28.3.2025

”Koin olevani lomalla omasta elämästäni” – näin museoharrastus on auttanut vaikeiden aikojen läpi

Museokäynnit ovat tuoneet lohtua vaikeisiin aikoihin. Lue museokorttilaisten tarinat. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Näyttelyissä käyminen on auttanut useita museokorttilaisia käsittelemään surua ja saanut liikkeelle silloinkin, kun mieli on ollut erityisen raskas. Museoissa on saatu lohtua menetyksiin ja ikävään – ja tarvittaessa myös etäisyyttä omiin murheisiin. Jaamme tarinoita vertaistueksi.

Museokortin vuosittaisessa hyvinvointikyselyssä selvitettiin museoharrastuksen tuomia hyvinvointivaikutuksia sekä syitä, miksi ihmiset hakeutuvat museoharrastuksen pariin. Monivalintakyselyyn vastasi hieman yli 2000 museokorttilaista, joista osa jakoi myös omia kokemuksiaan avoimessa vastauskentässä. Verkkokysely toteutettiin alkuvuodesta 2025.

Kyselyssä nousi esiin museoharrastuksen tärkeys osana hyvää arkea. Yli seitsemänsadan tarinan joukosta korostui myös se, miten tärkeä merkitys museoilla voi olla elämän vaikeina hetkinä.

Vastauksista nousi useita elämänvaiheita, joissa museoharrastus on helpottanut oloa. Erityisesti museoihin on johdattanut leskeksi jääminen, läheisen menettäminen, mielenterveyden haasteet, sairastuminen ja työuupumuksesta toipuminen.

Voit lukea hyvinvointikyselyn laajemmista tuloksista täältä:


Museoihin voi mennä itsekseen eikä niissä ole pakko keskustella kenenkään kanssa. Yli puolet Museokortin hyvinvointikyselyyn vastanneista arvioivat, että museokäynnit lieventävät yksinäisyyden tunnetta. Kuva: Krista ylinen

”Puolisoni kuoltua näyttelyistä tuli henkireikiä” – läheisen menettäneet ovat löytäneet museoista lohtua

Puolison menettäminen pistää elämän ja arjen uusiksi. Moni museokorttilainen kertoi saaneensa museoharrastuksesta tukea tähän uuteen elämänvaiheeseen. Museoissa saattoi muistella yhteisiä hetkiä ja rauhoittua. Surun keskellä tuntui hyvältä olla ihmisten ilmoilla museoissa ilman velvollisuutta keskustella kenenkään kanssa.

Museoista ja näyttelyistä saattoi muodostua tällaisessa elämän käännekohdassa myös uusi, oma ja tärkeä harrastus.


"Puolisoni kuoltua näyttelyistä tuli henkireikiä; sai olla yksin, mutta muiden kanssa yhteisessä tilassa ilman, että oli seurusteltava kenenkään kanssa."

"Mieheni kuoltua 2 vuotta sitten jäin 41 aviovuoden jälkeen leskeksi. Aluksi ei monikaan asia kiinnostanut, mutta taidemuseossa koin yhteyttä mieheeni ja mieleni rauhoittui hetkeksi. Olimme innokkaita museokävijöitä, ympäri Suomen tutustuimme näyttelyihin."

"Leskeydyin muutama vuosi sitten. Taiteen ja museoiden parissa vietetty aika sai tekemään taustatyötä aiheista, lähtemään ihmisten ilmoille ja näin virkistymään. Olen myös sivistyneempi ja oppinut uusia asioita. Tapaan ystäviäni ja museoretket ovat aina seikkailuita."


Museoista ja näyttelyistä on ollut apua surun käsittelyyn myös tilanteissa, joissa on menettänyt jonkun muun rakkaan läheisen kuin kumppanin. Näyttelyt tai tietyt taideteokset voivat avata tunteiden lukkoja, helpottaa ikävää ja auttaa jaksamaan.


"Viimeksi suruani helpotti, kun kävin katsomassa useamman kerran edesmenneen rakkaan lähimmäiseni lempiteoksia. Se toimi minulla selvästi yhtenä apuvälineenä suruni käsittelyssä ja koin, että hän on läsnä."

"Vauvani syntyi kuolleena 15 vuotta sitten. Helsingin Ateneumissa Albert Edelfeltin Lapsen ruumissaatto -taulun edessä olen lukuisia kertoja käynyt itkemässä pohjatonta tyhjää surua. Joka kerta kyynelkanavat aukeavat tuon upean taideteoksen tunnelmassa. Mutta kerta toisensa jälkeen olo helpottuu ja on taas keveämpi olo jatkaa matkaa."

"Pitkän omaishoitajuusjakson jälkeen olen löytänyt tavan saada elämääni uutta sisältöä, en jäänyt kotiin suremaan läheistäni ja olen löytänyt taiteen elämääni."

"Äidin kuolemaan, suruun ja luopumiseen liittyviä tunteita käsittelen taiteen avulla. Taide avaa näkökulmia, tuo lohtua ja toivoa."


Yli 56 prosenttia hyvinvointikyselyyn vastanneista museokorttilaisista arvioi, että museokäynnit lievittävät ahdistusta ja masennusta. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

”Aivot ovat levänneet, vaikka en olisikaan pitänyt näkemästäni” – näyttelyistä voi saada apua stressiin ja uupumukseen

Moni kyselyyn vastannut museokorttilainen kertoi, miten museokäynnit auttavat stressiin ja saavat irtautumaan töistä. Uupumuksen vaikeissa vaiheissa museoissa käyminen on helpottanut oloa. Museot ovat tarjonneet kiinnostavaa tekemistä, uutta ajateltavaa ja tämä on saanut lähtemään liikkeelle.

"Olen sairauslomalla uupumuksen ja stressin vuoksi. Museoissa käyminen on saanut ajatukset irti työstä, joka on uuvuttanut ja syynä stressiin. Aivot ovat levänneet, vaikka en olisikaan pitänyt näkemästäni. Museoissa käyminen on henkireikäni."

"Kun aikoinani kärsin työuupumuksesta, menin juuri avattuun Amos Rexiin istumaan pitkäksi aikaa. Sain siitä ja vierailusta paljon voimaa. Muutenkin koen taidemuseokäynnit hyvin voimaannuttaviksi, raskaan työn vastapainoksi. Tästä syystä pyrin vierailemaan taidenäyttelyissä aina kun ehdin."

"Jäätyäni eläkkeelle erittäin stressaavasta työstä lepäsin kotosilla ensin puoli vuotta. Olen aina pitänyt erilaisista museoista ja taidegalleria kierroksista. Museokäynnit olivat yksi todella merkittävä syy lähteä liikkeelle, oli mielekäs määränpää mihin kävellä. Ensin kävin yksin ja nykyisin käyn erilaisissa kokoonpanoissa. Aktiivisuus lisää aktiivisuutta. Ensimmäistä kertaa lähden junalla taidemuseomatkalle Tampereelle maaliskuussa kumppanini kanssa. Ihanaa suunnitella ja odotella matkaa."

"Pystyn unohtamaan stressaavat työasiat, kun vietän aikaa taidemuseossa kesken kiivaimman työpaineen. Minulla oli aiemmin eräs tietty teos tähän tarkoitukseen. Valitettavasti se ei ole enää vakinaisesti esillä, kun museo uudisti pysyvän kokoelmanäyttelynsä."


Jopa yli 94 prosenttia hyvinvointikyselyyn vastanneista museokorttilaisista kokee, että museokäynnit kohentavat mielialaa. Museoharrastus voikin olla tärkeä apu toipumisessa. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

”En hetkeen itsekään muista olevani sairas” – oma sairaus voi jäädä näyttelyssä sivuosaan

Sairastuminen voi aiheuttaa pelkoja ja huolia, ja joskus edessä on pitkä toipumisprosessi. Näyttelyt ovat saaneet lähtemään liikkeelle ja teosten äärellä on voinut uppoutua muihin ajatuksiin kuin omiin huoliin.

"Jouduin sairauden takia monta kertaa leikkausten ja seurannan takia käymään sairaaloissa. Tein aina niissä taidekierroksen. Taide toi lohtua ja antoi voimaa. Samoin toipuessa taidemuseot olivat paikka, missä pääsi hetkeksi pois omasta sairaudesta."

"Olin pitkällä sairaslomalla uupumuksen ja masennuksen vuoksi. Museokäynnit saivat minut poistumaan kotoa, tapaamaan ystäviä välillä. Kävin välillä myös yksin ja kauniiden asioiden näkeminen ilahdutti ja joskus myös sai liikuttumaan. Museokortti oli tärkeä apuväline toipumisessani."

"Auttaa masennukseen. Sai minut takaisin normaaliin elämään raitistumisen jälkeen."

"Sairastumisen myötä museoissa käyminen on yksi keino lähteä pois kotoa ja olla ihmisten ilmoilla. Useasti ulkoillessani, jos osuu museo reitin varrelle, poikkean sisään katsomaan, mitä uutta on tarjolla. Käyn myös katsomassa samoja näyttelyitä useamman kerran, koska useasti niistä löytyy uusia asioita toisella ja kolmannella kerralla."

"Mielenterveyskuntoutujana kaikenlainen kulttuuri on edistänyt hyvinvointia siten, että unohdan hetkeksi olevani sairas. Olen terve kun keskityn vain vaikka johonkin puhuttelevaan tauluun. Kukaan ei tiedä minun olevan sairas. Enkä hetkeen itsekään muista olevani sairas."


Museokäynnit voivat kohentaa niin psyykkistä, fyysistä kuin sosiaalista hyvinvointia. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

”Koin olevani lomalla omasta elämästäni” – museokäynti voi olla ansaittu tauko tai tärkeä saavutus

Kyselyyn vastanneet museokorttilaiset kertoivat useista elämäntilanteista, joihin museoharrastuksesta oli löytynyt apua. Joillekin museokäynti tuntui tauolta omista ongelmista ja vaikeasta tilanteesta. Osa kertoi, miten museoon uskalsi lähteä yksinkin, vaikka muuten oli vaikeuksia lähteä liikkeelle.

"Elämän ollessa vaikeaa kierros museossa saa ajatukset muualle. Olen yksi taiteen kokijoista, en ongelman keskellä. Irti kotoa ja ongelmista, puhelin kiinni."

"Taidemuseoissa koin olevani lomalla omasta elämästäni vaikean avioeron jälkeen."

"Museokäyntini valikoituvat usein kulloisessakin elämäntilanteessa mieltä askarruttavien kysymysten perusteella; näyttely käsittelee aihetta ja antaa uusia näkökulmia sekä ratkaisumahdollisuuksia. Näin koko elämänlaatu tuntuu paranevan."

"Ajatus vaihtuu normi arjesta. Hieno fiilis kun on hyvä näyttely tai esitys. Pääsee pois yksinäisyydestä."

"Museo on paikka, minne olen uskaltanut mennä myös yksin, vaikka muuten sosiaaliset tilanteet ja yksin ulos lähteminen on ahdistanut."


Moni museo on suunniteltu niin, että lastenrattaiden kanssa on helppo liikkua ja lasten kanssa on mukava tulla näyttelyyn. Useassa moseossa on myös hyvät hoitohuoneet ja hauskoja virikkeitä lapsille. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

”Aluksi vauvan kanssa oli vaikea lähteä mihinkään” – näyttelyt ovat auttaneet luomaan arkea pienokaisen kanssa

Arvioiden mukaan 10–20 prosenttia äideistä sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Museoharrastuksesta on löytynyt apua tuoreille äideille.

"Meidän perheeseen syntyi viime kesänä vauva. Sairastuin raskauden jälkeiseen masennukseen ja aluksi vauvan kanssa oli vaikea lähteä mihinkään. Innostuin kuitenkin käymään museoissa, kun luin Pienten Helsinki -nettisivuilta, että monesta museosta löytyy hoitohuone, johon pääsee myös omien lastenvaunujen ja rattaiden kanssa. Museossa käyminen on ihanaa vauvan kanssa, koska tuntuu että se on kummallekin meistä mielekästä tekemistä ja saan jakaa lapselleni rakkauteni tieteeseen ja taiteeseen. Vauvamme on vielä pieni ja ei ehkä ymmärrä niin paljon, mutta minusta on kivaa viettää aikaa kahdestaan hänen kanssaan museoissa."

"Museokäynnit auttoivat minua vauva-arjessa. Tunsin yksinäisyyttä ja voin psyykkisesti huonosti. Museoissa oli helppo vierailla vauvan kanssa, samalla pääsi ulos kotoa ja tapasi ystäviä."


Museokortti vie uusien kokemuksien äärelle ja madaltaa kynnystä aloittaa kulttuuriharrastus. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu yli 360 museoon

Museokortilla pääsee kokemaan Suomen parhaat museot, upeat näyttelyt ja hienot nähtävyydet ympäri maan. Lisäksi museokorttilaisena saa käyttöönsä kymmeniä etuja, joilla saa alennusta museokaupoista ja -kahviloista sekä hotelleista ympäri Suomen.

Museokortti madaltaa kynnystä lähteä museoihin ja kulttuuriharrastuksen pariin. Lue lisää museoiden näyttelyistä ja tapahtumista sekä ajankohtaisista Museokortti-eduista täältä >

Lisää Museokortin hyvinvointia käsitteleviä artikkeleja löydät täältä >

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp