2.6.2023

Katso 30 vinkkiä kesälomaan: kestosuosikit, nähtävyydet ja yllättävät elämykset

Museokorttia käytetään erityisen ahkerasti kesäisin. Yli 360 Museokortti-kohteen joukosta löytyy uutta koettavaa kesän jokaiselle päivälle. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Museokortti on hyödyllinen matkakumppani säästeliäälle kotimaanmatkailijalle. Kortilla saa rajattoman pääsyn yli 360 kohteeseen, kuten Turun linnan, Heurekan ja Hämeenlinnan Vankilan kaltaisiin suosittuihin lomakohteisiin. Tutustu vinkkeihin ja löydä parhaat ideat kesälomaan kotimaassa!

Lähimatkailutrendi on innostanut suomalaisia reissaamaan kotimaassa, ja kustannusten noustessa lomatekemistä etsitään tänäkin kesänä tutuista maisemista. Museokortti avaa kotimaanmatkailijalle ovet yli 360 kohteeseen ja tarjoaa lukuisia lomaideoita ympäri Suomen. Lisäksi kortilla saa alennuksia matkailijoille tärkeistä palveluista, kuten majoituksista ja ravintoloista.

Upeat museot, kiehtovat linnat ja salaperäiset patsaspuistot – katso vinkit Suomen kesään!

Kesän matkailukausi on otollista aikaa löytää uusia elämyksiä kotimaasta. Kokosimme 30 vinkkiä, joiden avulla löydät kesäreissujen kestosuosikit, erikoiset nähtävyydet, kauniit puutarhat ja kiinnostavat taidenäyttelyt.


Jäänmurtaja Tarmo Kotkassa on suosittu kohde lapsiperheiden keskuudessa. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Kesäreissujen kestosuosikit kiehtovat vuodesta toiseen

1. Viisi keskiaikaista linnaa: Turun linna, Olavinlinna (Savonlinna), Hämeen linna, Kastelholman linna (Ahvenanmaa) ja Raaseporin linna ovat jännittäviä koko perheen kesäkohteita.

2. Historialliset museolaivat: Museoalus Pommern (Maarianhamina), Fregatti Suomen Joutsen (Turku), Jäänmurtaja Tarmo ja majakkalaiva Kemi (Kotka) ja monet muut museoalukset ympäri Suomen vievät merimatkalle menneisyyteen.

3. Luostarinmäki (Turku): yli 200 vuotta vanhan korttelin kujat ja pihat muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia.

4. Verlan Tehdasmuseo (Kouvola): UNESCOn maailmanperintökohde tunnelmallisessa teollisuuskylässä yhdistää luontoa ja historiaa.

5. Suomen näyttävimmät pihat ja puutarhat: Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat (Helsinki), J. L. Runebergin koti (Porvoo), Voipaalan taidekeskus (Valkeakoski) ja Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo (Vantaa).Omaperäinen Parikkalan patsaspuisto on Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus. Kuva: Kimmo Heikkilä / Parikkalan patsaspuisto,

Erikoiset elämykset: näissä kohteissa yllättyy kokeneempikin kotimaanmatkailija

6. Parikkalan patsaspuisto (Parikkala): satojen patsaiden ja rehevän puutarhan muodostama kokonaisuus on ite-taiteilija Veijo Rönkkösen luomus.

7. Paateri (Lieksa): kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti, ateljee ja kirkko metsän siimeksessä.

8. Vankila (Hämeenlinna): lääninvankilasta museoksi muuntautunut kohde kertoo tunteita herättävästi vankilaelämästä ja vankeinhoidon historiasta.

9. Koskenkorva-museo (Ilmajoki): tarinoita Suomen tunnetuimmasta väkijuomasta ja maan alkoholihistoriasta.

10. Wasa Graffitilandia (Vaasa): Vanhasta huvipuistosta VR:n makasiinitiloihin muuttanut näyttely esittelee laajasti katutaidetta. Myös Seinäjoelta löytyy oma Grafftilandia.Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on hurmaava etappi Kotkan reissuille. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Mannerheim, Kekkonen, Sibelius... kurkista menneiden aikojen julkkisten koteihin

11. Tuusulanjärven taiteilijakodit: Aino ja Jean Sibeliuksen Ainola, taidemaalari Pekka Halosen Halosenniemi ja muut kansallisromanttiset kohteet Tuusulanjärven ympärillä voi kiertää vaikka pyöräillen.

12. Mannerheim-museo (Helsinki): Mannerheimin kotimuseossa voi tutustua kosmopoliitin marsalkan vaiherikkaaseen uraan ja elämään.

13. Tamminiemi (Helsinki): presidenttien, erityisesti Urho Kekkosen virka-asuntona tunnettu jugend-huvila tulvii tuhansia tarinoita.

14. Söderlångvikin museo (Kemiönsaari): loistokas merenrantakartano oli liikemiehenä ja kulttuurivaikuttajana tunnetun Amos Andersonin kesäpaikka.

15. Hvitträsk (Kirkkonummi): arkkitehtikolmikon Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren suunnittelema ainutlaatuinen ateljeekoti järvimaisemissa.

16. Gallen-Kallelan museo (Espoo): kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan itse suunnittelema ateljeelinna ja pitsihuvilassa sijaitseva kahvila.

17. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja (Kotka): Keisari Aleksanteri III:lle vuonna 1889 rakennettu kalastusmaja luonnonkauniissa koskiympäristössä.

18. Särestöniemi-museo (Kittilä): kuvataiteilija Reidar Särestöniemen kotitila, galleria ja ateljee syrjäisessä Kaukosen kylässä.

19. Kuddnäs (Uusikaarlepyy): koko kansan sadunkertojana tunnetun Sakari Topeliuksen syntymä- ja lapsuudenkoti.

20. Kotkaniemi (Luumäki): Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön, presidentti P. E. Svinhufvudin ja hänen vaimonsa Ellenin koti järven rannalla.Kemiönsaaren Sagalundin ulkomuseossa voi vierailla kymmenissä rakennuksissa ja tutustua puistomaisen miljöön kauniiseen puutarhaan. Kuva: Marjo Vänttinen.

Kesä on kauneimmillaan nostalgisissa ulkomuseoissa

21. Seurasaaren ulkomuseo (Helsinki): menneiden aikojen maaseutua keskellä pääkaupungin vilskettä.

22. Stundars – museo ja kulttuurikeskus (Vaasa): yksi maan suurimmista ulkomuseoista on eläväinen kurkistus 1900-luvun alun Pohjanmaalle. Museoalueella majailee myös eläimiä.

23. Sagalundin museo (Kemiönsaari): eri vuosisatojen elämää vehreässä puutarhamiljöössä. Laaja ulkomuseo sisältää 26 rakennusta ja viehättävän kahvilan.

24. Turkansaaren ulkomuseo (Oulu): idyllinen maalaismaisema ja luonnonkaunis saari Oulun keskustan liepeillä.

25. Saaristomuseo Pentala (Espoo): kesäinen retkikohde, jossa yhdistyvät merimatka, historia, kulttuurimaisema ja saaren omaleimainen luonto.Kustaa Saksin Rajamailla-näyttely on esillä Helsingin Designmuseossa. Kuva: Paavo Lehtonen / Designmuseo.

Viisi taidevinkkiä: kansainvälisiä huippuja, kotimaisia klassikoita ja karvakuonoille omistettu näyttely

26. Kustaa Saksi: Rajamailla, Designmuseo (Helsinki): näyttely avaa ovet tekstiiliteoksistaan tunnetun taiteilijan ja suunnittelijan maailmaan.

27. Tom of Finland – Rohkea matka, Kiasma (Helsinki): yksi vuoden puhutuimmista näyttelyistä esittelee tunnetun suomalaistaiteilijan laajaa ja omaleimaista tuotantoa.

28. Lorna Simpson – Haze. Serlachius-museo Gösta (Mänttä-Vilppula): vaikutusvaltaisimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Lorna Simpsonin ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.

29. Kätketty vapaus – Hidden Freedom, Salon taidemuseo – Veturitalli: brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen maailmat kohtaavat valokuvanäyttelyssä.

30. Überhund – taiteen kiehtovat koirat, Jyväskylän taidemuseo: useissa museoissa esillä ollut kuvanäyttely, jonka keskiössä on ihmisen paras ystävä.Oletko koskaan tutkinut, kuinka monta museota osuu mökkimatkallesi? Tutustu Museokortin matkavinkkien valmiisiin kulttuurikierroksiin ja reittioppaaseen, jonka avulla suunnittelet ajomatkasi vaikkapa Ahvenanmaalta Inariin. Kuva: Krista Ylinen.

Valmiita kulttuurikierroksia ja reittiopas ajomatkojen suunnitteluun

Lisää ideoita kesälomille löytyy Museokortin matkavinkit -palvelusta, joka on monipuolinen kotimaanmatkojen ideapankki. Matkavinkit kokoavat yhteen kotimaan museot, luontokohteet ja pysähdyspaikat valmiiksi reittiehdotuksiksi.

Vinkkien avulla voi lähteä vaikkapa seikkailulle lumoavaan Lappiin, tuhansien tarinoiden Ahvenanmaalle tai unohtumattomalle etelänlomalle kotimaassa. Museokortilla saa pääsyn reittien museoihin sekä etuja matkailupalveluista, kuten alennuksia majoituksista eri puolilla maata.

Kätevän reittioppaan avulla on helppo löytää museot pitkien ajomatkojen, kuten mökkireissujen pysähdyspaikoiksi. Reittioppaaseen voi syöttää lähtöpisteen ja määränpään lisäksi useamman välietapin. Museot ovat mainio vaihtoehto perinteisille huoltoasemille, sillä virkistävien näyttelyiden ohella ne tarjoavat usein myös ravintolapalveluita. Voit testata reittiopasta osoitteessa museot.fi/reittiopas.


Katso kaikki matkavinkit


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp