemään kotimaan kauniissa luonnossa. Haltiaan pääset vaivattomasti bussilla Espoon keskuksesta.

Kolin kansallispuiston huipulla sijaitseva luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä. Luontokeskuksesta on vain muutaman sadan metrin matka Ukko-Kolin kuuluisalle näköalatasanteelle, jossa voit nähdä omin silmin mm. Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa inspiroineen kansallismaiseman.Tee syksyn vaivattomimmat lähiretket pääkaupunkiseudun luonnonläheisiin kohteisiin. Kuvat: Kim Meyer/Visit Finland, Didrichsenin taidemuseo, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha.

7. Vaivattomat päiväretket pääkaupunkiseudun luonnonsuojelualueille

Ruskaretkeilyä voi harrastaa helposti kaupungissakin! Museokortin matkavinkeistä löydät kaksi kierrosta, joiden avulla löydät pääkaupunkiseudun luonnonsuojelualueet ja niiden läheisyydessä sijaitsevat museot.

Virkistävä päiväretki hiljaisessa Helsingissä -kierros vie sinut Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle, Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan, Designmuseo Arabian aarteiden äärellä ja Tekniikan museon innovaatioiden ihmeisiin. Kohteet ovat helposti saavutettavissa Helsingin keskustasta vaikkapa raitiovaunulla, ja tarjoavat runsaasti nähtävää kauniiseen syyspäivään. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna syyskuun loppuun saakka, muut kierroksen museokohteet ympärivuotisesti.

Arkkitehdin silmin Laajalahden laitamille -kierros on tärppi kaikille luonnon ja arkkitehtuurin ystäville. Pyöräile pääkaupunkiseudun merellisissä maisemissa, nauti upeiden kohteiden taide- ja historiatarjonnasta sekä museokahviloiden antimista. Laajalahden luonnonsuojelualue on mitä mainioin paikka lintujen bongailuun. Alueen lähistöllä sijaitsee useita harvinaislaatuisia museokohteita: Gallen-Kallelan museo, Näyttelykeskus WeeGee, Didrichsenin taidemuseo, Villa Gyllenberg ja presidenttien koti Tamminiemi.


Etusi Museokortilla:

The Folks Hotel Konepaja | -15 % päivän majoitushinnasta sekä ilmainen pysäköinti vuorokaudeksi. Historiallisella konepaja-alueella sijaitseva The Folks Hotel Konepaja on viihtyisä hotelli keskeisellä sijainnilla. Tunnelmallinen kohde on mitä mainioin majapaikka Helsingin reissuille, varaa majoituksesi ennakkoon! Katso lisätiedot ja varausohjeet.

Hostel Suomenlinna, Helsinki | -10 % majoituspalveluista. Värikäs Suomenlinna on kauneimmillaan ruskan loistossa – vietä yö ainutlaatuisessa maailmanperintökohteessa! Katso lisätiedot ja varausohjeet täältä.Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Verla on ihastuttava nähtävyys. Voit nauttia alueen luonnosta Verlan metsä- ja historiapoluilla tai patikoida läheisen Repoveden kansallispuiston jylhissä maisemissa. Kuvat: Joonas Linkola/UPM Verlan tehdasmuseo.

8. Unescon maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys Repoveden kansallispuiston läheisyydessä

Verlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ihastuttava nähtävyys, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Verlan tehdasmuseo on hyvin säilynyt esimerkki puunjalostusteollisuuden varhaisilta vuosilta ja kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen teollisuuden historiassa.

Verlan miljöö käsittää tehdasrakennusten, patruunan pytingin ja puiston lisäksi myös työväen asuinalueen, jossa on mahdollisuus majoittua. Verlan ympäristössä kulkee metsä- ja historiateemaiset luontopolut, joilla voit tutustua alueen tarinaan esihistoriallisine kalliomaalauksineen sekä suomalaisen metsän kiertokulkuun. Vietä syysreissu ainutlaatuiseen alueeseen tutustuen, hanki matkamuistot pienistä käsityöpuodeista ja pidä lounastauko ravintolassa.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka ihastuttaa jylhillä kallioseinämillä ja kirkkaalla vesistöllään. Repovesi sopii loistavasti päiväretken tai yhden yön vaelluksen kohteeksi. Kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella. Matka pääkaupunkiseudulta sinne kestää autolla vain pari tuntia.


Katso kaikki Museokortin matkavinkit >


Lue lisää kansallispuistoista ja muista luontokohteista Metsähallituksen luontoon.fi -sivustolta >


Katso myös syksyn näyttelyvinkit:


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp