16.2.2024

Avaruusmatkoja, taidepajoja sek hurjia merimonstereita – katso museoiden vinkit talvilomaan

Museokortilla koet ikimuistoisia lomapivi ympri Suomen. Kuva: Oulun taidemuseo & Suomen luontokeskus Haltia.

Talvilomat ovat aluillaan ja perheet kautta maan etsivätkin tekemistä vapaapäivien iloksi. Ulkoilun lisäksi hauskaa tekemistä löytyy myös sisätiloista, sillä museoiden näyttelysalit pursuavat jännittäviä seikkailuja, historian kiemuroita sekä ihmeellisiä tieteellisiä ilmiöitä. Tutustu museoiden lomakauden tapahtumiin sekä koko perheen suosikkikohteisiin pitkin pittoreskia Suomea!

Talvilomien kohokohdat löytyvät museoista! Lomakauden tapahtumissa perheen pienimmät pääsevät kokeilemaan nostalgisia pelejä, paistamaan lettuja nuotion äärellä sekä osallistumaan hauskoihin työpajoihin. Koko perheen suosikkikohteet, kuten Heureka ja Museokeskus Vapriikki, tarjoavat puolestaan koettavaa kaikenikäisille lomalaisille.

Kokosimme yhteen vinkkejä koko perheen talvilomille ympäri Suomen. Vietitpä lomaasi kotikaupungissa rentoutuen tai toiseen päähän Suomea matkaillen, museoiden tarjonnasta löydät runsaasti puuhaa lomapäivien ratoksi. Poimi talvilomien menovinkit ja nauti lomasta museoissa!

Katso kaikki talviloman tapahtumat


Koko perheen kestosuosikit Helsingistä Rovaniemelle – näissä kohteissa viihdytään vuodesta toiseen

Jos seurueeseen kuuluu monen ikäisiä lomalaisia, yhteisen tekemisen löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Museoiden monipuolisen tarjonnan parissa riittää kiinnostavaa koettavaa jokaiselle. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat kokeilla nostalgisia videopelejä, tieteellisiä vempeleitä, jääkiekko- tai mäkihyppysimulaattoria sekä eläytyä eri aikakausilla eläneiden ihmisten arkeen.

Museovinkkejä talvilomalle:

Tiedekeskus Heureka, Vantaa

Heureka on lomanviettäjien kestosuosikki – eikä syyttä. Tiedekeskuksen oivaltavissa näyttelyissä ei pelkästään katsella kaukaa, vaan tutustutaan tieteen saloihin itse kokeillen. Planetaarioelokuvissa matkataan tähtiin ja avaruuteen, ja uudessa Leikin Voima -näyttelyssä kannustetaan sekä aikuisia että lapsia elinikäiseen leikkimiseen.

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki

Luonnontieteellisessä museossa tutustutaan muinaisiin dinosauruksiin ja mammutteihin sekä ällistellään ryhävalaan valtavaa kokoa. Museon seinien sisällä voi kokea monimuotoisen luonnon koko kirjon tutuista kotimaisista lajeista eksoottisiin kissaeläimiin. Museo järjestää talvilomalla myös hauskoja opastuksia, joissa tutustutaan luonnontieteilijän arkeen. Luonnontieteellinen museo on etenkin perheen pienimpien kestosuosikki.

Muumimuseo, Tampere

Maailman ainoa Muumimuseo herättää eloon Tove Janssonin rakastetun satumaailman. Museossa astutaan muumikirjojen maailmaan ja koetaan tutut tarinat aina suuresta tuhotulvasta muumiperheen marraskuiseen katoamismysteeriin. Janssonin alkuperäiset kuvitukset ja Muumilaaksoa esittävät pienoismallit ovat kiehtovia taideteoksia, joiden parissa viihtyvät myös varttuneemmat museokävijät.

Museokeskus Vapriikki, Tampere

Museokeskus Vapriikin lukuisista näyttelyistä löytyy varmasti mielenkiintoista koettavaa jokaiselle. Suomen Pelimuseo, Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Postimuseo ja Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoavat tekemistä useaksi lomapäiväksi. Lisäksi museokeskuksessa on useita vaihtuvia näyttelyjä. Vapriikin koko perheen talvilomatapahtumia järjestetään joka päivä 27.2.–3.3. välisenä aikana.

Turun linna, Turku

Turun linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä ja jännittävä lomakohde myös lapsille. 1200-luvun lopulla alkunsa saaneen linnan muurien sisällä voi matkata vuosisadalta toiselle ja kurkistaa kuninkaallisten, ritarien ja aatelishovin elämään. Linnan talvilomien tapahtumissa pääsee osallistumaan pikkuritarien kierrokselle, prinsessan matkalle sekä tutustumaan linnan arkeen ja juhlaan.

Tiedekeskus Pilke ja Arktikum, Rovaniemi

Samassa pihapiirissä Ounasjoen törmällä sijaitsee kaksi tiedekeskusta: Pilke ja Arktikum. Arktikumissa nuoret tutkimusmatkailijat pääsevät perehtymään arktiseen arkeen, pohjoisiin kansoihin sekä alueen eläimiin. Tiedekeskus Pilkkeen vuorovaikutteisissa näyttelyissä puolestaan tutustutaan pohjoisiin metsiin. Niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät käyttämään kaikkia aistejaan ja jopa hyppäämään metsäkonesimulaattorin kyytiin.

Katso kaikki museokohteet läheltäsi: museot.fi/kartalla.


Talviloman tapahtumissa hauskoja taidepajoja, avaruusmatkoja sekä seikkailuja historian pyörteisiin

Museoissa järjestetään runsaasti tapahtumia talvilomien aikana ympäri Suomen. Talvilomalla hankitaan uusia taitoja työpajoissa, osallistutaan lapsille suunnatuille opastuksille, leikitään salapoliisia ja vietetään aikaa viihdyttävien aktiviteettien parissa. Nappaa kalenteriisi lomaviikkojen tärpit ja tutustu kaikkiin museoiden tapahtumiin täällä.


Viettäkää hauska lomapäivä pelien parissa Museo Leikissä! Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Museo Leikissä lomapäivät täyttyvät peliaiheisella ohjelmalla

Museo Leikki, Espoo | 17.–25.2.2024

Talvilomalla museovieraille on luvassa erilaisia työpajoja ja omatoimista puuhaa pelien parissa. Pelailunurkassa koko perhe pääsee kisailemaan nostalgisissa peleissä pöytälätkästä koronaan. Palapelipisteellä yhteistyö on valttia, kun jokainen palanen hakee omaa paikkaansa. Museo Leikkiin on karannut myös joukko Pokémon-hahmoja! Osallistu jahtiin ja nappaa kaikki piilossa olevat Pokémonit. Talviloman työpajoissa puolestaan askarrellaan labyrintteja, jalkapallopelejä sekä pelihahmoja.

Lue lisää >

Haltian talvilomaviikolla riittää tekemistä jokaiselle. Haluatko oppia valmistamaan herkullisia nuotiolettuja eräoppaan opissa? Kuva: Suomen luontokeskus Haltia.

Haltiassa retkeillään luonnon helmassa, paistetaan nuotiolettuja sekä etsitään liito-oravia

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo | 17.2.–25.2.2024

Haltian talvilomaviikko tarjoaa maksuttomia opastettuja retkiä koko perheelle lumiseen luontoon, jossa tutustutaan lähiluontoon leikkien toiminnallisin taidemenetelmin. Lämpimissä sisätiloissa puolestaan etsitään Haltian tiloihin piilotettuja liito-oravia ja tutustutaan monipuoliseen näyttelytarjontaan. Lapsiperheet voivat myös tutustua retkietikettiaiheiseen satukirjaan ja värittää siihen liittyviä värityskuvia. Lomapäivän täydentää Haltian lämmin retkisauna.

Lue lisää >

Talviloman erikoisohjelmaan kuuluu non-stop työpajoja sekä pakopelejä. Kuva: Museokeskus Taika.

Osallistu Sirkuskarhun talvilomaseikkailuun Taikassa

Museokeskus Taika, Hyvinkää | 17.2.–25.2.2024

Lähde seikkailemaan Sirkuskarhun jäljille Taikaan! Sirkuskarhu on kätkenyt näyttelyyn kirjaimia. Löydätkö kaikki ja mikä sana niistä muodostuu? Etsijöille luvassa pieni makea yllätys. Non stop -taidepajassa puolestaan tehdään oma aarrekartta. Tiistaista torstaihin klo 12.30 ja 14 on varattavissa myös 2-6 hengen ryhmille tunnin pituinen Kadonneen taulun arvoitus -pakopeli, joka on suunnattu 9–12-vuotiaille.

Lue lisää >

Talvilomalla Sarkassa järjestetään kuvataidetyöpajoja ja museosuunnistusta

Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa | 17.2.–10.3.2024

Talvilomaviikoilla museolla järjestetään kuvataidetyöpajoja ja museon näyttelyihin voi tutustua hauskojen kuvasuunnistusten kautta. Kuvataidetyöpajoissa tutkitaan museoesineitä ja tehdään niiden pohjalta värikäs taulu. Työpaja sopii kaikille kouluikäisistä ylöspäin.

Lue lisää >


Lainaa Tähtihetkiä museossa -reppua ja lähde seikkailemaan lasten kanssa museoon! Kuva: Jonna Karttunen SatM

Porin museoissa riittää koettavaa lomalaisille

Luontotalo Arkki, Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo ja Rosenlew-museo, Pori | 17.2.–3.3.2024

Porin museoissa riittää mukavaa tekemistä lapsille ja aikuisille. Museossa on kiva vierailla kauempaankin tulleiden lomailijoiden kanssa. Museoista voi lainata esimerkiksi Tähtihetkiä-reppua, joka sisältää erilaisia tutkimusvälineitä näyttelyiden ja museorakennusten havainnointiin. Reput on suunnattu 3–10-vuotiaille ja niitä on rajoitettu määrä. Lainaus on maksutonta.

Lue lisää >


Merimonsterit -näyttelyn yleisöavajaisia vietetään Turussa 17.2. Kuva: Forum Marinum.

Merimonsterit on jännittävä museoelämys koko perheelle

Forum Marinum, Turku | 17.2.2024 alkaen

Talvilomaansa aloittelevien perheiden kannattaa suunnata merimuseoon, kun maankuulut merihirviöt saapuvat vihdoin Turkuun. Merimonsterit on perheille suunnattu elämyksellinen seikkailu, jossa historialliset faktat ja tuntemattomana koettu meri kohtaavat mielikuvitukselliset merihirviöt.

Lue lisää >

Sukella talvilomalla tarinoiden maailmaan museo Merkissä! Kuva: Merkki

Puuhaa lapsille tarinoiden, sarjakuvien ja piirtämisen parissapääkaupunkiseudulla

Merkki, Helsinki | 19.–25.2.2024

Nappaa bingopaperi mukaan museokierrokselle tai osallistu tarinatuokioon. Opastetuilla kierroksilla puolestaan tutustutaan Merkin näyttelyihin ja erityisesti lapsia puhutteleviin museon kohteisiin yhdessä oppaan kanssa. Tarinatuokioissa Merkin henkilökunta lukee lapsille kuvakirjoja, joiden aiheina ovat isot, pienet ja pörröiset asiat. Lukuhetken jälkeen tarinoiden hahmoja ja tapahtumia piirretään yhdessä.

Lue lisää >


Kulttuurikeskus TAHTO tarjoaa talvilomaviikoilla monenlaista ohjelmaa koko perheelle! Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Talvilomalla TAHTOON!

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 19.2.–10.3.2024

TAHDON toiminnallisissa näyttelyissä on lupa liikkua ja tutkia. Pelaa uutta Luna-liikuntapeliä, testaa reaktionopeutesi, haasta itsesi Loop-hyppypelissä tai juokse kaverisi kanssa kilpaa juoksumatolla. Lisäksi näyttelystä löytyy Hiihtolomalaiset! -toimintapisteitä ja mobiilitietovisa, jonka vastaukset löytyvät näyttelyistä. Pienemmille museovieraille on saatavilla paperinen kuvasuunnistus.

Talvilomaviikoilla 8 ja 9 TAHDOSSA järjestetään myös mielenkiintoisia opastuksia koko perheelle. Opastuksella tutustutaan TAHDON päänäyttelyyn rennosti ja liikunnallisesti. Mukana kivoja tarinoita, liikuntaonnenpyörä, voimistelunauhoja ja kosketeltavia esineitä.

Lue lisää >


Heurekassa on viikoilla 8 ja 9 paljon ohjelmaa talvilomaa viettäville. Kuva: Heureka.

Vietä tieteellä täytettyä talvilomaa Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus, Vantaa | 19.2.–3.3.2024

Talvilomaviikoilla Heurekassa on tarjolla Matkalla avaruudessa -uutuusnäyttelyn ja kuuden muun eriaiheisen näyttelykokonaisuuden sekä mukaansatempaavien planetaarioelokuvien lisäksi hauskaa tiedeohjelmaa koko perheelle. Vierailijat pääsevät tekemään lyhyitä kemian kokeita laboratoriossa, ihmettelemään tiedeteatteri- ja Tiedettä pallolla -esityksiä sekä osallistumaan Heurekan rottien ruokintanäytöksiin.

Lue lisää >


Teatterikissan lomaseikkailussa tutustutaan tällä kertaa lavastustaiteeseen sekä valo- ja äänisuunnitteluun. Kuva: Heikki Suomi.

Teatterikissan lomaseikkailu: Valostus!

Teatterimuseo, Helsinki | 20.–23.2.2024 klo 11.30–14.30

Museon valot ovat sammumassa, ja kuiskaajahiiri tarvitsee apua. Tervetuloa hauskaan seikkailuun! Saat matkaasi kartan, jonka erilaisista tehtävistä löytyy jokaiselle jotakin. Tällä kertaa tutustutaan erityisesti lavastustaiteeseen ja valo- ja äänisuunnitteluun.

Tutki näyttelyitä, etsi yksityiskohtia ja vastaa kysymyksiin. Toiminnallisilla pisteillä pääset mm. kokeilemaan kosketusnäyttöpohjaista valo-ja äänipöytää tai tekemään oman lavastuksen lavastuspienoismallikärryyn. Myös Arkadia-teatterin näyttämö ja pukuhuone ovat käytössä. Mikäs sen parempaa, kuin juhlia siellä selvitetyn mysteerin jälkeen!

Lue lisää >


Sinkan talviloman perhepäivät

Sinkan työpajassa tutustutaan paperiteatteriin ja luodaan sitä varten hahmoja. Kuva: Taide- ja Museokeskus SINKKA.

Taide- ja museokeskus SINKKA, Kerava | 20.–22.2.2024 klo 12–16

Sinkan talviloman perhepäivillä juhlistetaan 100-vuotiasta Keravaa Juhlariksalla halki elämän -näyttelyssä. Lähtekää yhdessä koko perheen voimin tutustumaan värikkäisiin ja elämänmakuisiin teoksiin, sekä luomaan paperiteatterihahmoja työpajassa! Tarjolla on myös omatoimisesti näyttelyssä suoritettavia hauskoja pieniä tehtäviä.


Talvilomaviikolla museossa on tarjolla muun muassa varjoteatteriesityksiä. Kuva: Aboa Vetus.

Turussa talvilomaa viettäville on luvassa ohjelmaa taiteen ja arkeologian parissa

Aboa Vetus, Turku | 20.–24.2.2024 klo 11–18

Aboa Vetus Ars Nova kutsuu lapsiperheet talvilomalla museoon! Luvassa on arkeologien Ilari Aalto ja Marja Ahola luentoja, varjoteatteritaiteilija Elviira Davidowin varjoteatteriesityksiä, sekä valokuvataiteilija Katri Lassilan taidetta. Ars Novassa on esillä myös Ravattulan Ristimäki -näyttely, joka johdattaa Aurajokilaakson asukkaiden elämään yli 800 vuotta sitten. Ravattulan Ristimäki on Suomen vanhin tunnettu kirkonpaikka, jonka arkeologiset tutkimukset ovat tuoneet paljon tietoa elämästä rautakauden ja keskiajan taitteessa.

Arkeologisessa museossa, Aboa Vetuksessa, voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Museosta löytyy tutkittavaa ja mielenkiintoista kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Luutarhassa voi tunnistaa luita ja tutustua eläinten historiaan.

Lue lisää >


Mukkulan koululaiset Malvassa. Kuva: Malva.

Malva tarjoaa talvilomaelämyksiä lapsille, nuorille ja perheille

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahti | 24.2.–2.3.2024

Talvilomaviikoilla Malvan erikoisohjelmaan kuuluu yleisöopastuksia sekä taide-, muotoilu- ja maalauspajoja. Tervetuloa tutustumaan Tulevaisuuden puutarha -näyttelyyn lasten omalle opastetulle kierrokselle! Nuorille suunnatussa muotoilupajassa puolestaan toteutetaan oma pieni voimaeläin. Taidepajassa nuoret pääsevät kokeilemaan maalaamista eri tavoilla ja eri välineitä käyttäen.

Katso ilmoittautumisohjeet ja lisätiedot >


Oulu taidemuseon taidepajat sopivat kaikenikäisille, alle 10-vuotiaat lapset aikuisen seurassa. Kuva: Oulun taidemuseo.

Talviloman pop-up-pajat Oulun taidemuseossa

Oulun taidemuseo, Oulu | 2.3. klo 13–15, 5.–8.3. klo 13–15 ja 17–18.30 sekä 9.3. klo 13–15

Tervetuloa osallistumaan talviloman taidepajoihin! Pajoissa sukelletaan Oulun taidemuseossa meneillään olevan Jaakko Niemelän Praakk-näyttelyn teemoihin. Pajat on suunnattu lapsiperheille. Osallistuaksesi taidepajaan et tarvitse aiempaa kokemusta – luovuus, rohkeus ja iloinen mieli auttavat sinut alkuun. Taidepajoissa tehdään pieni teos, jonka saa viedä mukanaan kotiin.

Lue lisää >


Metsäpeliluola on nyt koottu Tiedekeskus Pilkkeeseen hiihtolomaviikkojen ajaksi! Kuva: Tiedekeskus Pilke.

Metsäpeliluola tiedekeskusnäyttelyssä hiihtolomaviikoilla

Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi | 10.4.2024 asti

Metsäpeliluola on tehnyt paluun hiihtolomaviikkojen ajaksi! Tiedekeskus Pilkkeen kiertävä luola hyödyntää metsään ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön liittyviä pelejä. Peliluola kokoaa metsäaiheisia lauta-, tietokone- ja taitopelejä yhteen. Metsäaiheiset pelit sopivat kaikenikäisille ja ovat hauskaa, yhteistä puuhaa kaverusten tai perheen kesken.

Lue lisää >


Kaipaatko lisää vinkkejä ikimuistoiseen talvilomaan?

Oletko jo tutustunut Museokortin matkavinkkeihin, joista löydät kotimaan suosikit, uudet elämykset ja yllättävät nähtävyydet? Valmiiksi kootuista museokierroksista löydät helposti ideoita päiväreissulle, viikonlopun kotimaanmatkalle tai pidemmälle seikkailulle.Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp