KESÄN AVAJAISTARJOUS: Museokortti vain 64 € (norm. 72 €). Osta nyt
 
Luontokohde
 

Pielpajärven erämaakirkko

Pielpajärven erämaakirkko
Sarviniementie,
99800 Inari

Yksi Pohjois-Lapin vanhimmista rakennuksista löytyy Inarin kunnasta ja se on Pielpajärven erämaakirkko.

 
"Pielpajärvi on pari kilometriä Inarin nykyisestä kylästä koilliseen, mutta vielä 1700- ja 1800-luvulla se oli inarilaisten keskupaikka, jonne kokoonnuttiin markkinoille, mutta samalla kuulemaan kiertäviä saarnaajia sekä hoitamaan kirkollisia toimituksia.

Nykyinen punertava puukirkko on jo toinen, joka seisoo samalla paikalla. Vuonna 1646 rakennettu kirkko on hävinnyt täydellisesti, samoin kuin ennen paikalla ollut talvikylä. Kirkon edustalla olevalla kentällä on kumminkin näkyvissä vanhojen rakennuksien perustukset, ja paikanpäältä löytyvistä tauluista saa paljon tietoa alueen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä.

Kirkko on lailla rauhoitettu muinaisjäännös, joka on jäänyt pois aktiivisesta käytöstä vuonna 1888 kun uusi kirkko valmistui kylälle. Uudelleen käyttöön se otettiin sotien jälkeen, kun kylällä olleet rakennukset tuhoutuivat Lapin sodassa. Pielpajärven kirkko säilyi tuholta sen ollessa syrjässä asutuskeskuksesta.

Kesäreitti Pielpajärven kirkolle lähtee parkkipaikalta, jonne löytyy opasteet Inarin kylältä. Tie Sarviniementien parkkipaikalle lähtee saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan takaa, josta sinne on matkaa noin kolme kilometriä. Polku on helppokulkuista ja hyvin merkitty punaisilla puutolpilla. Viiden kilometrin mittaisella polulla maasto vaihtelee kosteikoista kivikkoon ja hankalimpia paikkoja on helpotettu pitkospuilla."

Lue lisää Pielpajärven erämaakirkosta Retkipaikasta.

Kuva ja teksti: Ida Pirttijärvi/Retkipaikka.

Osana kulttuurikierrosta

Kerro tästä myös ystävillesi!

Yhteystiedot

Pielpajärven erämaakirkko
Sarviniementie,
99800 Inari

Aukioloajat

Kerro tästä myös ystävillesi!