VIELÄ EHDIT: Museokortti-digilahja tarjoushintaan vain 73 €!
Osta lahjaksi!

5.6.2023

Poikkea kesäreissuillasi näissä museoissa – kokosimme jättilistan kesän 2023 näyttelyistä

Mihin näyttelyyn seuraavaksi? Katso vinkit uutuusnäyttelyistä ja nauti kesästä Museokortilla. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Kesälomien kynnyksellä moni suunnittelee tulevien lomamatkojen reittejä ja pysähdyspaikkoja. Kokosimme näyttelyvinkkejä mökkireissuille, festariviikonloppuihin, ohikulkumatkoille ja lähilomille eri puolilta Suomea. Tutustu vinkkeihin ja löydä itsellesi sopivat näyttelyt!

Kauan odotettu kesä on vihdoin täällä ja monella on ansaittu loma edessä. Kesäisin kotimaa tulee tutuksi myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolelta. Suomi on täynnä mielenkiintoisia ja monipuolisia museoita, jotka tarjoavat läjäpäin elämyksiä.

Kaipaatko tekemistä kesään? Näyttelytarjontaa tälle kesälle riittää. Museokortilla pääsee kokemaan yli 500 näyttelyä, jotka tarjoavat tietoa ja elämyksiä historiasta, kulttuurista, taiteesta, tieteestä ja luonnosta ja lukuisista muista teemoista.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siitä, missä näyttelyissä kannattaa vierailla kesällä 2023 eri puolilla Suomea. Näyttelyvinkit on jaoteltu alueellisesti.

Osta Museokortti tästä!



Näytelyvinkit Etelä-Suomeen


Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo ja Vantaa


Helsinki on monipuolinen matkakohde, joka on täynnä upeita nähtävyyksiä ja museoelämyksiä. Museokortti-kohteita pääkaupunkiseudulta yli 60, joista Helsingissä sijaitsee yli 40.


Kustaa Saksin seinävaatteissa väreilee migreeniharhoja ja hallusinaatioita. Designmuseon näyttely on todennäköisesti yksi Helsingin kesänäyttelyiden vetonauloista, Kuva: Designmuseo.

Kustaa Saksi: Rajamailla

Designmuseo, Helsinki |5.5.2023–15.10.2023

Yksi Helsingin näyttelykesän ehdottomista vetonauloista on taiteilija ja suunnittelija Kustaa Saksin näyttely Designmuseossa. Rajamailla -näyttely esittelee Saksin suunnittelemia, jacquard-tekniikalla kudottuja vaikuttavia seinävaatteita ja tekstiiliteoksia vuosilta 2013–2023.

Kustaa Saksi (s. 1975) tuo teoksissaan näkyväksi oman kokemuksensa aurallisen migreenin aiheuttamista näköharhoista sekä unen ja valveen rajalla ilmeneviä hallusinaatioista.
Lue lisää >



Arkkitehtuurimuseossa voi nähdä kesällä 70-luvun betoniunelmia ja nostalgiaa. Kuva: Arkkitehtuurimuseo.

Betoniunelmia– ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki |17.5.2023–15.10.2023

Tervetuloa aikamatkalle1970-luvun Suomeen! Arkkitehtuurimuseon kesänäyttely avaa 1970-luvun arkkitehtuuria ja vuosikymmenen ilmiöitä. 70-luvun lähiöissä unelmoitiin talouskasvusta, hyvinvoinnista ja tasa-arvosta. Kaupunkien kasvaminen, aatteet ja hyvinvointivaltion rakentaminen vaikuttivat asuntorakentamiseen ja ajan ilmiöihin, mikä näkyi aikakauden arkkitehtuurissa.

Betoniunelmia kutsuu aistimaan 1970-luvun henkeä esitellen aikakauden helmet: teatterit, kaupungintalot, yliopistorakennukset, kirkot, tehtaat ja vesitornit.
Lue lisää >



Kuva: Kiasma.

Tom of Finland

Nykytaiteen museo Kiasma,
Helsinki | 28.4.–29.10.2023


Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Näyttely kattaa Touko Valio Laaksosen (1920–1991) kuuden vuosikymmenen mittaisen uran.

Taiteilijan matkaa esitellään teoksissa esiintyvien hahmojen, kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi, kautta.

Lue lisää >



Being Black

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki | 22.4.2023–24.9.2023

Helsingin kaupunginmuseon Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttelyn avulla lisätään afrosuomalaisuuteen liittyvää tietoisuutta ja talletetaan heklsinkiläsiten historiaa. Afrosuomalaisuudella viitataan näyttelyssä suomalaisiin, joilla on sukujuuria Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja jotka kuuluvat laajemmin afrikkalaiseen diasporaan.
Lue lisää >



Koe kesälomallasi uudistunut Ateneum ja suosittu Edefelt-näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Albert Edelfelt

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 5.5.–17.9.2023

Albert Edelfelt matkusteli elämänsä aikana useissa Euroopan maissa sekä asui pitkään Pariisissa, jossa tutustui moniin aikansa johtaviin taiteilijoihin, kulttuuri- ja tiede-elämän merkkihenkilöihin sekä taiteen keräilijöihin ja taidekauppiaisiin. Tänä keväänä Ateneumin uudessa näyttelyssä tutustutaan yhteen Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista taiteilijoista kansainvälisestä näkökulmasta.
Lue lisää >



Kuva: Kansallismuseo

Kesytön taide

Kansallismuseo, Helsinki | 5.5.2023–24.9.2023


Kansallismuseon Kesytön taide -näyttely tuo outsider-taiteen Suomeen laajemmin kuin koskaan aiemmin ja kokoaa teoksia 46 outsider-taiteilijalta Euroopasta, Brasiliasta ja Suomesta.

Outsider-taiteilijat ovat taidemaailman ulkopuolisia, itseoppineita, mutta tekevät taidetta kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti. Viime vuosikymmenten aikana outsider-taide on tullut näkyväksi osaksi taidemaailmaa.
Lue lisää >


Yleisurheilun MM83 pop up -näyttely

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki| 27.6.2023–31.8.2023

Satuitko seuraamaan 40 vuotta sitten televisiosta Tiina Lillakin keihään kultamitaliheittoa tai Arto Bryggaren hopeaan yltänyttä suoritusta 110 metrin aidoissa? Tänä kesänä tulee kuluneeksi 40 vuotta kaikkien aikojen ensimmäisistä yleisurheilun MM-kisoista, jotka järjestettiin Helsingissä elokuussa 1983.

Helsingin Olympiastadionilla käydyt MM-kisat aloittivat uuden aikakauden kansainvälisessä yleisurheilussa, kun Yleisurheilun MM-mitaleista kilvoiteltiin ensimmäistä kertaa omissa arvokisoissaan olympialaisten ulkopuolella. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO juhlistaa MM-kisoja 1983 pop up -näyttelyllä.
Lue lisää >



Helsinki Biennaali täyttää jälleen kaupungin.

Helsinki Biennaali

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki| 11.6.2023–17.9.2023

Joka toinen vuosi toistuva kansainvälinen Helsinki Biennale tuo nykytaide-elämyksiä Helsingin Vallisaareen, HAMiin ja eri puolille kaupunkia.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin teema Uusia suuntia voi syntyä viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää maailmassa, ymmärtää sitä sekä kuvitella muita mahdollisia tulevaisuuksia. Noin puolet on uusia komissioita ja paikkasidonnaisia teoksia, jotka käsittelevät aikaamme: ympäristötuhoa, poliittisia konflikteja ja teknologisen kehitystä.
Lue lisää >



Tiina Itkonen vie valokuvissaan katsojan alkuperäkansojen jalanjäjille. Kuva: Tiina Itkonen / Suomen valokuvataiteen museo K1

Tiina Itkonen: Anori – Jäätikön hiljaisuus

Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki| 9.6.2023–1.10.2023

Luoteis-Grönlannissa asuu maailman pohjoisin alkuperäiskansa. Tiina Itkosen näyttely Anori – Jäätikön hiljaisuus piirtää kuvan maailman Inughuittien elämästä ja elinpaikastaan, joka uhkaa kadota ilmastonmuutoksen seurauksesta.

Inughuitit hankkivat ravintonsa meren jäällä ja Grönlannissa merijää häviää hälyttävää vauhtia lämpötilan noustessa ennätysvauhtia. Sen myötä inughuittien ikivanha elämäntapa on katoamassa.
Lue lisää >


Generation 2023

Amos Rex, Helsinki | 29.3.–20.8.2023


Generation 2023 -näyttelyssä 50 taiteilijaa tai työparia luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon. Teoksissa näkyy monipuolinen kokonaisuus kuvataidetta, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä videotaidetta.

Teosten teemat käsittelevät ajankohtaisia aiheita ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Teosten tekotavoissa ja materiaaleissa näkyvät myös yhteiskunnallinen valveutuneisuus, vastuu, ympäristöystävällisyys sekä kestävyys.
Lue lisää >

Muista myös nämä Helsingin hittinäyttelyt, joita ei kannata jättää väliin:

· Idän henkisyys, Villa Gyllenberg, esillä 26.4.–13.8.

· Jörn Donner – Matkalla 1951–68, Hakasalmen huvila, 3.9. asti

Katso Helsingin koko näyttelytarjonta tästä >



Koe avaruusajan henkeä Futuro-talossa.

Futuro-talo

Näyttelykeskus WeeGee,
Espoo 16.5.2023–17.9.2023

Näyttelykeskus WeeGeen pihalla komeilee arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen Futuro-talo, joka vetää väkeä vuodesta toiseen. Lentävän lautasen näköinen keltainen Futuro on oman aikansa visio, joka kiehtoo edelleen. Toukokuusta 2012 asti Espoossa sijainnut aikansa arkkitehtuurin video on sarjan ensimmäinen kappale. kestosuosikki.
Lue lisää >



Wong Ping: Stop Peeping. Video still.

Wong Ping: Stop Peeping

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo| 7.6.2023–20.8.2023

Hong Kongissa asuvan ja työskentelevän taiteilija Wong Pingin (s.1984) Kosketus-näyttelyn mediahuoneen kesäkauden teos Stop Peeping on värikäs animaatio, joka on toteutettu pelkistetyllä populaarikulttuuriin viittaavalla kuvakielellä. Animaation humoristinen kerronta ilahduttaa, mutta teos pitää sisällään patoutumia ja pakkomielteitä. Kepeältä vaikuttava teos käsittelee kehollisuutta, seksuaalisuutta ja sukupuoliasetelmia.

Lue lisää >


Katso Espoon koko näyttelytarjonta tästä >



Heureka-päivä kuuluu lapsiperheiden suosituimpiin kesäloma-aktiviteetteihin. Kuva: Ella Karttunne / Museokortti

Leikin voima

Heureka, suomalainen tiedekeskus, Vantaa | 4.2.2023–12.1.2025

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka on vuodesta toiseen etenkin lapsiperheiden kesäreissujen ykköskohteita. Tällä hetkellä Heurekassa pääsee tutustumaan hauskaan ja toiminnalliseen Leikin voima -näyttelyyn, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä leikin merkityksestä ja kannustaa niin pieniä kuin suuria heittäytymään leikin maailmaan. Näyttelyyn rakennetun puutarhan viisi saareketta edustavat erilaisia leikkitieteellisiä luontotyyppejä: hassuttelu, luovuus, seikkailu ja tutkiminen, uskallus sekä välittäminen.

Lue lisää >



Kuva: Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo

LAILASISYFOSFENIX - kuvanveistäjän elämää

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo, Vantaa | 1.6.2023–30.9.2023

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo esittelee kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) Vantaan Nissbackan vanhaan kartanomiljööseen luomaa kokonaistaideteosta sekä Laila Pullisen elämäntyötä.

Museon kesänäyttelyssä päästään tutustumaan Pullisen elämään sekä työhön.Esillä on esineistöä hänen ateljeestaan ja yksityiselämästä. Taide ja kuvanveisto olivat kuvanveistäjälle enemmän kuin ammatti. Luomistyön intohimo ja parantava voima on astittavissa musessa. Tutustu Laila Pullisen upeaan kotimuseoon ja sen pihalla oleviin veistoksiin!
Lue lisää >

Katso Vantaan koko näyttelytarjonta tästä >


Muu Uusimaa


Jos pääkaupunkiseudun museotarjontaan haluaa vaihtelua, löytyy muualta Uudeltamaalta paljon uutta koettavaa. Museokortti-kohteita löytyy lähes 100, joten näyttelytarjonta ei kesän aikana lopu. Lyhyet matkat ja toimiva julkinen liikenne vievät helposti nauttimaan lähikuntien tarjonnasta.



Ateljee-elämää -näyttely tuo Arabian taideosastoyhdistyksen osaksi Hvitträskin ainutlaatuista miljöötä.

Ateljee-elämää

Hvitträsk, Kirkkonummi | 9.6.2023–30.9.2023

Oletko vieraillut jo upeassa Hvitträskissä? Arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren ja Saarinen suunnittelema, vuonna 1903 valmistunut Hvitträsk on ainutlaatuinen nähtävyys, joka sopii ainakin designin ja arkkitehtuurin ystäville. Ateljee-elämää -näyttely tuo keramiikkaperinnettä ja taidekeramiikkaa esittelevälle näyttelylle Arabian taideosastoyhdistyksen osaksi Hvitträskin ainutlaatuista miljöötä ja muistututtaa sadan vuoden takaa, ajasta, jolloin Hvitträsk oli yhteisöllisen ateljeetyöskentelyn keskus.
Lue lisää >


Tutustu uuteen nykytaiteen museoon Tammisaaressa. Julia Lohmann: Corpus Maris II 2022–23 Merilevä, rottinki, vaneri 280 x 260 x 170 cm Taustalla Saara Alhopuron valokuvia.

Ilmastotaide – vaihtoehtoisia näkökulmia

Chappe, Raasepori| 16.4.2023–3.9.2023

Upouusi taidemuseo Chappe on avattu huhtikuussa Tammisaareen. Avajaisnäyttely Ilmastotaide – vaihtoehtoisia näkökulmia kunnioittaa lääketieteellisen genetiikan professori Albert de la Chapellen (1933–2020) muistoa nostamalla keskiöön ympäristöarvot ja kestävän kehityksen, lahjoittajan toivomuksen mukaisesti. Chappe tarjoaa modernin taiteen ja nykytaiteen näyttelyitä.
Lue lisää >

Katso koko Uudenmaan näyttelytarjonta tästä >


Näyttelyvinkit muualle Etelä-Suomeen



Kansainvälisesti tunnetun huippumuotoilijan soolonäyttely kuljettaa kävijät keskelle taianomaista ja kiehtovaa leirimaisemaa.Kuva: Malva.

Klaus Haapaniemi: Vaeltajat

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva,
Lahti | 3.3.2023–3.9.2023

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva oli viime kesän suosikkikohteita. Tänä kesänä Malvassa nähdään kansainvälisesti tunnetun huippumuotoilijan Klaus Haapaniemen (s. 1970) soolonäyttely Vaeltajat. Haapaniemi tuo Malvaan taianomaisen leirimaiseman. Esillä on Haapaniemen kankailla katettuja telttoja muistuttavia tekstiiliteoksia, jotka kätkevät sisäänsä lasiveistoksia.
Lue lisää >

Katso Päijät-Hämeen näyttelytarjonta >



Tutustu suomalaisen lasimuotoilun symboliin Riihimäellä. Kuva Ella Tommila/Suomen lasimuseo

Ilmiömäinen muoto – Aalto- maljakko

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 13.4.2023–15.10.2023

Lähes jokaisesta suomalaiskodista löytyvä muotoiluklassikko, Aalto-maljakko, on Alvar Aallon tunnetuimpia käyttöesineiden taidonnäytteitä. Suomen lasimuseon Ilmiömäinen muoto - Aalto- maljakko -näyttely esittelee Aallon lasimuotoilua Karhula-Iittalan lasisuunnittelukilpailusta (1936) ja vuoden Pariisin maailmannäyttelystä (1937) tähän päivään. Keskiössä on suomalaisen lasimuotoilun symboli, kaikkien tuntema Aalto-maljakko. Suomen lasimuseon kesänäyttely on osa Alvar Aallon syntymän 125-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.
Lue lisää >

Katso Kanta-Hämeen näyttelytarjonta >


Axel Antas: Nothing is made, nothing disappears

Poikilo-museot, Kouvolan taidemuseo ja kaupunginmuseo, Kouvola | 24.5.2023–27.8.2023

Axel Antaksen kuvissa kohtaavat ajan käsite, luonto, ympäristö ja ihminen. Lontoon Goldsmiths Collegesta valmistunut taiteilija palasi takaisin Suomeen vuonna 2013. Antas on monialainen taiteilija, joka sekoittaa perinteisiä ja uusia tekniikoita. Axel Antas Nothing is Made, Nothing Disappear -näyttelyssä on mukana valokuvia, piirustuksia, veistoksia sekä videoteoksia pääasiassa kahden viimeisen vuoden ajalta.
Lue lisää >



Kansainvälinen menestysnäyttely Pako Pompejista on nähtävillä Suomen merimuseossa Kotkassa.

Pako Pompejista

Suomen merimuseo, Kotka | 31.3.2023–1.10.2023

Lähde aikamatkalle kaupunkiiin, joka kukoisti ja kuoli. Kansainvälinen menestysnäyttely Pako Pompejista on nyt nähtävillä Suomen merimuseossa Kotkassa. Näyttely kertoo antiikin Rooman Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien kukoistuksesta ja äkillisestä tuhosta Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79.
Lue lisää >

Katso Kymenlaakson näyttelytarjonta >


Näytelyvinkit Itä-Suomeen



Spencer Tunick: Finland 9, 2002.

Spencer Tunick: Kuopio 2023 -installaatio

VB-valokuvakeskus, Kuopio | 9.6.–15.10.

Amerikkalainen nykytaiteilija Spencer Tunick toteuttaa installaation Kuopiossa 15. heinäkuuta 2023. VB-valokuvakeskuksella avautuu kesäkuussa Spencer Tunickin valokuvanäyttel, joka esittelee Tunickin aiempia teoksia, joissa on kuvattu alastomia ihmisjoukkoja erilaisissa julkisissa ja luonnollisissa ympäristöissä ympäri maailman.
Lue lisää ja osallistu >



Kuopiossa pääsee tutustumaan katutaiteen maailmaan.

Kannun henki

Kuopion taidemuseo,
Kuopio |12.5.2023–27.8.2023

Kuopion taidemuseon kesässä nähdään graffiti- ja katutaidenäyttely. Kannun henki on ennennäkemätön kaupunkitaiteen moninaisuutta käsittelevä näyttely.

Esillä on laaja kirjo teoksia taidemuseon seiniin maalatuista tekstipohjaisista graffiteista suuriin katutaideteoksiin ja veistoksiin. Näyttely esittelee dokumentaarisen aineiston avulla kaupungin graffitiskeneä ja tutustuttaa kävijän katutaiteen eri muotoihin.
Lue lisää >



Koe planeettamme kauneus ja herkkyys. Maailman hienoimmat luontokuvat nyt esillä Kuopion museossa. Kuva: Dmitry Kokhin "Jääkarhu kehyksissä" palkittiin kunniamaininnalla Eläinmuotokuvat-sarjassa

Wildlife Photographer of the Year

Kuopion museo, Kuopio | 25.4.2023–25.2.2024

Maailman tunnetuimpiin valokuvakilpailuihin kuuluvan Wildlife Photographer of the Year -kilpailun parhaimistosta koottu kansainvälinen kiertonäyttely on esillä Kuopion museossa. Esillä on satakunta poikkeuksellisen hienoa luontokuvaa, joissa on henkeäsalpaavia maisemia, luonnon ja ihmisen vuorovaikutusta, eläimiä ja kuvia yhteisen planeettamme kauneudesta.
Lue lisää >



Katso Pohjois-Savon näyttelytarjonta >




Virve Kallion tilataidetta Parppeinvaaran museoaitoissa.

Metsän neito, kultakämmen

Parppeinvaaran runokylä,
Ilomantsi| 1.6.2023–31.8.2023

Tutustu karjalaisen kulttuuriin kantelemusiikista runolauluun ja karjalanpiirakkaan Parppeinvaaran runokylässä Ilomantsissa. Kesällä 2023 museoaitoissa juhlitaan metsän valtiaan häitä! Uutuusnäyttelyssä tutustutaan karhunpeijaisperinteeseen tilataiteen kautta. Näyttelyn taiteilijana Virve Kallio, TaM, taidekasvattaja ja kansanmuusikko.

Parppeinvaaralta on lyhyt matka Suomen itäisimpään kylään, Möhköön, jossa sijaitsee Möhkön ruukkimuseo.

Lue lisää >



Lisää näyttelyitä Pohjois-Karjalassa


Kaikki Pohjois-Karjalan näyttelyt >



Viimeisintä teknologiaa käyttävä näyttelykokonaisuus vie sinut sodan kokemuksiin. Kuva: Pihla Liukkonen.

Poikkeustila

Sodan ja Rauhan keskus Muisti & Päämajamuseo, Mikkeli 4.6.2021–

Muisti jakaa tietoa historiasta ja käsittelee nimensä mukaisesti aihetta, joka vallitsevan maailmantilanteen vuoksi on valitettavan ajankohtainen aihe. Poikkeustila-näyttely käsittelee toista maailmansotaa, joka on jättänyt jälkensä historiaamme ja koskettaa yhä. Monelle se on tuttu historian tunneilta, kirjallisuudesta ja elokuvista, mutta sodan vaikutukset löytyvät myös ihmisten mielistä. Toisen maailmansodan seurauksena maailmassa 69 miljoonaa ihmistä menetti henkensä.

Lue lisää >



Mikkelin 13. kuvitustriennale. Kuvitustriennalen ilme: Elina Warsta.

Mikkelin 13. kuvitustriennale

Mikkelin taidemuseo, Mikkeli |10.6.2023–24.9.2023

Mikkelin 13. kuvitustriennale tuo esiin vuoden 2020 jälkeen julkaistua kuvitusta mahdollisimman laaja-alaisesti. Kolmivuosittain toistuvan kuvitustriennalen osanottajiksi kutsuttiin kuvittajat, graafiset suunnittelijat ja sarjakuvantekijät.
Lue lisää >



Helle. Kuva: Ari Jaskari.

Oma koti – Ari Jaskarin valokuvia

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 9.6.2023–3.9.2023

Ari Jaskari (s. 1958) tunnetaan Saimaan rannoilla asuvien ihmisten kuvaajana. Oma koti -näyttely perustuu Jaskarin 1980-luvun kuviin, joista avautuu intiimi näkymä kuvaajan perheen ja yhteisön arkeen Etelä-Savossa sijaitsevassa Anttolassa.
Lue lisää >

    Lisää näyttelyitä Etelä Savossa:


    Kaikki Etelä-Savon näyttelyt >




    Kuva: Veijo Rönkkönen

    Mystinen puutarha – Veijo Rönkkösen valokuvia

    Lappeenrannan taidemuseo,Lappeenranta | 10.6.2023–10.9.2023

    Parikkalan patsaspuisto on Veijo Rönkkösen (1944–2010) elämäntyönä rakentama ainutlaatuinen fantasiapuutarha Parikkalassa. Rönkkönen tunnetaan näistä kotipihalleen rakentamistaan betonisesta iveistoksista, mutta hän oli kiinnostunut myös kuvaamisesta. Valokuvaamisen ja kuvien kehittämisen lisäksi hän otti filmikameralla satoja kahteen kertaan valotettuja kuvia. Lappeenrannan taidemuseon näyttelyssä on esillä Rönkkösen arkistojen valokuvia ja kaksoisvalotuskuvia.
    Lue lisää >

    Katso Etelä-Karjalan näyttelytarjonta >


    Näyttelyvinkit Keski-Suomeen



    Haze-näyttely esittelee poikkileikkauksen Lorna Simpsonin tuotannosta.

    Lorna Simpson – Haze

    Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 13.5.2023–8.10.2023

    Jos et vielä ole vieraillut Mäntän museoissa, niin tee se tänä kesänä. Suomen kultakauden taiteesta pääsee nauttimaan Serlachius museo Göstassa. Nykytaiteeseen painottuva Gustav esittelee kansainvälistä nykytaidetta.

    Aikamme vaikutusvaltaisimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan yhdysvaltalaisen Lorna Simpsonin (s. 1960) ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa nähdään Serlachius-museo Göstassa Mänttä-Vilppulassa. Haze-näyttely esittelee poikkileikkauksen hänen monipuolisesta tuotannostaan painottaen varsinkin monumentaalisten jäämaalausten sarjaa.
    Lue lisää >

    Katso Pirkanmaan näyttelytarjonta >



    Eetu Huhtala: Pillow Fort, 2020. Kuva: Petri Summanen

    Vuoden nuori taiteilija 2023 Eetu Huhtala - a pillow fort and other soft things

    Tampereen taidemuseo, Tampere | 17.6.2023–15.10.2023

    Tampereen taidemuseo esittelee Vuoden nuoren taiteilijan. Vuoden nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan tuotanto koostuu mekaanisista ja suurikokoisista metallisista veistoksista ja muista moniaistillisista teoksista, joiden lähtökohtana ovat arkiset esineet ja tekniset laitteet, jotka eivät toimi odotetulla tavalla, vaan järjenvastaisesti, vailla päämäärää. Vuoden nuoren taiteilijan näyttely avautuu 17.6.2023.
    Lue lisää >



    Tutut satuhahmot tuovat tunnistamisen iloa niin aikuiselle kävijälle kuin pienelle kuuntelijallekin.

    Olipa kerran, tarina satujen synnystä

    Museokeskus Vapriikki, Tampere | 28.4.2023–10.3.2024

    Vapriikin uusi näyttely Olipa kerran, tarina satujen synnystä on näyttely saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa.
    Lue lisää >

    Katso Tampereen koko näyttelytarjonta tästä >



    UNESCOn maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta.

    Ihmisen jäljet – maailmanperintöä

    Aalto2 museokeskus, Jyväskylä | 27.5.2023–21.1.2024

    Jyväskylään toukokuussa 2023 avatussa uudessa Aalto2:ssa yhdistyvät luontevasti taide ja tiede, kulttuuriympäristö, arkkitehtuuri ja muotoilu. Museon avausnäyttely valottaa menneisyyden perintöä ja pohtii sen kautta nykyhetkeä ja tulevaa. Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon tuottama näyttely esittelee sekä aineellista että aineetonta perintöä Kiinan muurilta suomalaisen saunakulttuurin kautta moderniin arkkitehtuuriin, liittäen sen Alvar Aallon töihin.

    Lue lisää >




    Elina Ruohonen, Try Me, 2010, Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Kansallisgalleria. Kuva Museokuva.

    Überhund – Taiteen kiehtovat koirat

    Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 26.5.2023–1.10.2023

    Kesänäyttely Überhund – taiteen kiehtovat koirat nostaa ihmisen parhaan ystävän pääosaan. Vaikka kuvataiteessa koiria on kuvattu hämmästyttävän paljon, hahmoina ne ovat usein niin arkisia, että saattavat jäädä huomaamatta. Überhund nostaa koirat katseen kohteeksi ja pääosaan.
    Lue lisää >


    Luonnon voimaa

    Keuruun museo , Keuruu | 26.6.2023–2.9.2023

    Keuruun museon kesänäyttely Luonnon Voimaa esittelee suomalaisia pitkän linjan kuvataiteilijoita. Esillä on maalauksia, piirustuksia ja veistoksia. Näyttelyn aihe ja väljä teema on saanut innoituksensa Keuruulta lähtöisin olleen runoilija Einari Vuorelan (1889-1972) teosten luomista tunnelmista, erityisesti luontorunoudesta.

    Lue lisää >




    Pukstaavi on iloinen ja ilmeikäs kirjan koti, jossa viihtyvät kaikenikäiset.

    Pako museosta III – Kirja pelastaa!

    Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamala | 21.4.2023–31.12.2024

    Pako museosta III – Kirja pelastaa! -pelissä leikitellään ajankohtaisilla, mutta myös tärkeillä ajatuksilla. Ratkaise pulmat jännittävien tehtävien äärellä ja kerää ryhmällesi huippupisteet. Tässä pelissä kirja pelastaa sinut!
    Lue lisää >



    Artemisia Vulgaris -Rise and shine

    Interventilaatio

    Kita – Kineettisen taiteen talo, Joutsa | 17.6.2023–27.8.2023

    Nelostien kupeessa Joutsassa sijaitseva KITA – Kineettisen taiteen talo houkuttelee jo ulkomuodollaan. Värikäs talo kauniilla rantatontilla kätkee sisäänsä liikkeeseen perustuvaa taidetta. Kesän 2023 näyttely fokusoituu kineettisen taiteen ja immersiivisyyden liittoon. Esillä on performatiivisia veistoksia ja installaatioita, animoituja huonekaluja ja huoneita sekä moniaistisesti koettavia tiloja. KITAn täysinuusiutunut Interventilaatio -näyttely on osana Haihatuksen Kaiken takana -kesänäyttelyä.
    Lue lisää >

    Tutustu myös Taidelaitos Haihatukseen



    Tapio Wirkkala, Kantarelli, 1947.

    Suomen lasitaiteen ikonit

    Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 6.5.–27.8.2023

    Kotimaisen lasitaiteen ikonit tulevat tutuksi Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Suomen lasitaiteen ikonit -näyttely esittelee valikoiman suomalaisen lasitaiteen ikonisimpia ja rakastetuimpia esineitä ja niiden tekijöitä.

    Näyttelyssä on mukana lasitaiteen ikoneita Tapio Wirkkalasta Alvar Aaltoon ja Nanny Stilliin, mutta esillä on myös mahdollisia tulevia lasitaiteen ikoneita. Näyttelyssä pohditaan klassikoiden syntyä ja sitä, kuinka lasinpuhaltajan ja muotoilijan yhteistyössä luoma teos jää toisinaan elämään ja muodostuu ikoniseksi.

    Lue lisää >

    Katso Keski-Suomen näyttelytarjonta >


    Näytelyvinkit Länsi-Suomeen



    Kuva: Meeri Koutaniemi, Paikallisia kalastajia Inle-järvellä Burmassa, Burma, 2013.


    Kätketty vapaus - Hidden Freedom

    Salon taidemuseo - Veturitalli, Salo | 6.5.2023–10.9.2023

    Salon taidemuseon Kätketty vapaus -näyttely avaa kahden kuvaajan, brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) kokemuksia samoista paikoista eri aikakausilta. Molemmat ovat dokumentoineet kuviinsa kymmenien maiden elämäntapoja ja tapahtumia Lähi-idässä ja Aasiassa sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuviin liitetyt tekstit luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään.
    Lue lisää >



    Näyttelyn kuvat on ottanut bulgarialainen valokuvaaja Svetlana Bachevanova 2010-luvulla.

    Pine Ridgen reservaatti – lakota-intiaanien koti

    Seinäjoen museot, Etelä-Pohjanmaan museo, Seinäjoki |5.5.2023–30.6.2023

    Valokuvanäyttely Pine Ridgen reservaatti – lakota-intiaanien koti kertoo lakota-intiaanien elämästä nykypäivänä. Soturikansana tunnetut Lakotat ovat ylpeitä omasta historiastaan ja kulttuuristaan. Bulgarialainen valokuvaaja Svetlana Bachevanovan ottavat kuvat kerovat Pine Ridgen reservaatin lakota-intiaaneista, jotka elävät perinteisen kulttuurinsa ja nyky-yhteiskunnan ristiriidassa.
    Lue lisää >



    Elina Försti: Pääty/Gavel/Gable, 2022. Öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas. Kuva/Foto: Pasi Puskala.


    KONTAKTi – Maiseman muisti

    Pohjanmaan museo, Vaasa | 28.4.2023–10.9.2023

    Pohjanmaan museon juhlistaa kymmenen taiteilijan voimin Pohjalaista Taiteilijaliittoa ja Vaasan Taiteilijaseuraa, jotka täyttävät yhteensä 150 vuotta. Näyttely koostuu maalauksista, veistoksista, valokuvista- ja videotaiteesta sekä grafiikasta.
    Lue lisää >


    Sasha Huber: YOU NAME IT

    Turun taidemuseo, Turku | 9.6.2023–27.8.2023

    Sasha Huberin (s. 1975 Zürich) ensimmäinen näyttely Suomessa kolonialistisen menneisyyden jälkiä ympäristössämme paikkojen nimeämisen ja muiden muistamisen tapojen kautta. Näyttely esittelee Huberin videoteoksia, valokuvia, performansseja, installaatioita ja muotokuvia yli kymmenen vuoden ajalta.
    Lue lisää >


    Hei tyypit!

    WAM, Turku| 9.6.2023–17.9.2023

    WAMin uusi kesänäyttely Hei tyypit! esittelee suomalaista nykykuvanveistoa ja täyttää museon salit erilaisilla kolmiulotteisilla hahmoilla. Mukana näyttelyssä on Jasmin Anoschkinin, Mia Hamarin, Johanna Havimäen, Kim Jotunin, Hanna Makkosen ja Tiia Matikaisen teoksia.

    Lue lisää >


    Katso Turun koko näyttelytarjonta tästä >



    Uusi Graffitilandia tuo katutaiteen näkyväksi.

    Wasa Graffitilandia

    Wasa Graffitilandia , Vaasa | 20.6.2023–27.8.2023

    Wasa Graffitilandia on katutaidenäyttely, joka aloitti huvipuisto Wasalandiassa vuonna 2021, mutta joutui poistumaan purkutuomion alta. Uusi Graffitilandia muutti entisiin VR:n makasiinitiloihin Vaasaan ja avautuu yleisölle 20.6. Graffitien ja muraalien lisäksi näytillä uv-taidetta, installaatioita ja kaikille avoin graffitiseinä.
    Lue lisää >

    Tiesitkö, että Graffitilandia löytyy myös Seinäjoelta? Tutustu tästä >


    Näytelyvinkit Pohjois-Suomeen



    Ritva Kovalainen, Korpitaival, 2020.

    Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo - Pohjoistuulen metsä

    Kajaanin taidemuseo, Kajaani |14.9.2023–10.12.2023

    Pohjoistuulen metsä tuo Kajaanin taidemuseoon Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle. Pohjoistuulen metsä on sen päätösosa, joka kiteyttää 30-vuotisen työn.Luonnonmetsässä eri ikäiset ja lajien puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta ja niihin muodostuu tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien eliöyhteisöjä. Näyttely on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana.
    Lue lisää >


    Evert, Nipa ja Mopo -hiput, jotka on Lapista löydetty vuosikymmenien varrella.

    HIPUT - Löytöjä Lapista

    Kultamuseo, Sodankylä| 28.3.2023–30.4.2024

    Tankavaaran Kultamuseo on Lappiin matkaavan ykköskohde! Kultamuseon 50-vuotisjuhlavuoden vaihtuva näyttely kertoo Lapin kultahistorian isommista ja pienemmistäkin löydöistä. Isommille kultahipuille annetaan yleensä jokin lempinimi, joka voi liittyä esimerkiksi löytöön liittyvään tapahtumaan, rakkaaseen ihmiseen, lemmikkiin tai hipusta saatujen rahojen käyttötarkoitukseen.

    Lue lisää >



    Puut, puistot, ihmiset - Taidetta ja tietoa puiden ja puistojen historiasta ja nykypäivästä Rovaniemellä

    Lapin maakuntamuseo , Rovaniemi |2.6.2023–15.10.2023

    Puut, puistot, ihmiset -näyttelyssä on esillä 11 taiteilijan teoksia, joissa käsitellään eri tavoin ja tekniikoin paikallisia puistoja, puita ja niiden historiaa. Näyttely koostuu mm. valokuvista, litografioista, videoista, veistoksista ja installaatioista.
    Lue lisää >



    Kuvateksti

    Outi Pieski: Ládjogahpir lakin rematriaatio – paluu äidin luo

    Saamelaismuseo Siida, Inari | 6.2.–24.9.2023

    Näyttely on osa taiteilija Outi Pieskin ja tutkija Eeva-Kristiina Nylanderin taide- ja tutkimushanketta Máttaráhku ládjogahpir – A Foremother‘s Hat of Pride. Yhteistyön tarkoituksena oli tarkastella ja tuoda esiin kulttuurisiin esineisiin – kuten ládjogahpiriin – liittyviä merkityksiä ja arvostuksia saamelaisille niin yksilöllisesti kuin sosiaalisesti ja kollektiivisestikin.

    Ládjogahpir oli suosittu saamelaisnaisten päähine 1700- ja 1800-luvuilla, joka kiellettiin, unohdettiin ja kadotettiin 1800–1900-luvuilla.
    Lue lisää >



    Museokortin matkavinkeistä löydät lähes 40 erilaista kulttuurikierrosta ympäri Suomen. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

    Museokortin matkavinkeistä löydät valmiit reittiehdotukset kesään

    Etsitkö päiväretkiä, minilomia viikonloppuihin tai ideoita pidemmille lomille kotimaahan? Koe Saariston rengastie, tunnelmalliset kesäkaupungit ja merellinen Ahvenanmaa.

    Museokortin matkavinkeistä löydät museot, luontokohteet ja paikalliset nähtävyydet samasta paikasta. Museokortilla saat myös alennuksia ja etuja kierrosten majoituksista ja ravintoloista.

    Katso matkavinkit


    Kerro tästä myös ystävillesi!

    • Facebook
    • X
    • Instagram
    • WhatsApp